Αθλητικές Ιστορίες: Σαν σήμερα το 1992 – Όταν ο Τάσος Μητρόπουλος αντιμετώπισε για πρώτη φορά την μεγάλη του αγάπη τον Ολυμπιακό!
Έμεινε στην ιστορία ως ο «ράμπο» του Ελληνικού ποδοσφαίρου και διακρίνονταν για τον δυναμισμό του και το πάθος του. Πολύ καλός στο ψηλό παιχνίδι, ο Τάσος Μητρόπουλος άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του με τις ομάδες που αγωνίστηκε.
Ξεκίνησε την εντυπωσιακή του καριέρα από τον Εθνικό Πειραιώς, πριν πάρει μεταγραφή για την άλλη σπουδαία ομάδα του μεγάλου «λιμανιού», τον Ολυμπιακό.
Με τους «ερυθρόλευκους» κατέκτησε πρωταθλήματα και κύπελλα και συνδέθηκε άρρηκτα με το φίλαθλο κοινό του Ολυμπιακού. Αγαπήθηκε όσο λίγοι και όταν το 1992 η ομάδα δεν ανανέωσε το συμβόλαιο του, αποφάσισε να φορέσει την «κιτρινόμαυρη» της ΑΕΚ, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό.
Ο Τάσος Μητρόπουλος έδωσε και την τελευταία «ικμάδα» των δυνάμεων του στον Ολυμπιακό. Αγωνίστηκε επί 11 χρόνια και πολλές φορές μπήκε στον αγωνιστικό χώρο αν και τραυματίας. Ξεχώρισε για την αγωνιστικότητα του, το πάθος του και την αυταπάρνηση, που πολλές φορές τον οδηγούσε σε αποβολές.
Παρά τις στιγμιαίες αυτοκαταστροφικές του τάσεις, πάντα ήταν στην «καρδιά» των «ερυθρόλευκων» οπαδών. Ήταν για παραπάνω από μία δεκαετία η «σημαία» του Ολυμπιακού.
Το καλοκαίρι του 1992 όμως όλα άλλαξαν.
Οι Πειραιώτες θεώρησαν ότι στα 35 του ο Μητρόπουλος δεν είχε να δώσει κάτι άλλο στην ομάδα. Τον άφησαν ελεύθερο να διαλέξει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.
Αυτός που είδε στο πρόσωπο του ένα πολύτιμο «εργαλείο», ήταν ο προπονητής της ΑΕΚ Ντούσαν Μπάγεβιτς.
Εισηγήθηκε την απόκτηση του και ο Τάσος Μητρόπουλος έγινε μέλος της πρωταθλήτριας του 1992 ΑΕΚ.
Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ «ΣΟΥΠΕΡ ΚΑΠ»
Εκείνα τα χρόνια βρίσκονταν σε ισχύ ο θεσμός του «Σούπερ Καπ». Του αγώνα δηλαδή ανάμεσα στον Πρωταθλητή και στον Κυπελλούχο, για την ανάδειξη της καλύτερης ομάδας της σεζόν.
Ο «ψηλός» είχε φύγει ως κυπελλούχος από τον Ολυμπιακό και πλέον ήταν στο «ρόστερ» της Πρωταθλήτριας ΑΕΚ!
Έτσι λοιπόν η ΕΠΟ διοργάνωσε στις 29 Αυγούστου του 1992 το «Σούπερ Καπ» μεταξύ της πρωταθλήτριας ΑΕΚ και του κυπελλούχου Ολυμπιακού.
Μόλις μερικούς μήνες μετά την αποχώρηση του από τους «ερυθρόλευκους», ο Τάσος Μητρόπουλος είχε την ευκαιρία, στην πρώτη του συμμετοχή με τα «κιτρινόμαυρα» της ΑΕΚ, να αντιμετωπίσει την προηγούμενη ομάδα. Την ομάδα που λάτρεψε και λατρεύτηκε.
Τον Ολυμπιακό!
Ποιος να φανταζόταν ότι η πρώτη ομάδα με την οποία θα «κοντράρονταν» μετά τη φυγή του από τον Ολυμπιακό, θα ήταν ο Ολυμπιακός;
«Όσα δεν φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η στιγμή» λέει η λαϊκή ρήση και στο πρόσωπο του Τάσου Μητρόπουλου βρήκε άμεση εφαρμογή.
Το «παιχνίδι της μοίρας» ήθελε τον «ράμπο» να αντιμετωπίσει την προηγούμενη ομάδα του, στην πρώτη του συμμετοχή με τη φανέλα της ΑΕΚ.
Πώς να ένιωσε ο «ψηλός»;
Τι συναισθήματα να τον πλημμύρησαν;
Οι απαντήσεις στη συνέχεια…
ΟΙ ΔΥΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ
Το «Σούπερ Καπ» του 1992 έγινε σαν σήμερα 29 Αυγούστου εκείνης της χρονιάς.
Μέσα στο κατακαλόκαιρο οι προπονητές Ντούσαν Μπάγεβιτς και Όλεγκ Μπλαχίν είχαν την ευκαιρία να δουν την αγωνιστικότητα που βρίσκονταν οι ομάδες τους, μόνο λίγες μέρες πριν την έναρξη του νέου πρωταθλήματος.
Ταυτόχρονα ήθελαν να πάρουν «ψυχολογία» για τη νέα χρονιά με την κατάκτηση του τροπαίου.
Ο Μπάγεβιτς είχε φέρει στην ομάδα τον νεαρό τότε τερματοφύλακα Ηλία Ατματσίδη, τον Κροάτη «φορ» Ζόραν Σλίσκοβιτς, τον πρωταθλητή του 1988 με τη Λάρισα Γιώργο Αγορογιάννη και φυσικά τον Τάσο Μητρόπουλο του Ολυμπιακού.
Η ΑΕΚ το καλοκαίρι εκείνο είχε περάσει στα «χέρια» των Καρρά-Μελισσανίδη και ήθελε να συνεχίσει τις επιτυχίες.
Από τη άλλη ο Ολυμπιακός του Σταύρου Νταϊφά, παρά τη «φυγή» του Αναστόπουλου αλλά και του «άλτερ έγκο» του Νίκου Αναστόπουλου, ενισχύθηκε και αυτός.
Ο ταλαντούχος τερματοφύλακας Γιώργος Μύρτσος έφτασε στον Πειραιά από την Πάτρα ενώ η άμυνα «θωρακίστηκε» από τον Γιώργο Μητσιμπόνα.
Πρωταθλητής και κυπελλούχος με τη Λάρισα, ο Μητσιμπόνας άφησε την Τούμπα για το στάδιο «Καραϊσκάκη».
Ταυτόχρονα ο Ολυμπιακός ενίσχυσε την επίθεση του με τον πρώην ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ… Ντανιέλ Μπατίστα.
Ο «Ντανιέλο» αν και πρωταθλητής με την «Ένωση» προτίμησε να αφήσει την ομάδα του Μπάγεβιτς και ντύθηκε με τα «ερυθρόλευκα» του Ολυμπιακού.
Και γι΄ αυτόν το «Σούπερ Καπ» ήταν η πρώτη του συμμετοχή εναντίον της προηγούμενης ομάδας του.
Ότι ίσχυε για τον Τάσο Μητρόπουλο, ίσχυσε και για τον Ντανιέλ Μπατίστα.
Με αυτές τις συνθήκες έφτασαν οι δύο ομάδες να διεκδικήσουν το πρώτο «τρόπαιο» της χρονιάς.
Η συμμετοχή του Τάσου Μητρόπουλου στο «Σούπερ Καπ» του 1992 δεν ήταν σίγουρη.
Με έναν μικροτραυματισμό στο πόδι, ο «ψηλός» ήταν αμφίβολος.
Για τον λόγο αυτό ο Ντούσαν Μπάγεβτιτς δεν τον ξεκίνησε στην βασική εντεκάδα.
Από την άλλη ο Ντανιέλ Μπατίστα ήταν στο βασικό σχήμα του Ολυμπιακού και ήθελε να σκοράρει εναντίον της παλιάς του ομάδας, από την οποία είχε φύγει με «αιχμές» εναντίον του πρώην προπονητή του.
Φάνηκε αχάριστος και ψεύτης, δεν βρίσκω τον λόγο να τον χαιρετήσω… δήλωσε ο Βόσνιος προπονητής της ΑΕΚ για τον Μπατίστα, σε αντίθεση με τους πρώην συμπαίκτες του που δήλωσαν ότι δεν έχουμε τίποτα μαζί του, έκανε τις επιλογές του και έφυγε από την ομάδα.
ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΨΕ
Αυτή που ευτύχησε να προηγηθεί στο σκορ ήταν η ΑΕΚ η οποία είδε τον Αλέκο Αλεξανδρή να εξαπολύει έναν «κεραυνό» στο 31ο λεπτό με τον οποίο νίκησε τον Μύρτσο για το 1-0.
Οι «ερυθρόλευκοι» αντέδρασαν γρήγορα και ισοφάρισαν σε 1-1 με τον… Ντανιέλ Μπατίστα.
Η φυγή από την ΑΕΚ δεν άρεσε στους φίλους της «ένωσης» οι οποίοι αποδοκίμασαν τον πρώην παίκτη τους.
Όταν είχα πάει στην ΑΕΚ, παίξαμε το πρώτο ματς εναντίον του Εθνικού. Και σ΄ αυτό το παιχνίδι είχα σκοράρει. Αισθάνθηκα μεγάλη ικανοποίηση, όταν ισοφάρισα. Ήμουν ήρεμος πριν τον αγώνα. Δεν είχα κανένα πρόβλημα δήλωσε ο Μπατίστα.
Το 1-1 ήταν αποτέλεσμα ημιχρόνου.
Όμως το δεύτερο ημίχρονο είχε «ερυθρόλευκο» χρώμα. Μέσα σε ένα τρίλεπτο ο Ολυμπιακός από την ισοπαλία το έκανε 1-3, μετά τα γκολ του Γιώτη Τσαλουχίδη στο 58ο λεπτό και του Βασίλη Καραπιάλη στο 60ο λεπτό.
Με περισσότερες δυνάμεις, ο Ολυμπιακός ήταν κυρίαρχος στο δεύτερο ημίχρονο.
Βλέποντας την ομάδα πίσω στο σκορ με 3-1, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς σήκωσε και πέρασε στον αγώνα τον Τάσο Μητρόπουλο.
Ήταν το 64ο λεπτό όταν οι φίλοι του Ολυμπιακού, σε αντίθεση με αυτούς της ΑΕΚ που «σφύριξαν» τον Μπατίστα, καταχειροκρότησαν τον πρώην ποδοσφαιριστή τους.
Αν και τον είδαν με τα «κιτρινόμαυρα» βρήκαν την δύναμη να εκφράσουν την αγάπη τους για αυτά που τους είχε προσφέρει ο «ράμπο» του Ελληνικού ποδοσφαίρου.
ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣΩ ΟΛΟΥΣ
Με αυτές τις κουβέντες ο Τάσος Μητρόπουλος εξέφρασε τον ευγνωμοσύνη του προς το «ερυθρόλευκο» κοινό αλλά και προς τους φίλους της νέας του ομάδας οι οποίοι τον «αγκάλιασαν» από την πρώτη στιγμή.
Αν ήταν εφικτό θα πήγαινα εκείνη τη στιγμή στην εξέδρα. Ήθελα να χειροκροτούσα τους οπαδούς του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ. Να τους αγκάλιαζα όλους. Τους ευχαριστώ για τη συμπεριφορά τους δήλωσε ο Μητρόπουλος μετά το παιχνίδι.
Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος αναγνωρίζει ορισμένες αξίες. Όχι και τόσο αγωνιστικές, αλλά ηθικές. Ο κόσμος πιστεύει ότι επί 12 χρόνια έκανα σωστά τη δουλειά μου. Δεν πείραξα κανένα. Δεν ενόχλησα. Αυτά ακριβώς χειροκρότησε συμπλήρωσε.
Παρά τις ενοχλήσεις που είχε στο πόδι του ο Τάσος Μητρόπουλος δέχτηκε να αγωνιστεί όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον νέο του προπονητή Ντούσαν Μπάγεβιτς.
Ψυχολογικά ήμουν έτοιμος. Είχα αποφασίσει να παίξω για το ψωμί που μου δίνει τώρα η ΑΕΚ. Και όχι για να πάρω εκδίκηση από κανέναν. Έχω καλοσύνη. Και τους καλούς τους αγαπάει ο Θεός. Όταν πήρα εντολή να μπω στο παιχνίδι με βοήθησαν πάρα πολύ οι εκδηλώσεις των οπαδών και των δύο ομάδων ομολόγησε ο «ψηλός».
Ήταν η πιο συγκλονιστική στιγμή της ζωής μου μονολογούσε στο τέλος του παιχνιδιού ο Τάσος Μητρόπουλος.
Παρά την είσοδο του στο παιχνίδι, ο Τάσος Μητρόπουλος δεν μπόρεσε να ανατρέψει το σκορ το οποίο έμεινε ως το τέλος.
Είχε όμως καταφέρει να εισπράξει αγάπη και από τους «ερυθρόλευκους» αλλά και από τους «κιτρινόμαυρους» φιλάθλους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις δύο λεπτά μετά την είσοδο του στο παιχνίδι, ο 25χρονος τότε φίλος της ΑΕΚ Ιορδάνης Κριτάκης εισήλθε εντός του αγωνιστικού χώρου και πλησιάζοντας τον «ράμπο» με λυγμούς του είπε:
Τάσο κερδίστε για μένα, όλη μου η ζωή είναι η ΑΕΚ, δεν έχω τίποτα άλλο.
Ο «ψηλός» τον βοήθησε να βγει από τον αγωνιστικό χώρο δείχνοντας το μεγαλείο του.
Αξίζει τέλος να αναφέρουμε και τις δηλώσεις του «άρχοντα» του «ντέρμπι» που δεν ήταν άλλος από τον γνωστό διαιτητή Βασίλη Νικάκη.
Ήταν εντυπωσιακό. Ομολογώ ότι ένιωσα συγκίνηση. Περίμενα ότι θα τον επευφημούσαν, αλλά όχι τόσο. Περίμενα όμως ότι θα τον χειροκροτούσαν, γιατί είχε προσφέρει πολλά στον Ολυμπιακό. Οι φίλοι της πρώην ομάδας του το αναγνώρισαν. Εξάλλου ήταν γνωστό ότι δεν ήθελαν να φύγει. Είναι μια ιστορία για την ομάδα του Πειραιά. Έπαιζε από την αρχή έως το τέλος με πάθος και την ίδια αγωνιστικότητα. Αυτό το έχει πληρώσει ακριβά, αφού παθιάζεται πολύ και χάνει την αυτοσυγκράτηση του. Εγώ τον έχω αποβάλλει τρεις φορές. Στο 1-3 της Ν.Φιλαδέλφειας, στην Τούμπα και πέρυσι με τον Εθνικό, όπου είχε διαπληκτιστεί με τον Γεωργάρα.
Αυτά ήταν τα λόγια ενός από τους καλύτερους Έλληνες διαιτητές ο οποίος απέβαλλε τον Τάσο Μητρόπουλο τρεις (3) φορές με κόκκινη κάρτα.
Βλέπετε το πάθος του για νίκη με τον Ολυμπιακό, ξεπερνούσε κάποιες φορές τα εσκαμμένα.
Κλείνοντας το θέμα μπορείτε να παρακολουθήσετε τις καλύτερες φάσεις από το παιχνίδι στο παρακάτω βίντεο
Αν πάλι θέλετε να δείτε όλο το παιχνίδι σε περιγραφή του Σταύρου Τσώχου για λογαριασμό του Αντέννα μπορείτε να το κάνετε στο παρακάτω βίντεο.