News

Αθλητικές Ιστορίες: Όταν ο Παναθηναϊκός ήταν… 3 ετών!

Αθλητικές Ιστορίες: Όταν ο Παναθηναϊκός ήταν… 3 ετών!
Έρευνα-Παρουσίαση: Φώτης Βαϊτσόπουλος

Η πολύχρονη και πολύπλευρη παρουσία του Παναθηναϊκού στον Ελληνικό αθλητισμό ξεκίνησε στις 3 Φεβρουαρίου του 1908, όταν ο Γιώργος Καλαφάτης και άλλοι φίλοι του ποδοσφαίρου ίδρυσαν τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Αθηνών (Π.Ο.Α.), τον σημερινό Παναθηναϊκό!

Αθλητής στον Πανελλήνιο, ο Καλαφάτης είχε αγωνιστεί ως αθλητής του στίβου στην μεσολυμπιάδα της Αθήνας το 1906 και είχε από τότε στο μυαλό του το ποδόσφαιρο και την δημιουργία μίας νέας ομάδας με δικό της χώρο και δικούς της ποδοσφαιριστές.

Έτσι στις 3 Φεβρουαρίου του 1908 γεννήθηκε ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών (Π.Ο.Α.), ο οποίος στην πορεία θα μετονομαστεί σε Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (Π.Α.Ο.).

Πριν γίνει όμως αυτό, ο Π.Ο.Α. στον χρόνο πάνω της ιδρύσεως του βρέθηκε σε «εμφύλιο πόλεμο» μεταξύ του εκ των ιδρυτών Καλαφάτη και του τότε προέδρου του Μαρίνου Μαρινάκη.

Μετά από πολλές κόντρες ο Καλαφάτης, ο οποίος εκδιώχθηκε από τον όμιλο και έφτιαξε δική του ομάδα, κατάφερε να υπερισχύσει του Μαρινάκη  και να ξαναπάρει τα «ηνία» του Π.Ο.Α..

Σήμερα οι «Αθλητικές Ιστορίες» θα σας ταξιδέψουν ακριβώς 110 χρόνια πίσω, όταν ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών ήταν μόλις στον τρίτο χρόνο της ζωής του!

Ας δούμε το πολύ ενδιαφέρον θέμα που αλιεύσαμε από τις τότε πηγές.

Είμαστε στο 1911, όταν στις εσωτερικές σελίδες της εφημερίδας «Ανεξάρτητος Αθηνών» η οποία εκδόθηκε στις 17-6-1911, βρήκαμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τον Π.Ο.Α., τον σημερινό Παναθηναϊκό.

Ας δούμε τι έγραφε το πολύ σημαντικό λόγω πληροφοριών μονόστηλο της εφημερίδας!

Ποδοσφαιρικός όμιλος Αθηνών.- Ιδρύθη την 3ην Φεβρουαρίου 1908 υπ΄αθλητών της ποδοσφαιρίσεως και άλλων φιλάθλων. Έχει ίδιον ασκητήριον επί της οδού Πατησίων κανονικών διαστάσεων, μετά τερμάτων, δικτύων και ευρυχώρων αποδυτηρίων. Ουδέποτε δ΄εγκατέλειψε ευκαιρίαν όπως διεξάγη αγώνας προς ομάδας των εκάστοτε καταπλεόντων ξένων πολεμικών. Είναι ο εισηγητής εν Ελλάδι της νέας ωραίας παιδιά Hockey.

Εκπληκτικό άρθρο το οποίο είναι γεμάτο σημαντικές πληροφορίες!

Ας τις δούμε μία-μία.

Το κείμενο από τις πρώτες του γραμμές μας πληροφορεί για την ίδρυση της ποδοσφαιρικής ομάδας υπό τον τίτλο «Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών», η οποία έγινε στις 3 Φεβρουαρίου του 1908 από λάτρεις του αθλήματος. Μπορεί να μην μας δίνει τα ονόματα αυτών που προχώρησαν στην ίδρυση του Π.Ο.Α., μας πληροφορεί όμως ότι αυτοί ήταν αθλητές αλλά και φίλαθλοι της ποδοσφαιρίσεως όπως χαρακτηριστικά γράφει το κείμενο του 1911.

Το άρθρο αμέσως μετά μας πληροφορεί ότι ο Π.Ο.Α. είχε δικό του προπονητήριο κανονικών διαστάσεων και το οποίο βρίσκονταν δίπλα από την οδό Πατησίων!

Σε μια άλλη Αθήνα, με πολλούς διαθέσιμους ελεύθερους χώρους πέριξ των μεγάλων δρόμων, δεν ήταν δύσκολο για τους ιδρυτές του Παναθηναϊκού να βρουν «στέγη» για την ομάδα.

Σε έναν από τους μεγαλύτερους δρόμους της Αθήνας, την Πατησίων, είχε στήσει ο Γιώργος Καλαφάτης και οι άλλοι φίλοι του ποδοσφαίρου το προπονητήριο του Π.Ο.Α., το οποίο «συν τοις άλλοις» ήταν κανονικών διαστάσεων και δεν του έλλειπαν ούτε τα δίχτυα ούτε τα δοκάρια.

Ήταν δηλαδή ένα κανονικό γήπεδο ποδοσφαίρου το οποίο είχε και αποδυτήρια!

Πολύ μπροστά θα λέγαμε για την εποχή του το ασκητήριον του Π.Ο.Α. στην Πατησίων, όπου χτυπούσε η καρδιά του Παναθηναϊκού τα πρώτα χρόνια μετά την ίδρυση του.

Οι ιδρυτές του είχαν φτιάξει το γήπεδο τους βάσει των διεθνών προδιαγραφών και χωρίς να του λείπει κάτι.

Και μιας και μιλάμε για αγώνες, το κείμενο του 1911 μας πληροφορεί ότι ο Π.Ο.Α. προγραμμάτιζε συχνά αγώνες με τα πολεμικά πλοία που στάθμευαν στον Πειραιά!

Πολύ σημαντική πληροφορία κατά τη γνώμη μας!

Σε μία χώρα και σε μία εποχή όπου μόνο ο κλασικός αθλητισμός και τα δυναμικά αθλήματα χωρούσαν μέσα στις εσωτερικές σελίδες των εφημερίδων, το ποδόσφαιρο ήταν στα σπάργανα του. Η επαφή των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών μας με ξένους ποδοσφαιριστές γίνονταν μόνο όταν πολεμικά πλοία προσέγγιζαν το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας.

Εκεί βρίσκονταν πάντα οι υπεύθυνοι του Π.Ο.Α. οι οποίοι δεν έχαναν την ευκαιρία να προσεγγίσουν τους ναύτες των πλοίων και να τους ζητήσουν να παίξουν αγώνες ποδοσφαίρου!

Η τακτική αυτή συνεχίστηκε για πολλά χρόνια μετά το δημοσίευμα του «Ανεξάρτητου των Αθηνών» από όλες τις ομάδες των Αθηνών και του Πειραιώς.

Μη έχοντας την ευκαιρία να ανταγωνιστούν ξένες ποδοσφαιρικές ομάδες, οι λίγοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της πρωτεύουσας έκλειναν φιλικούς αγώνες με τα πληρώματα των πλοίων που έπιαναν λιμάνι στον Πειραιά.

Ο Π.Ο.Α. ήταν από τις πρώτες ομάδες που ακολούθησε αυτή την τακτική.

Το άρθρο της εφημερίδας κλείνει με μία ακόμη πληροφορία για τον Παναθηναϊκό.

Μαθαίνουμε λοιπόν ότι το 1911 ο Παναθηναϊκός είχε δημιουργήσει και ομάδα Χόκεϊ και μάλιστα ήταν αυτός που πρώτος ίδρυσε τμήμα στο εν λόγω άθλημα!

Αυτό ήταν φίλες και φίλοι του Sportshistory το δημοσίευμα με τις πολύ σημαντικές πληροφορίες για τον τότε… Παναθηναϊκό.

Τον βρήκαμε στην Πατησίων με δικό του προπονητήριο και ταυτόχρονα να συμμετέχει σε ποδοσφαιρικούς αγώνες με πληρώματα πλοίων. Τέλος ήταν αυτός που έφερε για πρώτη φορά το Χόκεϊ στην Ελλάδα.

Σας φτάνουν όμως αυτές οι πληροφορίες ή να δώσουμε και κάτι ακόμα;

Στη θέση σας θα λέγαμε ναι να δώσουμε!

Οι «Αθλητικές Ιστορίες» δεν τελειώνουν εδώ.

Εκτός από το δημοσίευμα για το προπονητήριο του Π.Ο.Α. στην οδό Πατησίων, η στήλη μας έχει και άλλες πληροφορίες για τον Π.Ο.Α. εκείνης της εποχής.

Και για να σας τις μεταφέρουμε πηγαίνουμε μόνο δύο μήνες πριν το δημοσίευμα του «Ανεξάρτητου των Αθηνών», δηλαδή στις 29-4-1911 όταν στην ίδια εφημερίδα, η οποία έδινε χώρο στις ποδοσφαιρικές ειδήσεις, πληροφορούμαστε ότι ο Π.Ο.Α. είχε δώσει αγώνα με αντίπαλο το «Νέο Γουδί».

Οι θετικές πληροφορίες για τον Π.Ο.Α. και κατ΄ επέκταση για τον Παναθηναϊκό σταματούν εδώ γιατί… το τελικό αποτέλεσμα της συνάντησης Νέο Γουδί-Π.Ο.Α. δεν είχε ευτυχή κατάληξη για τον Παναθηναϊκό της τότε εποχής.

Το Νέο Γουδί κέρδισε κατόπιν πεισματώδους αγώνος τον Π.Ο.Α. με σκορ 4-0, στο γήπεδο του Νέου Φαλήρου όπου διεξήχθη η αναμέτρηση!

Το δημοσίευμα μας αναφέρει ότι το παιχνίδι έγινε παρόντων πολλών θεατών! Ιδιαίτερη πληροφορία για την απήχηση που είχε το ποδόσφαιρο εκείνα τα έτη.

Οι παίκτες του Π.Ο.Α. φαίνεται να μην βρέθηκαν σε καθόλου καλή μέρα και το τελικό σκορ 4-0 αντικατοπτρίζει την εικόνα του παιχνιδιού.

Δυστυχώς για μας και για σας, η εφημερίδα «Ανεξάρτητος Αθηνών» είχε μόνο φωτογραφία από την την νικήτρια ομάδα του «Νέου Γουδή». Είναι χαρακτηριστικό ότι η εφημερίδα αναφέρει και τα 11 ονόματα των ποδοσφαιριστών και σημειώνει με αριθμούς ποιος ακριβώς είναι στη φωτογραφία.

Φωτογραφία από τον ηττημένο Π.Ο.Α. και τους παίκτες του δεν χωρούσαν στις ελάχιστες σελίδες των τότε εφημερίδων.

Αν ο Π.Ο.Α. είχε νικήσει σε εκείνο το παιχνίδι ίσως η φωτογραφία να ήταν άλλη στον «Ανεξάρτητο των Αθηνών».

Φίλες και φίλοι των «Αθλητικών Ιστοριών» και του Sportshistory αυτές ήταν οι πληροφορίες που μπορέσαμε να συλλέξουμε για τον… 3χρονο τότε Παναθηναϊκό.

Σύντομα στις οθόνες σας νέες «Αθλητικές Ιστορίες» από το πρόσφατο αλλά και το μακρινό παρελθόν.