Αθλητικές Ιστορίες: Η επίθεση των οπαδών στον Κανίγια και οι φιάλες κρασιού του Μπατιστούτα!
Σήμερα οι «Αθλητικές Ιστορίες» θα παίξουν «μπάλα» με δύο εκ των κορυφαίων επιθετικών της Αργεντινής!
Τον Κλαούντιο Κανίγια και τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα.
Όχι για τις ποδοσφαιρικές τους ικανότητες, τις οποίες όλοι γνωρίζουμε, αλλά για εξωγηπεδικά θέματα.
Θα πάμε πίσω στο 1995 και στο 2000 για να σας παρουσιάσουμε τον μεν Κανίγια να τραυματίζεται από τους οπαδούς της ομάδας του, τον δε Μπατιστούτα να του υπόσχονται 500 φιάλες κρασιού από μεγάλη Ιταλική εταιρία Οίνου!
Ο ξυλοδαρμός του Κανίγια!
Ο Κλαούντιο Κανίγια ήταν ένας «φορ» με μεγάλη ευχέρεια στο γκολ. Ήταν η βασική επιλογή της Αργεντινής για την θέση του επιθετικού στο παγκόσμιο κύπελλο του 1990 στην Ιταλία και έφτασε μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης.
Εκεί δεν κατάφερε να σημειώσει κάποιο γκολ με αποτέλεσμα η Γερμανία να κατακτήσει τον τίτλο με το γκολ-πέναλτι του Αντρέας Μπρέμε.
Είχε προηγηθεί στον «νοκ-άουτ» αγώνα με την Βραζιλία, η εκπληκτική ενέργεια του Ντιέγκο Μαραντόνα ο οποίος έβγαλε «φάτσα» με τον αντίπαλο τερματοφύλακα τον «κυνηγό» της ομάδας του.
Ο Κανίγια δεν είχε πρόβλημα να περάσει και τον τερματοφύλακα Ταφαρέλ πριν σημειώσει σε άδειο σχεδόν τέρμα το γκολ το οποίο έστειλε την ομάδα της χώρας του «τάγκο» στην επόμενη φάση.
Αν και οι Βραζιλιάνοι ήταν ανώτεροι σε όλο το παιχνίδι, η μία μαγική ενέργεια του Μαραντόνα ήταν αρκετή για να στείλει στους «8» της διοργάνωσης την Αργεντινή.
Ο Κανίγια ξεκίνησε να παίζει μπάλα στην Ρίβερ Πλέϊτ, πριν έρθει το 1988 στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ελλάς Βερόνα. Ήταν τότε 21 ετών!
Μόλις έναν χρόνο μετά πήρε μεταγραφή στην Αταλάντα, όπου για τρία (3) χρόνια φόρεσε τη φανέλα της.
Το 1992 η Ρόμα τον έκανε δικό της ελπίζοντας να ανεβάσει επίπεδο την ομάδα.
Μετά από δίχρονη παρουσία στην «αιώνια» πόλη, ο Κλαούντιο Κανίγια πήγε δανεικός στην πολυπρωταθλήτρια της Πορτογαλίας ομάδα της Μπενφίκα.
Και εδώ έρχεται να αναδειχθεί η πρώτη «Αθλητική Ιστορία» μας.
Η πορεία των «Λουζιτανών» τη σεζόν 1994-1995 δεν ήταν αυτή που περίμεναν οι οπαδοί τους.
Οι «αετοί της Λισαβώνας» έκαναν ένα κάκιστο πρωτάθλημα με συνέπεια να μείνουν από νωρίς «εκτός στόχων».
Έτσι όταν προς το τέλος του πρωταθλήματος η Μπενφίκα υποδέχτηκε την «έτερη» ομάδα της Λισαβώνας, την Σπόρτινγκ, όλοι στους «αετούς» ήθελαν την νίκη για το γόητρο της ομάδας.
Αλλά όπως είπαμε η Μπενφίκα δεν βλέπονταν εκείνη τη σεζόν.
Ένα λάθος του Γάλλου τερματοφύλακα των «Λουζιτανών» Μισέλ Πρεντόμ, έδωσε την ευκαιρία στον σπουδαίο Βούλγαρο ποδοσφαιριστή Κράσιμιρ Μπαλάκωφ της Σπόρτινγκ να σημειώσει ένα από τα πιο ωραία γκολ της καριέρας του!
Πριν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί των οπαδών της Σπόρτινγκ, η ομάδα τους σημείωσε και δεύτερο τέρμα πάλι με Βούλγαρο ποδοσφαιριστή!
Ο Ιβάϊλο Ιορντάνωφ με άπιαστο αριστερό σουτ έκανε το 0-2 πολύ νωρίς στο παιχνίδι.
Οι παίκτες του Αρτούρ Ζορζ, προπονητή της Μπενφίκα, μείωσαν γρήγορα με τον Ντίμας και έτσι το παιχνίδι απέκτησε νέο ενδιαφέρον.
Παρά τις εκατέρωθεν ευκαιρίες οι δύο ομάδες βάδιζαν προς τα τέλος του παιχνιδιού χωρίς να μπορούν να σκοράρουν.
Έτσι στο 73ο λεπτό ο Βελόσο της Μπενφίκα αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Το ίδιο έγινε και με τον Ναϊμπέτ της Σπόρτινγκ δύο λεπτά αργότερα.
Από την πλευρά του ο Κανίγια προσπάθησε να δημιουργήσει φάσεις για τους συμπαίκτες του και δεν έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του.
Όλα αυτά μέχρι το 80ο λεπτό όταν ο Αγεντινός «φορ» δέχτηκε και αυτός δεύτερη κίτρινη κάρτα, με αποτέλεσμα να αποβληθεί από τον αγώνα και να μείνει η Μπενφίκα με 9 παίκτες και η Σπόρτινγκ με 10.
Το σκορ δεν άλλαξε με συνέπεια η Σπόρτινγκ να κερδίσει το «ντέρμπι» της Λισαβώνας.
Δείτε τις καλύτερες φάσεις του αγώνα εδώ:
Το τελικό 1-2 έκανε έξαλλους τους οπαδούς της Μπενφίκα οι οποίοι τα έβαλαν με τον Αργεντινό «σταρ» γιατί άφησε με 9 παίκτες την ομάδα τους.
Έτσι τον επισκέφθηκαν στο σπίτι του, και αφού περικύκλωσαν το αυτοκίνητο του του επιτέθηκαν με πέτρες!
Μία «εξ αυτών» τον βρήκε στο φρύδι με αποτέλεσμα να μεταφερθεί ελαφρά τραυματισμένος σε νοσοκομείο της Λισαβώνας.
Αποχώρησε μετά τις πρώτες βοήθειες και τα ράμματα που του έκαναν οι γιατροί.
Ιδού τα αποτελέσματα:
Ο Κανίγια όπως ήταν φυσικό αποχώρησε από την Μπενφίκα στο τέλος της σεζόν.
Για την ακρίβεια γύρισε στην χώρα του και φόρεσε τη φανέλα της Μπόκα Τζούνιορς μέχρι το τέλος του 1998.
Το καλοκαίρι του 1999 επέστρεψε στην Ευρώπη και φόρεσε ξανά για μία σεζόν την φανέλα της Αταλάντα.
Ακολούθησε το Σκωτσέζικο πρωτάθλημα όπου αγωνίστηκε σε Νταντί και Ρέϊντζερς πριν ολοκληρώσει την καριέρα του σε ομάδες του Κατάρ.
Στην καριέρα του είχε 33 γκολ σε 120 συμμετοχές στην Ιταλία, έπαιξε σε 7 παιχνίδια ομίλων του Champions League, σκοράροντας 3 φορές.
Με την εθνική ομάδα της Αργεντινής είχε 43 συμμετοχές και σημείωσε 15 τέρματα.
Οι φιάλες κρασί του Μπατιστούτα.
Αυτός που ουσιαστικά αντικατέστησε τον Κλαούντιο Κανίγια στην επίθεση της εθνικής ομάδας της Αργεντινής, αν και αγωνίστηκαν μαζί στο Μουυντιάλ 1994, ήταν ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα.
Σπουδαίος και μοναδικός σκόρερ, ο Μπατιστούτα βρέθηκε στην Ευρώπη το 1991.
Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, η Φιορεντίνα είδε στο πρόσωπο του 22χρονου Μπατιστούτα τον «φορ» που θα της έλυνε το πρόβλημα του σκοραρίσματος.
Και δεν έκανε λάθος.
Μέχρι το καλοκαίρι του 2000, ο Μπατιστούτα λατρεύονταν σαν Θεός από τους οπαδούς της ομάδας της Φλωρεντίας.
Τότε ήταν που ζήτησε μεταγραφή για να εκπληρώσει το όνειρο του να γίνει πρωταθλητής Ιταλίας.
Είχε πετύχει 168 γκολ με την Φιορεντίνα αλλά το πρωτάθλημα ήταν όνειρο «θερινής νυκτός». Παρά την αντίθετη άποψη των οπαδών της, η Φιορεντίνα δεν στάθηκε εμπόδιο στις απαιτήσεις του Μπατιστούτα. Είχε ακολουθήσει την ομάδα στην Β΄ κατηγορία τη σεζόν 1993-1994, και αυτό εκτιμήθηκε από τους παράγοντες των «Βιόλα».
Η Ρόμα ήταν η ομάδα στην οποία μετακινήθηκε ο ικανός Αργεντινός σκόρερ.
Με παίκτες όπως οι Καφού, Καντελά, Μοντέλα, Ντελβέκιο, Τομάσι, η Ρόμα ήθελε το «σκουντέτο». Είχε για αρχηγό τον σπουδαίο Φραντσέσκο Τότι και όλοι στην Ρώμη ονειρεύονταν τον τίτλο.
Τους έλειπε όμως ο παίκτης ο οποίος θα μετουσίωνε τις ευκαιρίες σε γκολ.
Και ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα ήταν ο ιδανικός γι΄ αυτή τη δουλειά!
Πριν όμως αρχίσει να σημειώνει τα γκολ του με τη φανέλα της Ρόμα, οι προσφορές που δέχτηκε για κάθε γκολ που θα σημείωνε με την νέα του ομάδα, δεν είχαν προηγούμενο.
Εκείνη όμως που ξεχώρισε και η οποία μας έδωσε τη δεύτερη «Αθλητική Ιστορία» τους θέματος μας ήταν η προσφορά από εταιρία παραγωγής Ιταλικών κρασιών.
Όταν έγινε γνωστό ότι ο Μπατστούτα μεταγράφηκε στην Ρόμα, η εταιρία Οίνου, όπως μας πληροφορεί ο «Ελεύθερος Τύπος» στο τέλος Ιουνίου του 2000, του υποσχέθηκε μόνο… 500 φιάλες κρασιού παραγωγής της, όταν θα σκόραρε το πρώτο τέρμα του με τη φανέλα της Ρόμα!
Ούτε σε αναγνωρισμένο «μπεκρή» δεν θα γίνονταν προσφορά σαν αυτή. Ο Αργεντινός είχε αποκτήσει τέτοιο όνομα στην Ιταλία που τι ανάγκη είχε η εταιρία από… 500 φιάλες κρασιού.
Και μόνο που διαφημίζονταν μέσω του Μπατιστούτα ήταν αρκετό για εταιρία παραγωγής κρασιών.
Αλλά για να περάσουν τα κρασιά στα χέρια και στο.. τραπέζι του Μπατιστούτα, έπρεπε να σημειώσει το πρώτο του γκολ με τη φανέλα των Ρωμαίων στην Σέριε Α.
Και ο Γκαμπριέλ δεν άργησε να βρει δίχτυα με τη νέα του ομάδα.
Μετά το αναγνωριστικό πρώτο παιχνίδι με αντίπαλο την Μπολόνια, όπου οι «Τζιαλορόσι» νίκησαν με 2-0, ο Μπατιστούτα έκανε «σεφτέ» στο παιχνίδι της 2ης αγωνιστικής με αντίπαλο την Λέτσε εκτός έδρας.
Στο 42ο λεπτό της συνάντησης, ο Αργεντινός «φορ» άνοιξε το σκορ με υπέροχη κεφαλιά και έκανε δικές του τις… 500 φιάλες κρασιού που του είχε υποσχεθεί η εταιρία του Οίνου.
Μέχρι το τέλος του αγώνα ο Μπατιστούτα σκόραρε και δεύτερο τέρμα, οδηγώντας τη Ρόμα του Φάμπιο Καπέλο σε άνετη νίκη με σκορ 0-4!
Με την νίκη αυτή η Ρόμα έκανε το ιδανικό ξεκίνημα για τον στόχο του τίτλου.
Στο τέλος της σεζόν ο Μπατιστούτα σημείωσε συνολικά 20 τέρματα με τη φανέλα της Ρόμα, οδηγώντας την στην κατάκτηση του «Σκουντέτο», το πρώτο μετά από το 1983!
Είχε δώσει στη Ρόμα αυτό που της έλειπε για να κόψει πρώτη το «νήμα» του πρωταθλήματος.
Μέχρι και σήμερα η Ρόμα δεν έχει κατακτήσει άλλο πρωτάθλημα.
Το τελευταίο ήταν με «καπιτάνο» τον Τότι και αρχισκόρερ τον Μπατιστούτα.
Στα δυόμιση χρόνια που έμεινε στην «αιώνια πόλη», ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα σημείωσε 30 τέρματα με την ομάδα της Ρόμα.
Δόθηκε δανεικός στην Ίντερ το 2003 αλλά στον μισό χρόνο που έμεινε στο Μιλάνο δεν κατάφερε λόγω τραυματισμών να σκοράρει.
Η καριέρα του έκλεισε στο Κατάρ, όπως και πολλών άλλων σπουδαίων παικτών.
Είχε καταφέρει να αναδειχθεί μία φορά πρώτος σκόρερ στο Καμπιονάτο, το 1995 με την Φιορεντίνα, και να οδηγήσει τη Ρόμα, στην πρώτη του χρονιά στην ομάδα, στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Ιταλίας.
Ήταν ένας σπουδαίος «φορ» ο οποίος σημείωσε 6 γκολ σε 27 παιχνίδια στο Champions League και 184 τέρματα σε 318 εμφανίσεις στην Ιταλική Λίγκα.
Με την εθνική της χώρας του αγωνίστηκε σε 71 παιχνίδια και σημείωσε 51 τέρματα!
Ήταν χωρίς αμφιβολία ένας από τους σπουδαιότερους σκόρερ των ΄90s και των αρχών του 2000.