Αθλητικές Ιστορίες: Ο 20χρονος Σάββας Θεοδωρίδης, σε συνέντευξη του 1955, ως τερματοφύλακας του Ολυμπιακού!
Ήταν Ολυμπιακός μέχρι το μεδούλι και το φώναζε δυνατά. Μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του. Μερικές φορές σε σημείο να παρεξηγείται από τους αντιπάλους για τον τρόπο που εκδήλωνε το πάθος του για τους «ερυθρόλευκους». Στο τέλος πάντα τον συγχωρούσαν.
Αυτός ήταν ο «αείμνηστος» Σάββας Θεοδωρίδης.
Αν και βέρος Αθηναίος και Αμπελοκηπιώτης προτίμησε να υπογράψει σαν τερματοφύλακας στον Ολυμπιακό. Ως φαίνεται ο πατέρας του ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Ολυμπιακού και είχε τάξει τον Σάββα στον Ολυμπιακό.
Και ο ίδιος όμως προτίμησε να υπερασπιστεί τα δίχτυα των «ερυθρόλευκων» παρά των «πράσινων».
Όλα αυτά τότε που το ποδόσφαιρο είχε την ερασιτεχνική του γοητεία. Τότε που η επιθυμία και το συναίσθημα υπερνικούσε την λογική.
Έτσι και ο Σάββας Θεοδωρίδης. Προτίμησε να πάει από την Α.Ε.Αμπελοκήπων, ομάδα επιρροής του Παναθηναϊκού, στην ομάδα του Ολυμπιακού παρά σε αυτή των «πράσινων».
Σπουδαγμένος και από εύπορη οικογένεια, έπαιζε για το κέφι του και το πάθος του σε αντίθεση με τους περισσότερους ποδοσφαιριστές της εποχής του που έπαιζαν για λίγα χρήματα, με τα οποία θα έτρεφαν την οικογένεια τους.
Οι «Αθλητικές Ιστορίες» σας προσκαλούν να πάμε παρέα πίσω στο 1955. Στα πρώτα ποδοσφαιρικά χρόνια του τερματοφύλακα Σάββα Θεοδωρίδη. Τότε που μόλις στα 20 του είχε θέση κάτω από τα «γκολπόστ» του Ολυμπιακού. Τότε που για πρώτη φορά ο Σάββας Θεοδωρίδης έδινε συνέντευξη ως τερματοφύλακας των «Πειραιωτών».
Ήδη από το 1953 στο δυναμικό του Ολυμπιακού, σε ηλικία μόλις 18 ετών, ο Σάββας Θεοδωρίδης πήρε το «χρίσμα» του βασικού τερματοφύλακα του Ολυμπιακού σε ένα αγώνα με τον Απόλλωνα Αθηνών.
Τότε ο βασικός τερματοφύλακας Κώστας Καραπατής ήταν ασθενής και ο αναπληρωματικός Στέλιος Κουρουκλάτος «ντεφορμέ», σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής.
Ο τρίτος τερματοφύλακας της ομάδας, ο νεαρός Σάββας Θεοδωρίδης, έπρεπε να αποδείξει ότι δίκαια ο πατέρας του επέμενε να πάρει μεταγραφή στον Ολυμπιακό.
Το τελικό 2-0 του Ολυμπιακού επί του Απόλλωνα, και οι φοβερές αποκρούσεις του Σάββα Θεοδωρίδη, έδιωξαν κάθε αμφιβολία του Ολυμπιακού φίλαθλου κοινού για τον νεαρό τερματοφύλακα.
Ο Σάββας Θεοδωρίδης είχε πάει για να «μείνει» στον Ολυμπιακό. Μπορεί αυτή η σχέση να διακόπηκε «άδοξα» λόγω της επιμονής του πατέρα του να σπουδάσει ο γιος του, έμεινε όμως παντοτινή για τον Σάββα Θεοδωρίδη.
Είμαστε λοιπόν στο 1955 και ο 20χρονος ακόμη Σάββας δέχεται να δώσει συνέντευξη και να μιλήσει στην εφημερίδα «Αθλητικόν Φως».
Σε αυτή, το αθλητικό κοινό μάθαινε για πρώτη φορά πληροφορίες για την νεαρό ταλαντούχο τερματοφύλακα του Ολυμπιακού.
Ο συντάκτης Δ.Μαθιόπουλος παρουσίασε την πρότερη ζωή του Σάββα Θεοδωρίδη όταν ακόμη φοιτητής στο Κολλέγιο Αθηνών ήταν ο καλύτερος παίκτης της ομάδας.
Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία στην ομάδα της γειτονιάς του την Α.Ε.Αμπελοκήπων . Γρήγορα ξεχώρισε για τα προσόντα και το ταλέντο του και έτσι διεκδικήθηκε από τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό.
Κατέληξε στους «κόκκινους», όπως προαναφέραμε.
Ο ίδιος, πολύ αργότερα, δήλωσε ότι πήγε στον Ολυμπιακό λόγω μιας οφειλής του τότε μεγάλου διοικητικού ηγέτη του Ολυμπιακού του Γιώργου Ανδριανόπουλου στον πατέρα του Σάββα Θεοδωρίδη.
Με ή χωρίς οφειλές ο Σάββας Θεοδωρίδης είχε δείξει τα προσόντα του από την πρώτη στιγμή που χρειάστηκε και έτσι τον Απρίλιο του 1955 η στήλη «αστέρια των σπορ» έψαξε και πήρε συνέντευξη από τον τότε τερματοφύλακα του Ολυμπιακού.
Ο δημοσιογράφος Δ.Μαθιόπουλος βρήκε τον Σάββα Θεοδωρίδη και θέλησε να μάθει κάποια πράματα γύρω από τη ζωή του.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Σάββας Θεοδωρίδης, πέραν των αθλητικών του προτιμήσεων, εκδήλωνε και την αγάπη του για το αυτοκίνητο και το «βολάν», κάτι που ήταν γνωστό στον δημοσιογράφο.
Το πάθος του για τα αυτοκίνητα ήταν τόσο μεγάλο που πολλές φορές ο Σάββας Θεοδωρίδης πήγαινε στα εκτός έδρας παιχνίδια του Ολυμπιακού με το αυτοκίνητο του και όχι με το λεωφορείο της ομάδας!
Ερωτηθείς για την αξία του τότε μεγάλου τερματοφύλακα και ανταγωνιστή του για την βασική εντεκάδα του Ολυμπιακού Κώστα Καραπατή, απάντησε ότι τον θεωρούσε ως τον καλύτερο Έλληνα «γκολκήπερ». Και ας διεκδικούσαν την ίδια θέση στην μεγάλη ομάδα του Ολυμπιακού της δεκαετίας του 1950.
Ο Σάββας Θεοδωρίδης ξεχώριζε από τον Ολυμπιακό τους συμπαίκτες του Σούλη, Ρωσσίδη, Δαρίβα, Μουράτη και Μουστακλή ενώ από τον «αιώνιο» αντίπαλο Παναθηναϊκό είχε καλή γνώμη για τους Πούλη, Λινοξυλάκη, Πετρόπουλο, Φωτεινό και Εμμανουηλίδη.
Οι λίγες επιλογές της εποχής για την έξοδο των νέων, οδηγούσε πολλές φορές τον κόσμο στα σινεμά. Σαν νέος και ο Σάββας Θεοδωρίδης επισκέπτονταν τους κινηματογράφους και ξεχώριζε τους σταρ του Χόλυγουντ Γκρέγκορι Πεκ και Άβα Γκάρντνερ.
Από τους εγχώριους κινηματογραφικούς και θεατρικούς ήρωες είχε αδυναμία στον Ντίνο Ηλιόπουλο και τον Μίμη Φωτόπουλο, τους οποίους φαίνεται να επισκέπτονταν συχνά στο θέατρο Μουσούρη.
Τέλος από τους μουσικούς «ελαφρούς» καλλιτέχνες, αγαπούσε τα τραγούδια του Τόνυ Μαρούδα, του Νίκου Γούναρη και της Νινής Ζαχά.
Όλοι αυτοί μεσουρανούσαν στην δισκογραφική μουσική παραγωγή στην χώρα μας την περίοδο που ο Σ.Θεοδωρίδης έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά «βήματα».
Η μικρή αλλά ουσιαστική συνέντευξη του Σάββα Θεοδωρίδη στο «Αθλητικόν Φως» δημοσιεύτηκε στις 19 Απριλίου του 1955, όταν ήταν ακόμη 20 χρονών. Νεότατος.
Κλείνοντας την συνέντευξη ο Δ.Μαθιόπουλος ρώτησε τον Σ.Θεοδωρίδη για το ποιος θα κέρδιζε το πρωτάθλημα του 1955.
Ο Σάββας Θεοδωρίδης ήταν απόλυτος.
Οπωσδήποτε ο Ολυμπιακός! Δεν μπορεί να γίνη διαφορετικά. Σας παρακαλώ δε να γράψετε ότι είναι μεγάλο πράγμα να φορά κανείς την φανέλλα του Ολυμπιακού.
Αυτή την αγάπη του για τον Ολυμπιακό ο Σάββας Θεοδωρίδης την κράτησε μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του.
Έζησε την ζωή του δίπλα στον Ολυμπιακό, ακόμα και τότε που στην ηλικία των 27 με 28 σταμάτησε λόγω σπουδών την σταδιοδρομία του στο ποδόσφαιρο και στην μεγάλη του αγάπη τους «ερυθρόλευκους» του Πειραιά για να αφοσιωθεί στις σπουδές του.
Μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο και την συνέντευξη του 20χρονου Σάββα Θεοδωρίδη στην εφημερίδα «Αθλητικόν Φως» στο pdf που ακολουθεί.
Επίσης μπορείτε να δείτε τον Σάββα Θεοδωρίδη να μιλάει στην ΕΡΤ-2 το 1986, για το πως πήγε στον Ολυμπιακό, για την Σάντος και για το ποδόσφαιρο της εποχής του.