News

Αθλητικές Ιστορίες: Η Αλίκη στο Ιππικό, οι βέρες γάμου της Ναβρατίλοβα και η Κινέζα «μις Φούτμπολ»!

Αθλητικές Ιστορίες: Η Αλίκη στο Ιππικό, οι βέρες γάμου της Ναβρατίλοβα και η Κινέζα «μις Φούτμπολ»!
Έρευνα-Παρουσίαση: Φώτης Βαϊτσόπουλος

Είναι γνωστή σε όλους μας και την έχουμε δει δεκάδες φορές.

«Η Αλίκη στο Ναυτικό» γυρίστηκε το 1961 και είναι μία από τις πιο επιτυχημένες Ελληνικές ταινίες που γύρισε η «Φίνος Φιλμ».

Όμως οι σημερινές «Αθλητικές Ιστορίες» δεν θα ασχοληθούν με το Ναυτικό για χάρη της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Θα το πάνε λίγο πιο πέρα και θα ασχοληθούν με την «Αλίκη στο Ιππικό».

Σας το λέμε εξ αρχής ότι δεν υπάρχει Ελληνική ταινία με αυτόν τον τίτλο, ούτε η Βουγιουκλάκη γύρισε ταινία «στο Ιππικό».

Όπως κάθε καλλιτέχνιδα, κοίταζε μερικές φορές και προς την αθλητική πλευρά της ζωής.

Έτσι και εμείς την πετύχαμε το καλοκαίρι του 1987 να βρίσκεται στον Ιππικό Όμιλο «Παράδεισο Αμαρουσίου». Όχι για να να ιππεύσει η ίδια κάποιο από τα δεκάδες άλογα του ομίλου, ούτε για να συμμετάσχει σε ταινία που είχε σχέση με άλογα.

Μπορεί στο παρελθόν να βρέθηκε στην πλάτη ενός αλόγου ή ενός γαϊδουριού, όπως μαρτυράει και η κεντρική μας φωτογραφία, εκείνο το ζεστό απόγευμα του Ιουνίου του 1987 βρέθηκε για άλλο σκοπό στον Παράδεισο Αμαρουσίου.

Καλεσμένη του Ιππικού Ομίλου, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, όπως διαβάζουμε και στη λεζάντα, πήγε, θαύμασε, χειροκρότησε και απένειμε κύπελλα στους νικητές.

Η «εθνική μας σταρ» βρέθηκε στο Μαρούσι μόνο λίγες μέρες μετά την κατάκτηση από την Εθνική μας ομάδα Μπάσκετ του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος που έγινε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Βλέπετε η επιτυχία της Εθνικής μας ομάδας είχε «τραβήξει» και καλλιτέχνες, όπως η Μαρινέλα, οι οποίοι ήταν πολύ κοντά στις προσπάθειες των διεθνών μας.

Πόσες και πόσες φωτογραφίες δεν είδαμε το 1987 με την Μαρινέλα να παρακολουθεί με φανατισμό όλα τα παιχνίδια της ομάδας μας προς την κορυφή;

Έτσι και η Αλίκη βλέποντας ότι τα «σπορ» τραβούν τα «φώτα της δημοσιότητας», δέχτηκε να κάνει τις βραβεύσεις προς τους Ιππείς που πρώτευσαν στους αγώνες.

Στο στιγμιότυπο μας, η Αλίκη Βουγιουκλάκη χαμογελαστή βραβεύει τον Γιάννη Ανδριώτη, του Ιππικού Ομίλου Βορείου Ελλάδος.

Το είχε η Αλίκη με τα «φώτα και τα φλας». Πάντα έτοιμη να δώσει την καλύτερη λήψη στον φωτογράφο που είχε απέναντι της.

Από την «εθνική μας σταρ», θα πάμε σε μία «σταρ» του τένις η οποία ποτέ δεν έκρυψε την προτίμηση της προς το ίδιο φύλο.

Η γεννημένη το 1956 στην τότε Τσεχοσλοβακία Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, είναι μία από τους «θρύλους» του γυναικείου τένις. Κατέκτησε στην μακρόχρονη καριέρα της 167 τίτλους, εκ των οποίων οι 18 στα λεγόμενα «Grand-Slam».

Φιλελεύθερο πνεύμα, η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα προτίμησε να πάρει την Αμερικανική υπηκοότητα, αφήνοντας πίσω την πατρίδα που γεννήθηκε.

Πραγματοποιώντας εκπληκτικές εμφανίσεις, η πρωταθλήτρια με το αριστερό χέρι, έφτασε να γίνει και το νούμερο «1» της παγκόσμιας κατάταξης. Διατηρήθηκε εκεί για περισσότερες από 300 βδομάδες, κατακτώντας τα περισσότερα τουρνουά στα οποία πήρε μέρος.

Εκτός από τις αθλητικές της επιδόσεις, η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα έδωσε «τροφή» στα Μ.Μ.Ε. όταν παραδέχτηκε ότι είχε σχέση με γυναίκα.

Σε μια κοινωνία που δεν αποδέχονταν τις ομόφυλες σχέσεις, η Ναβρατίλοβα ήταν από τις πρώτες αθλήτριες που δεν έκρυψε τις επιλογές της.

Το 1985 στην αυτοβιογραφία της παραδέχτηκε ότι ήταν ομοφυλόφιλη.

Η πρώτη της σχέση ήταν με την Ρίτα Μάε Μπράουν, ενώ από το 1984 ήταν σε δεσμό με την Τζούντι Νίλσον, η οποία έναν χρόνο πριν είχε χωρίσει τον σύζυγο της, ο οποίος ήταν γιατρός, για τα «μάτια» της Μαρτίνας Ναβρατίλοβα.

Εδώ λοιπόν έρχεται η δική μας μικρή «Αθλητική Ιστορία» για την Τσεχοσλοβάκα τενίστρια.

Το 1987 και καθώς ήταν σε «σχέση» με την Τζούντι Νίλσον, η Γερμανική «σκανδαλοθηρική» εφημερίδα «Μπιλντ», δημοσίευσε την είδηση ότι η Ναβρατίλοβα σύντομα θα έρχονταν «εις τα δεσμά του γάμου».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, που ειδικεύεται μέχρι και σήμερα σε «ζουμερά» και «πικάντικα» θέματα, η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα είχε αγοράσει τις βέρες του γάμου της με την Τζούντι Νίλσον.

Ο τίτλος που προέβαλε η Γερμανική εφημερίδα ήταν «Η Μαρτίνα παντρεύεται τη φιλενάδα της», ενώ στο κείμενο αναφέρονταν ότι η Ναβρατίλοβα είχε ήδη αγοράσει τις βέρες, και απλώς περίμενε την λήξη του διάσημου τουρνουά «Γουΐμπλεντον» στο οποίο συμμετείχε, για να να παντρευτεί την αγαπημένη της Τζούντι Νίλσον.

Η εφημερίδα ήθελε να ασκήσει πίεση στην Ναβρατίλοβα, καθώς ήταν η μεγάλη αντίπαλος της Γερμανίδας τενίστριας Στέφι Γκραφ, στο Αγγλικό τουρνουά τένις.

Και πράγματι!

Οι δύο πρωταθλήτριες, βρέθηκαν στον τελικό του «Γουΐμπλεντον» που έγινε το 1987 στο Λονδίνο.

Η «παλιά» Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, εναντίον της «νέας» Στέφι Γκραφ.

Με πέντε (5) στη σειρά τρόπαια στο φημισμένο Αγγλικό τουρνουά, η Ναβρατίλοβα ήθελε να τα κάνει έξι (6) και συνολικά οκτώ (8), καθώς είχε κερδίσει και το 1978 και το 1979.

Από την άλλη, το νέο «αστέρι» του παγκόσμιου γυναικείου τένις, η Γερμανίδα Στέφι Γκραφ, ήθελε να το κατακτήσει για πρώτη φορά.

Η «παλιά» δεν ήταν ακόμη έτοιμη να παραδώσει τα «σκήπτρα». Κέρδισε τη «νέα» με 7-5/6-3 και κατέκτησε για όγδοη φορά, και έκτη συνεχόμενη, το τουρνουά που διεξάγεται σε χόρτο.

Δείτε εδώ τα καλύτερα στιγμιότυπα από αυτόν τον τελικό.

Τις επόμενες δύο χρονιές η Στέφι Γκραφ πήρε τις «ρεβάνς» από την Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, κερδίζοντας και τις δύο φορές την μεγάλη αντίπαλο στον τελικό.

Η Ναβρατίλοβα επανήλθε και το 1990 για τελευταία (9η) φορά κέρδισε το «Γουΐμπλεντον».

Γυρίζοντας στο δημοσίευμα της «έγκριτης» Γερμανικής «Μπιλντ», να πούμε ότι η σχέση Ναβρατίλονα-Νίλσον διατηρήθηκε μέχρι το 1991, χωρίς να φτάσει σε ανταλλαγή δαχτυλιδιών.

Η Ναβρατίλοβα και η Νίλσον δεν παντρεύτηκαν ποτέ όπως έγραφε τον Ιούνιο του 1987 η «Μπιλντ». Ούτε δαχτυλίδια αγόρασε η Ναβρατίλοβα, ούτε παντρεύτηκε ποτέ την τότε αγαπημένη της Νίλσον.

Το 2014 η Ναβρατίλοβα παντρεύτηκε την Γιούλια Λεμίκοβα, τελευταία «εστεμμένη» των καλλιστείων της Σοβιετικής Ένωσης.

Πριν λίγο καιρό η σπουδαία τενίστρια ανακοίνωσε ότι πάσχει από «καρκίνο» και όπως στη ζωή της έδωσε δύσκολες μάχες, έτσι και τώρα καλείται να νικήσει και την «επάρατη νόσο».

Από το τένις περνάμε στην τρίτη «Αθλητική Ιστορία» του παρόντος θέματος, που έχει να κάνει με το γυναικείο ποδόσφαιρο.

Και όχι από κάποιο σύγχρονο γυναικείο παιχνίδι ή τουρνουά, αλλά από το 1988 όταν η ΦΙΦΑ διοργάνωσε στην Κίνα διεθνές τουρνουά γυναικείων εθνικών ομάδων.

Στις μέρες μας το γυναικείο ποδόσφαιρο γνωρίζει μεγάλη «άνθηση» και τα μεγάλα τουρνουά «κόβουν» χιλιάδες εισιτήρια.

Η ΦΙΦΑ είχε πάντοτε το βλέμμα της και προς το γυναικείο ποδόσφαιρο. Προσπαθούσε να βρει τρόπους ώστε το δημοφιλέστερο παιχνίδι να περάσει και στις γυναίκες.

Έτσι το 1988 στην πόλη Γκουανγκντόγκ της Κίνας διοργάνωσε διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου με οικοδέσποινα την ομάδα της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου. Σε αυτό, όπως διαβάζουμε στη λεζάντα, συμμετείχαν και Ευρωπαϊκές γυναικείες ομάδες.

Στην εικόνα μας βλέπουμε την Κινέζα με το όνομα Σαν Κινγκ, η οποία αναδείχθηκε «μις φούτμπολ» στο τουρνουά που έγινε στην πατρίδα της. Ήταν η καλύτερη ποδοσφαιρίστρια και το στυλ στην εικόνα δικαιώνει την επιλογή αυτή.

Αυτές ήταν φίλες και φίλες οι τρεις «Αθλητικές Ιστορίες» από τη δεκαετία του ΄80 και αφορούν σε θέματα με γυναίκες αθλήτριες.

Σύντομα η στήλη θα είναι κοντά σας, με νέες ενδιαφέρουσες «Αθλητικές Ιστορίες».