Αθλητικές Ιστορίες

Αθλητικές Ιστορίες: 1936-1963 – Όταν ο ΠΑΟΚ «αποχωρούσε», διαμαρτυρόμενος για την διαιτησία, από τα εκτός έδρας παιχνίδια με τον Ολυμπιακό!

Αθλητικές Ιστορίες: 1936-1963 –  Όταν ο ΠΑΟΚ «αποχωρούσε», διαμαρτυρόμενος για την διαιτησία, από τα εκτός έδρας παιχνίδια με τον Ολυμπιακό!
Έρευνα-Παρουσίαση: Φώτης Βαϊτσόπουλος

Οι ποδοσφαιρικές κόντρες ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ έχουν γράψει την δική τους ιστορία. Σκληροί αντίπαλοι διαχρονικά, έχουν να επιδείξουν μεγάλες ποδοσφαιρικές στιγμές στις μεταξύ τους αναμετρήσεις.

Από το 1966 και την υπόθεση Κούδα, αυτές οι αναμετρήσεις αποκτήσανε πολεμικό χαρακτήρα και πολλές φορές έγιναν πρωτοσέλιδες ακόμη και στις πολιτικές εφημερίδες.

Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που οι δύο ομάδες βρέθηκαν να «κονταροχτυπιούνται» και οι σχέσεις τους να φτάνουν στα «όρια» τους.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές στα «ντέρμπι» Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ, πριν από την υπόθεση του Γιώργου Κούδα, ήταν η αποχώρηση της ομάδας της Θεσσαλονίκης από το παιχνίδι της 27ης Νοεμβρίου 1963, το οποίο έγινε στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας και όχι στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Αιτία, η μη κατακύρωση του γκολ ισοφάρισης του ΠΑΟΚ από τον Ρουμέντσεφ, τον Βούλγαρο διαιτητή της συνάντησης.

Με το ρολόϊ του γηπέδου να δείχνει το 30ο λεπτό, ο Ραπτόπουλος του ΠΑΟΚ με ισχυρό σουτ θα σκοράρει πριν ο παίκτης του Ολυμπιακού Σημαντήρης στείλει μέσα από την γραμμή με το χέρι την μπάλα κόρνερ.

Προς έκπληξη όλων ο Βούλγαρος διαιτητής έδειξε …άουτ. Ούτε γκολ, ούτε πέναλτι, ούτε κόρνερ.

Η απόφαση των ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ ήταν άμεση. Αποχώρησαν από το γήπεδο, με συνέπεια η ομάδα να μηδενιστεί σε δύο αγώνες.

Ο ΠΑΟΚ άμεσα έστειλε επιστολή στην τότε Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στην οποία διαμαρτύρονταν για την αντιμετώπιση που είχε και μέσω του αντιπροέδρου του δήλωσε ότι θα υποστώμεν  όλας τα συνέπειας εκ της αποχωρήσεως μας κατά τον χθεσινόν αγώνα μας προς τον Ολυμπιακό. Ο ΠΑΟΚ όμως και η επαρχία θα δώσουν μάχην, μέχρις ότου επιτύχουν την κάθαρσιν…

Αυτή η αποχώρηση του ΠΑΟΚ από το γήπεδο σε παιχνίδι εναντίον του Ολυμπιακού στην πρωτεύουσα, ήταν η πρώτη στην Α΄εθνική κατηγορία.

Δεν ήταν όμως η πρώτη στην πολύχρονη «τιτανομαχία» των δύο ομάδων.

Αντιστρέφοντας τα δύο τελευταία νούμερα από το 1963, οι «Αθλητικές Ιστορίες» θα σας ταξιδέψουν στο 1936, όταν ο ΠΑΟΚ κατά πάσα πιθανότητα για πρώτη φορά στην πολύχρονη κόντρα του με τον Ολυμπιακό αποχώρησε εν μέσω παιχνιδιού σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς τις διαιτητικές αποφάσεις!

Και σε αυτή την περίπτωση το παιχνίδι δεν έγινε στον Πειραιά και το Ποδηλατοδρόμιο, αλλά στο γήπεδο του Παναθηναϊκού!

Ας δούμε όμως με στοιχεία την ενδιαφέρουσα «Αθλητική ιστορία» από το παρελθόν.

Βρισκόμαστε στο 1936, την χρονιά όπου η Ελλάδα κήδεψε 5 πρωθυπουργούς. Την χρονιά όπου μετά από αλλεπάλληλους θανάτους όλων των βασικών του αντιπάλων, ο Ιωάννης Μεταξάς με τις πλάτες του Βασιλιά Γεωργίου του Β΄ θα εγκαθιδρύσει την δική του Δικτατορία, ελέγχοντας όλη την πολιτική, κοινωνική και πολιτισμική ζωή της χώρας.

Πριν όμως την 4η Αυγούστου και την εγκαθίδρυση του απολυταρχικού καθεστώτος του Μεταξά, τον Φεβρουάριο του 1936 οι δύο αντίπαλοι Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ αναμετρήθηκαν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στα πλαίσια του εθνικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος, το οποίο έγινε με τη συμμετοχή 8 ομάδων.

Στις 9 Φεβρουαρίου του 1936 οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στο γήπεδο του Παναθηναϊκού και πλήθος κόσμου πήγε να δει το παιχνίδι. Πρωτοπόρος ο Ολυμπιακός φαίνονταν να έχει τον πρώτο λόγο πριν την έναρξη του αγώνα.

Η πολύ γνωστή εφημερίδα της Αθήνας εκείνων των χρόνων, «Η Πρωΐα», είχε ένα από τα καλύτερα ρεπορτάζ για την αναμέτρηση των «Πειραιωτών» με τους «Θεσσαλονικείς».

Όπως διαβάζουμε στην αρχική περιγραφή του αγώνα ο διαιτητής  Σβωλόπουλος …κατ΄επανάληψιν απέδειξεν ότι δεν είνε εις θέσιν να διαιτητεύη μεγάλους αγώνας.

Γιατί ο συντάκτης της «Πρωΐας» χαρακτήριζε ανεπαρκή τον διαιτητή Σβωλόπουλο;

Ο ίδιος δίνει και τις απαντήσεις.

Με γκολ του Ράγγου ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που προηγήθηκε στο σκορ νωρίς στο παιχνίδι.

Ο ΠΑΟΚ απάντησε αμέσως με γκολ του Ηλιόπουλου.

Πριν όμως ο ΠΑΟΚ ισοφαρίσει, στην ίδια φάση ο διαιτητής Σβωλόπουλος έκανε τα «στραβά μάτια» σε συνεχείς παραβάσεις των παικτών του Ολυμπιακού έναντι των παικτών του ΠΑΟΚ.

Διαβάζουμε από την «Πρωΐα»:

Προτού παραβιασθή το τέρμα του Πειραιώς, οι προασπίζοντες αυτό εσημείωσαν τρία συνεχή φάουλ, εξ ων τα δύο εντός της επανορθωτικής περιοχής, χωρίς όμως να σημειώση έστω και εν ο διαιτητής.

Ο ΠΑΟΚ θα πάρει κεφάλι στο σκορ (2-1) με γκολ του Κουκουλά, πριν ισοφαριστεί με το δεύτερο γκολ του Ράγγου.

Τότε ήταν που ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ Σωτηριάδης… δια να μη παραβιασθούν τα δίκτυα του, σφιχταγκαλιάζει εις μίαν στιγμήν ένα αντίπαλον και τον απωθεί. Είνε καταφανές πέναλτυ. Και όμως ο διαιτητής παραχωρεί… κόρνερ.

Μετά το παραπάνω συμβάν ο ΠΑΟΚ θα σκοράρει και τρίτο γκολ με τον Καλογιάννη. Θα πάρει «κεφάλι» στο σκορ με 3-2. Σκορ ημιχρόνου.

Πριν ο διαιτητής Σβωλόπουλος σφυρίξει την λήξη του ημιχρόνου….ο τερματοφύλαξ του «Ολυμπιακού», φιλοδωρεί με ένα λάκτισμα τον αντίπαλον παίκτην, χωρίς να τιμωρηθή δι΄αυτό υπό του διαιτητού σύμφωνα με τον συντάκτη της «Πρωΐας».

Η ισοφάριση του Ολυμπιακού ήρθε στο 70ο λεπτό με εύστοχη εκτέλεση πέναλτυ του παίκτη των «ερυθρολεύκων»  Συμεωνίδη.

Όλα θα τελειώναν ομαλά στην εν λόγω αναμέτρηση αν δεν έρχονταν η φάση του 85ου λεπτού.

Τι συνέβη τότε; Ο συντάκτης της «Πρωΐας» έχει το λόγο.

Κατόπιν ενός κατ΄ευθείαν φάουλ, ο Ράγγος ορμά και ανατρέπει τον σπεύσαντα να αποκρούση την στιγμήν εκείνην τερματοφύλακα. Τοιουτοτρόπως η μεν μπάλλα απεστάλη εις τα δίκτυα, ο δε τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ δια φορείου εις το νοσοκομείον!

Ο σοβαρός τραυματισμός του συμπαίκτη τους και η κατακύρωση του τέρματος υπέρ του Ολυμπιακού, έκανε τον έναν μετά τον άλλον τους παίκτες του ΠΑΟΚ να αποχωρήσουν από το παιχνίδι.

Κατόπιν τούτου ο εις μετά τον άλλον οι Θεσσαλονικείς απεχώρησαν του γηπέδου ακριβώς εις το 41ον (86ο) λεπτόν του αγώνος. Ο διαιτητής, όστις κατεκύρωσεν υπέρ του «Ολυμπιακού» ως καλώς έχον το τέρμα κατόπιν της αποχωρήσεως του «ΠΑΟΚ» κετεκύρωσε και τον αγώνα υπέρ του «Ολυμπιακού» ανακηρυχθέντος ούτω νικητού δια τερμάτων 4:3.

Υπό αυτές τις συνθήκες έγινε η πρώτη κατά πάσα πιθανότητα αποχώρηση του ΠΑΟΚ σε παιχνίδι με αντίπαλο τον Ολυμπιακό.

Θα ακολουθήσει αυτή του 1963, και από το 1966 και μετά κάθε αναμέτρηση ανάμεσα στις δύο ομάδες θα είναι «αίμα και άμμος».

Οι δύο ισχυρότερες ομάδες των δύο μεγάλων λιμανιών της Ελλάδος, έγραψαν, γράφουν και θα γράφουν μοναδικές «Αθλητικές Ιστορίες» στην πολύχρονη ιστορία τους.

Θα αναμοχλεύσουμε και στο μέλλον ίδιαίτερες στιγμές των αναμετρήσεων ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ.