Γνωρίζατε ότι… ο Άλεξ Φέργκιουσον ήταν προπονητής της Σκωτίας στο Μουντιάλ του 1986;
Ο «Σερ» Άλεξ Φέργκιουσον έγινε παγκοσμίως γνωστός μέσα από τις ανεπανάληπτες επιτυχίες του με την Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ από το 1986 μέχρι και το 2013, όταν αποφάσισε να σταματήσει την προπονητική.
Ένας από τους κορυφαίους Βρετανούς προπονητές όλων των εποχών, ο Άλεξ Φέργκιουσον άρχισε να ακούγεται στις αρχές τις δεκαετίας του ΄80, όταν με την Σκωτσέζικη Αμπερντίν κατάφερε να υπερκεράσει τις δύο παραδοσιακές ομάδες της χώρας του, την Γκλάσκοου Ρέϊντζερς και την Σέλτικ.
Τις σεζόν 1979-1980, 1983-1984 και 1984-1985 κατάφερε να αναδειχθεί πρωταθλητής Σκωτίας με την Αμπερντίν, αναγκάζοντας πολλές ομάδες της Αγγλίας να στραφούν προς την πλευρά του για την θέση του προπονητή.
Αυτή που κατάφερε να αποσπάσει την «υπογραφή» του ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ η οποία πάλευε για πολλά χρόνια να κατακτήσει το πρωτάθλημα της Αγγλίας, χωρίς να μπορεί να το καταφέρει.
Οι άνθρωποι των «Κόκκινων Διαβόλων» είδαν στο πρόσωπο του τον άνθρωπο που θα έφερνε ξανά στην κορυφή την ομάδα.
Και δεν έκαναν λάθος…
Η πρώτη εξαετία του Φέργκιουσον με την Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ δεν είχε τα αποτελέσματα που όλοι περίμεναν.
Μάλιστα στο πρώτο του παιχνίδι με την ομάδα του Μάντσεστερ, στις 8 Νοεμβρίου του 1986, η Γιουνάϊτεντ έχασε με 2-0 στην έδρα της Όξφορντ, η οποία έπαιζε τότε στην ανώτερη κατηγορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου!
Παρά τα ανεπιτυχή αποτελέσματα ο Άλεξ Φέργκιουσον δεν το κούνησε «ρούπι» από το «Όλντ Τράφορντ».
Ήταν η σεζόν 1992-1993 όταν τα «όνειρα» των φίλων της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ για επιστροφή στον «θρόνο» του Αγγλικού πρωταθλήματος, έγιναν πραγματικότητα.
Μέχρι το 2013 ο «Σερ» Άλεξ Φέργκιουσον κατέκτησε 13 φορές τον τίτλο του πρωταθλητή Αγγλίας με την ομάδα των εκατομμυρίων οπαδών σε όλη τη Γη και δύο φορές το κύπελλο πρωταθλητριών ή όπως ονομάζεται σήμερα Champions League.
Πριν όμως αναλάβει τις «τύχες» της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, ο Φέργκιουσον ήταν για ένα «φεγγάρι» προπονητής της ομάδας της χώρας του, της εθνικής Σκωτίας.
Βλέπετε οι επιτυχίες του με την Αμπερντίν, από το 1978 ως και το 1986 ήταν πολλαπλάσιες του μεγέθους της συμπαθής ομάδας της Σκωτίας.
Κατέκτησε τρεις (3) φορές το πρωτάθλημα Σκωτίας, τέσσερις (4) φορές το κύπελλο και ήταν κυπελλούχος Ευρώπης τη σεζόν 1982-1983, κερδίζοντας στον τελικό την Ρεάλ Μαδρίτης στην παράταση!
Την ίδια σεζόν κατέκτησε και το Σούπερ-Καπ μετά την επικράτηση επί της πρωταθλήτριας Ευρώπης του 1983, της ομάδας του Αμβούργου.
Με αυτές τις τρομερές επιτυχίες, το όνομα του Άλεξ Φέργκιουσον έκανε «γκελ» στις ομάδες της Αγγλίας.
Πριν όμως φτάσει η πρόταση της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, ο Φέργκιουσον είχε μία ακόμη δουλειά να κάνει.
Να εκπροσωπήσει την χώρα του την Σκωτία στο παγκόσμιο κύπελλο του Μεξικού το 1986!
Μπορεί την πρόκριση για το Μουντιάλ στο Μεξικό να την πήρε ο Τζον Στιν, ο οποίος είχε οδηγήσει την Σέλτικ στην κορυφή της Ευρώπης το 1967, εκείνος που κάθισε στον πάγκο της ήταν ο Άλεξ Φέργκιουσον.
Ήταν 10 Σεπτεμβρίου του 1985 όταν στο τελευταίο παιχνίδι των προκριματικών η Σκωτία έπαιζε στην Ουαλία και με ισοπαλία θα ήταν αυτή που θα «ταξίδευε» στην χώρα της Κεντρικής Αμερικής.
Οι Ουαλοί πήραν «κεφάλι» με 1-0 στο πρώτο ημίχρονο πριν ο Κούπερ με πέναλτι ισοφαρίσει και στείλει την Σκωτία στα γήπεδα του Μεξικού.
Τότε ήταν που η καρδιά του Τζον Στιν χτύπησε για τελευταία φορά.
Ο προπονητής της εθνικής Σκωτίας έπαιξε το τελευταίο του παιχνίδι στην μοναδική του καριέρα…
Στην εικόνα βλέπουμε τον Στιν στον πάγκο της Σκωτίας λίγο πριν τον «προδώσει» η καρδιά του, την ώρα που ο βοηθός του Άλεξ Φέργκιουσον κοιτάει το ρολόϊ του.
Μετά το «σοκ» του θανάτου του Στιν στον «πάγκο» της Σκωτίας, αυτός που ανέλαβε να «οδηγήσει» τους Σκωτσέζους στο παγκόσμιο κύπελλο του Μεξικού, ήταν ο Άλεξ Φέργκιουσον.
Ο «Σερ» ήταν ήδη βοηθός του Τζον Στιν από το Μουντιάλ της Ισπανίας, όταν η Σκωτία έκανε μία νίκη, μία ισοπαλία και μία ήττα στα τρία παιχνίδια του ομίλου.
Αποκλείστηκε στην ισοβαθμία από την Σοβιετική Ένωση και δεν προχώρησε στην συνέχεια του τουρνουά.
Μετά τον «αδόκητο» θάνατο του Στιν, αυτός που επιστρατεύτηκε για την θέση του πρώτου προπονητή της Σκωτίας ήταν ο βοηθός του Άλεξ Φέργκιουσον.
Γνώστης της εθνικής ομάδας «εκ των έσω», ο Φέργκιουσον πήγε στα γήπεδα του Μεξικού με την ελπίδα η Σκωτία να περάσει από την φάση των ομίλων.
Είχε κληρωθεί στον πέμπτο (5ο) όμιλο και είχε πολύ δύσκολες αντιπάλους!
Βλέπετε η Γερμανία έφτασε μέχρι τον τελικό, η Δανία παρουσίασε την καλύτερη ομάδα όλων των εποχών, και η Ουρουγουάη ήταν δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια.
Χειρότερα δεν θα μπορούσε να τα βρει ο Φέργκιουσον.
Και αποδείχτηκε πως η πρόκριση με αυτές τις ομάδες ήταν ακατόρθωτη.
Στο εναρκτήριο παιχνίδι της η Σκωτία του Φέργκιουσον αντιμετώπισε την Δανία των εκπληκτικών παικτών όπως ήταν οι Μόρτεν Όλσεν, Σόρεν Λέρμπι, Φρανκ Άρνεσεν, Μίκαελ Λάουντρουπ και Πρέμπεν Έλκιερ.
Ο τελευταίος, το «θωρηκτό» από την Δανία, ήταν αυτός που έκρινε την συνάντηση με το γκολ που πέτυχε.
Παίρνοντας την μπάλα από τον Φρανκ Άρνεσεν, με προσωπική ενέργεια ο Πρέμπεν Έλκιερ νίκησε με το αριστερό τον Τζιμ Λέϊτον και έκανε το 1-0 υπέρ της Δανίας.
Παρά τις καλές ευκαιρίες που είχε, η Σκωτία του Φέργκιουσον δεν κατάφερε να σημειώσει γκολ και έτσι ηττήθηκε από τους Δανούς με 1-0.
Η επόμενη αντίπαλος της Σκωτίας ήταν η Δυτική Γερμανία του προπονητή Φραντς Μπέκενμπαουερ.
Η Γερμανία είχε φτάσει μέχρι τον τελικό του περασμένου Μουντιάλ της Ισπανίας και ήθελε να κάνει το ίδιο και στο Μουντιάλ του Μεξικού το 1986.
Ο σπουδαίος ποδοσφαιριστής Γκόρντον Στράχαν ήταν αυτός που έβαλε μπροστά στο σκορ την ομάδα του Άλεξ Φέργκιουσον μόλις στο 18ο λεπτό της συνάντησης, πριν ο Ρούντι Φέλερ, στο 23ο λεπτό, φέρει το παιχνίδι στην ισοπαλία.
Το παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες έκρινε με το γκολ του o Κλάους Άλλοφς στο 49ο λεπτό, όταν εκμεταλλεύτηκε αδράνεια στην άμυνα της Σκωτίας.
Παρά την πολύ καλή εμφάνιση η Σκωτία για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι έφυγε με το κεφάλι «σκυμμένο».
Η τελευταία αντίπαλος της Σκωτίας του Άλεξ Φέργκιουσον ήταν η Ουρουγουάη, η οποία είχε στις τάξεις της τον σπουδαίο ποδοσφαιριστή Έντσο Φραντζεσκόλι.
Αρχηγός της ήταν ο «δικός μας» Χόρχε Μπάριος ο οποίος αγωνίζονταν στον Ολυπιακό.
Το παιχνίδι σημαδεύτηκε από την γρήγορη αποβολή του Ουρουγουανού Χοσέ Μπατίστα.
Ήταν μόλις το 58ο δευτερόλεπτο (!) της συνάντησης όταν ο Μπατίστα υπέπεσε σε σκληρό φάουλ στον Γκόρντον Στράχαν.
Όλοι έμειναν εμβρόντητοι όταν είδαν τον Γάλλο διαιτητή Ζοέλ Κινό να αποβάλει χωρίς δεύτερη σκέψη τον παίκτη της Ουρουγουάης.
Παρά τις διαμαρτυρίες των Ουρουγουανών ότι ήταν το πρώτο φάουλ του συμπαίκτη τους, ο Γάλλος «ρέφερι» ήταν ανένδοτος και έστειλε στα αποδυτήρια τον Μπατίστα.
Με το αριθμητικό πλεονέκτημα οι Σκωτσέζοι πίεσαν για το γκολ που θα τους έστελνε στην επόμενη φάση.
Οι Ουρουγουανοί από την πλευρά τους έπρεπε να αντέξουν 90 ολόκληρα λεπτά με παίκτη λιγότερο.
Επιστρατεύοντας κάθε μέσο, οι Ουρουγουανοί κατάφεραν να μην δεχτούν γκολ από τους Σκωτσέζους και ήταν αυτοί που συνάντησαν στην φάση των «16» την Αργεντινή του Μαραντόνα.
Η Σκωτία του Άλεξ Φέργκιουσον δεν τα κατάφερε στο Μουντιάλ του Μεξικού το 1986.
Με μία ισοπαλία, 0-0 με την Ουρουγουάη, και δύο ήττες αποχαιρέτησε την διοργάνωση.
Λίγους μήνες αργότερα ο Φέργκιουσον παρουσιάστηκε από τους ιθύνοντες της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ ως ο νέος της προπονητής .
Ήταν 6 Νοεμβρίου του 1986 όταν η Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ έκανε την καλύτερη… μεταγραφή της ιστορίας της.
Μετά από 27 χρόνια στο «τιμόνι» των «Μπέμπηδων» ο «Σερ» Άλεξ Φέργκιουσον είπε «αντίο» στους πάγκους.
Είχε καταφέρει να κάνει την Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ την ομάδα με τους περισσότερους τίτλους πρωταθλητή στην Αγγλία.