Γνωρίζατε ότι… ο ΠΑΟΚ τη σεζόν 1985-1986 δεν έκανε ούτε μία εκτός έδρας νίκη;
Ήταν ο Πρωταθλητής του 1984-1985. Και με τον τίτλο αυτό ξεκίνησε και τη νέα σεζόν 1985-1986, που έμελλε να είναι μία από τις χειρότερες στην ιστορία του «Δικέφαλου του Βορρά».
Την επόμενη σεζόν από την κατάκτηση του 2ου πρωταθλήματος του το 1985, ο ΠΑΟΚ κατάφερε το ακατόρθωτο.
Σε 15 εκτός έδρας παιχνίδια τη σεζόν 1985-1986 δεν πέτυχε ούτε μία νίκη!
Ποιος θα περίμενε ο Πρωταθλητής όχι μόνο να μην μπορεί να κερδίσει στις εκτός έδρας εξορμήσεις του, αλλά με το ζόρι να παίρνει 4 ισοπαλίες σε σύνολο 15 παιχνιδιών;
Αν δεν υπήρχε η έδρα της Τούμπας ίσως να μιλάγαμε ακόμη και για υποβιβασμό!
Ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στην 10η θέση, έχοντας ως βοήθεια, με 10-3-2, το «κάστρο» της Τούμπας.
Μόλις 3 βαθμοί χωρίζανε τον 10ο ΠΑΟΚ από τον 15ο Πανσερραϊκό και άλλες 4 ομάδες, οι οποίες μαζέψανε τους ίδιους βαθμούς με την συμπαθή ομάδα των Σερρών.
Ήταν η πρώτη και τελευταία φορά από την καθιέρωση του Εθνικού πρωταθλήματος το 1959-1960, όπου ο «Δικέφαλος του Βορρά» δεν «σταύρωσε» νίκη στις εκτός έδρας αναμετρήσεις του σε μία σεζόν.
Και άλλες φορές είχε φλερτάρει με το…μηδέν αλλά στο τέλος είχε πάντα μια νίκη στα εκτός έδρας παιχνίδια.
Την αγωνιστική περίοδο 1985-1986 και ενώ έφερε τον τίτλο του Πρωταθλητή, δεν έφυγε νικητής σε κανένα από τα 15 εκτός έδρας παιχνίδια του, δημιουργώντας ένα αρνητικό ρεκόρ (0-4-11) για τον σύλλογο.
Ο ΠΑΟΚ έγινε η πρώτη και μοναδική Πρωταθλήτρια ομάδα, η οποία την επόμενη σεζόν δεν έκανε ούτε μία νίκη στις εκτός έδρας αναμετρήσεις της.
Ας δούμε πως ο ΠΑΟΚ έφτασε σε αυτή την αρνητική κατάσταση.
1984-1985: Η χρονιά του 2ου πρωταθλήματος
Η σεζόν 1984-1985 ήταν «βγαλμένη» από όνειρα για τον ΠΑΟΚ. Εννέα χρόνια μετά την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος το 1976, ο «Δικέφαλος του Βορρά» κατάφερε να επαναλάβει την ίδια πορεία και στο τέλος της περιόδου να γίνει Πρωταθλητής για δεύτερη φορά στην ιστορία του.
Αν και δεν συγκαταλέγονταν στα φαβορί, ο ΠΑΟΚ πήρε από την αρχή του πρωταθλήματος το προβάδισμα και δεν το άφησε μέχρι και το τέλος, ακόμη και όταν την 20η αγωνιστική ο προηγούμενος πρωταθλητής Παναθηναϊκός τον έφτανε στην βαθμολογία.
Δύο αγωνιστικές μετά ο ΠΑΟΚ ήταν τρεις βαθμούς μπροστά από Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και Ηρακλή.
Την 24η αγωνιστική είχε αποσπαστεί 5 βαθμούς από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και Ηρακλή.
Ήταν πλέον απίθανο να καλυφθούν οι 5 βαθμοί σε πέντε αγωνιστικές με την νίκη να δίνει μόνο 2 βαθμούς. Η κατάκτηση του Πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ επισημοποιήθηκε την προτελευταία αγωνιστική στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης. Το 0-0 του ΠΑΟΚ σε συνάρτηση με το 2-2 του Παναθηναϊκού μέσα στην έδρα του με τον Πιερικό, έδωσε στους «ασπρόμαυρους» τον πολυπόθητο τίτλο.
Ο ΠΑΟΚ εκείνης της σεζόν είχε 19 νίκες, 8 ισοπαλίες και 3 ήττες.
Όσων αφορά τις εκτός έδρας αναμετρήσεις του είχε 8 νίκες 4 ισοπαλίες και 3 ήττες από ΟΦΗ, Άρη και Ολυμπιακό.
Καθόλου άσχημα για την ομάδα, όταν την προηγούμενη χρονιά είχε εκτός έδρας συντελεστή νικών, ισοπαλιών και ηττών 3-7-5.
Καιρός για πανηγύρια για τον σπουδαίο σύλλογο της Θεσσαλονίκης, τα οποία όμως κράτησαν μόνο 3 μήνες, όσο διαρκεί το καλοκαίρι.
Και αυτό γιατί από την έναρξη της επόμενης σεζόν ο Πρωταθλητής ΠΑΟΚ έμοιαζε για ομάδα που αντί να κάνει ξανά πρωταθλητισμό, πάλευε με τις τελευταίες ομάδες της κατηγορίας.
1985-1986: Η νέα σεζόν ως Πρωταθλητής
Άλλωστε, η ιστορική εφημερίδα «ο Φίλαθλος» σημείωνε την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης του Πρωταθλήματος 1985-1986, ότι το κλίμα στον Πρωταθλητή ΠΑΟΚ δεν ήταν καλό.
Μέχρι και ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Βάλτερ Σκότσικ, ήταν γνώστης της δύσκολης κατάστασης του ΠΑΟΚ, μόνο 2-3 μήνες μετά το πρωτάθλημα. Οι προτάσεις του για συγκεκριμένους παίκτες δεν εισακούστηκαν από την διοίκηση με συνέπεια ο ΠΑΟΚ να είναι αποδυναμωμένος σε σχέση με την ομάδα του πρωταθλήματος 1984-1985.
Ο Αυστριακός προπονητής δεν έτρεφε αυταπάτες. Γνώριζε ότι ο ΠΑΟΚ ήταν αδύνατον να επαναλάβει τις επιτυχίες της προηγούμενης χρονιάς, με το υλικό που είχε, και θεωρούσε ότι βασικός στόχος ήταν η 5άδα του Πρωταθλήματος.
Ήταν όμως ο ΠΑΟΚ μέσα στις 5 καλύτερες ομάδες της σεζόν 1985-1986, σύμφωνα με τον προπονητή του Βάλτερ Σκότσικ;
Η απάντηση δίνεται διαβάζοντας την συνέχεια του κειμένου, το οποίο έχει πλούσιο ρεπορτάζ από την πορεία του ΠΑΟΚ τη σεζόν 1985-1986.
Θα δούμε τον ΠΑΟΚ της σεζόν 1985-1986 και τα κατορθώματα του, που τον βάζουν στην λίστα με την μοναδική πρωταθλήτρια της χώρας μας που την επόμενη σεζόν δεν κέρδισε ούτε ένα εκτός έδρας παιχνίδι, σε 15 συναντήσεις.
«Η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί» λέει η λαϊκή ρήση και στον ΠΑΟΚ της σεζόν 1985-1986 δεν είχε εφαρμογή.
Παίζοντας το πρώτο παιχνίδι της νέας σεζόν εντός έδρας, στο Καυτανζόγλειο στάδιο, με αντίπαλο τον πολύ καλό εκείνα τα χρόνια Πανιώνιο, ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε με 2-1.
Η ομάδα του Μπραμς με πρώτο «βιολί» τον μοναδικό Τεοντόρ Μπαρζώφ αν και βρέθηκε να χάνει στο ημίχρονο με 1-0, αντέδρασε στο δεύτερο πετυχαίνοντας δύο γκολ και παίρνοντας δίκαια την νίκη με 1-2. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι 22.000 φίλοι του ΠΑΟΚ βλέποντας την κακή εικόνα της ομάδας φώναζαν «κι άλλο, κι άλλο» μετά το γκολ ισοφάρισης του Πανιωνίου.
Την προηγούμενη σεζόν ο ΠΑΟΚ έκανε τον γύρο του θριάμβου μέσα στο γήπεδο του Πανιωνίου, στη Νέα Σμύρνη, και μερικούς μήνες μετά γνώριζε στην έδρα του την πρώτη ήττα στη νέα σεζόν.
Κακό ξεκίνημα για τον Πρωταθλητή.
Η πρώτη εξόρμηση του ΠΑΟΚ εκτός έδρας για τη σεζόν 1985-1986 ήταν στην Αθήνα με αντίπαλο την ΑΕΚ. Μπροστά σε περισσότερους από 55.000 φιλάθλους στο Ολυμπιακό στάδιο, η ΑΕΚ με γκολ «βολέ» του Στέλιου Μανωλά πήρε την νίκη με 1-0. Για τον ΠΑΟΚ ήταν η πρώτη από τις 11 ήττες εκείνης της σεζόν.
Την επόμενη αγωνιστική, την τρίτη του πρωταθλήματος, ο ΠΑΟΚ νίκησε εύκολα τον Απόλλωνα Αθηνών με 5-0 εντός έδρας, σημειώνοντας την πρώτη νίκη της σεζόν.
Η 4η αγωνιστική βρήκε τον ΠΑΟΚ να φιλοξενείται στον Εθνικό Πειραιώς και ο κακός αγωνιστικός χώρος έφερε και την «λευκή» ισοπαλία με 0-0. Την πρώτη από τις συνολικά 4 εκτός έδρας ισοπαλίες που έφερε ο ΠΑΟΚ εκείνη τη σεζόν.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ακυρώθηκε, ως off-side, γκολ του Εθνικού 3 λεπτά την λήξη της συνάντησης.
Για τον τότε προπονητή του ΠΑΟΚ Βάλτερ Σκότσικ, ο αγωνιστικός χώρος ήταν ο χειρότερος που είχε συναντήσει στην πολύχρονη καριέρα του ως ποδοσφαιριστής και ως προπονητής.
Την επόμενη αγωνιστική έστω και δύσκολα ο ΠΑΟΚ νίκησε στην Τούμπα τον Ηρακλή με 1-0. Ο Ηρακλής μέχρι τότε δεν είχε σημειώσει νίκη στο πρωτάθλημα, αν και στην συνέχεια θα κερδίσει τους δύο βαθμούς της ήττας του από την Παναχαϊκή, την πρώτη αγωνιστική εκείνης της σεζόν, λόγω αντικανονικής συμμετοχής του ποδοσφαιριστή Παναγιωτίδη. Της Παναχαϊκής θα της αφαιρεθεί ένας επιπλέον πόντος από την βαθμολογία.
Την 6η αγωνιστική αντίπαλος για τον «Δικέφαλο» ήταν ο Πανσερραϊκός. Η ομάδα των Σερρών, που στο τέλος σε 5απλή (!) ισοβαθμία αποχαιρέτησε την Α΄ Εθνική κατηγορία, διέλυσε τον ΠΑΟΚ με σκορ 4-1.
Την ίδια ημέρα που η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ πέρναγε «δια πυρός και σιδήρου» από την έδρα του Πανιωνίου με σκορ 71-72, στις Σέρρες η τοπική ομάδα «γάζωνε» μπροστά σε 12.000 φιλάθλους τον ΠΑΟΚ με 4 γκολ.
Το γκολ της «τιμής» για τον ΠΑΟΚ, που ισοφάρισε προσωρινά, το είχε πετύχει ο Γιώργος Σκαρτάδος.
Η επόμενη αγωνιστική, η 7η , είχε εντός έδρας «ντέρμπι» με τον Παναθηναϊκό. Το παιχνίδι με τους «πράσινους» έβγαλε στην επιφάνεια όλες τις κακοτεχνίες του ρόστερ του ΠΑΟΚ.
Αν και ο ΠΑΟΚ ήταν καλός εκείνη την μέρα, με σκόρερ τον Κάβουρα στο 81΄ ο Παναθηναϊκός «δάγκωσε» τον «Δικέφαλο Αετό» στην Τούμπα, και έβαλε τα «θεμέλια» για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος της σεζόν 1985-1986.
Ήδη από την 7η αγωνιστική ο ΠΑΟΚ είχε τεθεί εκτός «κούρσας» για την ανάδειξη του πρωταθλητή Ελλάδος 1985-1986.
Επόμενη «στάση» για το «χαλασμένο» τρένο του ΠΑΟΚ ήταν το εκτός έδρας παιχνίδι με τον Άρη στο Χαριλάου.
Το 0-1 μέχρι το 73΄ από το γκολ του Σίγγα στο 58΄ λεπτό, έδειχνε να δίνει στον ΠΑΟΚ την πρώτη και πολυπόθητη νίκη εκείνη τη χρονιά.
Όμως ο Άρης είχε άλλα σχέδια. Μέχρι το τελευταίο σφύριγμα είχε γυρίσει το ματς και το τελικό 3-1 υπέρ του έβαζε ακόμη μία ήττα στην πλάτη του «Δικέφαλου».
Έτσι την 8η αγωνιστική η βαθμολογία είχε διαμορφωθεί ως εξής:
Όπως μπορούμε να δούμε ο ΠΑΟΚ ήταν 14ος, με τον Ολυμπιακό που επίσης δεν είχε ξεκινήσει καλά να είναι 13ος, με ένα βαθμό παραπάνω από τους Θεσσαλονικείς.
Μήπως το ματς στην έδρα της Παναχαϊκής ήταν η ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ να κάνει την πρώτη νίκη εκτός έδρας την αγωνιστική περίοδο 1985-1986;
Με πολλά παράπονα από την διαιτησία του Ντόντου, ο ΠΑΟΚ αν και προηγήθηκε όπως στο Χαριλάου, στο τέλος έφυγε με την ήττα από την Πάτρα, μπροστά σε 8.000 περίπου φιλάθλους, χάνοντας με 2-1.
Την 10η αγωνιστική ο «οικοδεσπότης» ΠΑΟΚ κατάφερε να νικήσει πολύ δύσκολα στην Τούμπα την Δόξα Δράμας, με το φτωχό 1-0.
Με γκολ του Σκαρτάδου με πέναλτι, μπροστά σε ούτε 4.000 φιλάθλους του (3.155 τα εισιτήρια), ο ΠΑΟΚ πήρε την νίκη που χρειάζονταν για να «αναπνεύσει» βαθμολογικά.
Η επόμενη εκτός έδρας αποστολή για τον ΠΑΟΚ ήταν το Ολυμπιακό στάδιο και ο Ολυμπιακός.
Οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν με 2-0, με τα γκολ του Αναστόπουλου.
Στις 8 Δεκεμβρίου 1985, ο ΠΑΟΚ πήρε τη νίκη με σκορ 4-1 με αντίπαλο τον Απόλλωνα Καλαμαριάς στο γήπεδο της Τούμπας.
Με αυτή την νίκη ο ΠΑΟΚ πέρα από τους 2 βαθμούς δεν κέρδισε κάτι άλλο. Τρίτος από το τέλος ήταν, τρίτος παρέμεινε μετά και τον αγώνα με τους «Πόντιους».
Επόμενη εκτός έδρας αναμέτρηση για τον ΠΑΟΚ ήταν η Κρήτη και ο ΟΦΗ.
Στις 8 Δεκεμβρίου 1985, στο γήπεδο των Κρητικών, ο «Δικέφαλος του Βορρά» ηττήθηκε για ακόμη μία φορά εκτός έδρας. Έχασε με 2-0 από τον ΟΦΗ, ο οποίος σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής δικαιούνταν και άλλα γκολ.
Τα γκολ πέτυχε ο Γιώργος Βλαστός, από ένα σε κάθε ημίχρονο.
Ο Χειμώνας είχε έρθει και ο ΠΑΟΚ δεν έλεγε να σηκώσει κεφάλι. Παρέμενε χαμηλά στην βαθμολογία και περίμενε τα παιχνίδια της Τούμπας για να πάρει κάποια νίκη. Εκτός έδρας συμπεριφερόταν σαν νεοφώτιστος με συνέπεια οι ήττες να διαδέχονται η μία την άλλη.
Με το παιχνίδι της Τούμπας απέναντι στην Λάρισα ο ΠΑΟΚ περίμενε να πάρει την νίκη για να ξεφύγει από τις χαμηλές θέσεις.
Στις 22 Δεκεμβρίου 1985 ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να κερδίσει τους «Θεσσαλούς». Αν και προηγήθηκε 1-0, ισοφαρίστηκε 2 λεπτά πριν τα 90΄, μένοντας για ακόμη μία φορά μετεξεταστέος.
Η τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου της σεζόν 1985-1986 έγινε με την νέα χρονιά. Στις 6 Ιανουαρίου 1986 ο ΠΑΟΚ είχε αγώνα στην δυνατή έδρα του ΠΑΣ Γιάννινα.
Μπροστά σε περίπου 8.000 φιλάθλους, ο ΠΑΟΚ παρότι έχανε με 1-0, κατάφερε με τον Γιώργο Κωστίκο να πάρει την ισοπαλία στο 87ο λεπτό. Ισοπαλία σαν νίκη ήταν το 1-1 στο γήπεδο των Ιωαννίνων.
Με αυτή την ισοπαλία ο ΠΑΟΚ ανέβηκε δύο σκαλοπάτια και το τέλος του πρώτου γύρου τον βρήκε στην 12η θέση, ισόβαθμος του Πανσερραϊκού, με μόλις 11 βαθμούς σε 15 παιχνίδια.
Στα 8 εκτός έδρας παιχνίδια του είχε 2 ισοπαλίες και 6 ήττες.
Όσο δε για τα εκτός έδρας γκολ; Μόλις 4 υπέρ του και 15 κατά.
Τα γκολ που πέτυχε ήταν ένα στην βαριά ήττα με 4-1 από τον Πανσερραϊκό, ένα στην ήττα με 3-1 από τον Άρη, ένα στην ήττα με 2-1 στην Παναχαϊκή και ένα στην ισοπαλία με 1-1 στα Γιάννινα.
Το τέλος του πρώτου γύρου βρήκε τον ΠΑΟΚ μόλις έναν βαθμό παραπάνω από τον προτελευταίο της βαθμολογίας. Έναν βαθμό από τον υποβιβασμό.
Ο Πρωταθλητής του 1984-1985 ΠΑΟΚ, μισό γύρο αργότερα στο επόμενο πρωτάθλημα, ήταν μόλις έναν βαθμό πιο πάνω από την θέση που οδηγούσε στην Β΄ Εθνική.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο ΠΑΟΚ πάλευε για να σωθεί.
Ο δεύτερος γύρος
Η εκτός έδρας έναρξη του δεύτερου γύρου στο γήπεδο του Πανιωνίου δεν θύμιζε τις ίδιες σκηνές που είχαν διαδραματιστεί μισό χρόνο πιο πριν όταν ο ΠΑΟΚ είχε κάνει τον γύρο του θριάμβου ως Πρωταθλητής Ελλάδος για τη σεζόν 1984-1985.
Τώρα η ομάδα πάλευε για την σωτηρία της και το παιχνίδι με τον Πανιώνιο ήταν ζωής και θανάτου.
Την σπουδαιότητα του παιχνιδιού την αντιλήφθηκαν οι παίκτες του Πανιωνίου και όχι αυτοί του ΠΑΟΚ. Το τέλος του παιχνιδιού τους βρήκε νικητές με 2-1 και τους παίκτες του ΠΑΟΚ «φορτωμένους» με ακόμη μία ήττα στις αποσκευές τους.
Μια από τα ίδια δηλαδή.
Η αδυναμία τόσο εντός όσο κυρίως εκτός να σκοράρει, έβαζε σε μπελάδες τον ΠΑΟΚ. Ακόμη και στην περίπτωση που σκόραρε, η άμυνα σχεδόν πάντα δέχονταν ένα παραπάνω γκολ.
Εκείνο όμως που έβαζε την ομάδα σε κίνδυνο υποβιβασμού ήταν οι εσωτερικές «έριδες».
Όπως σημείωνε η εφημερίδα «Το Φως των Σπορ» στις 18 Ιανουαρίου 1986, η αγωνιστική ανάταση της ομάδας έβρισκε «τοίχο» στα διοικητικά προβλήματα και στα εσωτερικά «αλληλοκαρφώματα».. Το κακό κλίμα και οι αλληλοκατηγορίες εντός της ομάδας, επηρέαζαν αρνητικά τους παίκτες αλλά και τον προπονητή Βάλτερ Σκότσικ.
Η δεύτερη αγωνιστική του δευτέρου γύρου είχε ένα μεγάλο παιχνίδι με την ΑΕΚ στην Τούμπα.
Με 9 περισσότερους βαθμούς από τον ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ δεν έκανε ιδιαίτερα καλή πορεία. Ήταν στην 5η θέση, σε τριπλή ισοβαθμία με 20 βαθμούς, όταν ο πρώτος Παναθηναϊκός είχε 25 και ο δεύτερος Άρης 23 βαθμούς.
Παρά την διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να νικήσει με 2-1 την ΑΕΚ, μπροστά σε 25.000 οπαδούς του, με τα γκολ του Σίγγα και του Βασιλάκου. Ενδιάμεσα είχε ισοφαρίσει ο Θωμάς Μαύρος, ο οποίος εκείνη τη μέρα συμπλήρωνε 400 συμμετοχές στην Α΄ Εθνική κατηγορία. Για τον μεγαλύτερο γκολτζή των Ελληνικών γηπέδων η Τούμπα και ο ΠΑΟΚ δεν ήταν καλοί οικοδεσπότες.
Η νίκη επί του «Δικεφάλου του Νότου», στις 26 Ιανουαρίου 1986, ήταν επιβεβλημένη για τον ΠΑΟΚ. Δεν υπήρχαν περιθώρια για απώλειες. Έπρεπε ο ΠΑΟΚ να βγάλει το κεφάλι «έξω από το νερό» και να αναπνεύσει. Η ομάδα συναισθανόμενη την τραγική κατάσταση και την χαμηλή θέση της στον βαθμολογικό πίνακα, έβγαλε τάσεις αυτοσυντήρησης και κατάφερε να πάρει τους δύο πολύτιμους βαθμούς.
Παρά την νίκη επί της ΑΕΚ η νέα εκτός έδρας ήττα από τον Απόλλωνα στην Ριζούπολη έβαζε πάλι τον ΠΑΟΚ σε κλίμα εσωστρέφειας. Ο Απόλλωνας και ο ΠΑΟΚ για 84 λεπτά πάλευαν στο λασπώδες τερέν, μέχρι που ο Καστανός με «βολέ» νίκησε τον τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ Τερζή και έγραψε το τελικό 1-0.
Αν το πρωτάθλημα τελείωνε τότε, ο ΠΑΟΚ θα είχε σωθεί σε τριπλή ισοβαθμία με Πανσερραϊκό και Δόξα Δράμας.
Την επόμενη αγωνιστική ο ΠΑΟΚ πήρε το πολύτιμο «δίποντο» νικώντας στην Τούμπα τον Εθνικό με σκορ 2-1. Ανάσα μεγάλη για τον Πρωταθλητή, που με αυτή τη νίκη ανέβηκε στην 12η θέση.
Επόμενο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο στάδιο. Το «στεγνό» 0-0 σε μία «λασπομαχία» μάλλον ήταν ένα καλό αποτέλεσμα για τον ΠΑΟΚ.
Πόντο-πόντο ο ΠΑΟΚ άφηνε πίσω του τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας και το εντός έδρας παιχνίδι, για την 21η αγωνιστική, με τον προτελευταίο Πανσερραϊκό ήταν μια καλή ευκαιρία για να πάρει ο ΠΑΟΚ τους δύο βαθμούς της νίκης.
Αλλά το «θέλω» με το «μπορώ» είναι διαφορετικό πράμα.
Ο ΠΑΟΚ παρά την θέληση και την ανάγκη για την νίκη και τους βαθμούς, έφερε 0-0 με τον Πανσερραϊκό, ο οποίος έπαιζε με 10 παίκτες από το 77ο λεπτό. Ακόμη ένας αγώνας χωρίς γκολ για τον ΠΑΟΚ.
Η ήττα με 5-0 από τον Παναθηναϊκό και η φυγή του Σκότσικ
Μήπως ο επόμενος αγώνας στην έδρα του πρωτοπόρου Παναθηναϊκού ήταν ο κατάλληλος για να αποδείξει κάτι ο ΠΑΟΚ;
Η πολύ κακή κατάσταση του ΠΑΟΚ επιβεβαιώθηκε και στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό. Γνώρισε μία από τις μεγαλύτερες ήττες της ιστορίας του χάνοντας με 5-0 από τους «πράσινους», μπροστά σε 50.000 θεατές στο Ολυμπιακό στάδιο.
Το κακό κλίμα στην ομάδα ήρθε να επιβεβαιώσει και ο τσακωμός του προέδρου του ΠΑΟΚ Χάρη Σαββίδη με τον διεθνή ποδοσφαιριστή Γιώργο Κωστίκο.
Την ίδια στιγμή ο προπονητής Σκότσικ δεν πίστευε στην τόσο μεγάλη έκταση του σκορ και δήλωνε ότι αν ο ΠΑΟΚ δεν τον χρειάζονταν ήταν έτοιμος να φύγει.
Μίζερες καταστάσεις για έναν προπονητή που είχε φέρει τον τίτλο την προηγούμενη χρονιά στον ΠΑΟΚ.
Η ήττα από τον Παναθηναϊκό με το «βαρύ» 5-0 έφερε και το τέλος της συνεργασίας του ΠΑΟΚ με τον προπονητή που του είχε φέρει το πρωτάθλημα την προηγούμενη σεζόν.
Με κοινή συμφωνία οι δύο πλευρές χώρισαν τους δρόμους τους, χρεώνοντας η κάθε πλευρά στην άλλη την αποτυχία.
Την ίδια ώρα ο Γιώργος Κωστίκος απομακρύνονταν από την ομάδα.
Την 23η αγωνιστική ο ΠΑΟΚ υποδέχονταν, με υπηρεσιακό προπονητή τον Μιχάλη Μπέλη, τον Άρη στο τοπικό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης.
Με πολύ κακή ψυχολογία από την «βαριά» ήττα με 5-0 από τον Παναθηναϊκό και την απομάκρυνση του Βάλτερ Σκότσικ ο ΠΑΟΚ είχε δύσκολο έργο με τον Άρη.
Ο Άρης ήταν 2ος εκείνη την περίοδο και ο ΠΑΟΚ 14ος σε τριπλή ισοβαθμία με ΠΑΣ Γιάννινα και Πανσερραϊκό. Είχε από κάτω μόνο τη Δόξα Δράμας και την Παναχαϊκή.
Παρά την άσχημη αγωνιστική κατάσταση ο ΠΑΟΚ πήρε το «ντέρμπι», νικώντας τον Άρη με 1-0, με το γκολ του Γιώργου Σκαρτάδου.
Νίκη-ανάσα για τον ΠΑΟΚ, ήττα καταδικαστική για τον Άρη που πάλευε για το πρωτάθλημα.
Μετά και τα αποτελέσματα της 23ης αγωνιστικής όλοι ήταν βέβαιοι ότι ο Παναθηναϊκός θα κέρδιζε το Πρωτάθλημα του 1985-1986.
Για τον ΠΑΟΚ ο αγώνας για να ξεφύγει από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας ήταν διαρκής και έπρεπε κάθε αγωνιστική να παλεύει για τον βαθμό ή τους βαθμούς.
Η νέα νίκη, με ανατροπή, με σκορ 2-1 επί της Παναχαϊκής στην Τούμπα για την 24η αγωνιστική έδιωχνε οριστικά τον ΠΑΟΚ από τις τελευταίες θέσεις. Ήταν πλέον στην 10η θέση, την καλύτερη που είχε μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος.
Έτσι, το επόμενο παιχνίδι μέσα στην Δόξα Δράμας θα επιβεβαίωνε την ανοδική πορεία του ΠΑΟΚ.
Μπροστά σε 7.000 θεατές στο γήπεδο της Δράμας, ο ΠΑΟΚ εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά κατώτερος των περιστάσεων.
Έχασε πάλι, αυτή τη φορά με 2-1, και συνέχισε τις πολύ κακές εκτός έδρας εμφανίσεις.
Την 26η αγωνιστική, ο ΠΑΟΚ φιλοξενούσε τον Ολυμπιακό στο μεγάλο «ντέρμπι» της Τούμπας.
Οι βαθμοί ήταν πολύτιμοι για τον ΠΑΟΚ και πιστός στην παράδοση με τον Ολυμπιακό τον νίκησε με 1-0, με την κεφαλιά του Κώστα Ορφανού.
Με δύναμη την Τούμπα ο ΠΑΟΚ έσωζε μία χαμένη και καταστροφική χρονιά.
Η χρονιά τελείωνε και ο ΠΑΟΚ δεν είχε κερδίσει εκτός έδρας.
Την ευκαιρία για να πάρει την πρώτη εκτός έδρας νίκη την είχε την 27η αγωνιστική στο γήπεδο της Καλαμαριάς.
Ο Απόλλωνας ήταν δύο βαθμούς πιο ψηλά από τον ΠΑΟΚ και βάση συγκομιδής βαθμών το παιχνίδι ήταν ένα «ντέρμπι».
Και έτσι εξελίχθηκε.
Το τελικό 1-1 μάλλον ικανοποίησε και τις δύο ομάδες.
Την 28η αγωνιστική ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε τον ΟΦΗ. Με νίκη έσωζε οριστικά την κατηγορία. Με ισοπαλία θα άφηνε αμυδρές ελπίδες στους διώκτες του να τον φτάσουν.
Παρά την βοήθεια 15.000 οπαδών του ο ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε να σκοράρει και το 0-0 αποτύπωνε την εικόνα του παιχνιδιού.
Στο τέλος οι αποδοκιμασίες σε Χάρη Σαββίδη και παίκτες ήταν το «κερασάκι» στην κακή πορεία που είχε ο ΠΑΟΚ εκείνη τη σεζόν.
Δύο μόλις αγωνιστικές πριν το τέλος ο ΠΑΟΚ χρειάζονταν έναν βαθμό στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Λάρισα στο Αλκαζάρ.
Η νέα εκτός έδρας ήττα με 2-1 από τους «βυσσινί», η 11η εκείνη τη χρονιά, δεν είχε συνέπειες για τον ΠΑΟΚ. Ο «Δικέφαλος» είχε σώσει την κατηγορία εξαιτίας των άλλων αποτελεσμάτων.
Είχε όμως γράψει αρνητική ιστορία σαν ο μοναδικός Πρωταθλητής μέχρι σήμερα ο οποίος δεν σημείωσε εκτός έδρας νίκη την επόμενη σεζόν της κατάκτησης του Πρωταθλήματος.
Η τελευταία αγωνιστική της περιόδου 1985-1986 ήταν αδιάφορη για τον ΠΑΟΚ αλλά είχε όλα τα στοιχεία του θρίλερ για 5 ομάδες.
Η τελική βαθμολογία έδινε 24 βαθμούς στους Απόλλωνα Αθηνών, τον Εθνικό, τον ΠΑΣ Γιάννινα, τη Δόξα Δράμας και τον Πανσερραϊκό! Η τελευταία Παναχαϊκή είχε «χαιρετήσει» την Α΄εθνική πολύ καιρό πριν και όλοι μάχονταν να αποφύγουν την προτελευταία θέση που οδηγούσε στην δεύτερη κατηγορία.
Τελικά αυτός που γνώρισε την απογοήτευση ήταν ο Πανσερραϊκός ο οποίος είχε μαζέψει τους λιγότερους βαθμούς στις αναμετρήσεις του με τους 4 ισόβαθμους του.
Ο ΠΑΟΚ νίκησε εκείνη την μέρα με 4-2 τον ΠΑΣ στην Τούμπα, ολοκληρώνοντας μία από τις χειρότερες χρονιές του στην Α΄ εθνική.
Είχε καταφέρει… να μην κερδίσει ούτε ένα παιχνίδι εκτός έδρας για πρώτη και τελευταία φορά στην ιστορία του.
Είχε καταφέρει… να πετύχει εκτός έδρας μόλις 8 γκολ και να δεχτεί 28 σε 15 παιχνίδια.
Είχε καταφέρει να γράψει αρνητική ιστορία στο Πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής κατηγορίας ως η πρώτη και η τελευταία μέχρι σήμερα Πρωταθλήτρια ομάδα η οποία την επόμενη σεζόν δεν κέρδισε ούτε ένα ματς εκτός έδρας.