Αθλητικές Ιστορίες: Ντικ Φόσμπερι – Ο «επαναστάτης» του άλματος εις Ύψος!
Έφυγε προχθές (12/3) από τη ζωή ο Ντικ Φόσμπερι. Ο άλτης που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο έκαναν τις προσπάθειες τους οι αθλητές του άλματος εις Ύψος.
Γεννημένος το 1947 στις Η.Π.Α., ο Φόσμπερι έφερε «επανάσταση» στον τρόπο που οι αθλητές υπερπηδούσαν τον πήχη στο τεχνικό αυτό αγώνισμα.
Ήταν το 1968, στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μεξικού, όταν ο Αμερικανός άλτης πέρασε με την πλάτη τον πήχη στο άλμα εις Ύψος. Μέχρι τότε οι άλτες χρησιμοποιούσαν δύο άλλες τεχνικές για την υπερπήδηση του πήχη.
Η παλαιότερη και πιο γνωστή ήταν αυτή με τα «ψαλίδια». Ο άλτης περνούσε πρώτα το ένα πόδι και μετά ακολουθούσε το άλλο. Έκανε δηλαδή «ψαλιδάκι» για να μπορέσει να περάσει το ύψος. Μιμούνταν την κίνηση που κάνει ένα ψαλίδι.
Δείτε εδώ τον τρόπο με τον οποίο έκαναν το «ψαλίδι» οι αθλητές.
Η άλλη, η επονομαζόμενη και ως «Στραντλ», την οποία χρησιμοποιούσαν οι άλτες από την Ανατολική Ευρώπη, ήταν η τεχνική με την οποία ανέβαιναν στα άλογα τους οι «μογγόλοι» καβαλάρηδες, στις Ασιατικές στέπες.
Οι αθλητές που χρησιμοποιούσαν αυτή την τεχνική, έρχονταν «φάτσα» με τον πήχη και περνούσαν το ύψος με το κεφάλι και το πόδι στην ίδια ευθεία.
Δείτε εδώ την τεχνική με την ονομασία «Στραντλ».
Στο βίντεο παρακολουθήσατε τον Βαλερί Μπρούμελ ο οποίος ήταν ο καλύτερος άλτης πριν την εμφάνιση του Ντικ Φόσμπερι.
Ο Σοβιετικός άλτης ήταν «μάστερ» της τεχνικής αυτής και διατηρούσε το Παγκόσμιο και Ολυμπιακό ρεκόρ στο αγώνισμα. Ήταν ο Χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο του 1964, καθώς με 2.18μ. είχε επικρατήσει του Αμερικανού Τόμας.
Η τεχνική «Στραντλ» είχε αντικαταστήσει την τεχνική του «ψαλιδιού», που με τη σειρά της αντικαταστάθηκε από τη «Fosbury Flop», όπως έμεινε ευρέως γνωστή η νέα τεχνική του Ντικ Φόσμπερι. Η τεχνική «Στραντλ» ακολουθήθηκε από αθλητές μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ΄80.
Έτσι όταν ξεκίνησε ο προκριματικός του αγωνίσματος στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1968, όλοι έμειναν άναυδοι όταν είδαν τον Ντικ Φόσμπερι να περνάει τον πήχη με την πλάτη.
Μέχρι τότε κανείς δεν είχε σκεφθεί και δοκιμάσει να περάσει τον πήχη με τον τρόπο του Φόσμπερι.
Η νέα τεχνική ήθελε τον αθλητή να απογειώνεται από το έδαφος ασκώντας κάθετη δύναμη και περνώντας την πλάτη του πάνω από τον πήχη.
Ο Βαλερί Μπρούμελ δεν ήταν στην πόλη του Μεξικού για να υπερασπιστεί τον τίτλο του και το ρεκόρ του.
Ήταν εκεί ο Ντικ Φόσμπερι ο οποίος με άλμα στα 2.24 μέτρα είχε κερδίσει το Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο με Ολυμπιακό ρεκόρ.
Μόλις στα 21 του χρόνια είχε κατακτήσει το «Έβερεστ» του αγωνίσματος, δίνοντας «πάσα» στους άλλους αθλητές να αλλάξουν τον τρόπο που πηδούσαν τον πήχη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στους επόμενους Ολυμπιακούς αγώνες που έγιναν το 1972 στο Βερολίνο, οι 28 από τους 40 αθλητές που πήραν μέρος στους προκριματικούς αγώνες είχαν υιοθετήσει την τεχνική «Fosbury Flop». Όμως ο νικητής αυτών των αγώνων Σοβιετικός Γιούρι Τάρμακ κέρδισε το Χρυσό μετάλλιο με την τεχνική «Στραντλ».
Το 1980, στους Ολυμπιακούς αγώνες της Μόσχας, οι 13 από τους 16 αθλητές του τελικού πηδούσαν με την τεχνική του Ντικ Φόσμπερι.
Ήταν πλέον φανερό ότι με την τεχνική «Fosbury Flop» ο αθλητής είχε καλύτερες επιδόσεις από την τεχνική «Στραντλ».
Δείτε εδώ τον Αμερικανό άλτη στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μεξικού το 1968 όπου με Ολυμπιακό ρεκόρ 2.24μ. κατέκτησε το Χρυσό μετάλλιο.
Ο Ντικ Φόσμπερι, ο αθλητής που έφερε την επανάσταση στην υπερπήδηση του πήχη στο αγώνισμα του άλματος εις Ύψος, πέρασε προχθές στην «αιωνιότητα».
Ήταν ο πρωταθλητής που με την νέα τεχνική του ανέβασε τις επιδόσεις σε ύψη μεγαλύτερα από εκείνα του «Στραντλ».
Το παγκόσμιο ρεκόρ διατηρεί με 2.45μ. ο Κουβανός πρωταθλητής Χαβιέρ Σοτομαγιόρ από το 1992.
Στη σημερινή εποχή, γυναίκες και άντρες μία τεχνική χρησιμοποιούν.
Αυτή του Ντικ Φόσμπερι.
Του «επαναστάτη» του άλματος εις Ύψος…