Γνωρίζατε ότι… ο πρώτος τελικός κυπέλλου που διοργανώθηκε στο Ολυμπιακό στάδιο είχε αντιπάλους την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ;
Ήταν το 1979 όταν η κυβέρνηση της εποχής αποφάσισε τη δημιουργία ενός σύγχρονου αθλητικού σταδίου στην Αθήνα. Μέχρι τότε το μεγαλύτερο στάδιο ήταν το Καραϊσκάκη αλλά η χωρητικότητα του, κοντά στις 40.000 θεατές, δεν ήταν αρκετή ώστε η χώρα μας να διεκδικήσει μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.
Η τοποθεσία που προκρίθηκε για να χτιστεί το νέο υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο ήταν αυτή της Καλογρέζας.
Με μεγάλους και ανοικτούς χώρους, η περιοχή ήταν η πιο κατάλληλη για την δημιουργία ενός αθλητικού κέντρου με βοηθητικούς χώρους, στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών κρατών.
Για την δημιουργία του Ολυμπιακού σταδίου παραχωρήθηκε χώρος 1.000 στρεμμάτων και έτσι στις 8 Ιανουαρίου του 1980, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε τον θεμέλιο λίθο.
Σκοπός της Γερμανικής κατασκευαστικής εταιρίας ήταν δημιουργία του σταδίου εντός δύο (2) ετών καθώς στη χώρα μας είχε ανατεθεί η διοργάνωση των Πανευρωπαϊκών αγώνων στίβου του 1982.
Το στάδιο χωρητικότητας 80.000 θεατών, διπλάσιο σε σχέση με το στάδιο Καραϊσκάκη, ολοκληρώθηκε λίγο πριν ξεκινήσουν οι Πανευρωπαϊκοί αγώνες στίβου και ήταν ένα από τα πιο σύγχρονα που είχαν κατασκευαστεί στον Ευρωπαϊκό χώρο.
Ο αγώνας για να παραχωρηθεί έτοιμο στην ώρα του ήταν δύσκολος αλλά όπως γίνεται στις περισσότερες των περιπτώσεων στην πατρίδα μας, έστω και στο «παρά 5», το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών, το γνωστό σε όλους μας Ο.Α.Κ.Α., ήταν έτοιμο τον Σεπτέμβριο του 1982 για να υποδεχτεί τους καλύτερους αθλητές και τις καλύτερες αθλήτριες του Στίβου.
Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1982 έγιναν τα εγκαίνια του σταδίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου.
Με την διοργάνωση των 13ων Πανευρωπαϊκών αγώνων Στίβου, το Ο.Α.Κ.Α. πέρασε τις εξετάσεις του και πλέον ήταν έτοιμο να φιλοξενήσει και ποδοσφαιρικούς αγώνες.
Η αρχή έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1982 όταν ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε για τον θεσμό του κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων την Σουηδική Έστερ.
Το Ολυμπιακός-Έστερ ήταν το πρώτο ποδοσφαιρικό παιχνίδι που έγινε στο κατάμεστο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο των Αθηνών.
Η νίκη των «ερυθρόλευκων» με 2-0 καταγράφεται ως η πρώτη εμφάνιση Ελληνικής ομάδας ποδοσφαίρου στο νεότευκτο τότε Ολυμπιακό στάδιο.
Μετά την πρόκριση των Πειραιωτών επί της πρωταθλήτριας Σουηδίας, το Ολυμπιακό στάδιο υποδέχτηκε τους πρωταθλητές Γερμανίας.
Η κλήρωση έφερε τον Ολυμπιακό αντιμέτωπο με το Αμβούργο.
Το τελικό «βαρύ» 0-4 υπέρ των πρωταθλητών Γερμανίας καταγράφεται ως η πρώτη ήττα Ελληνικής ομάδας στο Ολυμπιακό στάδιο!
Όμως αυτό το παιχνίδι που έγινε στις 3 Νοεμβρίου του 1982 κρατάει ένα ρεκόρ που δεν προβλέπετε να σπάσει σύντομα.
Ίσως και ποτέ…
Εκείνο το βράδυ στο Ολυμπιακό στάδιο κόπηκαν συνολικά 75.263 εισιτήρια τα οποία είναι τα περισσότερα που έχουν διατεθεί ποτέ για ποδοσφαιρικό αγώνα.
1983-Ο Πρώτος τελικός κυπέλλου στο Ολυμπιακό στάδιο!
Μετά το εισαγωγικό κείμενο ήρθε η ώρα να δούμε πως η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ έγιναν το πρώτο «ζευγάρι» που φιλοξενήθηκε στο Ολυμπιακό στάδιο για τον θεσμό του κυπέλλου.
Οι τελικού κυπέλλου στο εξωτερικό θεωρούνται γιορτή.
Και αυτό ήθελαν να πιστεύουν οι Ελληνικές ποδοσφαιρικές αρχές όταν αποφάσισαν να διοργανώσουν τον τελικό του κυπέλλου του 1983 στο Ολυμπιακό στάδιο.
Αλλά όπως θα δούμε στη συνέχεια υπολόγισαν λάθος…
Αντίπαλοι οι δύο «δικέφαλοι» της χώρας μας οι οποίοι θα λέγαμε ότι δεν ήταν και στα καλύτερα τους.
Μετά τις πολύ καλές ομάδες που είχαν και οι δύο σύλλογοι τη δεκαετία του ΄70, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ ήταν σε μεταβατικό στάδιο όταν βρέθηκαν να παίξουν για τον συγκεκριμένο τίτλο στις 29 Ιουνίου του 1983.
Μέχρι τότε οι τελικοί κυπέλλου διεξάγονταν στις έδρες των τριών μεγάλων του κέντρου (Καραϊσκάκη, Λεωφόρο Αλεξάνδρας, Νέα Φιλαδέλφεια) με μόνη διαφοροποίηση αυτή του τελικού του 1970 που έγινε στο Καυτανζόγλειο στάδιο ανάμεσα στις δύο ιστορικότερες ομάδες της Θεσσαλονίκης, τον ΠΑΟΚ και τον Άρη.
Το διαχρονικό αίτημα των ομάδων της Βορείου Ελλάδος για την διεξαγωγή των τελικών και σε γήπεδα της Θεσσαλονίκης παραμένει μέχρι σήμερα… ανεκτέλεστο!
Ο τελικός παίχτηκε σε δύο… επίπεδα.
Πρώτα στις κερκίδες όπου έγινε το… έλα να δεις και δεύτερον εντός αγωνιστικού χώρου.
Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά και ας δούμε με στοιχεία τον πρώτο τελικό κυπέλλου που διοργανώθηκε στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας.
Ημερομηνία: 29 Ιουνίου 1983
Αντίπαλοι: ΑΕΚ-ΠΑΟΚ
Τελικό σκορ: 2-0
Σκόρερς: Μαύρος – Βλάχος
Θεατές: 72.240
Διαιτητής: Αντώνης Βασσάρας (Θεσσαλονίκης)
Προπονητές: ΑΕΚ – Σενέκοβιτς/ΠΑΟΚ – Χέερ
Συνθέσεις:
ΑΕΚ: Αρβανίτης, Παραπραστανίτης, Γεωργαμλής, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος (Τζιράκης 65΄), Μπαλής, Αρδίζογλου, Δίντσικος (Ράντονιτς 85΄) , Κώττης, Βλάχος, Μαύρος
ΠΑΟΚ: Φορτούλα, Αλαβάντας, Σίγγας, Ψαρράς, Σκαρτάδος, Δαμανάκης (Τριανταφυλλίδης 75΄), Γκουερίνο, Τρίμχολντ, Δημόπουλος, Κούδας, Κωστίκος
Με αυτές τις εντεκάδες παρατάχθηκαν στις 29 Ιουνίου του 1983 οι δύο «δικέφαλοι» της χώρας μας μπροστά σε 75.000 περίπου θεατές.
Στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν οπαδοί της ΑΕΚ οι οποίοι για πρώτη φορά βρέθηκαν στις κερκίδες του Ολυμπιακού σταδίου.
Ο Αυστριακός προπονητής της ΑΕΚ Χέλμουτ Σενέκοβιτς, προτίμησε να κατεβάσει την αρχική εντεκάδα μόνο με Έλληνες ποδοσφαιριστές όπως μπορείτε να δείτε παραπάνω.
Από την άλλη ο Γερμανός προπονητής του ΠΑΟΚ Χάϊνς Χέερ είχε στη διάθεση του όλα τα «όπλα» της ομάδας, με προεξάρχοντα τον Μεγαλέξανδρο του Ελληνικού ποδοσφαίρου Γιώργο Κούδα.
Διαιτητής ήταν η γνωστότερη «σφυρίχτρα» εκείνων των χρόνων Αντώνης Βασσάρας. Πατέρας του γνωστού σε όλους μας Κύρου Βασσάρα.
Ο «δικέφαλος» του Βορρά μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και ήταν αυτός που δημιούργησε τις καλύτερες και τις περισσότερες ευκαιρίες στο πρώτο ημίχρονο. Έπεσε όμως πάνω στον εκπληκτικό τερματοφύλακα της ΑΕΚ Χρήστο Αρβανίτη ο οποίος με τις αποκρούσεις κράτησε το «0» στην άμυνα.
Μάλιστα η ΑΕΚ στο 27ο λεπτό εκμεταλλεύτηκε το κενό στο κέντρο άμυνας του ΠΑΟΚ και με τον μοναδικό Έλληνα σκόρερ Θωμά Μαύρο έκανε το 1-0.
Ο ΠΑΟΚ δεν το έβαλε κάτω και προσπάθησε να επανέλθει.
Παρά την συνεχή επιθετική του ορμή δεν μπόρεσε να σκοράρει και έτσι οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με την ΑΕΚ μπροστά στο σκορ με 1-0.
Το δεύτερο ημίχρονο ήταν πιο ισορροπημένο με την ΑΕΚ να πατάει καλύτερα από τον ΠΑΟΚ. Έχοντας το σκορ υπέρ της, συνέχισε να αμύνεται και όποτε έβρισκε ευκαιρία έβγαινε και στην επίθεση.
Από την άλλη ο ΠΑΟΚ είχε την διάθεση να ισοφαρίσει αλλά με τον χρόνο να μην είναι σύμμαχος του, το άγχος κυρίευσε τους ποδοσφαιριστές του.
Όλα τελείωσαν στο 81ο λεπτό όταν ο 22χρονος τότε «αρχηγός» της ΑΕΚ Βαγγέλης Βλάχος δεν άφησε περιθώρια στον σπουδαίο τερματοφύλακα Μλάντεν Φορτούλα.
Με μία εκπληκτική προσωπική ενέργεια, «άδειασε» το κεντρικό «δίδυμο» του ΠΑΟΚ και με σουτ έκανε το τελικό 2-0!
Η ΑΕΚ ήταν κυπελλούχος Ελλάδος, γνωρίζοντας την αποθέωση από τις χιλιάδες των οπαδών της.
Από την άλλη στον ΠΑΟΚ υπήρξε απογοήτευση καθώς η ομάδα ήταν καλύτερη της ΑΕΚ αλλά δεν μπόρεσε να μετουσιώσει τις ευκαιρίες για γκολ. Στον ΠΑΟΚ τα είχαν με τους επόπτες του αγώνα οι οποίοι σε κάθε κατεβασιά των παικτών του δικέφαλου του Βορρά είχαν σηκωμένη τη σημαία για «οφ-σάϊντ», καθώς οι παίκτες της ΑΕΚ εφάρμοσαν το τεχνητό «οφ-σάϊντ». Μάλιστα διαμαρτυρήθηκαν για το ακυρωθέν γκολ του Γιώργου Κωστίκου, το οποίο δεν μέτρησε μετά την υπόδειξη για «οφ-σάϊντ».
Η ΑΕΚ η οποία επί 3 συνεχόμενες χρονιές (1980-1981-1982) έμενε έξω από τον θεσμό του κυπέλλου από τον ΠΑΟΚ, πήρε θα λέγαμε την δική της «ρεβάνς».
Οι παίκτες της δεν είχαν ξεχάσει τα 6 γκολ που δέχτηκαν από τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ την προηγούμενη χρονιά στην Τούμπα και με την νίκη τους στον τελικό του ΄83 «ξόρκισαν» τα φαντάσματα εκείνων των χρόνων απέναντι στον ΠΑΟΚ.
Ο ΠΑΟΚ, η ομάδα που τη δεκαετία του ΄70 έπαιξε σε 7 (!) από τους 10 τελικούς κυπέλλου, δεν μπόρεσε να σηκώσει το κύπελλο μέσα στον Αττικό ουρανό.
Ήταν καλύτερος στο μεγαλύτερο διάστημα από την ΑΕΚ αλλά η έλλειψη αποτελεσματικότητας του στέρησε το κύπελλο. Την αποτελεσματικότητα την είχαν οι ποδοσφαιριστές της Ένωσης οι οποίοι μετουσίωσαν σε γκολ τις ευκαιρίες τους.
Με το τίτλο αυτό η ΑΕΚ έγινε η πρώτη Ελληνική ομάδα η οποία έκανε τον «γύρο του θριάμβου» στο νεότευκτο τότε Ολυμπιακό στάδιο!
Αν και στον αγωνιστικό χώρο η ΑΕΚ ήταν νικήτρια, στις κερκίδες του σταδίου οι φίλοι του ΠΑΟΚ μέλλον… κέρδισαν στον διαγωνισμό σπασίματος των καθισμάτων.
Οι προτροπές προς τους οπαδούς και των δύο ομάδων από τα «μάτριξ» του γηπέδου να σταματήσουν να καταστρέφουν το πανέμορφο γήπεδο, δεν φαίνεται να έπιασαν τόπο.
Χιλιάδες ήταν τα σπασμένα καθίσματα από τους φιλάθλους των ομάδων, με τα περισσότερα να βρίσκονται στην πλευρά της ομάδας της Θεσσαλονίκης.
Ο ΠΑΟΚ τις επόμενες μέρες του τελικού κλήθηκε να πληρώσει βαρύ πρόστιμο για τα σπασμένα καθίσματα στην πλευρά των οπαδών του.
Από τον πρώτο τελικό που διοργανώθηκε το 1983 μέχρι και σήμερα, στο Ο.Α.Κ.Α. έχουν διεξαχθεί 27 μονοί τελικοί κυπέλλου Ελλάδος ενώ το 1991 ο Παναθηναϊκός χρησιμοποίησε το Ολυμπιακό στάδιο στον δεύτερο από τους διπλούς αγώνες με τον Αθηναϊκό.
Δείτε όλον τον τελικό στο βίντεο που ακολουθεί!