Αθλητικές Ιστορίες: Μάντσεστερ Σίτυ 1936-1938 Από το ζενίθ στο ναδίρ!
Ας μεταφερθούμε νοερά στο ποδοσφαιρικό Μάντσεστερ της Αγγλίας του 1936.
Οι δύο παραδοσιακές δυνάμεις της πόλης Γιουνάϊτεντ και Σίτυ, μετά από 5 χρόνια βρίσκονταν ξανά μαζί στην μεγάλη κατηγορία του ποδοσφαίρου της Αγγλίας.
Οι «Κόκκινοι Διάβολοι» της Γιουνάϊτεντ, είχαν να παίξουν στην πρώτη κατηγορία από τη σεζόν 1930-1931 όταν και τερμάτισαν τελευταίοι στο πρωτάθλημα με αποτέλεσμα να υποβιβαστούν. Χρειάστηκαν 5 χρόνια για να επανέλθουν στα «μεγάλα σαλόνια» του Αγγλικού ποδοσφαίρου και αυτό συνέβη τη σεζόν 1936-1937.
Από την άλλη η Σίτυ ήταν σε καλύτερη κατάσταση από την Γιουνάϊτεντ, χωρίς όμως να εντυπωσιάζει. Υψηλότερη θέση για την Μάντσεστερ Σίτυ στο διάστημα απουσίας της Μ.Γιουνάϊτεντ ήταν η 4η θέση τη σεζόν 1934-1935. Μία σεζόν πιο πριν, 1933-1934, η Σίτυ είχε σηκώσει το κύπελλο Αγγλίας για δεύτερη φορά στην ιστορία της μετά το 1904.
Έτσι, ξεκινώντας η σεζόν 1936-1937, η νεοφώτιστη Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ και η «συμπολίτισσα» Μάντσεστερ Σίτυ είχαν διαφορετική αφετηρία στόχων.
Οι μεν «Κόκκινοι Διάβολοι» σαν νέοι στην κατηγορία δεν είχαν υψηλούς στόχους. Μέλημα τους η σωτηρία της ομάδας και μία καλή πορεία.
Από την άλλη οι «Γαλάζιοι» της Σίτυ, με την 9η θέση της προηγούμενης σεζόν, δεν ήταν στα φαβορί του πρωταθλήματος.
Φαβορί λογίζονταν η πρωταθλήτρια Σάντερλαντ, η δευτεραθλήτρια Ντέρμπι και οι Χάντερσφιλντ, Στόουκ, Μπρέντφορντ και Άρσεναλ.
Το ξεκίνημα της σεζόν 1936-1937
Αυτά όλα μέχρι πριν την έναρξη του πρωταθλήματος 1936-1937. Όταν δόθηκε η εκκίνηση στα τέλη Αυγούστου του ΄36 η Σίτυ γνώρισε την ήττα από την Μίντλεσμπρο και η Γιουνάϊτεντ παραχώρησε ισοπαλία στην Γουλβς.
Ελπιδοφόρο ξεκίνημα για την Μ.Γιουνάϊτεντ, απογοητευτικό για την Μ.Σίτυ.
Στις 12 Σεπτεμβρίου 1936, οι δύο αντίπαλοι συναντήθηκαν μετά από 5 χρόνια ξανά στο γήπεδο της Γιουνάϊτεντ. Μετά από συναρπαστικό παιχνίδι για την 5η αγωνιστική, η Μ.Γιουνάϊτεντ επικράτησε της «συμπολίτισσας» Σίτυ με σκορ 3-2. Μία νίκη ανάσα για τους «Κόκκινους» του Μάντσεστερ.
Στην συνέχεια και μέχρι την 10η αγωνιστική η κατάσταση δεν έγινε καλύτερη. Μόλις 2 νίκες για την Σίτυ με 5 ισοπαλίες σε 10 παιχνίδια και μόλις 3 νίκες και 2 ισοπαλίες αντίστοιχα η Γιουνάϊτεντ.
Στην 15η θέση η Μ.Σίτυ, στην 19η η Μ.Γιουνάϊτεντ.
Πέντε αγωνιστικές μετά οι “Κόκκινοι διάβολοι” για πρώτη φορά, με παιχνίδι λιγότερο, έπιασαν «πάτο» στην βαθμολογία ενώ η Σίτυ κέρδισε μόλις μία θέση.
Με την συμπλήρωση 21 αγώνων, του μισού πρωταθλήματος δηλαδή, η Γιουνάϊτεντ έδειχνε να μην μπορεί να σταθεί στην κατηγορία. Παρέμενε τελευταία με μόλις 4 νίκες και 5 ισοπαλίες.
Η Σίτυ έδειχνε να παίρνει την ανιούσα φτάνοντας στην 10η θέση του βαθμολογικού πίνακα, πολύ κοντά στους πρωτοπόρους. Οι 7 ήττες μέχρι τότε δεν φαίνονταν να της κοστίζουν καθώς και οι άλλοι διεκδικητές είχαν τις δικές τους απώλειες.
Η Γιουνάϊτνετ υποψήφια για υποβιβασμό, η Σίτυ κοντά στους πρωτοπόρους του πρωταθλήματος. Ένας συνδυασμός που σήμερα φαντάζει ως αστείο για τις δύο μεγάλες ομάδες του Μάντσεστερ.
Ο δεύτερος γύρος
Ο δεύτερος γύρος ήταν για την Μάντσεστερ Σίτυ ένας γύρος «όνειρο». Σε 21 συναντήσεις μέσα-έξω οι «Πολίτες» κράτησαν το αήττητο.
Στις 9 Ιανουαρίου 1937 ήταν η σειρά της Σίτυ να υποδεχθεί την Μάντσεστερ. Η νίκη με 1-0 έβαλε την Σίτυ «ζεστά» στις διεκδικήτριες του πρωταθλήματος. Από την άλλη εδραίωνε στην τελευταία θέση την Μ.Γιουνάϊτεντ.
Την 29η αγωνιστική και μετά από επιτυχημένο σερί η Σίτυ μπήκε στην 3άδα έχοντας όμως παιχνίδι περισσότερο, ενώ η Γιουνάϊτεντ ήταν ακόμη τελευταία.
Μόλις τέσσερις αγωνιστικές αργότερα οι «Γαλάζιοι» της Σίτυ πέσανε στην 6η θέση, όμως τα δύο λιγότερα παιχνίδια που είχαν δώσει σε σχέση με τους πρωτοπόρους, τους έδιναν ελπίδες για τον τίτλο μπαίνοντας στην τελική ευθεία.
Η Γιουνάϊτεντ σταθερά τελευταία όπως είχε προκύψει από την αρχή του πρωταθλήματος. Οι «Κόκκινοι Διάβολοι» δεν είχαν την ομάδα για να σταθούν με αξιώσεις στις ανάγκες της πρώτης κατηγορίας. Ίσα-ίσα που ήταν πρώτοι υποψήφιοι για υποβιβασμό.
Στην τελική ευθεία
Το αήττητο σερί της Μ.Σίτυ όσο περνούσε ο καιρός δυνάμωνε την ομάδα. Έτσι μπήκε με πολύ καλή ψυχολογία στις τελευταίες καθοριστικές συναντήσεις. Η ομάδα πετούσε «φωτιές» μπροστά και πίσω ήταν σταθερή.
Ήταν πλέον στο χέρι της ομάδας και στα πόδια των παικτών να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα.
Δεν συνέβαινε το ίδιο και στο άλλο «στρατόπεδο». Η Γιουνάϊτεντ συνέχιζε τον δικό της αγώνα. Αγώνα για σωτηρία. Η μάχη για αποφυγή του υποβιβασμού δεν έδινε νίκες και βαθμούς στην Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ. Ακόμη όμως δεν είχε κριθεί τίποτα. Είχε την ευκαιρία στις τελευταίες αγωνιστικές να σώσει τη χρονιά.
Ο Απρίλιος ήταν αυτός που θα έκρινε τους στόχους των δύο ομάδων.
Οι νίκες του τίτλου και ο υποβιβασμός
Η μεγάλη μέρα για την Μ.Σίτυ είναι σίγουρα η 10η Απριλίου του 1937. Στο εντός έδρας παιχνίδι-τίτλου με την Άρσεναλ κρίνονταν όλες οι ελπίδες των «Πολιτών» για να στεφθούν πρωταθλητές για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Τα δύο μόλις κύπελλα του 1904 και του 1934 δεν είχαν χορτάσει το πάθος της Σίτυ για πρωταθλητισμό και τρόπαια.
Στις 10 Απριλίου του 1937, στο γήπεδο της Σίτυ, η «γαλάζια» ομάδα του Μάντσεστερ, έκανε το αποφασιστικό βήμα για να στεφθεί πρωταθλήτρια για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Μπροστά σε 74.918 θεατές οι οποίοι δημιούργησαν ρεκόρ για την Μ.Σίτυ, με τα γκολ των Πίτερ Ντόχερτι και Έρνι Τόουσλαντ, οι «Πολίτες» νίκησαν τους «Κανονιέρηδες» της Άρσεναλ με 2-0 και πέρασαν πρώτοι στην βαθμολογία.
Την πρωτιά δεν την άφησαν μέχρι και την προτελευταία αγωνιστική όταν γίνανε πρωταθλητές Αγγλίας για πρώτη φορά.
Είχαν πετύχει 107 γκολ με την φοβερή επιθετική πεντάδα των Ντόχερτι (30 γκολ), Μπρουκ (20 γκολ), Χερντ (17 γκολ), Τίλσον (15 γκολ) και Τόουσλαντ (7 γκολ) και δέχτηκαν 61.
Ενώ οι «Γαλάζιοι» του Μάντσεστερ ήταν πολύ κοντά στην κατάκτηση του πρώτου τους πρωταθλήματος, οι «Κόκκινοι Διάβολοι» δίναν τον δικό τους αγώνα για να φύγουν από την ζώνη υποβιβασμού.
Την προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, η Μάντσεστερ Σίτυ για πρώτη φορά στην ιστορία της εξασφάλισε το πρωτάθλημα Αγγλίας, νικώντας με 4-1 εντός έδρας την Σέφιλντ Γουένσντεϊ.
Την ίδια ακριβώς στιγμή η αγωνία στην άλλη πλευρά ήταν στο κατακόρυφο. Η Γιουνάϊτεντ ισοβαθμούσε στην προτελευταία θέση με την Λιντς, όμως τα 2 παραπάνω γκολ που είχε πετύχει η Λιντς της χάριζαν την παραμονή μέχρι εκείνη την ώρα.
Η τελευταία αγωνιστική για την Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ δεν ήρθε όπως την ήθελαν οι φίλαθλοι της.
Η ήττα με 1-0 μέσα στην Γουέστ Μπρόμγουΐτς σε συνδυασμό με την νίκη της Λιντς επί της Πόρτσμουθ, έριχνε ξανά την Γιουνάϊτεντ στις χαμηλότερες κατηγορίες.
Για πρώτη φορά το Μάντσεστερ είχε κηδεία και γιορτή μαζί.
Από την μία οι δύο φορές μέχρι τότε πρωταθλητές Αγγλίας «Κόκκινοι Διάβολοι» επέστρεφαν στην δεύτερη κατηγορία των πρωταθλημάτων, αμέσως μόλις είχαν επιστρέψει σε αυτή, από την άλλη οι «Πολίτες» για πρώτη φορά στην ιστορία τους γίνονταν πρωταθλητές στο σπουδαιότερο πρωτάθλημα του κόσμου ακόμη και στις μέρες μας.
Είχαν καταφέρει για έναν ολόκληρο γύρο, 21 παιχνίδια δηλαδή, να παραμείνουν αήττητοι, παραχωρώντας στο διάστημα αυτό μόλις 7 ισοπαλίες.
Η επιτυχία ήταν ιστορική για την Μάντσεστερ Σίτυ, όμως ιστορική ήταν και η επόμενη χρονιά, αλλά για τους ακριβώς αντίθετους λόγους.
Από τον τίτλο στον υποβιβασμό
Η αγωνιστική περίοδος 1937-1938 ξεκίνησε χωρίς την Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ αλλά με την Σίτυ ως πρωταθλήτρια.
Οι «Γαλάζιοι» της Σίτυ σαν «κατακτητές της κορυφής» θα έπρεπε να αποδείξουν ότι άξια αναδείχθηκαν πρωταθλητές. Πλέον ο ανταγωνισμός θα μεγάλωνε και κάθε ματς θα ήταν αίμα και άμμος για την Σίτυ.
Μετά τις 11 πρώτες αγωνιστικές ήταν φανερό ότι η Μάντσεστερ Σίτυ δεν είχε τις δυνάμεις να επαναλάβει την μεγάλη έκπληξη της προηγούμενης σεζόν. Διατηρούσε όμως μία επαφή με τους πρωτοπόρους και είχε διαφορά ασφαλείας από τις θέσεις του υποβιβασμού.
Ούτε κρύο ούτε ζέστη.
Αυτή η κατάσταση με την Σίτυ να ανεβοκατεβαίνει από την 10η θέση διατηρήθηκε για το μεγαλύτερο μέρος του πρωταθλήματος.
Το πρώτο καμπανάκι για τους «Πολίτες» ήρθε την 22η αγωνιστική όταν για πρώτη φορά βρέθηκαν στην 20η θέση της βαθμολογίας, 3οι από το τέλος. Το ελαφρυντικό τους ήταν τα 2-3 λιγότερα παιχνίδια που είχαν να δώσουν σε σχέση με τις περισσότερες ομάδες μέχρι εκείνη τη στιγμή. Γρήγορα όμως κατάφεραν να ξεφύγουν από την επικίνδυνη ζώνη, χωρίς να νιώθουν ασφαλείς έναντι των ανταγωνιστών τους.
Η πρωταθλήτρια Αγγλίας του 1936-1937 Μάντσεστερ Σίτυ, την 33η αγωνιστική της επόμενης σεζόν, βρέθηκε για πρώτη φορά στην 21 θέση του βαθμολογικού πίνακα. Θέση η οποία οδηγούσε στον υποβιβασμό.
Οι δύο νίκες στα επόμενα τρία παιχνίδια την έφεραν γρήγορα πάνω από τους ανταγωνιστές της. Από την 21η θέση βρέθηκε στην 14η με παιχνίδι περισσότερο, μόλις 3 βαθμούς περισσότερους από τον προτελευταίο της βαθμολογίας.
Το δραματικό τέλος και τα αρνητικά ρεκόρ
Τα ανεπιτυχή αποτελέσματα των επόμενων αγωνιστικών έφεραν ασφυξία στην ομάδα. Αν και πάλευε όλα τα ματς, στο τέλος έχανε με 1 γκολ διαφορά με συνέπεια την 41η αγωνιστική να είναι μεν στην 17η θέση της βαθμολογίας λόγω καλύτερης διαφοράς γκολ, αλλά να ισοβαθμεί μαζί με άλλες 5 ομάδες!
Συγκεκριμένα:
- Σίτυ με 36 βαθμούς +4 στα γκολ
- Στόουκ με 36 βαθμούς -3 στα γκολ
- Μπέρμινγχαμ με 36 βαθμούς -7 στα γκολ
- Πόρτσμουθ με 36 βαθμούς -10 στα γκολ
- Γουέστ Μπόμγουϊτς με 36 βαθμούς -12 στα γκολ
- Γκρίμσμπι με 36 βαθμούς -19 στα γκολ
Για να παρέμενε στην κατηγορία, η Σίτυ θα έπρεπε να φέρει το ίδιο ή καλύτερο αποτέλεσμα με 2 από τις 5 ομάδες που ισοβαθμούσε.
Τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής ήταν ένα δράμα για την Μάντσεστερ Σίτυ.
Η ίδια ηττήθηκε στην δύσκολη και σκληρή έδρα της Χάντερσφιλντ με 1-0. Το ίδιο συνέβη και για την Γουέστ Μπρόμγουϊτς η οποία έχασε στην Μίντλεσμπρο με 4-1.
Αν κάποια από τις Στόουκ, Μπέρμινγχαμ, Πόρτσμουθ και Γκίμσμπι, έχανε στο τελευταίο της παιχνίδι, η Μάντσεστερ Σίτυ θα έσωζε την κατηγορία έστω και στην διαφορά τερμάτων.
Όμως η μοίρα σκάλωσε το πιο άσχημο παιχνίδι για τους «Πολίτες».
Και οι τέσσερις αυτές ομάδες κέρδισαν τα δικά τους παιχνίδια με συνέπεια η πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτυ να γράψει αρνητικό ρεκόρ στο πρωτάθλημα της Αγγλίας.
Έγινε η πρώτη πρωταθλήτρια η οποία την αμέσως επόμενη χρονιά έπεφτε κατηγορία!
Αρνητικό κατόρθωμα για τους «Γαλάζιους» του Μάντσεστερ.
Κατάφεραν στην καλύτερη πορεία της μέχρι τότε ιστορίας τους να υποβιβασθούν μέσα σε 12 μήνες ως πρωταθλητές.
Η Σίτυ στην καταστροφική της πορεία από το ζενίθ στο ναδίρ έκανε και ένα ακόμη ρεκόρ.
Ένα ρεκόρ που με τα σημερινά δεδομένα δεν θα σπάσει ποτέ.
Έγινε η μοναδική ομάδα στο «νησί» η οποία έπεσε κατηγορία αν και είχε την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος!!!
Ναι, καλά το διαβάσατε.
Η 21η της βαθμολογίας και υποβιβασθήσα στην δεύτερη κατηγορία Μάντσεστερ Σίτυ, είχε καλύτερη επίθεση από την πρωταθλήτρια Άρσεναλ, αλλά και από τις υπόλοιπες 20 ομάδες της κατηγορίας!
Πέτυχε 80 γκολ όταν η 14η Έβερτον πέτυχε 79, η πρωταθλήτρια Άρσεναλ 77 και η τελευταία Γουέστ Μπρόμγουΐτς 74.
Αυτές οι τέσσερις (4) ομάδες σκοράρανε περισσότερο τη σεζόν 1937-1938 στην Αγγλία, οι δύο όμως οδηγήθηκαν στην Β΄ κατηγορία. Η άμυνα τους ήταν η «αχίλλειος πτέρνα» και για την Μ. Σίτυ και για την Γ.Μπρόμγουΐτς.
Η επιθετική επίδοση της Σίτυ ενώ έπεσε κατηγορία όσο και να ψάξαμε δεν έχει επαναληφθεί. Δεν γνωρίζουμε περίπτωση ομάδας που να έχει σημειώσει τα περισσότερα γκολ στο πρωτάθλημα και να έχει πέσει κατηγορία.
Πέρα από αυτό το ρεκόρ η Μ.Σίτυ την ίδια περίοδο δημιούργησε και ένα άλλο ρεκόρ.
Έγινε η πρώτη ομάδα η οποία έπεφτε κατηγορία ενώ είχε θετικό πρόσημο στον συντελεστή των γκολ!
Έβαλε 80 και δέχτηκε 77. Το +3 την έβαλε και σε αυτή την αρνητική λίστα.
Αυτά μόνο στην Αγγλία γίνονται. Κοινότοπο αλλά αληθές.
Την ίδια περίοδο που οι οπαδοί της Σίτυ ρίχνανε «μαύρο» δάκρυ για τον υποβιβασμό της ομάδας, οι οπαδοί της Γιουνάϊτεντ είχανε γιορτή. Γλεντούσανε την επιστροφή της ομάδας με τα «κόκκινα» στην πρώτη κατηγορία.
Στο Μάντσεστερ είχανε γιορτή και κηδεία μαζί.
Ας μεταφερθούμε νοερά στο ποδοσφαιρικό Μάντσεστερ του 1938…