Γνωρίζατε ότι… ο Ολυμπιακός του 1979-1980 είναι η χειρότερη εκτός έδρας πρωταθλήτρια ομάδα όλων των εποχών;
Δεν το λέμε εμείς φίλες και φίλοι του sportshistory.gr. Οι αριθμοί το λένε.
Ο πρωταθλητής του 1979-1980 Ολυμπιακός, είχε την χειρότερη συγκομιδή βαθμών στα εκτός έδρας παιχνίδια από κάθε άλλη πρωταθλήτρια ομάδα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ο πρωταθλητής του 1979-1980 Ολυμπιακός είχε την χειρότερη επίθεση σε εκτός έδρας παιχνίδια από καταβολής της Α΄εθνικής κατηγορίας 1959-1960 μέχρι σήμερα, από κάθε άλλη πρωταθλήτρια της χώρας μας.
Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι.
Το 1979-1980 το Ελληνικό ποδόσφαιρο άφησε την ερασιτεχνική του πλευρά και με όνειρα και ελπίδες πέρασε στον επαγγελματισμό.
Αν και πέρασαν 42 χρόνια, οι ελπίδες για καλύτερο ποδόσφαιρο, στα πρότυπα άλλων κρατών, παραμένουν μέχρι και σήμερα ζωντανές!
Το 1979 στον Ολυμπιακό είχαν να πάρουν πρωτάθλημα 4 χρόνια. Τελευταία τους επιτυχία ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος του 1975, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, και η έναρξη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου ήταν μια καλή ευκαιρία για να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα ξανά.
Με τους εφοπλιστές στο τιμόνι, προεξάρχοντας του Στ.Νταϊφά, κινήθηκαν δυναμικά στο μεταγραφικό παζάρι.
Έφεραν στο Πειραιά τον Μάρτιν Νοβοσέλατς από την Δυναμό Ζάγκρεμπ, από την Σουηδία τον Τόμας Άλστρομ (μετά την 5η αγωνιστική) και από την Ελλάδα τους Βαγγέλη Κουσουλάκη από τον Ηρακλή και τον Δεκέμβριο τον Τάκη Νικολούδη από την ΑΕΚ.
Με τον Τόζα Βεσελίνοβιτς στον πάγκο θα περίμενε κανείς ο Ολυμπιακός να ξεκινήσει δυναμικά την επιστροφή του στους τίτλους.
Παρά τις καλές προθέσεις, οι συνεχόμενες εκτός έδρας ήττες ανάγκασαν την διοίκηση να απολύσει τον Τόζα Βεσελίνοβιτς και στις 28 Ιανουαρίου 1980 να αναλάβει την ομάδα ο Θανάσης Μπέμπης με τεχνικό σύμβουλο τον Νίκο Γιούτσο.
Η δυάδα των παλαιών παικτών του Ολυμπιακού δεν θα παραμείνει στο τιμόνι του Ολυμπιακού για πολύ χρόνο και θα παραδώσουν «τα κλειδιά» στον μέχρι πρότινος προπονητή της Καστοριάς Κάζιμιρ Γκόρσκι.
Γιατί όμως γίνανε οι αλλαγές των προπονητών;
Γιατί όπως είπαμε πιο πάνω ο Ολυμπιακός της πρώτης επαγγελματικής σεζόν στην Ελλάδα δεν «έστριβε» με τίποτα εκτός έδρας.
Θα λέγαμε ότι η συγκομιδή του στα εκτός έδρας παιχνίδια εκείνη τη σεζόν ήταν συγκομιδή μιας καλής μικρομεσαίας ομάδας.
Ας δούμε με συγκεκριμένα νούμερα το στατιστικό που κάνει τον Ολυμπιακό του 1979-1980 την χειρότερη εκτός έδρας πρωταθλήτρια ομάδα από το 1959-1960 μέχρι σήμερα.
Σε 17 εκτός έδρας παιχνίδια εκείνη τη χρονιά, ο Ολυμπιακός σημείωσε 4(!) νίκες, 6 ισοπαλίες και 7(!) ήττες.
Κι όμως το τέλος της σεζόν τον βρήκε πρωταθλητή! Έστω και σε αγώνα «μπαράζ».
Πως μια ομάδα μπορεί να γίνει πρωταθλήτρια με το τραγικό συντελεστή νικών/ισοπαλιών/ηττών στα εκτός έδρας παιχνίδια της να είναι 4/6/7;
Κι όμως γίνεται.
Η έδρα του Ολυμπιακού, το θρυλικό στάδιο «Καραϊσκάκη» ήταν αυτό που λείανε κάθε φορά τις εκτός έδρας αποτυχίες.
Εντός έδρας ο Ολυμπιακός είχε το φανταστικό 16/1/0.
Η μία ισοπαλία που έφερε ο Ολυμπιακός εντός έδρας ήταν στο… εκτός Πειραιά παιχνίδι με την ΑΕΚ, που έγινε στην Χαλκίδα λόγω τιμωρίας των «ερυθρόλευκων».
Το τελικό 0-0 σημαδεύτηκε από πολλά επεισόδια των φίλων του Ολυμπιακού στην πρωτεύουσα της Εύβοιας, σύμφωνα με τον τύπο της εποχής.
Ήρθε η ώρα να δούμε αναλυτικά τις εκτός έδρας επιδόσεις του Ολυμπιακού της περιόδου 1979-1980, που τον κατατάσσουν πρώτο σε αυτή την ιδιότυπη αρνητική λίστα.
Η σεζόν 1979-1980 ξεκίνησε πολύ καλά για τον Ολυμπιακό μετά την εντός έδρας νίκη με 2-0 επί του ΟΦΗ.
Την δεύτερη αγωνιστική ο Ολυμπιακός ταξίδεψε στην μαγευτική Καστοριά. Είχε να παίξει με την ομάδα του μετέπειτα προπονητή του μέσα στην χρονιά Κάζιμιρ Γκόρσκι.
Ο Πολωνός προπονητής της Καστοριάς δεν είχε χάσει ποτέ από τον Ολυμπιακό όταν συναντήθηκαν στις 7 Οκτωβρίου του 1979 στην έδρα των «γουναράδων».
Η μικρή και ταπεινή Καστοριά δεν άφησε περιθώρια στον Ολυμπιακό και τον νίκησε με 1-0. Σπουδαία επιτυχία για την ομάδα της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία είχε τερματοφύλακα τον σπουδαίο Νίκο Σαργκάνη. Η σεζόν 1980-1981 θα τον βρει στα «ερυθρόλευκα».
Η επόμενη εκτός έδρας αναμέτρηση του Ολυμπιακού ήρθε την 5η αγωνιστική στην Νέα Σμύρνη με αντίπαλο τον Πανιώνιο.
Το 0-2 των «ερυθρόλευκων» στην δύσκολη έδρα του Πανιωνίου ήταν η πρώτη νίκη από τις τέσσερις εκείνης της χρονιάς. Την ίδια στιγμή, στις κερκίδες του γηπέδου της Νέας Σμύρνης, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού καλωσόριζε το νέο απόκτημα των «ερυθρόλευκων» Σουηδό Τόμας Άλστρομ.
Η «λευκή» ισοπαλία με 0-0 μέσα στο γήπεδο του Ηρακλή την 7η αγωνιστική θεωρήθηκε επιτυχία για τον Ολυμπιακό.
Επιτυχία ήταν η μεγάλη νίκη επί του βασικού του ανταγωνιστή μέχρι τέλους Άρη με 1-0 στο στάδιο «Καραϊσκάκη».
Σκόρερ του χρυσού γκολ ο Γιάννης Κυράστας.
Την επόμενη αγωνιστική, την 11η της χρονιάς, ο Ολυμπιακός είχε σούπερ «ντέρμπι» στην έδρα της πρωταθλήτριας ΑΕΚ.
Στις 23 Δεκεμβρίου 1979, με γκολ του Γιώργου Κοκολάκη στο 27΄, ο Ολυμπιακός έφυγε με το «διπλό» από την «Νέα Φιλαδέλφεια» και βρέθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας με 19 βαθμούς έναντι 16 του Άρη και του ΠΑΟΚ.
Οι συνεχόμενες νίκες και ιδιαίτερα αυτές με τον Άρη και την ΑΕΚ βάλανε μπροστά στην βαθμολογία την ομάδα του Πειραιά.
Μέχρι τότε όλα πήγαιναν «ρολόϊ» για τον Ολυμπιακό.
Για να ξανακερδίσει όμως εκτός έδρας θα έπρεπε να περιμένει περισσότερο από έναν ολόκληρο γύρο.
Στις 30 Δεκεμβρίου 1979, στη νέα εξόρμηση του Ολυμπιακού στη Βόρεια Ελλάδα για την 13η αγωνιστική, η ομάδα του Πειραιά έφυγε με ήττα από την δύσκολη έδρα της Δόξας Δράμας.
Το 1-0 του Κλη από την ομάδα των «μαυραετών» της Δράμας που έπαιζαν από το 42΄ με παίκτη λιγότερο, έφερε νέα γκρίνια στην ομάδα του Ολυμπιακού.
Παρά την ήττα στην Δράμα η ομάδα συνέχιζε να είναι στην πρώτη θέση με 21 βαθμούς. Τα δύο διπλά στις έδρες του Πανιωνίου και της ΑΕΚ και το απόλυτο στην έδρα του, διατηρούσαν τον Ολυμπιακό στο υψηλότερο σκαλοπάτι της βαθμολογίας.
Η εύκολη νίκη με 5-0 στην έδρα του με αντίπαλο την Ρόδο στις 6/1/1980, έδινε ψυχολογία στην ομάδα για τα επόμενα 3 εκτός έδρας παιχνίδια με τα οποία συμπληρώνονταν ο πρώτος γύρος. Ένα μέσα στην Καβάλα, και δύο εκτός έδρας «ντέρμπι» στις δύσκολες έδρες του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ.
Το παιχνίδι στην Καβάλα ήταν προγραμματισμένο για την 10η αγωνιστική αλλά μεταφέρθηκε για τις 9/1/1980, όπως όλα τα παιχνίδια.
Για το Ολυμπιακό το ταξίδι στην πανέμορφη Καβάλα ήταν μία από τα ίδια.
Έχασε πάλι με 1-0 και για 4ο παιχνίδι στην Βόρεια Ελλάδα δεν κατάφερε να σκοράρει!
Σε τέσσερις (4) εκτός έδρας αναμετρήσεις στην Βόρεια Ελλάδα με αντιπάλους την Καστοριά, τον Ηρακλή, την Δόξα Δράμας και την Καβάλα, ο Ολυμπιακός είχε μαζέψει μόλις 1 βαθμό και είχε σκοράρει… 0 γκολ.
Και η ιστορία θα συνεχίζονταν.
Στις 13 Ιανουαρίου 1980, στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ο Παναθηναϊκός στην τελευταία παράσταση του Μίμη Δομάζου με τα πράσινα, νίκησε εύκολα με 2-0 τον Ολυμπιακό, ο οποίος αγωνίστηκε χωρίς τους Γαλάκο και Νικολούδη, με γκολ των Υφαντίδη και Αλβαρέζ.
Η τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου βρήκε τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν ακόμη μία ήττα, από τις δεκάδες που έχουν κάνει, στο γήπεδο της Τούμπας.
Με τα γκολ του Κωστίκου και του Κερμανίδη, ο ΠΑΟΚ νίκησε στις 20 Ιανουαρίου του 1980 με 2-0 και έριξε από την πρώτη θέση τους Πειραιώτες, οι οποίοι σε 5 παιχνίδια στην Βόρεια Ελλάδα είχαν μόλις έναν βαθμό και κανένα γκολ υπέρ τους!
Ο πρώτος γύρος είχε τελειώσει βρίσκοντας τον Ολυμπιακό στην 3η θέση με 23 βαθμούς, έναντι των 24ων του Άρη και του ΠΑΟΚ.
Η Θεσσαλονίκη προηγούνταν στην κούρσα του πρωταθλήματος με τον Άρη και τον ΠΑΟΚ να συγκατοικούν στην οροφή της βαθμολογίας. Παρά τις 5 ήττες του στην Β.Ελλάδα ο Ολυμπιακός υπολείπονταν μόλις 1 βαθμό από τις ομάδες της Μακεδονίας.
Οι ελπίδες για τίτλο δεν είχαν σβήσει και η βελτίωση στις εκτός έδρας εμφανίσεις θα έδινε πλεονέκτημα στους «ερυθρόλευκους».
Η έναρξη του δεύτερου γύρου βρήκε τον Ολυμπιακό να φιλοξενείται στην Κρήτη στην έδρα του ΟΦΗ.
Η 4η κατά σειρά ήττα του Ολυμπιακού, αυτή τη φορά από τον ΟΦΗ με 2-0 και η απομάκρυνση από την κορυφή, έστειλε στην «ανεργία» τον προπονητή Τόζα Βεσελίνοβιτς.
Πλήρωσε τις εκτός έδρας ήττες που είχαν φτάσει τις 7 σε σύνολο 10 αγώνων!
Τον Τόζα Βεσελίνοβιτς διαδέχτηκε στο «τιμόνι» του Ολυμπιακού ο Θανάσης Μπέμπης με βοηθό του τον Νίκο Γιούτσο.
Γρήγορα όμως η διοίκηση έδωσε τα ηνία στον μέχρι τότε προπονητή της Καστοριάς Κάζιμιρ Γκόρσκι.
Ήταν η τελευταία ελπίδα να αλλάξει η ψυχολογία και τα αποτελέσματα.
Ο Ολυμπιακός στις επόμενες εκτός έδρας αναμετρήσεις του, μετά την ήττα με τον ΟΦΗ, και πάλι δεν μπορούσε να νικήσει. Το παρηγορητικό ήταν ότι δεν έχανε.
Έφερε τα εξής αποτελέσματα:
ΠΑΣ Γιάννινα-Ολυμπιακός 1-1
Κόρινθος-Ολυμπιακός 2-2
Απόλλων Αθηνών-Ολυμπιακός 0-0
Λάρισα-Ολυμπιακός 0-0
Μάλιστα στο παιχνίδι με τον Απόλλωνα, οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού έκαναν «γης μαδιάμ» την Ριζούπολη.
Οι εικόνες από την κατεστραμμένη Ριζούπολη, με υπαιτιότητα των φίλων του Ολυμπιακού, προκάλεσαν την τιμωρία του Ολυμπιακού όπως θα δούμε στη συνέχεια.
Παράλληλα η ισοπαλία μέσα στην Ριζούπολη έφερε μία πρωτόγνωρη κατάσταση στη βαθμολογία.
Με 33 βαθμούς ΠΑΟ, ΠΑΟΚ, Άρης και Ολυμπιακός ισοβαθμούσαν στην κορυφή, με την ΑΕΚ να ακολουθεί με ένα βαθμό λιγότερο και τον Εθνικό με 2 βαθμούς λιγότερους.
Φοβερή κούρσα πρωταθλήματος για 6 ομάδες.
Αν και οι ισοπαλίες δεν ήταν αρκετές, οι εντός έδρας νίκες άμβλυναν την κακή εικόνα που έδειχνε η ομάδα στα εκτός έδρας παιχνίδια.
Και η συνέχεια ήταν ακόμη πιο δύσκολη γιατί έρχονταν η σειρά των «ντέρμπι».
Το πρώτο γίνονταν στο «Χαριλάου» με τον βασικό αντίπαλο εκείνη τη σεζόν τον Άρη Θεσσαλονίκης. Ο Ολυμπιακός δοκιμάζονταν στο γήπεδο των «κιτρινόμαυρων» της Θεσσαλονίκης και με νίκη θα έπαιρνε σαφές «προβάδισμα» στην βαθμολογία.
Άλλα όπως συνέβη σε όλα τα γήπεδα στην Βόρεια Ελλάδα ο Ολυμπιακός ηττήθηκε και στην έδρα του Άρη με 2-1, χάνοντας και την πρώτη θέση της βαθμολογίας από τον Άρη και τον Παναθηναϊκό.
Το «ντέρμπι» της 29ης αγωνιστικής ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ στο γήπεδο της Χαλκίδας δεν έβγαλε νικητή. Το ανούσιο 0-0 με πολλά επεισόδια και συλλήψεις έφερε την πρώτη και μοναδική απώλεια των «ερυθρόλευκων» στην έδρα τους. Και ας μην ήταν η «φυσική» τους.
Μετά από αυτό το αποτέλεσμα κερδισμένος ήταν ο Παναθηναϊκός ο οποίος 5 αγωνιστικές πριν το τέλος ήταν πρώτος με 39 βαθμούς, με δεύτερο τον Άρη με 38 και τρίτους τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό με 37 βαθμούς. Η ΑΕΚ ακολουθούσε με 36 βαθμούς.
Η μάχη ήταν μοναδική για τα Ελληνικά ποδοσφαιρικά χρονικά. Το ενδιαφέρον του κόσμου αμείωτο και 5 ομάδες έτοιμες για την τελική μάχη του πρωταθλήματος.
Όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις αν δεν εκμεταλλευτείς τις αποτυχίες των άλλων τότε δεν μπορείς να γίνεις πρωταθλητής.
Ο Ολυμπιακός, ο οποίος είχε να κερδίσει εκτός έδρας από τις 23 Δεκεμβρίου στο «ντέρμπι» με την ΑΕΚ, την 29η αγωνιστική ήταν ακόμη μέσα στο κόλπο. Μπορεί να υπολείπονταν 2 βαθμούς από τον ΠΑΟ, τον είχε όμως στην έδρα του στο «Καραϊσκάκη», όπως και τον ΠΑΟΚ με τον οποίο ισοβαθμούσε.
Αν έκανε το απόλυτο στις 5 τελευταίες αγωνιστικές τότε θα είχε ελπίδες για τον τίτλο. Παράλληλα θα έπρεπε ο Άρης να έχει απώλειες.
Από την ισοπαλία με την ΑΕΚ και μετά, ο Ολυμπιακός σημείωσε μόνο νίκες. Κέρδισε εκτός έδρας τον Εθνικό με 1-2 σημειώνοντας την τρίτη του εκτός έδρας νίκη, την Δόξα Δράμας με 3-1 εντός, και δύσκολα με 1-2 την Ρόδο στο «νησί». Ήταν η 4η εκτός έδρα νίκη για τον Ολυμπιακό, ο οποίος μετά την ισοπαλία του Άρη με την ΑΕΚ στο Χαριλάου, του αρκούσαν δύο νίκες στα εντός έδρας «ντέρμπι» με Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ για να πάει τον «τίτλο» σε αγώνα μπαράζ με τον Άρη.
Οι νίκες εναντίον του Παναθηναϊκού με 1-0 και του ΠΑΟΚ με 2-0, την προτελευταία και τελευταία αντίστοιχα αγωνιστική στο «Καραϊσκάκης», οδήγησε τον Ολυμπιακό σε αγώνα μπαράζ με τον Άρη.
Οι μόλις 4 νίκες εκτός έδρας, οι 6 ισοπαλίες και οι 7 ήττες, ισοσκελίστηκαν από το 16/1/0 του Ολυμπιακού στο στάδιο «Καραϊσκάκη».
Παρά την μεγάλη επιτυχία επί του Άρη στο «μπαράζ» του Βόλου, με τα γκολ του Κουσουλάκη και του Άλστρομ, ο πρωταθλητής Ολυμπιακός της περιόδου 1979-1980, έγινε η χειρότερη πρωταθλήτρια ομάδα από το 1959-1960 στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.
Οι μόλις 4 νίκες και οι 6 ισοπαλίες σε σύνολο 17 εκτός έδρας αγώνων είναι η χειρότερη επίδοση πρωταθλήτριας ομάδας από καταβολή της Α΄εθνικής.
Παράλληλα τα μόλις 11 γκολ που σκόραρε σε 17 εκτός έδρας παιχνίδια αποτελούν την χειρότερη επίδοση πρωταθλήτριας ομάδας από καταβολή της Α΄εθνικής.
Ακόμη και με πρωτάθλημα 16 ομάδων με 15 εκτός έδρας παιχνίδια, Πρωταθλητής με τόσα λίγα γκολ σε εκτός έδρας αναμετρήσεις δεν έχει υπάρξει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την χρονιά 2001-2002, όταν το πρωτάθλημα Ελλάδος διεξήχθη με μόνο 14 ομάδες, ο Πρωταθλητής Ολυμπιακός σκόραρε 31 τέρματα σε μόλις 13 εκτός έδρας αναμετρήσεις.
Η μόνη ομάδα που πλησίασε το αρνητικό ρεκόρ του Ολυμπιακού ήταν η Λάρισα της περιόδου 1987-1988. Η τότε πρωταθλήτρια είχε 4 νίκες, 6 ισοπαλίες αλλά μόνο 5 ήττες σε σύνολο 15 εκτός έδρας αγώνων.
Οι δύο παραπάνω ήττες του Ολυμπιακού σε σύνολο 17 εκτός έδρας αγώνων, τον έβαλε πρώτο σε αυτή την αρνητική λίστα με τις πρωταθλήτριες ομάδες.
Παρά την κακή εκτός έδρας συγκομιδή του ο Ολυμπιακός με δύναμη του το «θρυλικό» στάδιο «Καραϊσκάκης», κατέκτησε στον Βόλο το πρώτο από τα 4 συνεχόμενα με την διοίκηση του Σταύρου Νταϊφά.
Ο τίτλος «σκέπασε» όλα τα «κακώς κείμενα» που είχαν συμβεί μέσα στη χρονιά και έβαλε τις βάσεις για τις επόμενες τρεις κατακτήσεις.