Αθλητικές Ιστορίες: Οι Γκάλης, Γιαννάκης, Φασούλας, Χριστοδούλου στην ίδια ομάδα με Κούκοτς, Ζντοβτς, Πάσπαλιε, Σάβιτς και Ράτζα;
Δεν είναι αστείο ούτε το βγάλαμε από το κεφάλι μας.
Οι Γκάλης, Γιαννάκης, Φασούλας και Χριστοδούλου υπήρξαν συμπαίκτες με τους Κούκοτς, Ράτζα, Ζντοβτς, Πασπάλιε, Σάβιτς!
Οκ. Για ένα μόλις παιχνίδι…
Και αυτό στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη «γέννηση» του μπάσκετ.
Ήταν Δεκέμβριος του 1891 όταν ο Καναδός γυμναστής Τζέημς Νέϊσμιθ αποφάσισε να κρεμάσει δύο καλάθια φρούτων, στο πανεπιστήμιο που δίδασκε, και να διοργανώσει τον πρώτο αγώνα «μπάσκετμπολ»!
Με τα χρόνια το μπάσκετ άρχισε να αποκτά το δικό του κοινό και σταδιακά να γίνεται ένα από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια.
Εκατό χρόνια αργότερα το μπάσκετ ήταν στα καλύτερα του και η Ελληνική ομοσπονδία μπάσκετ σε συνεργασία με τη FIBA διοργάνωσε αγώνα επίδειξης ανάμεσα σε δύο ομάδες.
Από την μία ήταν η «Balkan team» και από την άλλη ήταν η ομάδα με την ονομασία «Rest of Europe».
Για τις ανάγκες του φιλικού αγώνα, στο πλαίσιο του Τουρνουά Ακρόπολις, οι τέσσερις (4) Έλληνες που πρωταγωνίστησαν στα Eurobasket του 1987 και του 1989 συμμετείχαν με την Βαλκανική ομάδα.
Συμπαίκτες των Γκάλη, Γιαννάκη, Φασούλα και Χριστοδούλου ήταν οι Ράτζα, Κούκοτς, Πάσπαλιε, Ζντοβτς, Σάβιτς, Γκλούτσκωφ, Αρντελεάνου και Τσακιργκίλ.
Βούλγαρος ο Γκλούτσκωφ, Ρουμάνος ο Αρντελεάνου και Τούρκος ο Τσακιργκίλ.
Αυτοί ήταν οι 12 παίκτες που συμμετείχαν στην «Balkan team» στην οποία προπονητής ήταν ο Κώστας Πολίτης.
Από την άλλη, στην ομάδα «Rest of Europe» συμμετείχαν σπουδαία ονόματα του τότε Ευρωπαϊκού μπάσκετ.
Ας δούμε ποιοι ήταν:
Οι Ισπανοί Βιγιακάμπα, Σαν Επιφάνιο και Μαρτίν, οι Ιταλοί Μανίφικο, Ρίβα και Μπρουναμόντι, οι Γάλλοι Οστρόφσκι, Ντακουρί και Τσανιέλ καθώς και οι Ανατολικοί Μπαζάρεβιτς, Μίγκλινιεκς και Μπονταρένκο.
Αυτές οι δύο «12άδες» πάλεψαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όπου διεξήχθη η γιορτή του μπάσκετ, για την «φιλική» νίκη.
Το παιχνίδι διεξήχθη λίγες μέρες πριν το Eurobasket-1991 στο οποίο η χώρα μας αποκλείστηκε νωρίς, μετά την ήττα-έκπληξη που υπέστη από την Τσεχοσλοβακία.
Προπονητής των υπολοίπων της Ευρώπης ήταν ο Ιταλός Σάντρο Γκάμπα.
Οι Ευρωπαίοι πήγαν στο ημίχρονο προηγούμενοι στο σκορ με 52-44 καθώς οι Βαλκάνιοι δεν φαίνονταν να είναι ιδιαίτερα κεφάτοι.
Οι 15.000 εθελοντές του Αθήνα-1996, που γέμισαν το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για την γιορτή του «Ιωβηλαίου», είδαν τους Βαλκάνιους να επιστρέφουν στο δεύτερο ημίχρονο και το παιχνίδι να γίνεται «ντέρμπι».
Παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι προηγούνταν των Βαλκάνιων με 98-92, με τρίποντο του Ντακουρί λίγο πριν το τέλος, το παιχνίδι είχε όλα τα στοιχεία του «χιτσκοκικού» και «γκρανγκινιολικού» φινάλε, όπως θα έλεγε και ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου.
Με διαδοχικά τρίποντα των Κούκοτς και Γιαννάκη οι Βαλκάνιοι έφεραν το σκορ στο 101-102 υπέρ των Ευρωπαίων.
Με τους Έλληνες φιλάθλους να είναι υπέρ των Βαλκάνιων, δημιούργησαν ατμόσφαιρα κανονικού αγώνα στο τέλος του παιχνιδιού. Με δυνατά σφυρίγματα έπαιξαν «σκληρή άμυνα» στους Ευρωπαίους οι οποίοι ήθελαν να κερδίσουν τους Βαλκάνιους μέσα στην έδρα τους.
Λογάριαζαν όμως χωρίς τον Γιούρι Ζντοβτς ο οποίος με ελεύθερο δίποντο έκανε το 103-102 υπέρ των Βαλκανίων. Παρά τις προσπάθειες των Ευρωπαίων το σκορ δεν άλλαξε με αποτέλεσμα οι Βαλκάνιοι να νικήσουν με έναν πόντο διαφορά τους Ευρωπαίους.
Αλλά το παιχνίδι δεν τέλειωσε σε φιλικό κλίμα όπως ξεκίνησε.
Οι Ευρωπαίοι είχαν αρκετά παράπονα από τους διαιτητές Έρμαν και Κοραλέφσκι σε σημείο ο πρώην διεθνής Γάλλος Στέφαν Οστρόφσκι να δηλώσει ότι «έπρεπε να κερδίσουν η Βαλκανική ομάδα και οι Έλληνες»!
Παράλληλα, ο Ιταλός προπονητής Σάντρο Γκάμπα δεν πήγε στο τέλος του αγώνα στην συνέντευξη Τύπου, παραπονούμενος για την αντιμετώπιση που είχε η ομάδα του.
Το ίδιο έκανε και ο Κώστας Πολίτης όταν ενημερώθηκε ότι ο Ιταλός προπονητής αρνήθηκε να κάνει επίσημες δηλώσεις.
Φυσικά δεν έλειψαν κατά την διάρκεια του παιχνιδιού και κάποιες σκληρές άμυνες που δοκίμασαν τα νεύρα των καλαθοσφαιριστών.
Το τελικό 103-102 θύμισε στους φίλους του μπάσκετ, που κατηφόρισαν στο φαληρικό γήπεδο, το προ τετραετίας 103-101 με το οποίο η Ελλάδα κατέκτησε το Eurobasket-1987 απέναντι στη ΣΟβιετική Ένωση.
Εκτός του παιχνιδιού ανάμεσα στους Ευρωπαίους και του Βαλκάνιους, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας αγωνίστηκαν και ομάδες με αναπηρικό αμαξίδιο.
Η FIBA θέλησε με αυτό τον τρόπο να ευαισθητοποιήσει το φίλαθλο κοινό σε θέματα που άπτονταν των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες.
Στο τέλος την βράβευση των «νικητών της ζωής» έκανε ο Τόνι Κούκοτς.
Οι συνθέσεις και οι πόντοι των παικτών:
BAΛΚΑΝΙΟΙ (Κώστας Πολίτης): Γκάλης 22, Τσακιργκίλ 2, Γιαννάκης 10, Κούκοτς 14, Πάσπαλι 15, Ζντοβτς 17, Γκλούτσκοφ, Σάβιτς 2, Φασούλας 12, Ράτζα 9, Χριστοδούλου, Αρντελεάν.
ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ (Σάντρο Γκάμπα): Μπρουναμόντι 8, Μπαζάρεβιτς 9, Μανίφικο 2, Ντακουρί 11, Βιγιακάμπα 17, Οστρόφσκι 8, Μίγκλινιεκς 6, Μπονταρένκο 5, Ρίβα 10, Tσανιέλ 2, Α. Μαρτίν 13, Σαν Επιφάνιο 11.
Και το βίντεο από τον αγώνα.