Αθλητικές Ιστορίες: Κάνεις θέατρο…!
Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις τον ποδοσφαιρικών συλλόγων έχουν ολοκληρωθεί και στις νέες «Αθλητικές Ιστορίες» γυρνάμε στο παρελθόν για να σας δείξουμε και να σχολιάσουμε φωτογραφίες που κατά πάσα πιθανότητα βλέπετε για πρώτη φορά.
Πίσω στην αγαπημένη δεκαετία του ΄80 !
Ξεκινάμε την περιήγηση μας από το 1985 όταν ο «φονιάς» Χρήστος Δημόπουλος έβγαλε τα «ασπρόμαυρα» του ΠΑΟΚ για να συναντήσει στον Παναθηναϊκό τον αδερφό του Θανάση.
Η μετακόμιση από την Θεσσαλονίκη προς την Αθήνα ήταν επεισοδιακή μιας και ο Χρήστος Δημόπουλος αν και παίκτης του ΠΑΟΚ δεν αγωνίστηκε στον τελικό κυπέλλου απέναντι στην Λάρισα.
Ο Πρωταθλητής ΠΑΟΚ, που ήθελε το «νταμπλ», δεν είχε στη σύνθεση του τον πρώτο σκόρερ του, με συνέπεια η εκπληκτική Λάρισα του Πολωνού προπονητή Αντρέι Στρεϊλάου να διαλύσει τον «δικέφαλο» με σκορ 4-1.
Ο Δημόπουλος έγινε ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού και οι φωτογράφοι της εποχής τον έπιασαν τον Σεπτέμβρη του 1985 να προσεύχεται.
Όπως διαβάζουμε στη λεζάντα από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», η φωτογραφία τραβήχτηκε μία μέρα πριν ο «φονιάς» τραυματιστεί, με συνέπεια η στάση του αυτή να σχολιαστεί αναλόγως από την εφημερίδα, σαν να προσεύχονταν για την ατυχία που τον βρήκε.
Ο Χρήστος Δημόπουλος αγωνίστηκε επί πενταετία με το «τριφύλλι» στο στήθος. Κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και τρία κύπελλα, όπου σκόραρε και στους τρεις τελικούς!
Το 1990 δεν του προσφέρθηκε νέο συμβόλαιο από τους «πράσινους» με συνέπεια να φορέσει τη φανέλα του Αθηναϊκού.
Έκλεισε την καριέρα του στην Β΄ εθνική με τα χρώματα της Καλαμάτας.
Αξέχαστο θα μείνει στους φίλους του Παναθηναϊκού, το γκολ που σημείωσε το 1987 μέσα στο Ντέλε Άλπι του Τορίνο, απέναντι στην Γιουβέντους.
Αφήνουμε τον Χρήστο Δημόπουλο και περνάμε σε δύο ποδοσφαιριστές του «αιώνιου» αντιπάλου, του Ολυμπιακού.
Από τον Ιανουάριο του 1987 βρήκαμε την παρακάτω φωτογραφία με παίκτες του Ολυμπιακού εκείνης της εποχής, οι οποίοι επιδίδονταν στο αγαπημένο παιχνίδι των Ελλήνων, το τάβλι.
Μπορείτε να καταλάβετε ποιοι είναι;
Για να σας βοηθήσουμε θα σας πούμε ότι αριστερά στη φωτογραφία μας είναι ο βασικός τερματοφύλακας εκείνης της σεζόν και ο ποδοσφαιριστής δεξιά αμυντικός.
Ήρθε η ώρα για να κάνουμε… φτου ξελευθερία!
Αριστερά είναι ο Δημήτρης Σκούνας και δεξιά ο Αλέξης Αλεξίου.
Και οι δύο πρωταθλητές με τον Ολυμπιακό τη σεζόν 1986-1987.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε πριν το παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα που έγινε στις 4 Ιανουαρίου του 1987, στο Ολυμπιακό στάδιο.
Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 3-2 υπέρ των «ερυθρόλευκων».
Για την ιστορία να πούμε ότι δεν γνωρίζουμε τον νικητή της συγκεκριμένης παρτίδας. Η λεζάντα δεν μας έδωσε αυτή την πληροφορία.
Μένουμε στο 1987.
Οι περισσότεροι θα γνωρίζετε ότι ο Νίκος Αναστόπουλος είναι ο πρώτος Έλληνας που αγωνίστηκε στο Καμπιονάτο.
Συνδέοντας το προηγούμενο θέμα με τους Σκούνα και Αλεξίου, πρέπει να σας θυμίσουμε ότι ο Νίκος Αναστόπουλος ήταν στην ομάδα του Ολυμπιακού που κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1987.
Το τελευταίο πριν τα «πέτρινα χρόνια».
Αμέσως μετά τον τίτλο εκείνον, ο Νίκος Αναστόπουλος, ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 16 τέρματα, έγινε «Ιταλός».
Η Αβελίνο εκτίμησε την εκτελεστική δεινότητα του «μουστάκια» και κατάφερε να τον κάνει δικό της τον Ιούνιο του 1987.
Ο Αναστόπουλος πήγε με όνειρα στην Ιταλία αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα είχε στο μυαλό του.
Αν και ξεκίνησε να αγωνίζεται ως βασικός, μετά τα γκολ που σημείωσε στα φιλικά της ομάδας, με τον καιρό ο Έλληνας «φορ» έχασε τη θέση του στην εντεκάδα της Αβελίνο.
Μετά από μία δύσκολη σεζόν, ο «μουστάκιας» επέστρεψε στην Ελλάδα, χωρίς δυστυχώς να καταφέρει να βρει δίχτυα ούτε μία φορά.
Ο Αναστόπουλος όσο αγωνίστηκε στη «Σέριε Α» βρήκε σπουδαίους αντιπάλους απέναντι του. Η Ιταλία εκείνα τα χρόνια είχε την «αφρόκρεμα» των ξένων ποδοσφαιριστών που αγωνίζονταν στα Ευρωπαϊκά γήπεδα.
Εκτός από ικανούς ξένους, η Ιταλία είχε και γηγενείς καλούς ποδοσφαιριστές.
Ένας από αυτούς ήταν και ο Κλαούντιο Γκαρέλα. Ο τότε τερματοφύλακας της Νάπολι.
Η φωτογραφία που βλέπετε είναι από τις 4 Οκτωβρίου του 1987, όταν ο Νίκος Αναστόπουλος και η Αβελίνο αντιμετώπισαν εντός έδρας τη Νάπολι του Μαραντόνα, του Καρέκα και του Φεράρα.
Οι πρωταθλητές της Ιταλίας δυσκολεύτηκαν εκείνο το Κυριακάτικο απόγευμα απέναντι στην ομάδα του Έλληνα επιθετικού.
Όλα κρίθηκαν στο 86ο λεπτό της συνάντησης, όταν ο Αντρέα Καρνεβάλε, ο οποίος είχε περάσει στον αγώνα ως αλλαγή στο 82ο λεπτό, με δυνατό σουτ έδωσε τη νίκη στην Νάπολι με 0-1.
Ρίχνοντας μία καλύτερα ματιά στο παραπάνω βίντεο (από το 0:31 έως το 0:40) ο Έλληνας «φορ» ξεπετάχτηκε μέσα στη μεγάλη περιοχή του τερματοφύλακα της Νάπολι και προσπάθησε να τον ξεπεράσει, «τσιμπώντας» την μπάλα.
Ο Γκαρέλα έκανε βουτιά για να τον ανακόψει, με συνέπεια ο Αναστόπουλος να βρεθεί στο έδαφος.
Προηγήθηκαν όμως δύο βήματα του Έλληνα «φορ» πριν σωριαστεί μόνος του στο χορτάρι.
Το μοντάζ της εποχής δεν μας έδωσε τη συνέχεια της φάσης.
Και η συνέχεια ήταν οι παραπάνω δύο φωτογραφίες με τον Ιταλό τερματοφύλακα να τα «χώνει» στον «μουστάκια» για το πέσιμο του.
Η «κακιά» συνήθεια των Ελλήνων επιθετικών να πέφτουν… ακόμη και αν κανείς δεν τους ακούμπησε, δεν ξεγέλασε τον Ιταλό διαιτητή.
Έφερε μάλιστα τον εκνευρισμό του τερματοφύλακα Γκαρέλα ο οποίος με αγριάδα ζήτησε από τον Αναστόπουλο να μην ξανακάνει… θέατρο.
Μπορεί να μην έκανε την καριέρα που ήθελε στο Καμπιονάτο, ο Νίκος Αναστόπουλος έχει να λέει για την παραμονή του στην ομάδα της Αβελίνο.
Έπαιξε σε ιστορικά γήπεδα της Ιταλίας και ανέβασε τις προσδοκίες των Ελλήνων ποδοσφαιριστών ότι μπορούν να τα καταφέρουν σε ξένα πρωταθλήματα.
Μόνο και μετά την «απόφαση Μποσμάν», το 1996, οι Έλληνες ποδοσφαιριστές κατάφεραν να αγωνιστούν σε άλλα πρωταθλήματα. Απέδειξαν ότι μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τους ξένους ως «ίσος προς ίσο».
Κλείνουμε τις «Αθλητικές Ιστορίες» μας με τον Δημήτρη Σαραβάκο, ο οποίος θα μπορούσε να παίξει στις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης.
Μοναδικός όπως και ο Αναστόπουλος, ο Σαραβάκος δεν δοκίμασε τις δυνατότητες του σε άλλα πρωταθλήματα. Οι καιροί δεν βοήθησαν ώστε ο «μικρός» του Ελληνικού ποδοσφαίρου να φύγει από το Ελληνικό πρωτάθλημα και να δείξει το πλούσιο ταλέντο του και στους ξένους.
Έμεινε στην χώρα μας κερδίζοντας όλους τους τίτλους που ήταν διαθέσιμοι, έγινε πρωταθλητής, κυπελλούχος και αγωνίστηκε και στον ημιτελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών του 1985, απέναντι στην Λίβερπουλ.
Για τον Δ.Σαραβάκο έχουμε ξαναγράψει και στο παρελθόν εδώ!
Όπως και εδώ!
Αυτή τη φορά τον πετύχαμε τον Οκτώβριο του 1988 να παίζει Πινγκ-Πονγκ!
Όχι ως παίκτης του Παναθηναϊκού, αλλά της Εθνικής ομάδας.
Στα πλαίσια των προκριματικών αγώνων για το Μουντιάλ του 1990, η εθνική μας αντιμετώπισε την Δανία του Σμάιχελ, του Λάουντρουπ και του Λέρμπι στο Ολυμπιακό στάδιο.
Στην αποστολή της ομάδας μας ήταν και ο Δημήτρης Σαραβάκος, ο οποίος στις ελεύθερες ώρες του συμμετείχε σε αγώνες της επιτραπέζιας αντισφαίρισης.
Όπως διαβάζουμε στη λεζάντα της φωτογραφίας, ο Σαραβάκος ήταν «άσος» στο Πινγκ Πονγκ και κέρδισε το ανεπίσημο τουρνουά.
Την επόμενη μέρα, στον αγώνα με τη Δανία, ο Σαραβάκος βοήθησε την ομάδα να προηγηθεί απέναντι στους «βίκινγκς».
Εκτέλεσε το κόρνερ που έφερε το γκολ με κεφαλιά του Τάσου Μητρόπουλου.
Το γκολ του «ράμπο» δεν στάθηκε ικανό να μας δώσει τη νίκη. Ο Πόβλσεν ισοφάρισε για τους Δανούς, στο πρώτο παιχνίδι για τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου της Ιταλίας.
Η Ελληνική ομάδα παρά τις προσδοκίες δεν κατάφερε να προκριθεί στον σημαντικότερο θεσμό του διεθνούς ποδοσφαίρου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στον αγώνα που έγινε στην Δανία, η ομάδα μας ηττήθηκε με σκορ… 7-1.
Με μόλις μία νίκη στον όμιλο με Ρουμανία, Βουλγαρία και φυσικά Δανία, οι Έλληνες ποδοσφαιριστές έχασαν ακόμη μία ευκαιρία να προκριθούν στα τελικά μιας μεγάλης διοργάνωσης.
Αρκετοί όμως από την ομάδα του 1988 ήταν ανάμεσα στους 22 που πήρε μαζί του το 1994 ο Αλκέτας Παναγούλιας, στο Μουντιάλ της Αμερικής.
Μπορεί να μην κατάφεραν πάρουν ούτε μία… ισοπαλία, εκπλήρωσαν όμως τα όνειρα τους για συμμετοχή σε μία σπουδαία διοργάνωση.
Αυτές ήταν φίλες και φίλοι οι σημερινές «Αθλητικές Ιστορίες» οι οποίες καταπιάστηκαν με θέματα από την αγαπημένη δεκαετία του ΄80.
Μείνετε συντονισμένοι στο Sportshistory.
Νέες «Αθλητικές Ιστορίες» σύντομα κοντά σας!