Γνωρίζατε ότι… η Μπάγερν νίκησε με 11-1 την Ντόρτμουντ το 1971;
![Γνωρίζατε ότι… η Μπάγερν νίκησε με 11-1 την Ντόρτμουντ το 1971; Γνωρίζατε ότι… η Μπάγερν νίκησε με 11-1 την Ντόρτμουντ το 1971;](https://www.sportshistory.gr/wp-content/uploads/2022/10/1-37-1024x768.jpg)
Όταν στις 27 Νοεμβρίου του 1971 συναντήθηκαν, στο «Grunwalder Stadion» η Μπάγερν Μονάχου και η Μπορούσια Ντόρτμουντ, κανείς δεν περίμενε ότι εκείνο το απόγευμα θα γράφονταν ένα μοναδικό ρεκόρ στις αναμετρήσεις ανάμεσα στις δύο λαοφιλείς ομάδες του Γερμανικού ποδοσφαίρου.
Μόλις δύο ώρες μετά το πρώτο σφύριγμα του διαιτητή Gert Meuser ο πίνακας του γηπέδου δεν έλεγε ψέματα.
Η Μπάγερν είχε «συντρίψει» την Μπορούσια Ντόρτμουντ με το εντυπωσιακό 11-1.
Έχοντας στα «σκαριά» την ομάδα που λίγα χρόνια αργότερα θα σάρωνε τα κύπελλα Πρωταθλητριών, ο προπονητής Ούντο Λάτεκ ήταν στην δεύτερη του σεζόν στην Μπάγερν Μονάχου.
Η πρόσληψη του «καθηγητή» Λάτεκ ως προπονητής των «Βαυαρών» το 1970 είχε γίνει δεκτή με σκεπτικισμό από τους οπαδούς της Μπάγερν καθώς μέχρι τότε δεν είχε δουλέψει σε σύλλογο πρώτης κατηγορίας!
Αλλά για όλα υπάρχει η πρώτη φορά…
Δύσκολη η «αποστολή» για τον άπειρο Ούντο Λάτεκ να αναλάβει τις «τύχες» του σημαντικότερου Γερμανικού συλλόγου.
Με το «καλημέρα» η Μπάγερν του Λάτεκ άρχισε να «ξεδιπλώνει» τις αρετές της στο χορτάρι.
Στο τέλος εκείνης της σεζόν (1970-1971) η Μπάγερν κατέκτησε το κύπελλο Γερμανίας αλλά έχασε το πρωτάθλημα από την σπουδαία ομάδα της δεκαετίας του ΄70, την Μπορούσια Μένχενγκλαντμπαχ.
Οι δύο λιγότεροι βαθμοί που μάζεψε η ομάδα του Λάτεκ, έδωσαν το πρωτάθλημα για δεύτερη σερί σεζόν στην Γκλάντμπαχ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μπαίνοντας στην τελευταία αγωνιστική εκείνης της περιόδου, η Μπάγερν ήταν πρώτη καθώς είχε για ένα γκολ καλύτερη διαφορά από την Γκλάντμπαχ.
Η ήττα μέσα στην Ντούϊσμπουργκ με 2-0 και η νίκη της Γκλάντμπαχ εκτός έδρας επί της Άϊντραχτ Φραγκφούρτης με 1-4, έδωσαν το πρωτάθλημα στην ομάδα του προπονητή Χένες Βάϊσβαϊλερ!
Άσχημο και σκληρό το τέλος της Μπουντεσλίγκα τη σεζόν 1970-1971 για την Μπάγερν.
Παρά την απώλεια του τίτλου, ο Λάτεκ είχε κερδίσει την πρώτη μάχη απέναντι στον κόσμο της απαιτητικής Μπάγερν. Η δεύτερη θέση και το κύπελλο Γερμανίας είχαν διώξει κάθε αμφιβολία από τους οπαδούς των «Βαυαρών» για τις ικανότητες του. Είχε μπροστά του όμως τον πιο μεγάλο στόχο. Αυτόν του πρωταθλήματος.
Μπαίνοντας η σεζόν 1971-1972, το μεγάλο ερώτημα ήταν Γκλάντμπαχ ή Μπάγερν;
Ποια από τις δύο ομάδες θα σήκωνε την «σαλατιέρα»;
Η δις πρωταθλήτρια Μπορούσια Μένχενγκλαντμπαχ ή η Μπάγερν Μονάχου του ελπιδοφόρου προπονητή Λάτεκ;
Έχοντας στις τάξεις της ποδοσφαιριστές που ξεχώριζαν για το ταλέντο τους, η Μπάγερν ήταν η μόνη που μπορούσε να αφαιρέσει τον «τίτλο» από την πολύ καλή ομάδα της Γκλάντμπαχ.
Ξεκινώντας η σεζόν 1971-1972 στην Μπουντεσλίγκα, στις δύο ομάδες που διεκδικούσαν το πρωτάθλημα προστέθηκε και η Σάλκε. Οι «μπλε» της Σάλκε έκαναν εκπληκτικό ξεκίνημα με 8 νίκες και μόλις μία ήττα, όταν η Μπάγερν είχε 5 νίκες και 4 ισοπαλίες.
Όλα έδειχναν ότι άλλες ομάδες υπολογίζονταν ως διεκδικήτριες του τίτλου και άλλη οδηγούσε την κούρσα…
Γρήγορα όμως οι «βασιλικοί μπλε» άρχισαν να κάνουν «νερά» με συνέπεια την 12η αγωνιστική η Μπάγερν να έχει 20 βαθμούς και η Σάλκε 19. Η Γκλάντμπαχ από την άλλη δεν πατούσε «γερά» όπως τις δύο προηγούμενες σεζόν. Είχε 16 βαθμούς, όσους και η Στουγκάρδη.
Η πρώτη ήττα της Μπάγερν, με 3-2 από την Άϊντραχτ Φραγκφούρτης, την 15η αγωνιστική της περιόδου 1971-1972 ξανάδωσε το προβάδισμα με έναν πόντο διαφορά στη Σάλκε!
Τότε ήταν που συναντήθηκαν, για την 16η αγωνιστική της Μπουντεσλίγκα, η Μπάγερν Μονάχου με την Μπορούσια Ντόρτμουντ.
Πρωταθλήτρια της σεζόν 1955-1956, 1956-1957 και 1962-1963, η Ντόρτμουντ δεν ήταν στα καλύτερα της όταν ήρθε η σειρά της να παίξει με την Μπάγερν εκτός έδρας.
Με μόλις 10 βαθμούς, ήταν τέταρτη από το τέλος και πάλευε να αποφύγει τον υποβιβασμό!
Παρά την διαφορά των δύο ομάδων και σε βαθμούς αλλά και σε ποιότητα, κανείς δεν φαντάζονταν το τι θα επακολουθούσε.
Ήταν 27 Νοεμβρίου του 1971 όταν Μπάγερν και Ντόρτμουντ συναντήθηκαν για την 16η αγωνιστική του πρώτου γύρου.
Όπως ήδη γράψαμε, η Μπάγερν διέθετε σπουδαίους ποδοσφαιριστές στο «ρόστερ» της.
Κοντά στον εκπληκτικό τερματοφύλακα Σεπ Μάγιερ, η Μπάγερν διέθετε τον μοναδικό Φραντς Μπέκενμπαουερ, τον «μπόμπερ» των Γερμανικών γηπέδων Γκέρντ Μίλερ, τον ακούραστο Πωλ Μπράϊτνερ, τον πρώην πρόεδρο της Ούλι Χένες, τον μοναδικό Φραντς Ροτ καθώς και άλλους σπουδαίους ποδοσφαιριστές.
Από την άλλη η Ντόρτμουντ είχε ελάχιστους καλούς παίκτες.
Ψάχνοντας το «ρόστερ» της ομάδας μόνο ο Βέρνερ Λόραντ και ο Μάνφρεντ Ρίτσελ είχαν ικανοποιητικές καριέρες στην Μπουντεσλίγκα.
Για τον τερματοφύλακα της Μπορούσια Ντόρτμουντ Γιούργκεν Ρύνιο ο αγώνας «ήταν απλά ένα παιχνίδι, τίποτα το ιδιαίτερο» όπως δήλωσε με την συμπλήωση 50 χρόνων από τον αγώνα Μπάγερν-Ντόρτμουντ, με τελικό σκορ 11-1.
Και συνέχισε: Το καλοκαίρι του 1971 έγιναν μεγάλες αλλαγές, με νέους παίκτες από την περιοχή του Ντόρτμουντ να υπογράφουν στην ομάδα. Δεν ήμασταν τίποτα περισσότερο από μία ταλαντούχα ομάδα. Από την άλλη η Μπάγερν ήταν μια καλά δομημένη ομάδα.
Μέσα στο μυαλό του είχαν αποτυπωθεί τόσο καλά και τα 11 γκολ της Μπάγερν, που 50 χρόνια μετά μπορούσε να θυμηθεί ποιος και με ποιο τρόπο σκόραρε για του Βαυαρούς εκείνο το απόγευμα.
Η Αρχή του «ρεκόρ»
Όλα ξεκίνησαν στο 10ο λεπτό όταν ο σπουδαιότερος Γερμανός σκόρερ Γκερντ Μίλερ έβαλε μπροστά την Μπάγερν με 1-0.
Ήταν η αρχή του «δράματος» για τον τερματοφύλακα της Ντόρτμουντ.
Στο 20ο λεπτό ο Ούλι Χένες έκανε το 2-0, πριν έρθει ο Βίλχελμ Χόφμαν στο 39ο λεπτό να κάνει το 3-0.
Ο προπονητής της Ντόρτμουντ είχε την φαεινή ιδέα να κάνει στο 40ο λεπτό αλλαγή τον πολύπειρο Βέρνερ Λόραντ.
Μετά την αλλαγή αυτή ήμασταν ακόμη πιο ευάλωτοι στις επιθέσεις της Μπάγερν, θυμόταν ο τερματοφύλακας της Ντόρτμουντ.
Πριν βγει το ημίχρονο ο Γκερντ Μίλερ έκανε το σκορ 4-0, αντικατοπτρίζοντας την μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες.
Το αποτέλεσμα είχε κριθεί, όχι όμως και το τελικό σκορ!
Ήμασταν συγκλονισμένοι, όλα είχαν γίνει αστραπιαία, ομολόγησε ο Γιούργκεν Ρύνιο. Κανείς από τους συμπαίκτες μου δεν επιτίθονταν και όλοι στέκονταν μπροστά από μένα!
Τα 7 γκολ στο δεύτερο ημίχρονο και το «γκολ της τιμής»
Αν και η Ντόρτμουντ ήθελε να αντιδράσει στο δεύτερο ημίχρονο και να μειώσει το σκορ, το αποτέλεσμα ήταν ακόμα πιο «βαρύ» απ΄ ότι στο πρώτο ημίχρονο.
Παρά την δεύτερη αλλαγή στο ημίχρονο για την Ντόρτμουντ η επιθετικότητα της Μπάγερν δεν άργησε να φέρει και το επόμενο γκολ. Στο 49ο λεπτό ο Ούλι Χένες σκόραρε για δεύτερη φορά στο παιχνίδι, ανεβάζοντας το σκορ στο 5-0.
Ο σπουδαίος και μοναδικός Φραντς Μπέκενμπαουερ ήταν αυτός που έβαλε και το δικό του όνομα στον πίνακα του γηπέδου, στο 54ο λεπτό, σημειώνοντας το 6-0.
Το έκτο γκολ των Βαυαρών έφερε την αντίδραση των παικτών της ομάδας «της κοιλάδας του Ρουρ» οι οποίοι βγήκαν μπροστά και κατάφεραν να σημειώσουν το «γκολ της τιμής».
Με σκόρερ τον Ντίτερ Βίνκαουφ στο 57ο λεπτό η Ντόρτμουντ έδειξε να θέλει να ισορροπήσει τις εντυπώσεις αλλά ήταν «στάχτη στα μάτια» της ομάδας.
Μόλις δύο λεπτά αργότερα ο Πωλ Μπράϊτνερ ανέβασε το σκορ στο 7-1 πριν έρθει ο Φραντς Ροτ στο 64ο λεπτό και σημειώσει το 8-1.
Εφιάλτης για τον τερματοφύλακα Ρύνιο και τους συμπαίκτες του.
Και ακόμη το παιχνίδι είχε 25 λεπτά…
Η Μπάγερν δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Η επιθυμία για μεγαλύτερο σκορ έγινε πραγματικότητα στο 83ο λεπτό όταν ο καλύτερος Γερμανός σκόρερ όλων των εποχών Γκερντ Μίλερ έκανε το 9-1.
Ήταν πάντα ένας εφιάλτης αποφάνθηκε ο τερματοφύλακας Ρύνιο για τον Γκέρντ Μίλλερ. Ούτε που ξέρω πόσα τέρματα μου έχει βάλει…
Ο Γερμανός «μπόμπερ» κατάφερε να σκοράρει στην καριέρα του 17 τέρματα εναντίον του Ρύνιο σε… 14 παιχνίδια!
Ήταν πάντα έτοιμος να σουτάρει, να πάρει το «ριμπάουντ» και να σκοράρει, σύμφωνα με τον Ρύνιο.
Οι φίλοι της Μπάγερν βλέποντας την ομάδα να έχει σκοράρει 9 τέρματα άρχισαν να επιζητούν με φωνές και κραυγές και το 10ο…..
Η επιθυμία τους έγινε πραγματικότητα στο 88ο λεπτό όταν ο Ροτ σκόραρε για το 10-1.
Όπως κάθε Γερμανική ομάδα που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και η Μπάγερν μέχρι το τελευταίο λεπτό προσπαθούσε να σημειώσει ένα ακόμη τέρμα.
Οι παίκτες της Ντόρτμουντ από την άλλη πάλευαν να ανταπεξέλθουν στην επιθετικότητα της Μπάγερν χωρίς κάποιο σχέδιο. Κοίταζαν το ρολόϊ του γηπέδου ελπίζοντας ότι ο εφιάλτης θα τελείωνε.
Κι όμως το τελικό σκορ δεν ήταν το 10-1.
Με το 4ο του προσωπικό γκολ στο 90ο λεπτό ο Γκερντ Μίλερ έγραψε το τελικό 11-1.
Εκείνη την χρονιά κατάφερε να σκοράρει συνολικά 40 γκολ στο Γερμανικό πρωτάθλημα…
Για την Μπάγερν σκόραραν 4 γκολ ο Μίλερ, 2 ο Χένες, 2 ο Ροτ και από ένα οι Μπράϊτνερ, Χόφμαν και Μπέκενμπαουερ.
Το 11-1 δημιούργησε και ένα πρόβλημα το οποίο δεν είχαν σκεφθεί μέχρι τότε.
Στον πίνακα του γηπέδου έπρεπε να εμφανιστεί τρεις (3) φορές το νο «1».
Μιας και το σκορ ήταν 11-1 έπρεπε οι άνθρωποι της Μπάγερν να γράψουν και το αντίστοιχο σκορ στον πίνακα του γηπέδου.
Έλα όμως που είχαν μόνο δύο πινακίδες με τον αριθμό «1». Δεν είχαν φανταστεί ότι ίσως χρειάζονταν και τρίτη πινακίδα με τον αριθμό «1».
Μπροστά σε αυτό το… ευχάριστο απρόοπτο οι υπεύθυνοι έβαλαν μπροστά το νούμερο «7» και μετά το νούμερο «1» για να σχηματίσουν το νούμερο «11», όσα δηλαδή ήταν τα γκολ της Μπάγερν!
Το άλλο «1» το είχαν για το γκολ της Ντόρτμουντ.
Κοιτώντας κανείς τον πίνακα με λίγη επιπλέον προσοχή θα παρατηρήσει ότι το τελικό σκορ ήταν… 71-1!
Το ξέρουμε ότι ένα χαμόγελο εμφανίστηκε στα χείλη σας αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι του Sportshistory!
Το 11-1 αποτέλεσε ένα αρνητικό ρεκόρ για την Ντόρτμουντ απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου.
Χωρίς σπουδαίους παίκτες στο «ρόστερ» της, στο τέλος της χρονιάς τερμάτισε προτελευταία και πήρε τον δρόμο για την δεύτερη κατηγορία του Γερμανικού ποδοσφαίρου.
Με 83 γκολ παθητικό είχε την χειρότερη άμυνα της κατηγορίας.
Τίποτα δεν δούλεψε εκείνη τη σεζόν και δίκαια υποβιβαστήκαμε συμπλήρωσε ο Ρύνιο.
«Μαύρη» χρονιά ήταν για τον Μπορούσια Ντόρτμουντ η σεζόν 1971-1972.
Υποβιβάστηκε στην δεύτερη κατηγορία και ταυτόχρονα έγραψε αρνητικό ρεκόρ απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου.
Το 11-1 παραμένει μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη νίκη της Μπάγερν Μονάχου έναντι της Μπορούσια Ντόρτμουντ.
Στο τέλος της σεζόν η Μπάγερν κατάφερε να σηκώσει την «σαλατιέρα» της Μπουντεσλίγκα και να γίνει πρωταθλήτρια Γερμανίας.
Ήταν το πρώτο από τα τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα που κέρδισαν οι Βαυαροί.
Εκτός από πρωταθλήτρια Γερμανίας η Μπάγερν σήκωσε και τρία (3) συνεχόμενα κύπελλα πρωταθλητριών Ευρώπης!
Το πρώτο με προπονητή τον Ούντο Λάτεκ ο οποίος οδήγησε τους Βαυαρούς στην πρωτοκαθεδρία και στην Γερμανία αλλά και στην Ευρώπη.
Για την ιστορία να πούμε ότι για την Ντόρτμουντ η ήττα με 11-1 από την Μπάγερν το 1971 δεν ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία της.
Στις 29 Απριλίου του 1978 γνώρισε την «συντριβή» με 12-0 από την άλλη σπουδαία ομάδα της Γερμανίας την δεκαετία του ΄70, την Γκλάντμπαχ.
Και ποιος ήταν προπονητής της Γκλάντμπαχ στο 12-0 επί τη Ντόρτμουντ;
Μα φυσικά ο… Ούντο Λάτεκ.
Και ποιος ήταν ο προπονητής της Ντόρτμουντ στο “εφιαλτικό” 12-0;
Μα φυσικά ο… Όττο Ρεχάγκελ
Αλλά γι΄ αυτό το παιχνίδι θα γράψουμε προσεχώς.
Δείτε τα γκολ από το εντυπωσιακό 11-1 της Μπάγερν με αντίπαλο την Ντόρτμουντ στο βίντεο που ακολουθεί: