Αθλητικές Ιστορίες: Όταν ο Απόλλων Αθηνών έφερε στην Ελλάδα τον Ολλανδό Ρενέ Βαν Ντε Κέρκοφ, με τους δύο τελικούς Μουντιάλ!
Μπορεί στους περισσότερους το όνομα Ρενέ Βαν Ντε Κέρκοφ να μην λέει πολλά πράγματα, αν όμως ψάξει κανείς στους τελικούς των Παγκοσμίων κυπέλλων ποδοσφαίρου, των γνωστών μας Μουντιάλ, θα δει το όνομα του να αγωνίζεται τόσο σε αυτόν του 1974 όσο και σε εκείνον του 1978.
Ο διεθνής ποδοσφαιριστής Ρενέ Βαν Ντε Κέρκοφ, γεννήθηκε το 1951 στο Χέλμοντ της Ολλανδίας.
Δεν ήρθε μόνος στη ζωή, καθώς την ίδια μέρα και ώρα γεννήθηκε και ο δίδυμος αδερφός του Βίλι Βαν Ντε Κέρκοφ.
Μαζί στη γέννα, μαζί και στο ποδόσφαιρο!
ΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΡΕΝΕ ΚΑΙ ΒΙΛΙ ΒΑΝ ΝΤΕ ΚΕΡΚΟΦ
Τα αδέρφια Βαν Ντε Κέρκοφ αγάπησαν από μικροί την «στρογγυλή» θεά. Σε μια Ολλανδία που προετοίμαζε την «αλλαγή» που θα έφερνε το «total football», οι Ρενέ και Βίλι Βαν Ντε Κέρκοφ ξεχώρισαν και γρήγορα έκαναν ντεμπούτο, σε ηλικία 19 ετών, στο πρωτάθλημα της χώρας τους.
Το «ντεμπούτο» με την ΤΒΕΝΤΕ!
«Εξτρέμ» ο Ρενέ, μέσος ο Βίλι, έκαναν «ντεμπούτο» στο Ολλανδικό πρωτάθλημα το 1970.
Η Ολλανδία το καλοκαίρι του 1970 είχε πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρώτου κυπέλλου Πρωταθλητριών από την Φέγιενορντ, ενώ ο Άγιαξ είχε πάρει το πρωτάθλημα.
Ο «Αίαντας» είχε στις τάξεις του εκπληκτικούς ποδοσφαιριστές οι οποίοι στην πορεία, μαζί με τα αδέρφια Βαν Ντε Κέρκοφ, έφτιαξαν την καλύτερη Ολλανδία όλων των εποχών!
Η πρώτη ομάδα των αδερφών Βαν Ντε Κέρκοφ ήταν η Τβέντε, με την οποία πρώτος έπαιξε ο Ρενέ.
Ο Ρενέ την 3η αγωνιστική της περιόδου 1970-1971 κατάφερε να πετύχει το πρώτο του γκολ στο πρωτάθλημα, δίνοντας τη νίκη, στο 89ο λεπτό, στην Τβέντε.
Την επόμενη αγωνιστική, την 4η, πήρε σειρά και ο Βίλι.
Στην εντός έδρας ήττα από την Σπάρτα Ρότερνταμ, τα αδέρφια αγωνίστηκαν για 45 λεπτά μαζί. Ο Βίλι στο δεύτερο ημίχρονο πέρασε ως αλλαγή, αλλά μαζί με τον Ρενέ δεν μπόρεσαν να γυρίσουν το 0-1 του ημιχρόνου.
Την επόμενη αγωνιστική οι Βαν Ντε Κέρκοφ αγωνίστηκαν βασικοί και έβγαλαν όλο το 90λεπτο στην νίκη με 2-0 επί της Άλκμααρ. Μόνο οι τραυματισμοί θα τους άφηναν πλέον εκτός ενδεκάδας με την ομάδα της Τβέντε.
Εκείνο το απόγευμα οι Ρενέ και Βίλι Βαν Ντε Κέρκοφ, οι δίδυμοι αδερφοί, έκαναν γνωστό στο Ολλανδικό κοινό το πλούσιο ταλέντο τους.
Ως το τέλος της σεζόν ο Ρενέ θα αγωνιστεί σε 33 παιχνίδια της Τβέντε, σκοράροντας 12 γκολ, ενώ ο Βίλι θα παίξει σε 27 παιχνίδια και θα σημειώσει 6 τέρματα.
Καθόλου άσχημα για αδέρφια Βαν Ντε Κέρκοφ.
Η Τβέντε τερμάτισε στην 5η θέση της βαθμολογίας, ενώ ο Ρενέ και ο Βίλι Βαν Ντε Κέρκοφ συστήθηκαν ως δύο νέα ταλέντα του Ολλανδικού ποδοσφαίρου.
1970 – Η Κόντρα με την ΑΕΚ!
Με το που φόρεσαν τη φανέλα της Τβέντε, τα δύο αδέρφια κληρώθηκαν να παίξουν αντίπαλοι της ΑΕΚ στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ!
Το πρώτο παιχνίδι έγινε στη στάδιο Καραϊσκάκη και κρίθηκε από το γκολ του Ρενέ Βαν Ντε Κέρκοφ.
Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1970 η ΑΕΚ δεν τα κατάφερε απέναντι στην Τβέντε. Μόλις στο 12ο λεπτό ο Ρενέ Βαν Ντε Κέρκοφ έβαλε μπροστά στο σκορ την Ολλανδική ομάδα. Παρά τις προσπάθειες των παικτών της ΑΕΚ το αποτέλεσμα δεν άλλαξε.
Στον αγώνα αυτό δεν αγωνίστηκε ο δίδυμος αδερφός Βίλι.
Έτσι η ΑΕΚ χρειάζονταν μόνο νίκη στην Ολλανδία, αν ήθελε να συνεχίσει στον θεσμό.
Η «Ένωση» δεν τα κατάφερε ούτε «επί Ολλανδικού εδάφους».
Έχασε με 3-0 και αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.
Τα δύο αδέρφια στο συγκεκριμένο παιχνίδι αντικατέστησαν ο ένας τον άλλο. Στο 66ο λεπτό της συνάντησης ο Ρενέ έδωσε τη θέση του στον Βίλι.
Πριν παραχωρήσει τη θέση του στον δίδυμο αδερφό του, ο Ρενέ Βαν Ντε Κέρκοφ σημείωσε το 2-0 της Τβέντε. Έτσι στους δύο αγώνες απέναντι στην ΑΕΚ ο Ρενέ είχε σκοράρει δύο γκολ!
Η διετία της καταξίωσης!
Τη σεζόν 1971-1972, στα καλύτερα χρόνια του Άγιαξ, η Τβέντε πήγε καλύτερα από την προηγούμενη σεζόν. Τερμάτισε στην 3η θέση, πίσω μόνο από τον Άγιαξ και τη Φέγιενορντ, με τα αδέρφια να παίζουν 32 παιχνίδια ο καθένας. Ο Ρενέ ως επιθετικός σκόραρε 10 γκολ ενώ ο Βίλι 6 γκολ.
Διαθέτοντας μία από τις καλύτερες ομάδες στην Ολλανδία, στις αρχές της δεκαετίας του ΄70, η Τβέντε κατέκτησε και τη σεζόν 1972-1973 την 3η θέση.
Τα δίδυμα αδέρφια Βαν Ντε Κέρκοφ έπαιξαν και στα 34 παιχνίδια της Τβέντε, με τον επιθετικό Ρενέ να σκοράρει 12 τέρματα και τον μέσο Βίλι μόλις 2 γκολ.
Η μεταγραφή στην Αϊντχόφεν!
Εκείνη η χρονιά (1973), ήταν σημαντική για τους Βαν Ντε Κέρκοφ.
Οι «μεγάλοι» του Ολλανδικού ποδοσφαίρου είχαν τα μάτια τους πάνω στους Ρενέ και Βίλι, και αυτή που κατάφερε να τους κάνει δικούς της ήταν η Αϊντχόφεν.
Τα δύο αδέρφια έμειναν στους «χωριάτες» για μία δεκαετία, πριν «χωρίσουν» τους κοινούς δεσμούς που είχαν μέχρι τότε.
Η πρώτη του Ρενέ με την εθνική Ολλανδίας!
Για τον Ρενέ Βαν Ντε Κέρκοφ ήταν μία σημαντική χρονιά το 1973, καθώς για πρώτη φορά φόρεσε τη φανέλα της σπουδαίας ομάδας της Ολλανδίας, δίπλα σε ποδοσφαιριστές όπως ο Κρόϊφ,ο Νέεσκενς, ο Κρολ, ο Ρένζενμπρινκ κ.α..
Με τους «Οράνιε» ο Ρενέ Βαν Ντε Κέρκοφ θα αγωνιστεί για σχεδόν μία δεκαετία.
Την πρώτη σεζόν με την Αϊντχόφεν, οι Ρενέ και Βίλι πραγματοποίησαν τις καλύτερες εμφανίσεις τους στο Ολλανδικό πρωτάθλημα.
Ο σημερινός «ήρωας» των νέων «Αθλητικών Ιστοριών», ο Ρενέ, έπαιξε σε 31 αγώνες πρωταθλήματος, σκοράροντας 20 τέρματα!
Πολύ καλά νούμερα για τον επιθετικό Βαν Ντε Κέρκοφ.
Ο «μέσος» των διδύμων, ο Βίλι, είχε και αυτός εντυπωσιακά νούμερα.
Αγωνίστηκε σε 31 παιχνίδια, όπως ο αδερφός του, και σκόραρε 10 γκολ, αγωνιζόμενος κυρίως στο κέντρο!
Μέχρι το 1983, όταν τα «δίδυμα» αποφάσισαν να χωριστούν, δεν υπήρξε σεζόν τόσο παραγωγική για τους Βαν Ντε Κέρκοφ.
Παρά την προσθήκη των ταλαντούχων Ρενέ και Βίλι, η Αϊντχόφεν κατέλαβε μόλις την 4η θέση στο πρωτάθλημα τη σεζόν 1973-1974.
Αντίθετα η πρώην ομάδα τους, η Τβέντε, κατάφερε να τα «βάλει» τόσο με τον Άγιαξ, όσο και με την Φέγιενορντ. Κυρίως με τον ομάδα από το μεγάλο λιμάνι της Ολλανδίας.
Οι δύο παραπάνω νίκες (25-23) έδωσαν το πρωτάθλημα στη Φέγιενορντ και στην Τβέντε την δεύτερη θέση!
1974 – ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Το 1974 ήταν η χρονιά του παγκοσμίου κυπέλλου. Του Μουντιάλ της Γερμανίας,
Η Ολλανδία, παρουσίασε ένα μοναδικό σύνολο από ποδοσφαιριστές οι οποίοι μπορούσαν να αγωνιστούν σε περισσότερες από μία θέσεις.
Είχαν την ελευθερία να γίνονται από αμυντικοί-επιθετικοί και αντίστροφα, μπορούσαν να προωθηθούν προς την αντίπαλη επίθεση γνωρίζοντας ότι κάποιος άλλος θα καλύψει τη θέση τους.
Από τα δύο αδέρφια, αυτός που αγωνίστηκε με τη φανέλα των «Οράνιε», στο Μουντιάλ του 1974 που διοργάνωσε η Γερμανία, ήταν ο «ήρωας» μας ο Ρενέ.
Ο Ρενέ Βαν Ντε Κέρκοφ, αγωνίστηκε μόνο στον τελικό εναντίον της Γερμανίας.
Πέρασε ως αλλαγή στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου, χωρίς να καταφέρει να αλλάξει το 2-1 υπέρ της Γερμανίας, που είχε διαμορφωθεί από το πρώτο ημίχρονο.
Παρά την απώλεια του Μουντιάλ, ο Ρενέ είχε πραγματοποιήσει το «όνειρο» του, να αγωνιστεί σε ένα παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου.
Ο αδερφός του ο Βίλι, αν και φόρεσε για πρώτη φορά την φανέλα της Ολλανδίας πριν το Μουντιάλ, δεν αγωνίστηκε σε αυτό.
1974 – Το πρώτο κύπελλο!
Μπορεί η πρώτη τους χρονιά με τη Αϊντχόφεν να μην ήταν επιτυχής, κατάφεραν όμως να σηκώσουν το κύπελλο Ολλανδίας.
Για πρώτη φορά τα αδέρφια Βαν Ντε Κέρκοφ κατέκτησαν κάποιο τρόπαιο, μπαίνοντας σε συνθήκες πρωταθλητισμού.
Κάτι που ένιωσαν οι αντίπαλοι την επόμενη σεζόν.
1975 – ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΝΤΧΟΦΕΝ
Αφού προσαρμόστηκαν στην νέα τους ομάδα, αφού έγιναν διεθνείς, οι Ρενέ και Βίλι Βαν Ντε Κέρκοφ έβαλαν στόχο το πρωτάθλημα Ολλανδίας.
Έτσι τη σεζόν 1974-1975, οι Βαν Ντε Κέρκοφ οδήγησαν την Αϊντχόφεν στο πρωτάθλημα, έχοντας 2 ήττες λιγότερες από την προηγούμενη πρωταθλήτρια, Φέγιενορντ.
Ο Ρενέ εκείνη τη χρονιά είχε 9 γκολ σε 30 συμμετοχές, και ο Βίλι 7 τέρματα σε 32 αγωνιστικές.
Μπορεί τα νούμερα τους να έπεσαν σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, αυτό που μετρούσε ήταν το πρωτάθλημα.
ΤΟ ΝΤΑΜΠΛ ΤΟΥ 1976
«Τρώγοντας έρχεται η όρεξη» λέμε στην πατρίδα μας, και στην Αϊντχόφεν των διδύμων Βαν Ντε Κέρκοφ, βρήκε άμεσα εφαρμογή.
Με την «φόρα» που είχε πάρει η Αϊντχόφεν, τη σεζόν 1975-1976 έπαιξε «ολοκληρωτικό» ποδόσφαιρο και «σάρωσε» εντός Ολλανδίας.
Κατέκτησε το πρωτάθλημα έχοντας έναν βαθμό παραπάνω από την Φέγιενορντ. Μία ισοπαλία της ομάδας το μεγάλου λιμανιού έδωσε το πρωτάθλημα στην Αϊντχόφεν και στα αδέρφια Βαν Ντε Κέρκοφ.
Ο Ρενέ σε 28 παιχνίδια εκείνη τη χρονιά σημείωσε 9 γκολ ενώ ο Βίλι σε 33 αγώνες είχε 6 τέρματα.
Οι «χωριάτες» ήταν πρωταθλητές Ολλανδίας για δεύτερη συνεχή χρονιά. Συνδύασαν αυτή την επιτυχία και με την κατάκτηση του κυπέλλου Ολλανδίας, σε μία «ονειρική» σεζόν για τους δίδυμους Βαν Ντε Κέρκοφ.
1976 – EURO ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Το καλοκαίρι του 1976 διοργανώθηκε στην Γιουγκοσλαβία, η τελική φάση του 5ου Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος εθνικών ομάδων.
Εκεί ήταν και η Ολλανδία των αδερφών Βαν Ντε Κέρκοφ.
Με μόλις τέσσερις (4) ομάδες (!) να παίρνουν μέρος στην τελική φάση, η Ολλανδία δεν τα κατάφερε στον ημιτελικό με την Τσεχοσλοβακία. Έχασε με 3-1 στην παράταση, αγωνιζόμενη μόνο με τον Βίλι στην σύνθεση της.
Στον μικρό τελικό τα δίδυμα αδέρφια αγωνίστηκαν βασικοί στον αγώνα όπου η Ολλανδία κατέκτησε την τρίτη (3η) θέση , κερδίζοντας με 3-2 τους οικοδεσπότες Γιουγκοσλάβους.
Ο Βίλι κατάφερε να σκοράρει το δεύτερο γκολ των Ολλανδών!
Τη σεζόν 1976-1977, η Αϊντχόφεν απώλεσε «τα κεκτημένα», χάνοντας στο τέλος το πρωτάθλημα από τον Άγιαξ.
1978 – Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ
Αυτό δεν άρεσε στα αδέρφια Ρενέ και Βίλι Βαν Ντε Κέρκοφ, τα οποία επανέφεραν την ομάδα τους στην πρώτη θέση του Ολλανδικού πρωταθλήματος τη σεζόν 1977-1978!
Η «μάχη» με τον Άγιαξ βρήκε νικήτρια την ομάδα της Αϊντχόφεν η οποία κατέκτησε το τρίτο της (3ο) πρωτάθλημα την τελευταία τετραετία.
Στην κατάκτησε αυτή βοήθησε περισσότερο ο Ρενέ με τα γκολ του. Πέτυχε 10 τέρματα σε 29 αγώνες ενώ ο Βίλι μόλις 1 σε 31 αγώνες.
1978 – Κατακτώντας το κύπελλο ΟΥΕΦΑ!
Την ίδια σεζόν που κατέκτησαν για 3η φορά το πρωτάθλημα Ολλανδίας, τα δίδυμα αδέρφια οδήγησαν την Αϊντχόφεν στην κατάκτηση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ για τη σεζόν 1977-1978.
Στον πρώτο τελικό η Αϊντχόφεν κατάφερε να αποσπάσει «λευκή» ισοπαλία από την Γαλλική ομάδα. Με απλή νίκη με οποιοδήποτε σκορ στην Ολλανδία θα έδινε το κύπελλο στα αδέρφια Βαν Ντε Κέρκοφ.
Εκεί «καθάρισε» ο Βίλι Βαν Ντε Κέρκοφ! Με δύο προσωπικά γκολ η Αϊντχόφεν «σήκωσε» το τρόπαιο, κερδίζοντας με το «καθαρό» 3-0 την Μπαστιά. Ήταν το πρώτο Ευρωπαϊκό κύπελλο για την λαοφιλή ομάδα της Ολλανδίας.
1978 – ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ
Στα 27 τους χρόνια ήταν στην καλύτερη φάση της καριέρας τους.
Αυτό επιβεβαιώθηκε με την «κλήση» τους στην τελική φάση του Μουντιάλ, που έγινε το 1978 στην Αργεντινή.
Αν και ο «Κρόϊφ» δεν έδωσε το «παρόν» στην Αργεντινή, η Ολλανδία δεν είχε κανένα πρόβλημα να επαναλάβει την πορεία που είχε κάνει στα γήπεδα της Γερμανίας, τέσσερα χρόνια πριν.
Με τα αδέρφια Ρενέ και Βίλι Βαν Ντε Κέρκοφ βασικούς και αναντικατάστατους σε όλα τα παιχνίδια, η Ολλανδία έφτασε στο τελικό όπου βρήκε τους οικοδεσπότες Αργεντινούς.
Το γκολ του Νανίγκα, έστειλε το παιχνίδι στην παράταση όπου η Αργεντινή με σκορ 3-1 ήταν αυτή που κατέκτησε για πρώτη φορά το Μουντιάλ ποδοσφαίρου.
Η Ολλανδία για δεύτερη σερί φορά ήταν η χαμένη του τελικού!
Για τα δίδυμα αδέρφια ήταν μια σπουδαία στιγμή. Αν και δεν έγιναν πρωταθλητές κόσμου, κατάφεραν να είναι βασικοί, σε μια ομάδα με «πλειάδα» εκπληκτικών ποδοσφαιριστών.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ
Από τη σεζόν 1978-1979 μέχρι και τη σεζόν 1982-1983, η Αϊντχόφεν δεν είχε επιτυχίες στην Ολλανδία. Ούτε πρωτάθλημα, μα ούτε κύπελλο κατάφερε να σηκώσει.
Η ομάδα των Βαν Ντε Κέρκοφ είχε για καλύτερο πλασάρισμα την 2η θέση στο πρωτάθλημα, τη σεζόν 1981-1982.
Τα χρόνια περνούσαν και τα δίδυμα αδέρφια είχαν περισσότερο από 10 χρόνια επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.
Έτσι το 1983, ο «δεσμός» που κράταγε από τη μέρα που γεννήθηκαν, έσπασε για τους Ρενέ και Βίλι Βαν Ντε Κέρκοφ.
Τα αδέρφια δεν θα ήταν πλέον συμπαίκτες στην ίδια ομάδα!
Αν και τελειώνει η κοινή πορεία των αδερφών Βαν Ντε Κέρκοφ, δεν τελειώνουν οι σημερινές «Αθλητικές Ιστορίες». Θα λέγαμε ότι μόλις τώρα ξεκινούν γιατί, όπως λέει και ο τίτλος του θέματος, ο Ρενέ Βαν Ντε Κέρκοφ άφησε το «μουντό» Αϊντχόφεν και «τράβηξε» Νότια, στο ζεστό κλίμα της χώρας μας!
1980 – EURO ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ
Πριν ασχοληθούμε με την παρουσία του Ρενέ Βαν Ντε Κέρκοφ στην Ελλάδα, πρέπει να δούμε και την συμμετοχή των δίδυμων αδερφών στο Euro-1980 που έγινε στην Ιταλία.
Εκεί για πρώτη φορά βρέθηκε και η εθνική μας ομάδα με προπονητή τον Αλκέτα Παναγούλια.
Και η πρώτη αντίπαλος της εθνικής μας ήταν η Ολλανδία των αδερφών Βαν Ντε Κέρκοφ!
Βασικοί και αναντικατάστατοι, οι Βαν Ντε Κέρκοφ πάλεψαν με τους διεθνείς μας και βγήκαν νικητές, χάρη στο πέναλτι-φάντασμα του Αδόλφου(!) Πρόκοπ, του Γερμανού διαιτητή.
Δείτε πως έχασε η ομάδα μας.
Η εθνική μας κατάφερε την τρίτη και τελευταία αγωνιστική να πάρει «λευκή» ισοπαλία από την μετέπειτα φιναλίστ και τροπαιούχο Δυτική Γερμανία, φεύγοντας με το κεφάλι «ψηλά».
Παρά την νίκη επί των διεθνών μας, η Ολλανδία βγήκε τρίτη (3η) στο όμιλο!
Ισοβάθμησε με την Τσεχοσλοβακία και αποκλείστηκε για ένα γκολ. Δέχτηκε ένα παραπάνω γκολ στους τρεις αγώνες που έδωσε σε σχέση με την αντίπαλο τους.
Πικρή η επιστροφή στην Ολλανδία για τους αδερφούς Βαν Ντε Κέρκοφ.
Η χρονιά 1982-1983 ήταν η τελευταία της κοινής πορείας των δύο δίδυμων αδερφών.
1983 – Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΡΕΝΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Το καλοκαίρι του 1983, σε ηλικία 32 ετών, ο Ρενέ Βαν Ντε Κέρκοφ ήταν επί δεκαετία στην ομάδα της Αϊντχόφεν. Αποφάσισε να χωρίσει με τον αδερφό του Βίλι, ο οποίος ολοκλήρωσε την καριέρα του στην Αϊντχόφεν.
Μάλιστα ο Βίλι ήταν στην ομάδα του 1987-1988 της Αϊντχόφεν, η οποία κατέκτησε το κύπελλο Πρωταθλητριών!
Αγωνίστηκε για 66 λεπτά στον ημιτελικό με την Ρεάλ Μαδρίτης.
Ο Ρενέ στον Απόλλωνα Αθηνών!
Ο Ρενέ χορτάτος με παραστάσεις από το Ολλανδικό πρωτάθλημα, έκανε τις επιλογές του.
Στον Απόλλωνα Αθηνών μάθανε για την περίπτωση του Ρενέ Βαν Ντε Κέρκοφ και προσέγγισαν την πλευρά του παίκτη, γνωρίζοντας ότι ήταν σχεδόν ακατόρθωτο να πείσουν τον Ολλανδό, με τους δύο τελικούς Μουντιάλ, να έρθει στην χώρα μας.
Ήταν 15 Ιουλίου του 1983, όταν σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε η διοίκηση του Απόλλωνα, ανακοινώθηκε ότι η «ελαφρά ταξιαρχία» ήρθε σε συμφωνία με τον Ολλανδό «άσο»!
Στην προσπάθεια της ΠΑΕ Απόλλων για μια καλύτερη πορεία στο πρωτάθλημα, κρίναμε ότι για να αποκτήσει η ομάδα την προσωπικότητα που της λείπει χρειάζεται ένα παίκτης με μεγάλο όνομα, αλλά και ικανός, ακόμη, να προσφέρει δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Απόλλων, Βαγγέλης Νίκας.
Προς έκπληξη όλων εντός Ελλάδος αλλά και εκτός, ο Απόλλωνας είχε πραγματοποιήσει την σπουδαιότερη μεταγραφή της ιστορίας του!
Είχε φέρει στην Ελλάδα τον 3 φορές πρωταθλητή Ολλανδίας, τον 2 φορές κυπελλούχο Ολλανδίας και τον αγωνιζόμενο με τους «Οράνιε», σε δύο συνεχόμενους τελικούς Μουντιάλ.
Ήταν η πιο εντυπωσιακή μεταγραφή ποδοσφαιριστή τη σεζόν 1983-1984 στο Ελληνικό πρωτάθλημα.
Επιπλέον, θάλαμε να δώσουμε μια μεγάλη χαρά στον δικό μας κόσμο, δεδομένου ότι παίκτες σαν τον Ρενέ Βαν Ντε Κέρκοφ ανεβάζουν με την παρουσία τους το επίπεδο του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει πολύ την ομάδα μας συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος του Απόλλωνα.
Από την πλευρά του ο σπουδαίος Ολλανδός ποδοσφαιριστής δήλωσε αμέσως μετά την συμφωνία με τον Απόλλωνα Αθηνών:
Προτίμησα τον Απόλλωνα από άλλες ομάδες, γιατί θέλω να παίξω σε μία χώρα στην οποία τώρα το ποδόσφαιρο ανεβαίνει και λόγω της παρουσίας στη θέση του προπονητή του κ. Μπερτ Τόϊνισεν, έναν άνθρωπο που γνωρίζω.
Η πρόσληψη του του Ολλανδού προπονητή Τόϊνισεν στην τεχνική ηγεσία του Απόλλωνα, έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να βάλει ο Ρενέ την υπογραφή του στο συμβόλαιο που του πρότεινε η Ελληνική ομάδα.
Για τον Απόλλωνα ξέρω ότι είναι μια καλή ομάδα και έχει έναν παίκτη αξίας, τον Ντόκεν, με τον οποίο πιστεύω ότι θα φτιάξουμε ένα ωραίο «δίδυμο» και θα βοηθήσουμε τον Απόλλωνα να βγει στην Ευρώπη. Γενικά πιστεύω ότι θα βοηθήσω τους νεαρούς παίκτες του Απόλλωνα να ανεβάσουν την απόδοση τους.
Πράγματι στον Απόλλωνα αγωνίζονταν ο, μέχρι τις μέρες μας, γνωστός ποδοσφαιριστής Άρνε Ντόκεν ο οποίος είχε έρθει στην Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό.
Ο Ρενέ Βαν Ντε Κέρκοφ ήρθε στην Ελλάδα με τη σύζυγο του και τα δύο του παιδιά, τα οποία η ΠΑΕ Απόλλων φρόντισε να στείλει σε Ολλανδικό σχολείο.
Παρά τις καλές προθέσεις, ο Ρενέ Βαν Ντε Κέρκοφ δεν μπόρεσε να ξεδιπλώσει το πλούσιο ταλέντο του στο Ελληνικό πρωτάθλημα, Λίγο οι κακοί αγωνιστικοί χώροι, λίγο η μέτρια ομάδα του Απόλλωνα, αλλά κυρίως ένας τραυματισμός, στέρησαν από το Ελληνικό κοινό τα γκολ και τις περίτεχνες ενέργειες του Ολλανδού επιθετικού.
Το κακό ξεκίνημα του Απόλλωνα, ώθησε την διοίκηση να απομακρύνει τον Ολλανδό προπονητή Μπερτ Τόϊνισεν. Ήρθε στη θέση ο σπουδαίος Έλληνας προπονητής Λάκης Πετρόπουλος ο οποίος προσπάθησε να πάρει το 100% από τον πασίγνωστο Ολλανδό επιθετικό.
Στο τέλος της περιόδου ο Απόλλωνας κατέλαβε την 10η θέση στο πρωτάθλημα και τα «όνειρα» για Ευρώπη πήραν σειρά για αργότερα…
Ο Ρενέ Βαν Ντε Κέρκοφ, με τους δύο τελικούς Παγκοσμίου κυπέλλου, ολοκλήρωσε την παρουσία του στον Απόλλωνα και στο Ελληνικό ποδόσφαιρο έχοντας 23 συμμετοχές. Κατάφερε να σκοράρει μόλις 3 γκολ!
Με αυτά τα νούμερα ο Απόλλων δεν ενεργοποίησε το συμβόλαιο του για τη σεζόν 1984-1985.
Ο Ρενέ πήρε την οικογένεια του και τράβηξε για το πρωτάθλημα της Νοτίου Κορέας. Η Σέϊκο, ομάδα που είχε «σπόνσορα» την εταιρία ρολογιών, ήταν αυτή που για ένα χρόνο έπαιξε μπάλα ο Ολλανδός ποδοσφαιριστής.
Κατόπιν γύρισε στη Ολλανδία όπου ολοκλήρωσε την καριέρα του σε μικρότερες ομάδες.
Στην πλούσια καριέρα του είχε συμμετάσχει σε δύο τελικούς Μουντιάλ, είχε κατακτήσει την τρίτη (3η) θέση με την Ολλανδία στο Euro-1976, είχε γίνει τρεις (3) φορές πρωταθλητής Ολλανδίας και δύο φορές κυπελλούχος. Ταυτόχρονα ήταν κάτοχος και ενός κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.
Στην πλούσια καριέρα του είχε αγωνιστεί σε 500 παιχνίδια, στα οποία σκόραρε περισσότερα από 140 γκολ.
Η «κάθοδος» του στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1983, απορρίπτοντας δελεαστικές προτάσεις από Ευρωπαϊκούς συλλόγους, ήταν η «μεταγραφή της χρονιάς» για το Ελληνικό πρωτάθλημα. Μπορεί η παρουσία του να μην ήταν αξιοπρόσεκτη, έδωσε όμως «αίγλη» στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, μιας και σε αυτό αγωνίζονταν ένας ξένος ποδοσφαιριστές με σημαντική παρουσία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο κατά τη δεκαετία του ΄70.
Φίλες και φίλοι μείνετε συντονισμένοι στο Sportshistory!
Νέες «Αθλητικές Ιστορίες» σύντομα κοντά σας.