News

Αθλητικές Ιστορίες: Η Α΄ εθνική των ΄80s μέσα από τον φωτογραφικό φακό!

Αθλητικές Ιστορίες: Η Α΄ εθνική των ΄80s μέσα από τον φωτογραφικό φακό!
Έρευνα-Παρουσίαση: Φώτης Βαϊτσόπουλος

Οι σημερινές «Αθλητικές» Ιστορίες έχουν σκοπό να σας ταξιδέψουν πίσω στην «γλυκιά» δεκαετία του ΄80 μέσα από 8 δυνατές φωτογραφίες.

Θα προσπαθήσουν να πιάσουν τον «ρυθμό» εκείνων των ετών και να αναδείξουν μικρές ποδοσφαιρικές ιστορίες που συνέβησαν στο Ελληνικό πρωτάθλημα κατά την δεκαετία όπου είχαμε 5 διαφορετικούς πρωταθλητές!

Αυτό είναι το πρώτο μέρος του αφιερώματος.

1980

Το μπαράζ του Βόλου ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Άρη!

Ξεκινάμε με το 1980 όταν το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα κρίθηκε σε αγώνα μπαράζ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Άρη!

Στη φωτογραφία μας οι δύο αρχηγοί των ομάδων με το διαιτητικό «τρίο», λίγο πριν ξεκινήσει ο αγώνας.

Στις 24 Μαΐου του 1980, ο Ολυμπιακός, του «σοφού» προπονητή Γκόρσκι, κατάφερε να αντέξει στην πίεση του Άρη, του προπονητή Μπλάνστοουν, και με τα γκολ του Κουσουλάκη και του Άλστρομ κατάφερε να κατακτήσει το πρώτο από τα 4 σερί που πήρε στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

1981

Η τραγωδία στο στάδιο Καραϊσκάκη!

Όλοι γνωρίζετε λίγο πολύ για τον αδόκητο χαμό 21 νεαρών φίλων του Ολυμπιακού.

Τότε που μετά τον θρίαμβο των «ερυθρολεύκων» με 6-0 απέναντι στην ΑΕΚ, οι πόρτες της μοναδικής θύρας στην εξέδρα των φανατικών οπαδών του Ολυμπιακού έκλεισε κατά την έξοδο των φίλων των «ερυθρολεύκων». Οι πρώτοι που προσπάθησαν να αποχωρήσουν εγκλωβίστηκαν, με αποτέλεσμα των θάνατο 21 νέων ανθρώπων.

Στην εικόνα μας φίλοι του Ολυμπιακού την επόμενη μέρα της τραγωδίας.

Η σελίδα μας έκανε ειδικό αφιέρωμα για το τραγικό συμβάν στο στάδιο Καραϊσκάκη.

Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Ο θάνατος του Γκιούλα Λόραντ στον πάγκο του ΠΑΟΚ!

Μόλις 3 μήνες μετά την τραγωδία στο Καραϊσκάκη, τον Μάϊο του 1981 στην Τούμπα, ο προπονητής του ΠΑΟΚ Γκιούλα Λόραντ κάτι ψέλλισε πριν σωριαστεί μπροστά στον «πάγκο» του ΠΑΟΚ.

Η μεταφορά του στο νοσοκομείο απλά επιβεβαίωσε τον θάνατο του από καρδιακό επεισόδιο. Η σμπαραλιασμένη καρδιά του Ούγγρου προπονητή δεν άντεξε, με αποτέλεσμα τον αιφνίδιο θάνατο του και ενώ το παιχνίδι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός ήταν στο 15ο λεπτό.

Ο Γκιούλα Λόραντ ήταν βασικός με την Ουγγαρία στον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου του 1954 απέναντι στη Δυτική Γερμανία.

Η σελίδα μας έχει κάνει ειδικό αφιέρωμα για την αποφράδα ημέρα του θανάτου του Λόραντ.

Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Καστοριά-Ολυμπιακός σε ξερό γήπεδο!

Που είναι το χόρτο, οέο;

Τη δεκαετία του ΄80 υπήρχαν ακόμα γήπεδα της Α΄ εθνικής τα οποία είχαν χώμα αντί για χόρτο.

Ένα από αυτά ήταν της Καστοριάς, κυπελλούχου Ελλάδος το 1980.

Στην εικόνα μας βλέπετε φάση από τον αγώνα της τοπικής ομάδας με τον πρωταθλητή Ολυμπιακό για την σεζόν 1981-1982.

Το τελευταίο παιχνίδι όπου καταγράφεται η Καστοριά να παίζει σε ξερό γήπεδο χωρίς χόρτο, έγινε στις 19 Ιουνίου του 1983 όταν οι «γουναράδες» υποδέχτηκαν τον ΟΦΗ.

Ήταν το τελευταίο παιχνίδι της Α΄ εθνικής όπου δύο ομάδες αγωνίστηκαν σε χώμα.

1982

Μπαράζ Βόλου ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό!

Και το τρίτο επαγγελματικό πρωτάθλημα κρίθηκε σε αγώνα «μπαράζ».

Οι «αιώνιοι» αντίπαλοι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, ισοβάθμησαν στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και θα έλυναν τις διαφορές τους σε αγώνα «μπαράζ».

Όπως και το 1980 αυτός έγινε στον Βόλο.

Στις 29 Ιουνίου του 1982, μέσα στο κατακαλόκαιρο, ο Ολυμπιακός ήταν πιο ουσιαστικός από τον Παναθηναϊκό. Πήρε κεφάλι στο σκορ με τον Εσταβίγιο, πριν έρθει ο Νίκος Αναστόπουλος και κάνει το 2-0.

Στη φωτογραφία μας ο σκόρερ μαζί με το «άλτερ-έγκο» του Τάσο Μητρόπουλο, αμέσως μετά το γκολ που σημείωσε ο «μουστάκιας» του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το τελικό σκορ του «μπαράζ» ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό ήταν 2-1 υπέρ των «ερυθρόλευκων».

1983

Ο πρώτος τελικός κυπέλλου στο Ολυμπιακό στάδιο!

Το Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας έκανε «εγκαίνια» με τους πανευρωπαϊκούς αγώνες του Στίβου το καλοκαίρι του 1982.

Στο τέλος της σεζόν 1982-1983 το Ολυμπιακό στάδιο «φιλοξένησε» για πρώτη φορά τελικό κυπέλλου Ελλάδος.

Αντίπαλοι ήταν οι «δικέφαλοι» της χώρας μας.

Η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ.

Σε ένα παιχνίδι με πολλά επεισόδια στις κερκίδες, με αμέτρητα σπασίματα των καθισμάτων από τους οπαδούς και των δύο ομάδων, η ΑΕΚ επιβλήθηκε με 2-0 επί του ΠΑΟΚ.

Στην εικόνα μας βλέπουμε, από τα λεγόμενα «μάτριξ» του γηπέδου, την έκκληση των υπευθύνων του Ο.Α.Κ.Α προς τους οπαδούς των ομάδων, να σταματήσουν τα επεισόδια ώστε ο αγώνας να γίνει κανονικά.

Οι δύο ομάδες πλήρωσαν από 2.500.000 δραχμές για τις ζημιές που έκαναν οι φίλαθλοι τους.

1984

Όταν ο Αλέφαντος έκλεισε το στόμα του Άλμπερτσεν!

Μεταφερόμαστε στο 1984, όταν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας συγκρούστηκαν οι δύο «αιώνιοι» του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το παιχνίδι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό που έγινε στις 8 Ιανουαρίου του 1984 είχε όλα τα στοιχεία που συνθέτουν ένα «αιώνιο ντέρμπι».

Το πάθος, η δύναμη, η μαχητικότητα είναι στην «πρώτη γραμμή» του παιχνιδιού ανάμεσα στον 1ο Παναθηναϊκό και στον 5ο της βαθμολογίας Ολυμπιακό.

Οι «ερυθρόλευκοι» επιζητούσαν την νίκη για να μειώσουν την διαφορά που ήταν στους 7 βαθμούς υπέρ των «πρασίνων».

Το παιχνίδι «εκτροχιάστηκε» στο 28ο λεπτό της συνάντησης όταν ο Άνθιμος Καψής με σκληρό «τάκλιν» ισοπέδωσε τον Ρότζερ Άλμπερτσεν. Κοντά στη φάση ήταν και ο Κώστας Ταράσης του Παναθηναϊκού, ο οποίος έσκυψε και κάτι είπε στον Νορβηγό του Ολυμπιακού.

Η αντίδραση του παίκτη του Ολυμπιακού ήταν αντιαθλητική και έφερε την κόκκινη κάρτα του διαιτητή. Όπως ήταν στο έδαφος έριξε μία γερή κλωτσιά και μία γροθιά στον Ταράση.

Ο διαιτητής Λουκίδης, ο οποίος ήταν μπροστά στη φάση, έβγαλε αμέσως την κόκκινη κάρτα και την έδειξε στον Ρότζερ Άλμπερτσεν.

Ο Νορβηγός θεωρώντας ότι η κάρτα είναι άδικη καθώς τόσο ο Καψής που τον γκρέμισε με πολύ σκληρό φάουλ όσο και ο Ταράσης που του ζήτησε τον λόγο θα έπρεπε να πάρουν και αυτοί κόκκινη κάρτα, γίνεται «έξω φρενών».

Για να βγει από το γήπεδο χρειάζεται η συμβολή του προπονητή του Ολυμπιακού Νίκου Αλέφαντου.

Καθώς αποχωρεί ο Άλμπερτσεν, ο οποίος δέχεται τις αποδοκιμασίες των φίλων του Παναθηναϊκού, κάνει μία κίνηση με στόχο τους φιλάθλους των «πρασίνων».

Ο Αλέφαντος γνωρίζοντας ότι ο ποδοσφαιριστής του ενδέχεται να τιμωρηθεί με μεγαλύτερη ποινή, πέραν της κόκκινης, τρέχει και τον πιάνει με το δεξί χέρι από τον σβέρκο και με το αριστερό του κλείνει το στόμα.

Είναι μία από τις χαρακτηριστικότατες σκηνές του Ελληνικού ποδοσφαίρου τη δεκαετία του ΄80.

1985

Η πρώτη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Παναθηναϊκού στην Αθήνα!

Από την σεζόν 1984-1985 οι «αιώνιοι» μετακόμισαν στο Ολυμπιακό στάδιο.

Από τα 30.000 περίπου εισιτήρια που έκοβαν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στο Καραϊσκάκη, βρέθηκαν σε απλά παιχνίδια πρωταθλήματος να ξεπερνούν τους 70.000 φιλάθλους.

Εντυπωσιακό νούμερο για την ποιότητα του Ελληνικού ποδοσφαίρου εκείνων των χρόνων.

Ήταν 20 Ιανουαρίου του 1985 όταν ο δεύτερος στην βαθμολογία Παναθηναϊκός, και πρωταθλητής της προηγούμενης σεζόν, υποδέχτηκε τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ.

Οι Θεσσαλονικείς έτρεχαν μία ασύλληπτα «κακή» παράδοση στην έδρα του Παναθηναϊκού.

Από τη σεζόν 1959-1960, όταν διοργανώθηκε το πρώτο πρωτάθλημα της Α΄ εθνικής, ο «δικέφαλος» δεν είχε κερδίσει ποτέ τον Παναθηναϊκό στην Αθήνα.

Η μία νίκη που καταγράφεται υπέρ του ΠΑΟΚ μέχρι τότε ήρθε το 1973. Όμως είχε έναν «αστερίσκο».

Το 0-2 υπέρ του ΠΑΟΚ ήταν αποτέλεσμα της τιμωρίας των «πρασίνων» για επεισόδια με αντίπαλο τον Ολυμπιακό μία αγωνιστική πριν.

Η ποινή προέβλεπε τον μηδενισμό του Παναθηναϊκού για τα επόμενα δύο παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ εντός και το Αιγάλεω εκτός.

Έτσι ο ΠΑΟΚ πήρε στα χαρτιά το παιχνίδι εκείνο…

Όμως η δύο ομάδες έπαιξαν τον αγώνα.

Διοργάνωσαν φιλική αναμέτρηση η οποία ήρθε… ισόπαλη με 3-3!

Στις 18 Μαρτίου του 1973, μπροστά σε 20.000 φίλους του Παναθηναϊκού, οι δύο ομάδες πρόσφεραν γκολ και θέαμα, με τελικό σκορ 3-3.

Αυτή ήταν η… πρώτη νίκη του ΠΑΟΚ στο «άντρο» του Παναθηναϊκού.

Η δεύτερη νίκη (αλλά ουσιαστικά η πρώτη) του «δικέφαλου» ήρθε στις 20 Ιανουαρίου του 1985.

Ο ΠΑΟΚ κατέβηκε στην Αθήνα για το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό ως πρωτοπόρος στη βαθμολογία. Οι «πράσινοι» εκείνη τη σεζόν έκαναν εκπληκτική πορεία στο κύπελλο πρωταθλητριών. Κατάφεραν να φτάσουν στον ημιτελικό όπου αποκλείστηκαν με δύο ήττες από την σπουδαία Λίβερπουλ.

Με το μυαλό τους στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια, οι πρωταθλητές παίκτες του Παναθηναϊκού είχαν «απώλειες» στο Ελληνικό πρωτάθλημα, κάτι που εκμεταλλεύτηκε ο ΠΑΟΚ.

Ο «δικέφαλος» έβαλε σοβαρή υποψηφιότητα για να κατακτήσει το πρωτάθλημα μετά το «διπλό» που κατάφερε να πάρει στην έδρα του «τριφυλλιού».

Με μία εκπληκτική κεφαλιά «ψαράκι», ο Ράντε Πάπριτσα του ΠΑΟΚ έδωσε στον «δικέφαλο» την νίκη με σκορ 0-1, που τον έχρισε «φαβορί» του τίτλου!

Στη φωτογραφία μας ο σκόρερ του ΠΑΟΚ, με υψωμένο το χέρι του, δίπλα στους Βασίλη Βασιλάκο και Κυριάκο Αλεξανδρίδη αμέσως μετά το τέλος του παιχνιδιού.

Φίλες και φίλοι του Sportshistory και των «Αθλητικών Ιστοριών» μείνετε συντονισμένοι.

Η συνέχεια θα είναι επίσης ενδιαφέρουσα.