News

Γνωρίζατε ότι… ο Όλεγκ Σαλένκο είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής ο οποίος έχει σημειώσει 5 γκολ σε ένα παιχνίδι Μουντιάλ;

Γνωρίζατε ότι… ο Όλεγκ Σαλένκο είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής ο οποίος έχει σημειώσει 5 γκολ σε ένα παιχνίδι Μουντιάλ;
Έρευνα-Παρουσίαση: Φώτης Βαϊτσόπουλος

Στην ιστορία των Παγκοσμίων κυπέλλων ποδοσφαίρου, των Μουντιάλ όπως μας αρέσει να τα λέμε στη χώρα μας, έχουν περάσει σπουδαίοι και ικανοί σκόρερς. Πολλοί από αυτούς για διάφορους λόγους έχουν συνδέσει το όνομα τους με κάποιο ιστορικό γκολ ή επίτευγμα.

Ο Γερμανός Μίροσλαβ Κλόζε, με ρίζες από την Πολωνία, είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Μουντιάλ.

Ο Γάλλος Ζιστ Φοντέιν έχει σημειώσει 13 γκολ στην μοναδική του συμμετοχή σε τελική φάση Παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου το 1958 στη Σουηδία.

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα έχει βάλει δύο από τα πιο πολυσυζητημένα γκολ στην ιστορία των Μουντιάλ κόντρα στην Αγγλία το 1986.

Ο Βραζιλιάνος Ζαϊρζίνιο σκόραρε και στα 7 παιχνίδια των Βραζιλιάνων στο επιτυχές γι΄αυτούς Μουντιάλ του 1970 στο Μεξικό.

Από τον Αργεντίνο Γκιγιέρμο Στάμπιλε, πρώτο σκόρερ με 8 τέρματα στο πρώτο Μουντιάλ της Ορουγουάης το 1930, μέχρι και τον Άγγλο Χάρι Κέϊν, πρώτο σκόρερ στο τελευταίο Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018 με 6 τέρματα, τα Μουντιάλ ποδοσφαίρου έχουν αναδείξει εκπληκτικούς ποδοσφαιριστές που έστελναν με στυλ την μπάλα στα δίχτυα.

Αν κοιτάξει κανείς τον πίνακα με τους πρώτους σκόρερς κάθε διοργάνωσης θα δει ζηλευτά ποδοσφαιρικά ονόματα.

Λεονίντας, Αντεμίρ, Κότσις, Εουσέμπιο, Γκερντ Μίλερ, Λάτο, Κέμπες, Ρόσι, Λίνεκερ, Στόϊτσκωφ, Σούκερ, Ρονάλντο το φαινόμενο, Τόμας Μίλερ είναι μερικά από τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που είχαν την ικανότητα να σκοράρουν τα περισσότερα γκολ σε ένα Μουντιάλ ποδοσφαίρου.

Κοντά σε αυτούς υπάρχει και ένα όνομα το οποίο δεν είναι και ιδιαίτερα γνωστό.

Ο Ρώσος Όλεγκ Σαλένκο δεν έκανε ποτέ μία καριέρα που να την θυμούνται οι φίλοι του ποδοσφαίρου. Δεν ήταν ένας παίκτης ο οποίος στους συλλόγους τους οποίους έπαιξε «έβγαλε μάτια» όπως θα λέγαμε.

Παρ΄ όλα αυτά έπαιξε για ομάδες όπως η Διναμό Κιέβου, η Ζενίτ, οι Ρέϊντζερς της Γλασκώβης και η Βαλένθια.

Ούτε άσχημα αλλά ούτε και κάτι ιδιαίτερο.

Ο Σαλένκο πήγε στο Μουντιάλ των Η.Π.Α. ως παίκτης της Ισπανικής Λογκρονιές η οποία αγωνίζονταν στην Πριμέρα. Στην διετία 1992-1994 σημείωσε αρκετά γκολ με την Λογκρονιές και έτσι ο εκλέκτορας της Ρωσίας Πάβελ Σαντίριν τον πήρε μαζί του στα γήπεδα της Αμερικής.

Στο πρώτο παιχνίδι των Ρώσων εναντίον της μετέπειτα Πρωταθλήτριας Κόσμου Βραζιλίας, ο Σαλένκο δεν βρήκε δίχτυα. Ούτε και οι υπόλοιποι συμπαίκτες του με συνέπεια την φυσιολογική ήττα με 2-0 από την ομάδα του Ταφαρέλ, του Ντούνγκα, του Ρομάριο και του Μπεμπέτο.

Ήττα που δεν άλλαζε σε τίποτα τον στόχο των Ρώσων να χτυπήσουν τα άλλα δύο παιχνίδια του ομίλου με αντιπάλους την Σουηδία και το Καμερούν.

Κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Ρωσίας και την παρουσίαση της βασικής ενδεκάδας, ο Όλεγκ Σαλένκο ήταν ο παίκτης με το νο. 9, τελευταίος στην σειρά.

Στις 25 Ιουνίου του 1994 η Ρωσία δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην ομάδα των Σουηδών οι οποίοι μετά τα 90΄ βγήκαν κερδισμένοι με 3-1.

Σε αυτόν τον αγώνα ο Όλεγκ Σαλένκο είχε δώσει το προβάδισμα μόλις στο 4ο λεπτό στους Ρώσους. Με ωραίο  χτύπημα πέναλτι είχε στείλει τον Τόμας Ραβέλι στην αριστερή του γωνία και την μπάλα στη δεξιά του, πριν αντιδράσουν οι Σουηδοί και γυρίσουν το παιχνίδι.

Παρά την ήττα-αποκλεισμό από τους Σουηδούς, ο Όλεγκ Σαλένκο είχε πάρει την χαρά να χριστεί σκόρερ σε αγώνα για το παγκόσμιο κύπελλο.

Τα καλύτερα όμως τα κρατούσε για το επόμενο παιχνίδι με το Καμερούν.

Η Αφρικανική χώρα, παρά την ήττα με 3-0 από την Βραζιλία είχε ακόμη ελπίδες με νίκη επί των Ρώσων. Είχε καταφέρει στην πρεμιέρα να έρθει ισόπαλη 2-2 με την εθνική ομάδα της Σουηδίας και διατηρούσε τις όποιες ελπίδες είχε για τη συνέχεια.

Το μόνο αποτέλεσμα που ζήταγε το Καμερούν ήταν η νίκη όταν συναντήθηκε με τη Ρωσία στις 28 Ιουνίου 1994 στο «Στάνφορντ Στάντιουμ» της βόρειας Καλιφόρνιας μπροστά σε 75.00 θεατές.

Από την πλευρά των Ρώσων και η ισοπαλία θα ήταν ένα θετικό αποτέλεσμα μετά τις δύο ήττες από την Βραζιλία και την Σουηδία.

Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι σε αυτόν τον αγώνα θα γράφονταν ιστορία, με πρωταγωνιστή τον Όλεγκ Σαλένκο.

Ίσως ούτε και ο ίδιος να το φανταζόταν.

Όταν στο 15ο λεπτό ο Όλεγκ Σαλένκο έβαλε μπροστά τους Ρώσους με 1-0 μετά από ενέργεια του Ομάρι Τετράτζε, μετέπειτα παίκτη του ΠΑΟΚ, λίγοι σηκώθηκαν από τις θέσεις τους. Το κοινό ήταν με το Καμερούν, αν και ο… ψυχρός πόλεμος ήταν παρελθόν, και έτσι δέχτηκε με απογοήτευση το τέρμα του Σαλένκο.

Το ίδιο συνέβη και στο 41ο λεπτό όταν ο Ρώσος σέντερ-φορ με σουτ έκανε το 2-0.

Στο 44ο λεπτό, η Ρωσία κέρδισε πέναλτι και ο Σαλένκο έγραψε το 3-0 που ήταν σκορ ημιχρόνου.

Ο Όλεγκ Σαλένκο ήταν σε μεγάλα κέφια και η Ρωσία έδειχνε λίγο από το ταλέντο της.

Το Καμερούν αλλιώς ονειρεύονταν το παιχνίδι και αλλιώς εξελίσσονταν.

Οι ελπίδες επέστρεψαν στους Αφρικανούς ποδοσφαιριστές όταν ο 42χρονος Ροζέ Μιλά μείωνε σε 3-1 στο 46ο λεπτό, με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου.

Ο Ροζέ Μιλά πριν ακόμη ο Όλεγκ Σαλένκο κάνει το ρεκόρ του, είχε μπει ο ίδιος στα κατάστιχα των παγκοσμίων κυπέλλων ποδοσφαίρου. Είχε γίνει ο γηραιότερος σκόρερ σε Μουντιάλ.

Παρά τον ενθουσιασμό της Αφρικανικής ομάδας οι Ρώσοι δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη.

Με μπροστάρη τον Σαλένκο, στο «παιχνίδι της ζωής του», η Ρωσία σημείωσε το 4-1 στο 72ο λεπτό και έβαλε τέλος στα όποια όνειρα είχαν οι Καμερουνέζοι.

Και αυτό το γκολ το είχε σημειώσει ο Ρώσος παίκτης με το νο. 9 στην πλάτη. Ο Όλεγκ Σαλένκο.

Ήταν το 4ο για τον Ρώσο επιθετικό με το οποίο έμπαινε στη λίστα με άλλους 6 ποδοσφαιριστές οι οποίοι είχαν σημειώσει 4 γκολ σε έναν αγώνα Μουντιάλ.

Την αρχή είχε κάνει ο Πολωνός Ερντ Βιλιμόφσκι το 1938 στο Βραζιλία-Πολωνία 6-5, μετά όμως από 30λεπτη παράταση.

Το 1950, ο Βραζιλιάνος πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ της πατρίδας του Αντεμίρ, είχε σημειώσει και αυτός 4 γκολ εναντίον της Σουηδίας στο τελικό 7-1.

Το 1954 στην Ελβετία ο Ούγγρος Κότσις, με την περίφημη ομάδα του Πούσκας, του Χιντεγκούτι, του Γκιούλα Λόραντ και των άλλων σπουδαίων παικτών του εκλέκτορα Γκούσταβ Σέμπες, είχε σημειώσει 4 γκολ στο εκπληκτικό 8-3 των Ούγγρων εναντίον των Γερμανών στο παιχνίδι του ομίλου.

Μερικές μέρες αργότερα στον τελικό της διοργάνωσης οι Γερμανοί θα γυρίσουν «τούμπα» τα πράγματα και με 3-2 θα «κλέψουν» από τους Ούγγρους παικταράδες το τρόπαιο.

Το 1958 στα γήπεδα της Σουηδίας, ο Γάλλος σέντερ-φορ Ζιστ Φοντέιν θα γράψει ιστορία με τα 13 συνολικά γκολ του στην διοργάνωση. Τα 4 από αυτά τα είχε βάλει εναντίον της Γερμανίας στο τελικό 6-3 υπέρ των Γάλλων.

Ο σούπερ Εουσέμπιο, το «μαύρο διαμάντι» της Πορτογαλίας έκανε αίσθηση στο Μουντιάλ του 1966 στην Αγγλία. Είχε σκοράρει 9 τέρματα συνολικά εκ των οποίων τα 4 στο παιχνίδι των Πορτογάλων με αντίπαλο την Βόρειο Κορέα.

Το 0-3 των Βορειοκορεατών έγινε 5-3 με τα τέσσερα τέρματα του Εουσέμπιο.

Ο τελευταίος στην λίστα με τους παίκτες που έχουν σημειώσει 4 τέρματα είναι ο Ισπανός «γύπας» Αιμίλιο Μπουντραγκένιο.

Ο Μπουντραγκένιο έλαμψε στο Μουντιάλ του Μεξικού το 1986 όταν στο παιχνίδι με αντίπαλο την μέχρι τότε έκπληξη του θεσμού Δανία, πέτυχε 4 γκολ και βοήθησε τους «Ίβηρες» να κερδίσουν με 5-1 και να περάσουν στην επόμενη φάση.

Ο Όλεγκ Σαλένκο μπήκε σε αυτή την λίστα μόλις για 3 λεπτά της ώρας.

Στο 75ο λεπτό έγραψε ιστορία, πετυχαίνοντας το 5ο γκολ των Ρώσων.

Ότι δεν είχαν καταφέρει μέχρι τότε σπουδαίοι σκόρερς των Μουντιάλ το κατάφερε ο άγνωστος Ρώσος Όλεγκ Σαλένκο με πατέρα Ουκρανό και μητέρα Ρωσίδα.

Είχε ακόμη 15 λεπτά να καταφέρει κάτι καλύτερο από τα 5 γκολ.

Δεν κατάφερε να σκοράρει άλλο τέρμα αλλά βοήθησε με την ασίστ του τον Ντμίτρι Ραντσένκο να σημειώσει το τελικό Ρωσία-Καμερούν 6-1.

Ήταν το τέλειο παιχνίδι για τον Σαλένκο. Ότι σούταρε πήγαινε μέσα και έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής με 5 γκολ σε έναν αγώνα.

Μετά το τελευταίο σφύριγμα της λήξης του παιχνιδιού οι δύο παίκτες των ρεκόρ έφευγαν αγκαλιασμένοι από το γήπεδο.

Παρά την αποτυχία της Ρωσίας ο Όλεγκ Σαλένκο είχε γίνει πρωτοσέλιδο. Είχε καταφέρει να στρέψει το ενδιαφέρον του κοινού στο πρόσωπο του.

Με τα συνολικά 6 γκολ που σημείωσε σε 3 αγώνες στο τουρνουά, μοιράστηκε την πρώτη θέση με τον Βούλγαρο σούπερ-σταρ Χρίστο Στόϊτσκωφ.

Ο ίδιος θυμάται να είναι γεμάτος ιδιαίτερα συναισθήματα μετά τα 5 τέρματα. Δεν είχε συνειδητοποιήσει το ρεκόρ του και μόνο όταν άρχισε να δέχεται τα συγχαρητήρια όλων στο τέλος του παιχνιδιού κατάλαβε το μέγεθος του κατορθώματος του.

Είχε γίνει μία λίστα μόνος του.

Ακόμη και σήμερα παραμένει ο μοναδικός ποδοσφαιριστής με 5 τέρματα σε ένα παιχνίδι παγκοσμίου κυπέλλου.