Αθλητικές Ιστορίες: Είχε «μαύρη ζώνη» στο Καράτε και σημείωσε «χατ-τρικ» στην πρώτη του εμφάνιση στην Α΄ εθνική!
Φίλες και φίλοι του Sportshistory οι σημερινές «Αθλητικές Ιστορίες» ασχολούνται με την περίπτωση του ποδοσφαιριστή Ηρακλή Αναστασάκη.
Ποιος είναι ο Ηρακλής Αναστασάκης και γιατί συμμετέχει στις σημερινές «Αθλητικές Ιστορίες»;
Διαβάστε την ωραία ιστορία του!
Όταν ο Ηρακλής Αναστασάκης έφτασε στην Πάτρα για διακοπές το καλοκαίρι του 1993, δεν περίμενε ότι θα έμενε στην Ελλάδα για αρκετά χρόνια.
Ο ομογενής από τον Καναδά, ήταν κάτοχος «μαύρης ζώνης» στο Καράτε και σπούδαζε αρχιτέκτονας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.
Πριν πάει με υποτροφία στις Η.Π.Α., ο Αναστασάκης έπαιζε μπάλα στην Ελληνική ομάδα «Ολύμπικ» του Καναδά.
Μαζί με τις σπουδές του στο Σικάγο, άρχισε να παίζει μπάλα και στην ομάδα του πανεπιστημίου του.
Όλα αυτά μέχρι το καλοκαίρι του 1993 όταν ο 22χρονος Αναστασάκης βρέθηκε στην Πάτρα για διακοπές.
Ο θείος του και παλιός παίκτης τόσο της Παναχαϊκής όσο και του Εθνικού, Γιώργος Ιωακειμίδης, γνωρίζοντας το ταλέντο του στο ποδόσφαιρο τον πήγε στο γήπεδο όπου δοκιμάζονταν νέοι ποδοσφαιριστές οι οποίοι θα στελέχωναν την Παναχαϊκή στα επόμενα χρόνια.
Εκεί τον είδε ο τότε προπονητής της Παναχαϊκής Ρομπ Γιάκομπς, ο οποίος εισηγήθηκε αμέσως την απόκτηση του!
Ο Ηρακλής Αναστασάκης, ο οποίος όπως γράψαμε σπούδαζε αρχιτέκτονας, δεν ήθελε να δεσμευτεί με την ομάδα της Πάτρας και να παρατήσει τις σπουδές του.
Μετά τις διαβεβαιώσεις των παραγόντων της Παναχαϊκής ότι θα συνεχίσει τις σπουδές του σε αντίστοιχο πανεπιστήμιο της Αθήνας, ο ομογενής ποδοσφαιριστής δέχτηκε να μείνει στην Πάτρα και να υπογράψει συμβόλαιο.
Μέχρι να κάνει την πρώτη του συμμετοχή με την Παναχαϊκή «είδε και έπαθε» ο ομογενής μας από τον Καναδά.
Παρά την επιθυμία του να αγωνιστεί στην Α΄εθνική, δεν τα είχε καταφέρει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου του 1993. Δεν είχε παίξει με τα χρώματα της Παναχαϊκής.
Και ο λόγος δεν ήταν ένας, αλλά πολλοί…
Στην αρχή είχε προβλήματα με τα χαρτιά του. Μέχρι να μαζέψει τα απαραίτητα έγγραφα έχασε την βασική προετοιμασία της Παναχαϊκής.
Όταν τα κατάφερε, ταξίδεψε στην Ολλανδία όπου προετοιμάζονταν η ομάδα της Πάτρας, για να πάρει μέρος στην τελευταία βδομάδα της εκεί παραμονής της.
Για «κακή» του τύχη με το που έφτασε στην Ολλανδία τραυματίστηκε με συνέπεια να μείνει εκτός για έναν μήνα!
Αφού αποθεραπεύτηκε, επανήλθε και μετά την πρώτη προπόνηση με την ομάδα πάτησε ένα σπασμένο μπουκάλι, που είχε ως αποτέλεσμα τον εκ νέου τραυματισμό του.
Όλα τα «κακά της μοίρας» μαζεμένα στον Ηρακλή Αναστασάκη!
Μετά από όλα αυτά τα άσχημα που του συνέβησαν ήρθε η μεγάλη στιγμή που περίμενε.
Ο Ρομπ Γιάκομπς, ο προπονητής της Παναχαϊκής, αποφάσισε στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ, το οποίο διεξήχθη στις 28 Νοεμβρίου του 1993, να χρίσει βασικό τον Ηρακλή Αναστασάκη.
Μέχρι τότε ο Αναστασάκης δεν είχε παίξει λεπτό στην Α΄ εθνική!
Ο γεννημένος στις 22 Δεκεμβρίου του 1971 στο Κίτσινερ του Τορόντο Ηρακλής Αναστασάκης, έπιασε από τα «μαλλιά» την ευκαιρία του Ολλανδού προπονητή της Παναχαϊκής.
Όχι μόνο έκανε την πρώτη του συμμετοχή με την ομάδα της Αχαΐας αλλά έβαλε τρία (3) γκολ.
Σημείωσε δηλαδή «χατ-τρικ»!
Μοναδικό επίτευγμα για ένα ποδοσφαιριστή.
Στις κερκίδες του γηπέδου της Παναχαϊκής βρέθηκε και ο πατέρας του ομογενή ποδοσφαιριστή, ο οποίος έκανε το μακρινό ταξίδι από τον Καναδά στην Ελλάδα.
Σκοπός του ταξιδιού του πατέρα Αναστασάκη ήταν η άμεση επιστροφή στην Αμερική του γιου του, ο οποίος δεν μπορούσε βρει θέση στην ομάδα της Παναχαϊκής.
Ο πατέρας θεώρησε ότι ήταν προτιμότερο ο γιος του να γυρίσει πίσω και να συνεχίσει τις σπουδές του εκεί, παρά να βρίσκεται χιλιάδες μίλια μακριά και να μην αγωνίζεται.
Αυτός που «χάλασε» τα σχέδια του πατρός Αναστασάκη ήταν ο προπονητής Γιάκομπς, ο οποίος εντελώς ξαφνικά έβαλε στην βασική εντεκάδα της Παναχαϊκής τον Ηρακλή Αναστασάκη.
Ο μικρός, μπροστά στα μάτια του πατέρα του, έκανε φοβερή εμφάνιση και πέτυχε και τα τρία γκολ των «Πατρινών» στο τελικό 3-3 με τον ΟΦΗ, αναγκάζοντας τους φιλάθλους της Παναχαϊκής να αναρωτηθούν που τον είχατε κρυμμένο αυτόν τον παικταρά;
Ο κάτοχος «μαύρης ζώνης» στο Καράτε, Αναστασάκης, έγινε το πρόσωπο των ημερών και όλοι έψαχναν να μάθουν περισσότερα για τον άγνωστο ομογενή ποδοσφαιριστή ο οποίος έκανε «χατ-τρικ» στην πρώτη του συμμετοχή στο Ελληνικό πρωτάθλημα.
Εγώ τον είδα με τη φανέλα βασικού και έμεινα με ανοιχτό το στόμα δήλωσε μετά το παιχνίδι ο πρόεδρος της Παναχαϊκής Άρης Λουκόπουλος, ο οποίος είχε επενδύσει στο ταλέντο του άγνωστου μέχρι τότε ομογενή ποδοσφαιριστή από το Τορόντο του Καναδά.
Ο ίδιος ο Αναστασάκης μιλώντας μετά τον αγώνα δήλωσε για τον προπονητή του Ολλανδό Ρομπ Γιάκομπς:
Εκτός από καλός προπονητής είναι πάνω απ΄ όλα άνθρωπος. Συζητάω μαζί του αρκετά πράγματα εκτός ποδοσφαίρου. Τον έχω στην καρδιά μου.
Από την πλευρά του ο Γιάκομπς δήλωσε:
Ήταν συνειδητή επιλογή να χρησιμοποιήσω τον Αναστασάκη. Ήμουν σίγουρος ότι θα σημείωνε γκολ στον ΟΦΗ και γι΄ αυτό τον έβαλα από την αρχή.
Ο νεαρός ομογενής δήλωσε για την απόδοση του στο συγκεκριμένο παιχνίδι:
Έπαιξα καλά και ήθελα πολύ να βάλω γκολ, γιατί στο γήπεδο ήταν ο πατέρας μου.
Ο Ηρακλής δεν άφησε την ευκαιρία, που του έδωσε ο Ολλανδός προπονητής, να πάει χαμένη και δεν έκανε «τσεκ-ιν» στο εισιτήριο που είχε βγάλει για Καναδά ο πατέρας του.
Στο τέλος της χρονιάς η Παναχαϊκή και ο Ηρακλής Αναστασάκης ήπιαν το «πικρό ποτήρι» του υποβιβασμού!
Η ομάδα της Αχαΐας τερμάτισε στην 16η θέση και έπεσε στην δεύτερη εθνική κατηγορία.
Γρήγορα επανήλθε στην Α΄ εθνική κατηγορία τη σεζόν 1995-1996, όπου τερμάτισε 15η, με έναν βαθμό παραπάνω από τη Λάρισα η οποία ήταν αυτή που ακολούθησε τον Εθνικό και τον Πανιώνιο στην Β΄ εθνική.
Ο Ηρακλής Αναστασάκης παρέμεινε στην Ελλάδα και στην Παναχαϊκή μέχρι το 1997, όταν μεταπήδησε για μία χρονιά στην ομάδα του Εθνικού.
Πληροφορίες τόσο για τον ίδιο όσο και για την καριέρα του, μετά το 1997, δεν καταφέραμε να μαζέψουμε.
Είχε όμως προλάβει τον Νοέμβριο του 1993 να κάνει «χατ-τρικ» στην πρώτη του συμμετοχή στην Α΄ εθνική κατηγορία.
Είχε κάνει όλη την «φίλαθλη» Ελλάδα να ασχοληθεί μαζί του!
Σημ: Στην κεντρική φωτογραφία βλέπουμε την Παναχαϊκή της περιόδου 1996-1997. Δεύτερος από αριστερά στην κάτω σειρά ο Ηρακλής Αναστασάκης!