Γνωρίζατε ότι… η Σοβιετική Ένωση είχε 11 Χρυσά μετάλλια σε Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα στο Βόλεϊ, εκ των οποίων τα 9 συνεχόμενα;
Η «Dream-Team» του βόλεϊ, για 40 σχεδόν χρόνια, ήταν από το 1948 ως και το 1987 η Σοβιετική Ένωση.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα γίνανε 15 ευρωπαϊκά πρωτάθλημα και η Σοβιετική Ένωση κέρδισε τα 11 από αυτά.
Το 1950 στη Σόφια της Βουλγαρίας, οι Σοβιετικοί κέρδισαν για πρώτη φορά το Χρυσό μετάλλιο. Συνολικά σε 5 παιχνίδια στην διοργάνωση αυτή, είχαν 5 νίκες με 15-0 σετ.
Παρόμοια κατάσταση και το 1951 στο Παρίσι. Οι Σοβιετικοί κέρδισαν 7 παιχνίδια για να στεφθούν πρωταθλητές Ευρώπης. Σήκωσαν το κύπελλο Ευρώπης έχοντας 21 κερδισμένα σετ. Οι αντίπαλοι τους δεν κατάφεραν να τους πάρουν σετ.
Για τα επόμενα 3 πρωταθλήματα Ευρώπης (1955-1958-1963) η Σοβιετική Ένωση δεν κατάφερε να κερδίσει το Χρυσό μετάλλιο. Κατέλαβε σε αυτές τις διοργανώσεις την 4η θέση το 1955 και την 3η θέση το 1958 και το 1963.
Όμως αυτό ήταν το διάλειμμα γιατί…
Από το 1967 ως και το 1987 η Σοβιετική σχολή του Βόλεϊ παρέδιδε σεμινάρια για το πως μπορείς να στεφθείς πρωταθλητής Ευρώπης στο αγώνισμα.
Στις 9 διοργανώσεις που διεξήχθησαν την περίοδο αυτή, οι Σοβιετικοί κέρδισαν και τις 9!!!
Ας δούμε αναλυτικά την τρομερή αυτή επίδοση της Σοβιετικής Ένωσης.
Το 1967 στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Κωνσταντινούπολης, η ΕΣΣΔ κέρδισε και τα 10 παιχνίδια χάνοντας μόλις 6 σετ.
Η Ελλάδα στην πρώτη της συμμετοχή κατέλαβε την 20η θέση, κάνοντας 3 ήττες.
Λίγο πριν και λίγο μετά, οι Σοβιετικοί θα κατακτήσουν και τα χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκυο το 1964 και του Μεξικό το 1968.
Στο επόμενο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1971 στην Ιταλία, η Σοβιετική Ένωση θα στεφθεί ξανά πρωταθλήτρια Ευρώπης. Είχε σε 6 παιχνίδια 5 νίκες και μία ανώδυνη ήττα από την Τσεχοσλοβακία.
Η χώρα μας κατέλαβε την 18η θέση, χάνοντας και τα 3 παιχνίδια.
Το 1975, στη Γιουγκοσλαβία, η Σοβιετική Ένωση θα καπαρώσει το τρίτο της συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο, δίνοντας στους αντιπάλους μόλις 3 σετ σε 7 παιχνίδια. Φυσικά χωρίς να κάνει ήττα.
Η εθνική μας ομάδα δεν συμμετείχε στην τελική φάση των αγώνων.
Το 1977 στην Φινλανδία οι Σοβιετικοί θα κατακτήσουν το χρυσό νικώντας στον τελικό τους Πολωνούς με 3-1 σετ. Συνολικά στην διοργάνωση οι Σοβιετικοί είχαν 6 νίκες και γνώρισαν την ήττα στο παιχνίδι του ομίλου από την Πολωνία με 3-1.
Ήταν το 4ο συνεχόμενο Χρυσό μετάλλιο για τους Σοβιετικούς.
Η Εθνική μας ομάδα δεν συμμετείχε.
Στην επόμενη διοργάνωση της Γαλλίας το 1979, η ΕΣΣΔ κέρδισε το Χρυσό μετάλλιο χωρίς να χάσει παιχνίδι. Έκανε 7 νίκες, εκ των οποίων η μία ήταν εναντίον της Εθνικής μας ομάδας, η οποία κατέλαβε την 12η θέση, κερδίζοντας για πρώτη φορά ένα παιχνίδι σε τελική φάση. «Θύμα» της η Βουλγαρία, την οποία η Ελληνική ομάδα κέρδισε με 3-1.
Η συνολική συγκομιδή για την χώρα μας ήταν 6 ήττες και μία νίκη.
Το 1981 στην Βουλγαρία η εθνική μας δεν πήρε μέρος.
Οι Σοβιετικοί ήταν εκεί και χωρίς να κάνουν ήττα σε 7 παιχνίδια, κέρδισαν το Χρυσό, παραχωρώντας μόλις 3 σετ στους αντιπάλους τους.
Τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα είχε η Σοβιετική Ένωση και δυο χρόνια αργότερα, το 1983, στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα το οποίο έγινε στην Ανατολική Γερμανία.
Οι Σοβιετικοί είχαν 7 νίκες στα αντίστοιχα παιχνίδια τους , με μόλις 3 χαμένα σετ.
Άξια αναφοράς ήταν και η συμμετοχή της Γαλανόλευκης Εθνικής μας ομάδας, η οποία κατάφερε να πάρει την 9η θέση, κερδίζοντας τα 3 από τα 7 συνολικά παιχνίδια που έδωσε.
Κάτι καλό ετοίμαζε η Εθνική μας ομάδα.
Η επόμενη διοργάνωση έγινε στην Ολλανδία το 1985.
Οι Σοβιετικοί δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στους αντιπάλους τους και με 7 νίκες σε 7 παιχνίδια κερδίζουν για 8η συνεχόμενη φορά το Χρυσό μετάλλιο. Στην πορεία τους αυτή απώλεσαν μόνο 2 σετ.
Η Εθνική μας βαδίζοντας σε τροχιά ανάπτυξης θα τα πάει καλύτερα από την προηγούμενη διοργάνωση. Με 4 νίκες και 3 ήττες θα καταλάβει την 8η θέση, την καλύτερη μέχρι την επόμενη.
Η επόμενη διοργάνωση του Βελγίου το 1987, ήταν το «κύκνειο άσμα» της «Σοβιετικής σχολής». Παράλληλα ήταν για την εθνική μας ομάδα η διοργάνωση που όλα δούλεψαν ρολόϊ.
Με 7 νίκες σε 7 παιχνίδια και με μόλις 5 σετ χαμένα, η Σοβιετική Ένωση κέρδισε το 9ο συνεχόμενο Χρυσό μετάλλιο σε Πανευρωπαϊκούς αγώνες βόλεϊ ανδρών. Στον τελικό νίκησε με 3-1 τη Γαλλία.
Η Εθνική μας ομάδα, με μια φουρνιά-όνειρο από καλούς Βολεϊμπολίστες, πήρε για πρώτη και τελευταία φορά το Χάλκινο μετάλλιο στην διοργάνωση του Βελγίου.
Κέρδισε στον μικρό τελικό την Σουηδία με 3-2 σετ, αν και βρέθηκε να χάνει στο 5ο και τελευταίο σετ με 13-8!
Με ψυχή και καρδιά, οι διεθνείς μας, κατάφεραν να γυρίσουν το παιχνίδι και με 16-14 να πάρουν την 3η θέση.
Σε αυτή την ανεπανάληπτη πορεία, η Εθνική μας ομάδα έκανε 5 νίκες και 2 ήττες. Η μία από τους Σουηδούς στον όμιλο, και η άλλη από τους Σοβιετικούς χάνοντας εύκολα στον ημιτελικό με 3-0 σετ.
Για τους Σοβιετικούς ήταν ο 9ος συνεχόμενος τίτλος τους.
Από την επόμενη διοργάνωση μια νέα δύναμη θα βγει μπροστά.
Ήταν η Ιταλία η οποία θα χτίσει και αυτή την δική της αυτοκρατορία κερδίζοντας τα 6 από τα επόμενα 9 Χρυσά μετάλλια.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το 1991, στην διοργάνωση της Γερμανίας, η Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών, κέρδισε το Χρυσό μετάλλιο.
Αν συνυπολογίσουμε ως συνέχεια της Σοβιετικής Ένωσης την Κ.Α.Κ. τότε τα Χρυσά μετάλλια γίνονται 12.
Κλείνουμε το θέμα μας με την επισήμανση ότι η Ρωσία κέρδισε τα Χρυσά μετάλλια στις διοργανώσεις του 2013 και του 2017.