Αθλητικές Ιστορίες: Τα Μουντιάλ ποδοσφαίρου μέσα από 10 ιδιαίτερες φωτογραφίες!
![Αθλητικές Ιστορίες: Τα Μουντιάλ ποδοσφαίρου μέσα από 10 ιδιαίτερες φωτογραφίες! Αθλητικές Ιστορίες: Τα Μουντιάλ ποδοσφαίρου μέσα από 10 ιδιαίτερες φωτογραφίες!](https://www.sportshistory.gr/wp-content/uploads/2022/11/8-1966-Μπόμπι-Μουρ-1024x768.jpg)
Οι σημερινές «Αθλητικές Ιστορίες» είναι φωτογραφικές!
Θα «ταξιδέψουμε» στον κόσμο των Μουντιάλ ποδοσφαίρου μέσα από 10 ιδιαίτερες εικόνες, οι οποίες δίνουν το «στίγμα» των παγκοσμίων κυπέλλων από το 1930 έως το 1974.
1930-ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
Η πρώτη μας εικόνα είναι από το Μουντιάλ ποδοσφαίρου που διοργάνωσε η Ουρουγουάη το μακρινό 1930.
Ψηλός, ευθυτενής, με τα χέρια στη μέση, ο εικονιζόμενος ήταν ο διαιτητής του τελικού του παγκοσμίου κυπέλλου του 1930, ανάμεσα στην οικοδέσποινα Ουρουγουάη και την Αργεντινή.
Ο κύριος της φωτογραφίας μας με την γραβάτα (!) είναι ο Γιοάνες Λανγκενούς γεννημένος το 1891 στην Αντβέρπ του Βελγίου.
Αυτόν όρισε η ΦΙΦΑ να διαιτητεύσει τον σπουδαίο τελικό ανάμεσα στην Ουρουγουάη και την Αργεντινή. Το ύψος του ήταν σημαντικό κριτήριο για να οριστεί διαιτητής του τελικού. Κάθε προσπάθεια επηρεασμού του από τους παίκτες των ομάδων «σκόνταφτε» στον πανύψηλο Βέλγο διαιτητή.
Στην εικόνα μας οι δύο αρχηγοί των ομάδων ανταλλάσσουν αναμνηστικά υπό το βλέμμα του Λανγκενούς.
Ο Βέλγος διαιτητής ήταν ο «άρχοντας του αγώνα» συνολικά σε 4 αγώνες του Μουντιάλ-1930. Επιλέχτηκε από την ΦΙΦΑ και στα Μουντιάλ της Ιταλίας το 1934 και της Γαλλίας το 1938.
1934-ΙΤΑΛΙΑ
Περνάμε στο Μουντιάλ της Ιταλίας του 1934 που διοργάνωσε το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι.
Στη φωτογραφία μας βλέπουμε την Ιταλική ομάδα να χαιρετάει φασιστικά.
Ο Μουσονίλι διαβλέποντας το ενδιαφέρον του κόσμου για τον νέο θεσμό που ήταν το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου, εκμεταλλεύτηκε την διοργάνωση προς όφελος του.
Απαίτησε από τους Ιταλούς διεθνείς να κερδίσουν το κύπελλο με κάθε κόστος, μιας και η γειτονική χώρα ήταν αυτή που διοργάνωσε το Μουντιάλ του 1934.
Οι παίκτες της «Σκουάντρα Ατζούρα» νίκησαν στον τελικό την Τσεχοσλοβακία με 2-1, στην παράταση, και δώσανε το δικαίωμα στον Μουσολίνι να υπερηφανευτεί για την πρόοδο της Φασιστικής Ιταλίας, μέσω του ποδοσφαίρου.
1938-ΓΑΛΛΙΑ
Η αλήθεια είναι ότι η Ιταλία ήταν μια πολύ καλή ομάδα, καθοδηγούμενη από τον προπονητή Βιτόριο Πότσο. Τον μοναδικό προπονητή με 2 παγκόσμιους τίτλους.
Στην φωτογραφία μας, βλέπουμε τον Πότσο με το κύπελλο «Ζυλ Ριμέ», μετά την κατάκτηση του δεύτερου τροπαίου στα γήπεδα της Γαλλίας, το 1938.
Η Ιταλία του Κολαούζι, του Μεάτσα, του Φεράρι και του εκπληκτικού Σίλβιο Πιόλα, νίκησε στον τελικό την Ουγγαρία των Σάλαϊ, Ζένγκελερ, Τίτκος, Σάροσι.
Η Ουγγαρία στους προκριματικούς, διέλυσε την Εθνική μας ομάδα με σκορ 11-1. Είναι η μεγαλύτερη ήττα της Εθνικής μας στην πολύχρονη ιστορία της.
Μπορείτε να διαβάσετε πως η χώρα μας ηττήθηκε από την Ουγγαρία το 1938 με σκορ 11-1, στο μεγάλο μας αφιέρωμα που θα βρείτε εδώ.
1950-ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Από το 1938 περνάμε στο Μουντιάλ του 1950 που έγινε στην Βραζιλία.
Εκατομμύρια ήταν οι Βραζιλιάνοι οι οποίοι περίμεναν η ομάδα τους να κερδίσει το παγκόσμιο κύπελλο του 1950 που διοργάνωσε η «χώρα του καφέ».
Στην μοναδική διοργάνωση στην οποία δεν είχαμε Τελικό (!), η Βραζιλία στο παιχνίδι όπου θα έδινε τον τίτλο έπαιζε για δύο αποτελέσματα απέναντι στην Ουρουγουάη.
Με νίκη ή ισοπαλία θα ήταν αυτή που θα έβαζε το όνομα της στην λίστα με τις χώρες που έχουν κατακτήσει το Μουντιάλ.
Όταν στο 47ο λεπτό του τελικού οι Βραζιλιάνοι προηγήθηκαν με 1-0, όλοι πίστεψαν ότι αυτοί θα γίνουν παγκόσμιοι πρωταθλητές, μπροστά σε 200.000 θεατές στο στάδιο Μαρακανά του Ρίο.
Μόνο οι 11 του προπονητή της Ουρουγουάης Χουάν Λόπες είχαν άλλη άποψη.
Την αρχή έκανε ο σπουδαίος επιθετικός της εικόνας μας.
Ο Χουάν Αλμπέρτο Σκιαφίνο, ισοφάρισε για τους Ουρουγουανούς στο 66ο λεπτό, πριν έρθει στο 79ο λεπτό ο Αλσίντες Γκίτζια και «νεκρώσει» το Μαρακανά.
Το γκολ του έδωσε τη νίκη και το τρόπαιο στην Ουρουγουάη, «βυθίζοντας» στο πένθος τα εκατομμύρια των Βραζιλιάνων.
Στην εικόνα μας, ο Σκιαφίνο δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυα του, έχοντας στο πλευρό του τον δημοσιογράφο Νόμπελ Βαλεντίνι.
1954-ΕΛΒΕΤΙΑ
Το παγκόσμιο κύπελλο που έγινε το 1954 στην Ελβετία ήταν από πλευράς θεάματος το καλύτερο που έχει διοργανωθεί μέχρι σήμερα.
Τα περισσότερα από 5 γκολ ανά αγώνα τα λέει όλα!
Η Ολυμπιονίκης του 1952 στο ποδόσφαιρο ομάδα της Ουγγαρίας ήταν το απόλυτο φαβορί, κάτι που επιβεβαιώθηκε μέχρι τον τελικό.
Εκεί οι «Μαγυάροι» συνάντησαν την Δυτική Γερμανία, την οποία είχαν κερδίσει στον όμιλο με 8-3 (!).
Κάτι παρόμοιο περίμεναν όλοι και στον μεγάλο τελικό. Όταν η Ουγγαρία προηγήθηκε νωρίς με 2-0 κανείς δεν φαντάζονταν ότι οι Γερμανοί θα μπορούσαν να επιστρέψουν.
Το κατάφεραν και με 3-2 έκαναν την μεγαλύτερη έκπληξη όλων των εποχών!
Στην εικόνα μας βλέπουμε τον αρχηγό της Δυτικής Γερμανίας Φριτζ Βάλτερ με το τρόπαιο.
Ίσως μπορείτε να διακρίνετε τον Ούγγρο τερματοφύλακα με το βλέμμα του προς την Γερμανική ομάδα, περίλυπο για την απώλεια του τίτλου.
Η Ουγγαρία του ΄54 είναι η καλύτερη ομάδα που δεν έχει κερδίσει το Μουντιάλ ποδοσφαίρου.
1958-ΣΟΥΗΔΙΑ
Περνάμε στο παγκόσμιο κύπελλο του 1958 που έγινε στα γήπεδα της Σουηδίας.
Το Μουντιάλ του ΄58 έμεινε στην ιστορία για την πρώτη εμφάνιση του Πελέ σε μεγάλη διοργάνωση. Ο 18χρονος τότε Πελέ, ήταν το πρόσωπο των αγώνων και έδειξε σε όλο τον κόσμο ότι ήταν ένα «διαμάντι» εντός των αγωνιστικών χώρων.
Στη φωτογραφία μας ο νεαρός Πελέ, κλαίει γοερά στην αγκαλιά του τερματοφύλακα της Βραζιλίας Ζιλμάρ, μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ 1958. Το πρώτο των Βραζιλιάνων σε παγκόσμια κύπελλα ποδοσφαίρου.
Έδειξε από τα 18 του ότι θα άφηνε εποχή στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο!
1962-ΧΙΛΗ
Το επόμενο Μουντιάλ, του 1962, διεξήχθη στα γήπεδα της Χιλής.
Και σε αυτό το παγκόσμιο κύπελλο «έλαμψε» η τέχνη των Βραζιλιάνων.
Κατάφεραν με πρωταγωνιστές του Βαβά και Γκαρίντσα να κατακτήσουν για δεύτερη συνεχόμενη φορά το Μουντιάλ.
Στην ιδιαίτερη φωτογραφία μας βλέπετε Χιλιανούς φιλάθλους, ανάμεσα τους και παιδιά, να παρακολουθούν έξω από το γήπεδο τον ημιτελικό ανάμεσα στην Χιλή και την Βραζιλία, ανεβασμένοι πάνω στα ποδήλατα τους!
Η δύναμη του ποδοσφαίρου σε μία εικόνα!
Οι Βαβά (2 γκολ) και Γκαρίντσα (2 γκολ) έκριναν τον ημιτελικό που βρήκε τους Βραζιλιάνους νικητές με 4-2.
1966-ΑΓΓΛΙΑ
Το επόμενο παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου, αυτό του 1966, έγινε στα γήπεδα της χώρας όπου γεννήθηκε το ποδόσφαιρο. Στα γήπεδα της Αγγλίας.
Μοναδική ευκαιρία για τους Άγγλους να γίνουν για πρώτη φορά παγκόσμιοι πρωταθλητές.
Αν και ήταν αυτοί που δίδαξαν το παιχνίδι σε όλον τον κόσμο, δεν είχαν καταφέρει να κερδίσουν το Μουντιάλ. Η δίψα τους για διάκριση τους έφερε μέχρι τον τελικό, όπου επικράτησαν με 4-2 στην παράταση επί των Γερμανών.
Στην εικόνα ο σπουδαίος αρχηγός της Αγγλικής ομάδας Μπόμπι Μουρ με το κύπελλο του Μουντιάλ στα χέρια του, ανεμβασμένος στις πλάτες των συμπαικτών του.
Με την κατάκτηση του παγκοσμίου κυπέλλου η Αγγλία έκανε «σεφτέ» στα τρόπαια.
Ακόμη και στις μέρε μας παλέυει για να τα κάνει δύο…
1970-ΜΕΞΙΚΟ
Το 1970 στα γήπεδα του Μεξικού, εμφανίστηκε η καλύτερη ομάδα όλων των εποχών.
Η Βραζιλία διέθετε παίκτες παγκόσμιας κλάσης και στο Μουντιάλ του 1970 δεν άφησε περιθώριο σε καμία ομάδα να την αμφισβητήσει.
Με προπονητή τον Μάριο Ζαγκάλο, η Βραζιλία του 1970 διέθετε 5 ποδοσφαιριστές οι οποίοι στις ομάδες τους είχαν στην πλάτη το νούμερο «10»!
Ζέρσον, Πελέ, Ριβελίνο, Ζαϊρζίνιο, Τοστάο.
Κι όμως και οι 5 χόρεσαν στην ενδεκάδα των Βραζιλιάνων οι οποίοι παρουσίασαν την πιο επιθετική ομάδα όλων των εποχών.
Στην εικόνα μας ο Πελέ, αμέσως μετά την κατάκτηση από τον ίδιο και την Βραζιλία του 3ου παγκόσμιου κυπέλλου ποδοσφαίρου!
1974-ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κλείνουμε το πρώτο μέρος του αφιερώματος σε «Μουντιαλικές στιγμές», με την διοργάνωση του 1974 η οποία έγινε στα γήπεδα της Γερμανίας.
Με ηγέτες τους Μπεκενμπάουερ, Νέτσερ, Μπράϊτνερ, Όβερατ, Γκραμπόφσκι και με επιθετική αιχμή τον «μπόμπερ» Γκερντ Μίλερ, η Γερμανία επιβλήθηκε της σπουδαίας ομάδας της Ολλανδία με 2-1 στον μεγάλο τελικό.
Στην εικόνα μας βλέπετε τον Γκερντ Μίλερ και τον Πωλ Μπράϊτνερ με τα «πούρα της νίκης», μετά την κατάκτηση του παγκοσμίου κυπέλλου.
Οι δύο «θρύλοι» ήταν από τους πρωταγωνιστές της Γερμανικής «μηχανής» που κέρδισε το παγκόσμιο κύπελλο του 1974.
Ήταν αυτοί που σημείωσαν τα δύο γκολ των Γερμανών στον μεγάλο τελικό!
Αυτό ήταν η περιήγηση στα παγκόσμια κύπελλα ποδοσφαίρου μέσα από 10 φωτογραφίες.
Σύντομα το δεύτερο μέρος.
Μείνετε συντονισμένοι στο Sportshistory.gr!