Γνωρίζατε οτι;

Γνωρίζατε ότι… η Ιταλία δεν είχε σημειώσει ποτέ 3 ή περισσότερα γκολ σε τελική φάση Euro και η Αγγλία δεν είχε κερδίσει ποτέ σε πρεμιέρα Euro;

Γνωρίζατε ότι… η Ιταλία δεν είχε σημειώσει ποτέ 3 ή περισσότερα γκολ σε τελική φάση Euro και η Αγγλία δεν είχε κερδίσει ποτέ σε πρεμιέρα Euro;
Έρευνα-Παρουσίαση: Φώτης Βαϊτσόπουλος

Είναι κάποια στατιστικά στοιχεία τα οποία σε πρώτη ανάγνωση φαίνονται σαν ψέμα!

Ποιος γνώριζε ότι η Ιταλία σε 38 παιχνίδια Euro ποδοσφαίρου από το 1968 ως και την έναρξη του 16ου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος δεν είχε σκοράρει περισσότερα από 2 τέρματα;

Ποιος γνώριζε ότι η Αγγλία στις προηγούμενες 9 εναρκτήριες συναντήσεις της σε Euro δεν είχε κερδίσει ποτέ;

Κι όμως αυτές οι υπερδυνάμεις του Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου ποδοσφαίρου χρειάστηκαν 39 παιχνίδια η μία (Ιταλία) και 10 διοργανώσεις η άλλη (Αγγλία) για να σπάσουν αυτά τα αρνητικά σερί που τις ακολουθούσαν.

Ας δούμε ξεχωριστά μία-μία αυτές τις περιπτώσεις.

Ιταλία = «κατενάτσιο». Με αυτό το «μότο» έχουμε όλοι μεγαλώσει και ως έναν βαθμό ισχύει για την ομάδα της γειτονικής μας χώρας.

Πρώτα η άμυνα και μετά η επίθεση σκέφτονταν πάντα στην Ιταλία, από τότε που ο μεγάλος δάσκαλος του ποδοσφαίρου Χελένιο Χερέρα εφάρμοσε την παραπάνω ρήση στην Ίντερ την δεκαετία του 1960.

Αν και ο όρος «κατενάτσιο» ανήκει στον Αυστριακό προπονητή Καρλ Ράπαν, κάτι που ο Χερέρα διέψευδε όσο ζούσε, εφαρμόστηκε από τον Ισπανοαργεντινό προπονητή στην μεγάλη Ίντερ της δεκαετίας του ΄60 η οποία με την τακτική αυτή κέρδισε δύο συνεχόμενα κύπελλα πρωταθλητριών το 1964 και το 1965.

Ήταν τέτοια η επιρροή του «κατενάτσιο» στην Ιταλία που πέρασε και στις εθνικές ομάδες της χώρας. Πρώτο μέλημα του εκάστοτε προπονητή της Ιταλικής εθνικής ομάδας ήταν η αποφυγή με κάθε τρόπο της ήττας.

Μόνο με «γρανιτένια» άμυνα η οποία δεν θα δέχεται γκολ από τους αντιπάλους έχεις ελπίδα να μην χάσεις, ενώ αν σκοράρεις μπορείς να πάρεις και την νίκη. Συνεχές «πρέσινγκ» και κάλυψη όλων των κενών χώρων ακόμα και από τους επιθετικούς ήταν οι εντολές που έδινε ο Χερέρα στους παίκτες του πριν από κάθε αγώνα. Όταν η άμυνα των αντιπάλων ανέβαινε για βοήθεια της επιθετικής γραμμής, η Ίντερ του Χερέρα εκμεταλλεύονταν τους κενούς χώρους και με γρήγορες και μακρινές μπαλιές σημείωνε τα πολύτιμα γκολ.

Προσθέστε στα παραπάνω και τον 5ο παίκτη στην άμυνα, τον «λίμπερο» δηλαδή, και έδεσε το «γλυκό».

Όπου «γλυκό» φυσικά η νίκη με «μηδέν» στην άμυνα. Η νίκη έστω και με το ελάχιστο σκορ.

Όπως είναι φυσικό όταν μία τακτική φέρνει αποτέλεσμα την αντιγράφουν και οι άλλοι.

Έτσι και η εθνική Ιταλίας.

Αν και είχε στο «ρόστερ» της επιθετικούς παγκόσμιας κλάσης, η τακτική του Χερέρα ακολουθήθηκε από όλους τους εκλέκτορες της Ιταλικής εθνικής ομάδας.

Και δεν μπορεί να πει κανείς ότι η Ιταλία δεν είχε επιτυχίες με το «κατενάτσιο».

Δύο παγκόσμια κύπελλα (1982-2006) κέρδισε η Ιταλία μετά τον Χερέρα και ένα Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα (1968).

Και αν στο Πανευρωπαϊκό που διοργάνωσε η ίδια χρειάστηκε και η τύχη στο… στρίψιμο του νομίσματος με την Σοβιετική Ένωση, μετά το 0-0 των 120 λεπτών, για να φτάσει στον τελικό η «Σκουάντρα Ατζούρα», στα παγκόσμια κύπελλα η τακτική Χερέρα εφαρμόστηκε με απόλυτη επιτυχία βάσει των αποτελεσμάτων.

Έπρεπε να περάσουν 38 παιχνίδια σε τελική φάση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος για να μπορέσει η Ιταλία, στο 39ο παιχνίδι της, να σκοράρει περισσότερα από δύο γκολ σε ένα παιχνίδι!

Σε αυτά τα 38 παιχνίδια της η Ιταλία είχε 16 νίκες (όλες με 1 ή 2 γκολ) 16 ισοπαλίες και μόλις 6 ήττες.

Όλα αυτά μέχρι την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021 όταν η Ιταλία χρειάστηκε μόλις ένα ημίχρονο για σκοράρει 3 φορές απέναντι στους Τούρκους!

Σε ένα ημίχρονο σκόραρε τόσα τέρματα όσα δεν είχε σκοράρει ποτέ σε 38 ολόκληρα 90λεπτα σε τελική φάση Euro!

Απίστευτο αλλά αληθινό!

Περνάμε στην άλλη ομάδα που έσπασε μία «κατάρα» που είχε δημιουργηθεί στα 9 προηγούμενα Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου.

Η Αγγλία, η χώρα που εφηύρε το ποδόσφαιρο, δεν έχει κατακτήσει ποτέ το Euro ποδοσφαίρου. Ούτε το 1996 όταν ήταν η «οικοδέσποινα».

Η Αγγλία δεν μπόρεσε ποτέ να σηκώσει το «βάρος» του «φαβορί» μίας μεγάλης διοργάνωσης.

Αν εξαιρέσουμε τον παγκόσμιο τίτλο του 1966 στα γήπεδα της Αγγλίας, τα «3 λιοντάρια» αν και πάντα ξεκινούν ως ένα από τα μεγάλα «φαβορί», στο τέλος το αποτέλεσμα είναι ίδιο.

Αποκλεισμός και επιστροφή στο «νησί».

Είτε μέσω των ομίλων είτε μέσω της διαδικασίας των «πέναλτι» σε “νοκ-άουτ” αγώνες, η Αγγλία έφευγε πάντα με τα «μούτρα» κατεβασμένα από όλες τις μεγάλες διοργανώσεις.

Έτσι και στα Euro.

Και πώς να πάει καλά όταν στις 9 προηγούμενες ενάρξεις σε Euro ποδοσφαίρου, η Αγγλία δεν είχε κερδίσει ποτέ!

Είτε έπαιζε με «βατό» αντίπαλο, είτε με κάποια από τις «μεγάλες δυνάμεις» του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, η Αγγλία δεν μπορούσε να «σταυρώσει» νίκη σε «πρεμιέρες» Euro.

Το 1968 ήταν η Γιουγκοσλαβία η οποία στέρησε την συμμετοχή στον τελικό του Euro στην Αγγλική ομάδα μετά το 1-0 υπέρ της.

Το 1980 η Αγγλία ήρθε ισόπαλη 1-1 με τους Βέλγους στο εναρκτήριο παιχνίδι της στο Euro της Ιταλίας.

Το 1988 στα γήπεδα της Γερμανίας η Αγγλία έκανε 3 ήττες και αποκλείστηκε από την συνέχεια. Στο πρώτο της παιχνίδι είχε χάσει με 1-0 από τους «γείτονες» Ιρλανδούς.

Το 1992 στα γήπεδα της Σουηδίας έφερε 0-0 στον πρώτο της αγώνα με αντίπαλο την Δανία. Ο αποκλεισμός με 2 ισοπαλίες και μία ήττα (2-1 από την Σουηδία) έστειλε ξανά νωρίς του Άγγλους στο σπίτι τους.

Το 1996 στα γήπεδα της η Αγγλία πάλι δεν κατάφερε να κερδίσει στην «πρεμιέρα» της.

Αν και προηγήθηκε με γκολ του Άλαν Σίρερ, δεν κατάφερε να κερδίσει τους Ελβετούς μένοντας στο 1-1.

Στον ημιτελικό η Γερμανία, στην διαδικασία των «πέναλτι», στέρησε από τους Άγγλους την συμμετοχή τους στον τελικό της διοργάνωσης.

Τέσσερα χρόνια μετά, στην «πρεμιέρα» τους με αντίπαλο την Πορτογαλία, η Αγγλία βρέθηκε να προηγείται νωρίς με 2-0. Το τελικό 3-2 των Πορτογάλων άφησε πάλι μία κακή «γεύση» στους Άγγλους, οι οποίοι και αποκλείστηκαν από τη συνέχεια του Euro που έγινε στα γήπεδα της Ολλανδίας και του Βελγίου το 2000.

Το 2004, στο Euro όπου θριάμβευσε η εθνική μας ομάδα, η Αγγλία έκανε «πρεμιέρα» με αντίπαλο τη Γαλλία.

Νέα ήττα για τα «3 λιοντάρια» μετά το 2-1 των Γάλλων. Τα δύο γκολ του Ζιντάν στις καθυστερήσεις του αγώνα στέρησε από την Αγγλία τη νίκη σε «πρεμιέρα» για 7η φορά.

Στο Euro του 2012 σε Πολωνία και Ουκρανία η Αγγλία στο εναρκτήριο παιχνίδι της ήρθε ισόπαλη με 1-1 απέναντι στη Γαλλία.

Το ίδιο συνέβη για 9η φορά και στην «πρεμιέρα» του Euro-2016 στην Γαλλία.

Η Αγγλία συνάντησε τους Ρώσους στον δεύτερο όμιλο και παρά το γκολ του Ντάϊερ στο 73ο λεπτό δεν κατάφερε να το «κρατήσει» και ισοφαρίστηκε στο 90’ από τον Βασίλη Μπερεζούτσκι!

Αλλά όλα στη ζωή έχουν ένα τέλος.

Και αυτό ήρθε για τους Άγγλους χθες 13/6/2021 όταν με το γκολ του Ραχίμ Στέρλινγκ κατάφερε να σπάσει την «κατάρα» σε «πρεμιέρες» Euro και με το «φτωχό» 1-0 να πάρει την πρώτη της νίκη μετά από 9 αποτυχίες.

Λέτε να είναι ένα σημάδι για την επικράτηση των Άγγλων σε αυτό το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ή όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα θα στερηθεί το «τρόπαιο» από ένα ενδεχόμενο αποκλεισμό στα «πέναλτι»;

Μένουν πολλά παιχνίδια για να δούμε την κατάληξη.

Πάντως το πρώτο βήμα το έκανε. Θα κάνει και τα υπόλοιπα;