News

Αθλητικές Ιστορίες: Όταν η ΦΙΦΑ ήθελε να μεγαλώσει τις εστίες!

Αθλητικές Ιστορίες: Όταν η ΦΙΦΑ ήθελε να μεγαλώσει τις εστίες!
Έρευνα-Παρουσίαση: Φώτης Βαϊτσόπουλος

Όπως γνωρίζετε αγαπητή αναγνώστρια και αγαπητέ αναγνώστη, η στήλη «Αθλητικές Ιστορίες» προσπαθεί να αναδείξει θέματα που δεν είναι ευρέως γνωστά. Προσπαθεί να ξετρυπώσει θέματα του παρελθόντος, που έκαναν «γκελ» στον καιρό τους.

Σήμερα θα πάμε στο 1996, όταν έγινε γνωστό ότι η ΦΙΦΑ, η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου, είχε στα πλάνα της την ιδέα να μεγαλώσει τα «γκολπόστ» του τέρματος, για να σημειώνονται περισσότερα γκολ σε ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι.

Οι σύμβουλοι της ΦΙΦΑ, οι οποίοι έψαχναν τρόπο ώστε το ποδόσφαιρο να γίνει πιο θεαματικό με την επίτευξη περισσότερων γκολ, θεώρησαν ότι έπρεπε τα δοκάρια να γίνουν μεγαλύτερα και ψηλότερα.

Η ΦΙΦΑ, μέσω του τότε γενικού γραμματέα και μετέπειτα προέδρου της Σεπ Μπλάτερ, θέλησε να βολιδοσκοπήσει τις αντιδράσεις που θα είχε μία τέτοια απόφαση.

Σε συνέντευξη του, ο Ελβετός παράγοντας δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι για τους κανονισμούς συμφωνούν να μεγαλώσει το πλάτος του τέρματος όσο η διάμετρος από δύο μπάλες, δηλαδή περίπου 50 εκατοστά, ενώ το ύψος θα αυξηθεί τόσο, όσο η διάμετρος μίας μπάλας, δηλαδή 25 εκατοστά.

Γνωρίζεις αγαπητή αναγνώστρια και αγαπητέ αναγνώστη ποιες είναι οι διαστάσεις μίας εστίας;

Μην κουράζεστε…

Είμαστε εδώ για να σας δώσουμε εμείς τα νούμερα, ώστε εσείς και εμείς μαζί να κάνουμε τους υπολογισμούς μας.

Το ύψος των δοκαριών, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς είναι στα 2.44μ. ενώ το πλάτος τους είναι στα 7 μέτρα και 32 εκατοστά.

Είναι χαρακτηριστικό, ξεφεύγοντας για λίγο από το θέμα μας, ότι ο Κουβανός Χαβιέρ Σοτομαγιόρ, ο οποίος κατέχει με 2.45μ. το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις Ύψος, είναι ο μοναδικός άλτης που έχει ξεπεράσει το ύψος των δοκαριών μίας ποδοσφαιρικής εστίας.

Επιστρέφοντας γρήγορα στο θέμα μας, πρέπει να προσθέσουμε τα νούμερα που σας δώσαμε πριν λίγο με αυτά του Σεπ Μπλάτερ.

Έχουμε και λέμε:

Αν προσθέσουμε (+) στα 2.44μ., που είναι το ύψος των δοκαριών, τα 25 εκατοστά του Μπλάτερ, το αποτέλεσμα μας δίνει 2 μέτρα και 69 εκατοστά!

Ένας τερματοφύλακας θα έπρεπε να υπερασπίζεται μία εστία όπου τα δοκάρια είχαν ύψος τα 2 μέτρα και 69 εκατοστά.

Στο πλάτος ήταν ακόμη χειρότερα τα πράγματα για τους τερματοφύλακες.

Βάσει κανονισμών, τα τέρματα στο πλάτος τους είναι 7 μέτρα και 32 εκατοστά. Προσθέτουμε (+) τα 50 εκατοστά των ειδικών της ΦΙΦΑ και το αποτέλεσμα βγάζει ότι μία εστία στο πλάτος της θα έπρεπε να είναι στα 7 μέτρα και 82 εκατοστά!

Με αυτά τα νούμερα της πρότασης των ειδικών, οι τερματοφύλακες θα έπρεπε να ήταν «γίγαντες»!

Για δείτε πως προσπάθησαν «ΤΑ ΝΕΑ» να δείξουν την διαφορά στις παλιές και στις νέες εστίες.

Ποιοι να ήταν αυτοί που σκέφτηκαν να μεγαλώσουν τα τέρματα τόσο πολύ;

Ποιοι «φωστήρες» πρότειναν στους αρμόδιους της ΦΙΦΑ να προχωρήσουν σε αυτή την ιδέα προς όφελος του θεάματος;

Σκοπός της ΦΙΦΑ ήταν το εγχείρημα να έχει πειραματικό χαρακτήρα. Μάλιστα ο Σεπ Μπλάτερ διαβεβαίωσε ότι το Μουντιάλ της Γαλλίας το 1998 θα διεξάγονταν με τα κανονικά δοκάρια.

Οι δηλώσεις του Μπλάτερ έκαναν αμέσως αίσθηση παγκοσμίως.

Στην χώρα μας ερωτήθηκαν για το θέμα οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι ποδοσφαιριστές.

Πως θα τους φαίνονταν αν τα τέρματα άλλαζαν διαστάσεις προς όφελος των γκολ;

Ο τερματοφύλακας Αντώνης Μήνου, ήταν σίγουρος ότι οι αλλαγές δεν θα έκαναν πιο ελκυστικό το ποδόσφαιρο:

Μέχρι να συνηθίσουν οι τερματοφύλακες τις νέες διαστάσεις, θα μπουν πολλά γκολ. Μάλιστα, από τη στιγμή της εφαρμογής του νέου μέτρου, θα πρέπει οι τερματοφύλακες να αλλάξουν… διαστάσεις. Στο εξής, δεν θα μπορεί κάποιος να είναι τερματοφύλακας αν το ύψος του είναι λιγότερο από 1.88μ.. Πιστεύω πάντως, πως η αύξηση των διαστάσεων του τέρματος δεν θα κάνει το ποδόσφαιρο πιο ελκυστικό.

Ο επίσης τερματοφύλακας Γιώργος Αμπαδιωτάκης ήταν ακόμη πιο απόλυτος:

Αν μεγαλώσει το τέρμα, τότε θα δούμε σκορ μαμούθ. Ήδη, με αυτές τις διαστάσεις αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Πόσο μάλλον, όταν θα μεγαλώσει. Η ΦΙΦΑ ας σκεφτεί καλύτερα να καταργήσει τους τερματοφύλακες, αφού οι τελευταίοι δεν γίνεται να έχουν ύψος 2.5 μέτρα.

Οι πρώτοι που δεν είδαν με καλό μάτι τις αλλαγές ήταν οι τερματοφύλακες.

Αλλά και οι ποδοσφαιριστές δεν άκουσαν με χαρά τις δηλώσεις Μπλάτερ.

Ο τότε παίκτης του Ολυμπιακού Ίλια Ίβιτς, δήλωσε από τη μεριά του:

Το ποδόσφαιρο είναι από τα λίγα αθλήματα που παίζεται πολλά χρόνια, χωρίς να γίνουν στους κανονισμούς του σοβαρές αλλαγές. Πιστεύω πως δεν είναι πολύ καλή ιδέα να μεγαλώσει το τέρμα. Γκολ περισσότερα θα μπαίνουν, αλλά το ποδόσφαιρο δεν θα γίνει πιο ελκυστικό.

Αν και επιθετικός, ο Σέρβος ποδοσφαιριστής ήταν κατά της ιδέας να μεγαλώσουν οι εστίες.

Την ίδια άποψη είχε και ο τότε «άσος» του Παναθηναϊκού, Χοσέ Μπορέλι.

Το ποδόσφαιρο δεν γίνεται πιο ελκυστικό με περισσότερα γκολ. Πάντως δεν πιστεύω ότι η ΦΙΦΑ θα αυξήσει τελικά τις διαστάσεις του τέρματος.

Ας κρατήσουμε την τελευταία επισήμανση του Αργεντινού ποδοσφαιριστή.

Πάντως όλοι οι παραπάνω συμφώνησαν ότι η απαγόρευση της επιστροφής της μπάλας με τα πόδια από τους ποδοσφαιριστές στον τερματοφύλακα, ήταν η σημαντικότερη καινοτομία στο άθλημα.

Εκτός συνόρων, μάλλον ως αστείες ακούστηκαν οι δηλώσεις του Σεπ Μπλάτερ.

Παγόσμιος πρωταθλητής το 1974 στο Μουντιάλ της πατρίδας του, ο Γερμανός τερματοφύλακας Ζεπ Μάγιερ, έκανε την πιο χιουμοριστική προσέγγιση στο θέμα:

Ο Μπλάτερ θα πρέπει να έχει εργοστάσιο αλουμινίου. Αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί η απόφαση που προτίθεται να πάρει η ΦΙΦΑ, αφού κάθε ζεύγος τερμάτων στοιχίζει 3.500 Μάρκα.

Τα είπε όλα με το ιδιαίτερο χιούμορ του, ο σπουδαιότερος κατά πολλούς Γερμανός τερματοφύλακας όλων των εποχών.

Όπως επισημάναμε στην αρχή, ο Μπλάτερ λειτούργησε σαν «λαγός» και «έριξε άδεια για να πιάσει γεμάτα». Ήθελε να δει τις αντιδράσεις τόσο των διεθνών ομοσπονδιών όσο και των κυρίως ενδιαφερομένων, των ποδοσφαιριστών.

Η αρνητική κριτική από όλες τις πλευρές, στις προθέσεις της ΦΙΦΑ να αλλάξει τις διαστάσεις του τέρματος, έκαναν την παγκόσμια ομοσπονδία να απορρίψει την ιδέα.

Μπορεί στην αρχή να φαίνονταν ελκυστική, οι αντιδράσεις που συνάντησε ανάγκασε την ΦΙΦΑ να κάνει πίσω. Οι σκέψεις για αλλαγή των βασικών κανονισμών στις διαστάσεις των τερμάτων, δεν προχώρησαν. Τα σχέδια μπήκαν στο συρτάρι και μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει επαναφέρει το θέμα για μεγαλύτερες διαστάσεις της εστίας ενός τέρματος.