Αθλητικές Ιστορίες: Όταν ο τελικός του Eurobasket-1987 νίκησε τον «Άγνωστο Πόλεμο» και την «Γειτονιά μας»!
Ήταν μέσα στην καρδιά της Χούντας όταν στην τότε ΥΕΝΕΔ προβλήθηκε για πρώτη φορά η τηλεοπτική σειρά «Ο άγνωστος πόλεμος». Στις 12 Οκτωβρίου του 1971 οι τηλεθεατές της ΕΡΤ είδαν το πρώτο επεισόδιο της σειράς που έγραψε ο Νίκος Φώσκολος (!) και σκηνοθέτησε ο Κώστας Κουτσομύτης.
Στη σειρά η οποία έκανε 226 επεισόδια, πρωταγωνιστούσαν σπουδαίοι ηθοποιοί εκείνης της εποχής.
Τον κεντρικό ρόλο του «συνταγματάρχη Βατάνη» είχε ο Άγγελος Αντωνόπουλος ενώ συμπρωταγωνιστούσαν οι Γιώργος Σίσκος, Γκέλυ Μαυροπούλου, Γιώργος Τζώρτζης, Τίμος Περλέγκας, Μιράντα Κουνελάκη, Ντίνος Καρύδης, Θόδωρος Έξαρχος, Σμαρούλα Γιούλη, Βασίλης Διαμαντόπουλος κ.α..
Η υπόθεση διαδραματίζονταν στην κατοχική Ελλάδα του ΄40 και είχε σαν βασική ιδέα την αντικατασκοπία έναντι των Γερμανών.
Μπορεί το πρώτο επεισόδιο να μην έκανε θραύση στην τηλεθέαση, όμως όσο περνούσε ο καιρός άρχισε να μαγνητίζει τα βλέμματα των τηλεθεατών.
Η σειρά που στην αρχή προβάλλονταν μόνο κάθε Τρίτη, λόγω της επιτυχίας της έφτασε να προβάλλεται δύο φορές την εβδομάδα.
Οι Έλληνες κλείνονταν στα σπίτια τους και όσοι είχαν τηλεοράσεις δεν έχαναν επεισόδιο από τον «Άγνωστο Πόλεμο». Ακόμη και αυτοί που δεν είχαν τηλεοράσεις, επισκέπτονταν συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα για να δουν όλοι μαζί την πετυχημένη σειρά που έγραψε ο Νίκος Φώσκολος και σκηνοθέτησε ο πρωτοεμφανιζόμενος τότε Κώστας Κουτσομύτης.
Επεισόδιο με το επεισόδιο το ενδιαφέρον του κόσμου αυξάνονταν.
Τον Απρίλιο του 1972, «ο Άγνωστος Πόλεμος» έσπασε όλα τα ρεκόρ!
Κατάφερε να κάνει τηλεθέαση που έπιασε το 76%, ρεκόρ για τα δεδομένα της Ελληνικής τηλεόρασης. Άνθρωπος δεν περπάταγε στους δρόμους την ώρα προβολής της σειράς από την ΥΕΝΕΔ.
Έπρεπε να περάσουν τρία χρόνια για να ξαναδεί η ΥΕΝΕΔ, η τηλεόραση των Ενόπλων Δυνάμεων επί Χούντας του Παπαδόπουλου, τέτοια τηλεθέαση.
Τον Μάϊο του 1976, και μετά την πτώση της Χούντας, η σειρά με τον τίτλο «Η γειτονιά μας» ισοφάρισε την επίδοση του «Αγνώστου Πολέμου».
Έκανε τηλεθέαση επίσης 76% και χτύπησε «πρωτιά».
Η «Γειτονιά μας», σε σενάριο Κώστα Πρετεντέρη, είχε ξεκινήσει και αυτή επί Χούντας να προβάλλεται στην Ελληνική τηλεόραση. Κράτησε παραπάνω από πέντε (5) χρόνια. Από τον Φεβρουάριο του 1972 μέχρι και τον Οκτώβριο του 1977, όταν έριξε «τίτλους τέλους».
Αυτές οι δύο σειρές κράτησαν για χρόνια την πρωτιά στην τηλεθέαση.
Απειλήθηκαν στην πορεία των χρόνων από τους «Πανθέους» που έφτασαν τον Νοέμβριο του 1974 να κάνουν τηλεθέαση 74%, από τον «Ονειροπαρμένο» που τον Μάρτιο του 1973 είχε τηλεθέαση 73% και από την σπουδαία σειρά «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» η οποία τόσο τον Μάρτιο του 1973 όσο και τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς έκανε τηλεθέαση 73%.
Όλα τα παραπάνω ρεκόρ τηλεθέασης κράτησαν μέχρι τον Ιούνιο του 1987. Τότε που έγινε το «θαύμα» της Εθνικής ομάδας μπάσκετ.
Η ομάδα του προπονητή Κώστα Πολίτη, κατάφερε να «συντρίψει» όλα τα ρεκόρ τηλεθέασης, τον Ιούνιο του 1987!
Μέρα με την ημέρα, αγώνα με τον αγώνα, το ενδιαφέρον του κόσμου για την πορεία της Εθνικής ομάδας μπάσκετ όλο και μεγάλωνε.
Βλέποντας τον Γκάλη, τον Γιαννάκη, τον Φασούλα, τον Φάνη και τα άλλα παιδιά να κάνουν σπουδαία παιχνίδια απέναντι σε μεγαλύτερες δυνάμεις του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, η αγωνία των Ελλήνων όλο και μεγάλωνε.
Ενώ στην αρχή ο στόχος ήταν να μπει η ομάδα στην 8άδα του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος που έγινε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, οι νίκες και οι πολύ καλές εμφανίσεις των διεθνών μας στο τουρνουά άναψαν την «φλόγα» του Ελληνικού κοινού, το οποίο άρχισε να πιστεύει σε ακόμα ψηλότερες θέσεις.
Ήταν 7 Ιουνίου του 1987 όταν η ομάδα μας αντιμετώπισε στον τελευταίο αγώνα του ομίλου την εθνική ομάδα της Γαλλίας. Μόνο με νίκη η ομάδα μας θα έδινε ραντεβού στις «8» καλύτερες ομάδες με αντίπαλο την Ιταλία.
Οι 15.000 τυχεροί που βρέθηκαν στις κερκίδες του γηπέδου του Φαλήρου, «έσπρωξαν» τους διεθνείς μας προς την νίκη. Το τελικό 82-69, με τον Νίκο Γκάλη να κάνει «σμπαράλια» την άμυνα τον Γάλλων, πανηγυρίστηκε έξαλλα από τους διεθνείς μας αλλά και από τους φίλους της Εθνικής που βρέθηκαν στο Σ.Ε.Φ..
Δεν ήταν όμως οι μόνοι…
Ταυτόχρονα, μέσα από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες, εκατομμύρια Έλληνες «έζησαν» τον θρίαμβο επί των Γάλλων.
Η τηλεθέαση εκτινάχθηκε στο 71%, που ήταν μέσα στις 14 καλύτερες επιδόσεις της Ελληνικής τηλεόρασης.
Μία μέρα πιο πριν, στις 6 Ιουνίου, η εθνική μας αντιμετώπισε την Σοβιετική Ένωση, για την φάση των ομίλων. Η ήττα στις λεπτομέρειες (66-69) και η άδικη αντιμετώπιση από τους διαιτητές εκτόξευσαν την τηλεθέαση στο 73%, βάζοντας τον αγώνα αυτό μέσα στις 7 καλύτερες επιδόσεις από το 1972 και μετά.
Μετά τον θρίαμβο επί της Γαλλίας, η Εθνική μας «κλήθηκε» να αντιμετωπίσει την Ιταλία. Η νικήτρια θα «σφράγιζε» το εισιτήριο για τις «4» καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.
Με «πρώτο βιολί» τον Γκάλη και με άξιους συμπαραστάτες τους υπόλοιπους διεθνείς, η Εθνική έπιασε σπουδαία απόδοση και κέρδισε τους Ιταλούς με 90-78.
Η τηλεθέαση σε αυτό το παιχνίδι έφτασε το 74% που ήταν η 4η καλύτερη επίδοση. Μόνο ο «Άγνωστος Πόλεμος», «Η γειτονιά μας» και «Οι Πανθέοι» είχαν, για λίγο, μεγαλύτερη τηλεθέαση.
Αλλά «τρώγοντας έρχεται η όρεξη»…
Τόσο οι διεθνείς μας όσο και οι τηλεθεατές δεν είχαν πει την «τελευταία» τους λέξη.
Ο ημιτελικός με τη σπουδαία ομάδα της τότε Γιουγκοσλαβίας ήταν ο «υπερπάντων» αγώνας. Η προοπτική του τελικού έκανε την ομάδα και τους φιλάθλους να ζουν μοναδικές στιγμές.
Για να βρεθεί κανείς στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και να δει από κοντά την προσπάθεια της Εθνικής μας ομάδας μπάσκετ, έπρεπε να έχει πολιτικό μέσο. Η ζήτηση για ένα εισιτήριο ήταν τεράστια. Ακόμη και οι μπασκετμπολίστες δεν μπορούσαν να βρουν εισιτήριο ή πρόσκληση για να βολέψουν φίλους και συγγενείς.
Το τεράστιο ενδιαφέρον των Ελλήνων για τον ημιτελικό φάνηκε και στην μέτρηση τηλεθέασης από την γνωστή εταιρία ICAP.
Με 75% τηλεθέαση, το παιχνίδι Ελλάδα-Γιουγκοσλαβία, που βρήκε τη χώρα μας νικήτρια με 81-77, μπήκε στην τριάδα των πιο επιτυχημένων προγραμμάτων στην ιστορία της ΕΡΤ.
Όμως το 76% του «Αγνώστου Πολέμου» και της «Γειτονιάς μας» άντεχαν στην πρώτη θέση.
Αλλά όχι για πολύ…
Δύο μέρες αργότερα, στις 14 Ιουνίου του 1987, η Εθνική μας ήταν στο «τζάμπολ» του τελικού απέναντι στη Σοβιετική Ένωση.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Εθνική ομάδα μπάσκετ διεκδικούσε το Χρυσό μετάλλιο, απέναντι στην προηγούμενη πρωταθλήτρια Ευρώπης, Σοβιετική Ένωση.
Όλοι στην ομάδα πίστευαν στο θαύμα. Κοντά τους και όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι οι οποίοι ήταν σε παροξυσμό. Αναζητούσαν ένα «μαγικό» χαρτάκι για τον τελικό. Μάταιος ο κόπος…
Καθώς δεν μπορούσαν να προμηθευτούν εισιτήρια, είχαν ως «αποκούμπι» την τότε ΕΡΤ.
Μέσα από τις «συχνότητες» της Κρατικής τηλεόρασης θα έβλεπαν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες τον μεγάλο τελικό.
Λέμε και Ελληνίδες γιατί το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του ΄87 το είδαν μαζί, μάνες, κόρες, θείες ακόμη και γιαγιάδες.
Όλες ξέρανε τον Γκάλη, τον Γιαννάκη, τον Φασούλα και τους υπόλοιπους διεθνείς. Τους είχανε μάθει καλά τις δύο βδομάδες που «έτρεχε» το τουρνουά.
Έτσι οι Έλληνες διεθνείς είχαν καταλάβει ότι δεν ήταν μόνοι τους απέναντι στην «Αρκούδα» που άκουγε στο όνομα Σοβιετική Ένωση.
Οι Έλληνες αναζητούσαν ταυτόχρονα και «εκδίκηση» από την άδικη ήττα του ομίλου με 66-69.
Στον μεγάλο τελικό θα παίρναμε το «αίμα» μας πίσω.
Κάθε Ελληνική τηλεόραση ήταν συντονισμένη στις δύο συχνότητες της ΕΡΤ.
Το παιχνίδι μεταδόθηκε και από την ΕΡΤ1 αλλά και από την ΕΡΤ2.
Με αυτό τον τρόπο ή τότε ΕΡΤ θέλησε να στείλει το σήμα της σε κάθε Ελληνική οικογένεια. Από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη.
Ακόμη και αν μία περιοχή δεν έπιανε καλά την ΕΡΤ1, αποζημιώνονταν με την ΕΡΤ2.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την διάρκεια του αγώνα «ψυχή» δεν κυκλοφορούσε στους δρόμους. Ακόμη και στις μεγάλες πόλεις όλοι ήταν συντονισμένοι στην ΕΡΤ.
Ο τελικός ήταν δραματικός μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο και της 5λεπτης παράτασης μιας και το 89-89 ήταν το τελικό σκορ των 40 λεπτών της κανονικής διάρκειας του αγώνα.
Με τέσσερα (4) δευτερόλεπτα να απομένουν, ο «τίμιος γίγαντας» Αργύρης Καμπούρης δεν λάθεψε. Έστειλε και τις δύο βολές στο «διχτάκι» γράφοντας το τελικό Ελλάδα-Σοβιετική Ένωση 103-101!
Η αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα εκτόξευσε την τηλεθέαση σε «δικτατορικά» επίπεδα.
Σύμφωνα με την ICAP η τηλεθέαση στην ΕΡΤ1 εκτοξεύθηκε στο 81% ενώ ένα 5% μετρήθηκε και στην ΕΡΤ2.
Το σύνολο μας κάνει το εκπληκτικό 86%!
Δέκα περισσότερες μονάδες από τον «Άγνωστο Πόλεμο» και την «Γειτονιά μας»! Το ρεκόρ του 76% των δύο τηλεοπτικών σειρών ήταν πλέον παρελθόν.
Κάθε τηλεόραση που υπήρχε στην Ελλάδα στις 14 Ιουνίου του 1987 ένα πρόγραμμα έβλεπε. Την τεράστια νίκη της Εθνικής μας με αντίπαλο την τότε σπουδαία ομάδα του Αλεξάντερ Γκομέλσκι. Του προπονητή της Σοβιετικής Ένωσης.
Μόνο μετά το τελικό 103-101 εκατομμύρια Έλληνες ξεχύθηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν την σπουδαία επιτυχία της Εθνικής ομάδας.
Είχαν κάνει πιο πριν ρεκόρ τηλεθέασης με 86%, ξεπερνώντας ιστορικές σειρές της ΕΡΤ όπως ήταν «Ο Άγνωστος Πόλεμος» και «η Γειτονιά μας».
Δείτε όλα τα προγράμματα της ΕΡΤ από το 1972 έως και το 1987, τα οποία συγκέντρωσαν άνω του 70% στην τηλεθέαση!