Γνωρίζατε ότι… ο Εθνικός Πειραιώς είναι η μοναδική ομάδα η οποία δεν κατάφερε να σημειώσει νίκη σε μία αγωνιστική περίοδο της Α΄ εθνικής;
Ο Εθνικός Πειραιώς, η ιστορική ομάδα που εδρεύει στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας, μπορεί να βρίσκεται για πολλά χρόνια μακριά από την Α΄ εθνική, είχε πρωταγωνιστήσει στο παρελθόν στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ο Εθνικός ιδρύθηκε το 1923 και τη σεζόν 1927-1928 ως πρωταθλητής Πειραιώς διεκδίκησε αλλά έχασε το πρωτάθλημα από τον παντοδύναμο εκείνα τα χρόνια Άρη.
Ο μοναδικός του τίτλος ήρθε το μακρινό 1933 όταν κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδος νικώντας στον δεύτερο τελικό τον Άρη (2-2 το πρώτο παιχνίδι στην Θεσσαλονίκη) με σκορ 2-1.
Τη φανέλα του την έχουν φορέσει σπουδαίοι Έλληνες και ξένοι παίκτες, ενώ έχει δώσει δύο (2) φορές τον πρώτο σκόρερ στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της χώρας μας.
Η δεκαετία του 1970 ήταν αυτή που εδραίωσε το όνομα του Εθνικού ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες της χώρας μας.
Η καλύτερη θέση του ήταν τη σεζόν 1974-1975 όταν τερμάτισε στην τέταρτη (4η) θέση του πρωταθλήματος, ψηλότερα από τον Παναθηναϊκό, τον Άρη και τον Ηρακλή.
Με ηγέτη τον κραταιό μεγαλοβιομήχανο Δημήτρη Καρέλλα, ο Εθνικός της δεκαετίας του ΄70, ήταν μια υπολογίσιμη δύναμη για τους λεγόμενους «μεγάλους» του Ελληνικού πρωταθλήματος.
Ο Εθνικός συμμετείχε ανελλιπώς στο Ελληνικό πρωτάθλημα από το 1959-1960, όταν ιδρύθηκε η Α΄ εθνική κατηγορία, μέχρι και τη σεζόν 1989-1990 όταν μετά από 30 χρόνια έπεσε κατηγορία τερματίζοντας τελευταίος στον βαθμολογικό πίνακα.
Την προηγούμενη σεζόν (1988-1989) η ομάδα του Πειραιά είχε αποφύγει την πτώση του στην Β΄ εθνική μετά από αγώνες μπαράζ.
Παρά το «καμπανάκι» ο Εθνικός δεν μπόρεσε να κρατηθεί στην Α΄ εθνική και έτσι τη σεζόν 1990-1991 βρέθηκε για πρώτη φορά στα «αλώνια» της Β΄ εθνικής κατηγορίας.
Μετά από δύο (2) σεζόν στην δεύτερη τη τάξη κατηγορία του Εθνικού μας πρωταθλήματος, ο Εθνικός επέστρεψε στα «σαλόνια» της Α΄ εθνικής (1991-1992) αλλά τερμάτισε ξανά στην τελευταία θέση με συνέπεια να πέσει πάλι κατηγορία.
Ήταν η σεζόν 1994-1995 όταν ο Εθνικός επέστρεψε εκεί όπου ανήκε.
Στην Α΄ εθνική κατηγορία!
Το «ασανσέρ» ανάμεσα στην Α΄ εθνική και την Β΄ εθνική συνεχίστηκε και τη σεζόν 1995-1996. Πετυχαίνοντας μόνο πέντε (5) νίκες ο Εθνικός επέστρεψε ως τελευταίος στην δεύτερη κατηγορία για τρίτη (3η) φορά μέσα στην δεκαετία.
Γρήγορα όμως ανέβηκε πάλι κατηγορία (1997-1998) την οποία «έσωσε» τερματίζοντας 15ος σε σύνολο 18 ομάδων. Ο μόλις ένας (1) παραπάνω βαθμός από την Παναχαϊκή κράτησε τον Εθνικό στην Α΄ εθνική κατηγορία.
Και πως έγινε αυτό;
Δείτε παρακάτω…
Όχι όμως για πολύ…
Τη σεζόν 1998-1999, την χειρότερη στην πολύχρονη ιστορία του στην Α΄ εθνική, ο Εθνικός δεν βλέπονταν.
Με ένα ελλιπές «ρόστερ» ο Εθνικός του 1998-1999 έβαλε το όνομα του σε μία κατηγορία που δεν τιμά την σπουδαία ιστορία του.
Έγινε η πρώτη και η μοναδική ομάδα στο εθνικό μας πρωτάθλημα που τελείωσε μία αγωνιστική περίοδο χωρίς να σημειώσει ούτε μία νίκη!
Έμεινε «άσφαιρος» σε 34 παιχνίδια πρωταθλήματος με τελική συγκομιδή τις 8 ισοπαλίες και τις 26 ήττες!
Από τις 8 συνολικά ισοπαλίες οι 6 σημειώθηκαν εντός έδρας και οι 2 εκτός έδρας.
Κατάφερε να πετύχει μόνο 17 τέρματα και δέχτηκε 81!
Νούμερα που δεν αντιπροσωπεύουν τον δεύτερο μεγαλύτερο σύλλογο του Πειραιά.
Η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί όπως προστάζει η λαϊκή ρήση αλλά στον Εθνικό του 1998-1999 δεν βρήκε εφαρμογή.
Ξεκίνησε τη σεζόν με 4 ήττες στην σειρά πριν υποδεχτεί τον ΠΑΟΚ την 5η αγωνιστική και φέρει στο στάδιο Καραϊσκάκη ισοπαλία με σκορ 1-1.
Το ίδιο συνέβη και την 7η αγωνιστική όταν Εθνικός και Άρης μοιράστηκαν βαθμούς και εντυπώσεις μετά το τελικό 1-1.
Παρά την κακή αγωνιστική συμπεριφορά, ο Εθνικός με αντιπάλους τις λεγόμενες «μεγάλες» ομάδες έβγαζε σημάδια επιβίωσης.
Έτσι την 9η αγωνιστική εκείνης της περιόδου κατάφερε να κόψει βαθμούς και από τον Παναθηναϊκό!
Η λευκή ισοπαλία (0-0) άφηνε περιθώρια βελτίωσης στον Εθνικό ο οποίος όμως δεν μπορούσε να «σηκώσει» κεφάλι.
Η τέταρτη (4η) εντός έδρας ισοπαλία των Πειραιωτών σημειώθηκε την 12η αγωνιστική όταν υποδέχτηκαν την Ξάνθη. Η ακριτική ομάδα έφυγε με το 1-1 από την έδρα του Εθνικού.
Η επόμενη ισοπαλία (5η) σημειώθηκε στον εντός έδρας αγώνα με αντίπαλο τον Πανελευσινιακό. Το τελικό 2-2 έσωσε τον Εθνικό από μία νέα ήττα αλλά τον διατηρούσε στο χαμηλότερο σκαλί της βαθμολογίας!
Το 1-1 με αντίπαλο τον Πανηλειακό στο Καραϊσκάκη την 19η αγωνιστική σήμαινε την έκτη (6η) ισοπαλία του στο Πρωτάθλημα.
Την αμέσως επόμενη αγωνιστική (20η) ο Εθνικός πήρε τον πρώτο του βαθμό εκτός έδρας μετά την ισοπαλία (0-0) με την Προοδευτική. Κάτι ήταν και αυτό αλλά όχι αρκετό…
Την 22η αγωνιστική ο Εθνικός ταξίδεψε στην Θεσσαλονίκη και απέσπασε από τον ΠΑΟΚ λευκή (0-0) ισοπαλία. Ο Εθνικός στην χειρότερη χρονιά της ιστορίας του στην Α΄ εθνική κατάφερε σε δύο (2) παιχνίδια να μην ηττηθεί από τον «Δικέφαλο». Ήταν ο μόνος αντίπαλος ο οποίος δεν κατάφερε να κερδίσει τον Εθνικό τη σεζόν 1998-1999!
Από την 22η αγωνιστική και μέχρι την 34η ο Εθνικός Πειραιώς δεν μπόρεσε να πάρει ούτε μία ισοπαλία. Ούτε έναν βαθμό!
Κατάφερε να δημιουργήσει ένα αρνητικό ρεκόρ που όμοιο του δεν έχει υπάρξει στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.
Έγινε η πρώτη και μοναδική ομάδα η οποία τελείωσε ένα ολόκληρο πρωτάθλημα χωρίς να κερδίσει ούτε έναν αντίπαλο.
Ευχόμαστε σύντομα η συμπαθής ομάδα του Πειραιά να επιστρέψει εκεί όπου ανήκει.
Στην Α΄ Εθνική του Ελληνικού πρωταθλήματος….