Αθλητικές Ιστορίες

Αθλητικές Ιστορίες: Σαν σήμερα 1/6/1930 “ΠΑΟ-ΟΣΦΠ 8-2” – Σκίτσα και φωτογραφίες!

Αθλητικές Ιστορίες: Σαν σήμερα 1/6/1930 “ΠΑΟ-ΟΣΦΠ 8-2” – Σκίτσα και φωτογραφίες!
Έρευνα-Παρουσίαση: Φώτης Βαϊτσόπουλος

Μια φορά και έναν καιρό σαν σήμερα πριν από … χρόνια, δύο γνωστές ομάδες που αντιπροσώπευαν την Αθήνα και τον Πειραιά συναντήθηκαν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας σε ένα σπουδαίο ποδοσφαιρικό παιχνίδι που έμελλε να αφήσει το «αποτύπωμα» του τόσο στον καιρό εκείνο όσο και σε πολλά επόμενα έτη…

Κάπως έτσι θα μπορούσε να αρχίσει μία μελλοντική αφήγηση για το παιχνίδι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός το οποίο διεξήχθη σαν σήμερα πριν 93 χρόνια στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και το οποίο τελείωσε με σκορ 8-2 (!) υπέρ των «πράσινων».

Αν για τους φίλους του Παναθηναϊκού το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι «σημείο αναφοράς» της καζούρας προς τους αντιπάλους, για τους  φίλους του Ολυμπιακού είναι «άβατο». Είναι ένα παιχνίδι που θα ήθελαν να μην είχε ξεκινήσει ποτέ.

Το εντυπωσιακό 8-2 του γηπεδούχου Παναθηναϊκού επί του «αιώνιου» αντίπαλου Ολυμπιακού την 1/6/1930 μνημονεύεται ακόμη και σήμερα για το υψηλό του σκορ. Είναι το μοναδικό παιχνίδι στην ιστορία των δύο ομάδων στο οποίο είχαμε διψήφιο αριθμό τερμάτων.

Οι «Αθλητικές Ιστορίες» ¨ξεσκόνισαν¨ τις διαθέσιμες ημερήσιες πολιτικές εφημερίδες της εποχής και συγκέντρωσαν σκίτσα και φωτογραφίες από το παιχνίδι που είναι μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού.

Ας δούμε λοιπόν με εικόνα, μέσα από τον τύπο της εποχής, το αξιομνημόνευτο 8-2 του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού.

Ξεκινάμε με τους αρχηγούς των δύο ομάδων οι οποίοι ακούν τις οδηγίες του Ιταλού διαιτητή Μπαρλασίνα λίγο πριν την έναρξη του παιχνιδιού.

Η φωτογραφία είναι από το Έθνος στις 2/6/1930.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στον τύπο της εποχής το επίθετο του Ιταλού διαιτητή είχε «περάσει» λανθασμένα ως Μπαρλάσιτα.

Ο Μπαρλασίνα διαιτήτευσε παιχνίδια τόσο στο Μουντιάλ της πατρίδας του το 1934, όσο και σε αυτό της Γαλλίας το 1938.

Ο διαιτητής και οι αρχηγοί του Παναθηναϊκού Άγγελος Μεσσάρης και του Ολυμπιακού Γιώργος Ανδριανόπουλος φωτογραφίζονται πριν την έναρξη της συνάντησης.

Η φωτογραφία εκδόθηκε στην εφημερίδα «Η Πρωΐα» στις 2/6/1930.

Οι επόμενες φωτογραφίες έχουν ως πρωταγωνιστές του ποδοσφαιριστές κατά την διάρκεια του αγώνα. Όσες φωτογραφίες έχουμε στην διάθεση μας με τους ποδοσφαιριστές να «μάχονται» εντός του γηπέδου, σε όλες πρωταγωνιστές είναι οι τερματοφύλακες των δύο ομάδων.

Και οι τρεις παραπάνω φωτογραφίες εκδόθηκαν στο «Έθνος» την επόμενη του αγώνα 2/6/1930.

Μία ακόμη φωτογραφία που κυκλοφόρησε στις εφημερίδες «Ελληνική», «Ημερήσιος Τύπος» και «Καθημερινή» στις 2/6/1930. Πρωταγωνιστής ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού Αργυράκης και ο Λεωνίδας Ανδριανόπουλος του Ολυμπιακού.

Περνάμε τώρα σε άλλες φωτογραφίες οι οποίες κυκλοφόρησαν μέσα από τα φύλλα των ημερήσιων πολιτικών εφημερίδων του καιρού.

Δύο εντυπωσιακές φωτογραφίες που παρουσιάζουν τον φανατισμό των οπαδών και φίλων των δύο ομάδων είναι οι παρακάτω.

Στην πρώτη σύμφωνα και με την «λεζάντα» της εφημερίδας «Ακρόπολις», …Η νεαρή φανατική φίλαθλος εγκατέλειψεν την τσάντα της εις τον συνοδόν της που και αυτός έχει βγάλει το σακάκι του και πρωτοστατεί εις εκδηλώσεις υπέρ του ¨Παναθηναϊκού¨.

Για να μην λένε μερικοί ότι το ποδόσφαιρο είναι μόνο αντρικό άθλημα….

Στην επόμενη φωτογραφία πάλι από την εφημερίδα «Ακρόπολις», φίλοι του Ολυμπιακού με τεράστια σημαία στις εξέδρες του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Η «λεζάντα» έγραφε…Ακατάβλητοι εις φίλαθλον μένος και οι νεαροί Πειραιώτες ζητωκραυγάζουν και ανεμίζουν μεγάλην σημαίαν με τα κόκκινα και άσπρα χρώματα του ¨Ολυμπιακού¨.

Σίγουρα η φωτογραφία με τους φίλους του Ολυμπιακού αφορά στιγμιότυπο πριν τον αγώνα. Το τελικό 8-2 υπέρ των «πράσινων» έκανε τους φίλους του Ολυμπιακού, οι οποίοι είχαν φέρει μέχρι και φέρετρο στο γήπεδο για να «κηδέψουν» τον Παναθηναϊκό, να φύγουν για τον Πειραιά με εντελώς άλλα συναισθήματα απ΄ ότι είχαν όταν ανηφόριζαν για την Αθήνα.

Συνεχίζουμε με τις φωτογραφίες των δύο αρχηγών του αγώνα Άγγελου Μεσσάρη του Παναθηναϊκού και Γιώργου Ανδριανόπουλου.

Πρώτα κυκλοφόρησε στο «Έθνος» η φωτογραφία του αρχηγού του Ολυμπιακού, ο οποίος εξηγούσε πως η ομάδα του «ταπεινώθηκε» με το «βαρύ» 8-2 από τον Παναθηναϊκό, την επόμενη του αγώνα.

Την επόμενη μέρα (3/6/1930) κυκλοφόρησε από το «Έθνος» η φωτογραφία του αρχηγού του Παναθηναϊκού.

Στο «Έθνος» δημοσιεύτηκε και η παρακάτω φωτογραφία του Παναθηναϊκού με την υποσημείωση ότι η εντεκάδα που παρουσιάζονταν δεν ήταν αυτή που έπαιξε στο νικηφόρο 8-2 με τον Ολυμπιακό.

Στην εφημερίδα «Ημερήσιος Τύπος» στις 2/6/1930 βρίσκουμε δημοσίευμα για το παιχνίδι με φωτογραφία του Ολυμπιακού.

Ένα από τα τελευταία δημοσιεύματα αφορά τα σκίτσα πέντε (5) πρωταγωνιστών του αγώνα Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός ο οποίος σημειώθηκε σαν σήμερα 1/6/1930.

Αριστερά ο Γιώργος Ανδριανόπουλος και ο αδερφός του Ντίνος Ανδριανόπουλος του Ολυμπιακού και οι Ανδρίτσος, Μηγιάκης και Μεσσάρης για τον γηπεδούχο Παναθηναϊκό.

Κλείνουμε το θέμα μας με σκίτσα και εικόνες από τον εντυπωσιακό ΠΑΟ-ΟΣΦΠ 8-2 του 1930 με το δημοσίευμα που κυκλοφόρησε δύο μήνες μετά στην Ελληνική εφημερίδα «Εικονογραφημένη Ατλαντίς» της Νέας Υόρκης, με εντυπώσεις και σκίτσα από το παραπάνω παιχνίδι.

Σε μελλοντικό χρόνο οι «Αθλητικές Ιστορίες» θα παρουσιάσουν όλα τα δημοσιεύματα που αφορούν τον συγκεκριμένο αγώνα.

Ο αντίκτυπος ήταν τόσο μεγάλος για το τελικό σκορ που εκτός από τους αθλητικούς συντάκτες της εποχής, απασχόλησε και τους χρονογράφους των εφημερίδων οι οποίοι «αποτύπωσαν» στις λευκές σελίδες όλα όσα προηγήθηκαν του αγώνα, αλλά και εκείνα που συνέβησαν μετά από αυτόν.