Γνωρίζατε οτι;

Γνωρίζατε ότι… ο αείμνηστος Παύλος Γιαννακόπουλος είχε εκλεγεί το 1978 δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα;

Γνωρίζατε ότι… ο αείμνηστος Παύλος Γιαννακόπουλος είχε εκλεγεί το 1978 δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα;
Έρευνα-Παρουσίαση: Φώτης Βαϊτσόπουλος

Θεωρείται δικαίως ως μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Μαζί με τα αδέρφια του Θανάση και Κώστα φτάσανε τον μπασκετικό Παναθηναϊκό στον «Όλυμπο» του Ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος γεννήθηκε το 1929 και ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τα κοινά του Παναθηναϊκού το 1971. Εκδήλωσε το ενδιαφέρον του το 1979 για τις τύχες του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού, όταν οι ομάδες γίνανε ΠΑΕ, αλλά όπως είναι γνωστό ο Παναθηναϊκός κατέληξε στην οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Η αγάπη του για τον σύλλογο τον οδήγησε να αναλάβει τις τύχες του μπασκετικού Παναθηναϊκού και στις μέρες του οι «πράσινοι» γνώρισαν τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ιστορίας τους.

Πόσοι και πόσοι απλοί φίλαθλοι των «πρασίνων» δεν έχουν να διηγηθούν μία ιστορία για τον Παύλο Γιαννακόπουλο που συνέβη μπροστά τους, με τον τότε διοικητικό ηγέτη του Παναθηναϊκού.

Σήμερα η στήλη «Γνωρίζατε ότι…» γυρίζει στο έτος 1978 όταν ο Παύλος Γιαννακόπουλος έθεσε τον εαυτό του στην κρίση του Αθηναϊκού κοινού και έλαβε μέρος στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 1978 στο Δήμο Αθηναίων.

Ιδού η πρώτη απόδειξη.

Όπως βλέπουμε στην παραπάνω διαφημιστική καταχώρηση που δημοσιεύτηκε στις 3 Οκτωβρίου του 1978 στην εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ», ο Παύλος Γιαννακόπουλος κατέβαινε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Γεώργιου Πλυτά.

Ο Π.Γιαννακόπουλος διαφημίζονταν ως εμπορικός αντιπρόσωπος και Πρόεδρος του συλλόγου αντιπροσώπων φαρμακευτικών οίκων του Εξωτερικού. Ταυτόχρονα ήταν και σύμβουλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού επιμελητηρίου.

Στην ίδια εφημερίδα, πέντε (5) μέρες αργότερα βρίσκουμε διαφημιστική καταχώρηση του συνυποψήφιου με τον συνδυασμό «Αθηναϊκή κίνηση – ΠΛΥΤΑΣ» και πρώην «κανονιέρη» του Ολυμπιακού Γιώργου Σιδέρη. Και αυτός ζητούσε την ψήφο των Αθηναίων δημοτών.

Ο Γιώργος Σιδέρης στις 13/10/1978, δύο μέρες πριν την κάλπη είχε νέα πιο εντυπωσιακή διαφημιστική καταχώρηση.

Στις εκλογές που γίνανε την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 1978, ο συνδυασμός του Γεώργιου Πλυτά «Αθηναϊκή κίνηση – ΠΛΥΤΑΣ», έλαβε 153.243 ψήφους ενώ ο συνδυασμός του μέχρι τότε δημάρχου Ζωγράφου Δημήτρη Μπέη, ήρθε δεύτερος με 147.566 ψήφους.

Ο συνδυασμός του Πλυτά πήρε ποσοστό 42,14% και του Μπέη 40,61%. Κανείς όμως από τους δύο δεν πήρε την πλειοψηφία του 50,01%.

Στις εκλογές έλαβε μέρος και ο συνδυασμός του Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος έλαβε ποσοστό 16,31%.

Με νέα του διαφημιστική καταχώρηση στην «Αθλητική Ηχώ» στις 20/10/1978, δύο μέρες πριν τις επαναληπτικές εκλογές, ο Παύλος Γιαννακόπουλος θεώρησε υποχρέωση του να ευχαριστήσει τους Αθηναίους που τον εξέλεξαν  μέσα στους 3 πρώτους του συνδυασμού Πλυτά. Παράλληλα ο Παύλος Γιαννακόπουλος επεσήμανε στην διαφήμιση ότι «χρειάζονταν και πάλι» σταυρό προτίμησης για τις επαναληπτικές εκλογές δύο μέρες μετά.

Έγραφε στην ευχαριστήρια επιστολή του ο Παύλος Γιαννακόπουλος:

Ευχαριστώ θερμότατα τους χιλιάδες Αθηναίους και Αθηναίες που με ετίμησαν με την ψήφον τους και με έφεραν μεταξύ των τριών πρώτων του συνδυασμού ΠΛΥΤΑ.

Υπενθυμίζω ότι και στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ το σταυρό προτιμήσεως σας.

Τη επόμενη μέρα της παραπάνω διαφημιστικής καταχώρησης η «Αθλητική Ηχώ» δημοσίευσε ανακοίνωση της Γραμματείας του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, στην οποία καλούνταν οι Αθηναίοι ψηφοφόροι να στηρίξουν υποψήφιους προερχόμενοι από τον Παναθηναϊκό στις εκλογές της επόμενης μέρας.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που καλούσε ο Παναθηναϊκός να ψηφιστούν, ήταν πρώτο-πρώτο αυτό του Παύλου Γιαννακόπουλου.

Έγραφε η ανακοίνωση της γραμματείας του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού:

Αγαπητοί φίλοι του Ομίλου μας. Αύριο θα οδηγηθείτε πάλι στις κάλπες, για να εκλέξετε τον Δήμαρχο της Ελληνικής πρωτεύουσας – τον ανώτατο άρχοντα της Αθήνας της οποίας ο Παναθηναϊκός μας είναι ο μέγιστος εκπρόσωπος στην αθλητική ζωή της χώρας.

Δεχθείτε λοιπόν, την παραίνεση να προτιμήσετε, με τον σταυρό σας, Παναθηναϊκούς υποψήφιους και των δύο ψηφοδελτίων.

Συγκεκριμένα, μη ξεχνάτε ότι στον συνδυασμό «ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΚΙΝΗΣΗ – ΠΛΥΤΑΣ» είναι και ο πρώην Γεν.Γραμματέας του Συλλόγου μας και πάντοτε πολύτιμος φίλος του, ο ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, που καθήκον μας είναι να το αναδείξουμε και πάλι 1ο σύμβουλο της Αθήνας.

Ο Παναθηναϊκός ζητούσε λοιπόν από τους Αθηναίους να στηρίξουν τον Παύλο Γιαννακόπουλο, τον οποίο χαρακτήριζε ως «πολύτιμο φίλο» του Παναθηναϊκού, και στις επαναληπτικές εκλογές με την ψήφο τους. Στις τότε Δημοτικές εκλογές του 1978 ο υποψήφιος χρειάζονταν να ψηφιστεί και στις πρώτες εκλογές και στις επαναληπτικές!

Ο ερασιτέχνης Παναθηναϊκός στη συνέχεια της επιστολής του καλούσε τους Αθηναίους ψηφοφόρους να στηρίξουν εκτός από τον Παύλο Γιαννακόπουλο και άλλους υποψήφιους που πέρασαν από τον Παναθηναϊκό. Ανάμεσα τους και ο πρώην «άσος» της ομάδας Κώστας Λινοξυλάκης ο οποίος ήρθε 5ος με τον συνδυασμό του Γ.Πλυτά. Η ανακοίνωση επίσης καλούσε τους Παναθηναϊκούς ψηφοφόρους να στηρίξουν και υποψήφιους του συνδυασμού του Δημήτρη Μπέη.

Τέλος ο Παναθηναϊκός καλούσε τους οπαδούς του να «καταψηφίσουν» την υποψηφιότητα του τότε προέδρου της ΑΕΚ Λουκά Μπάρλου, ο οποίος φαίνεται να είχε κάνει υποτιμητικές δηλώσεις για το Ελληνικό ποδόσφαιρο σε Άγγλους δημοσιογράφους.

Παρά την προτροπή να μην ψηφιστεί από Παναθηναϊκούς, ο Λουκάς Μπάρλος πήρε 19.290 ψήφους και ήταν δεύτερος στον συνδυασμό ΠΛΥΤΑ, με πρώτο τον Γιάννη Γκιωνάκη που πήρε 20.158 ψήφους.

Ο Μίκης Θεοδωράκης όπως και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στήριξαν στις επαναληπτικές εκλογές, στις 22/10/1978, την υποψηφιότητα του Δημήτρη Μπέη έναντι της υποψηφιότητας του Γεώργιου Πλυτά που στηρίχθηκε μόνο από την κυβερνητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.

Μετά τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών στις 22 Οκτωβρίου 1978, δήμαρχος Αθηναίων εξελέγην ο Δημήτρης Μπέης (όπως και το 1982) με ποσοστό 57,22% ενώ ο Γεώργιος Πλυτάς έλαβε ποσοστό 42,78.

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος εξελέγην δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, ως 3ος του συνδυασμού του Γεώργιου Πλυτά. Ήταν η πρώτη και μοναδική φορά που ο Παύλος Γιαννακόπουλος ασχολήθηκε με τα κοινά από την θέση του δημοτικού συμβούλου στην Αθήνα. Δεν έθεσε ποτέ ξανά τον εαυτό του στην κρίση των ψηφοφόρων.