Γνωρίζατε οτι;

Γνωρίζατε ότι… στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μεξικού το 1968 καταρρίφθηκε 5 φορές το παγκόσμιο ρεκόρ στο τριπλούν;

Γνωρίζατε ότι… στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μεξικού το 1968 καταρρίφθηκε 5 φορές το παγκόσμιο ρεκόρ στο τριπλούν;
Έρευνα-Παρουσίαση: Φώτης Βαϊτσόπουλος

Ο στίβος είχε την τιμητική του στους Ολυμπιακούς αγώνες στην πόλη του Μεξικού το 1968. Σε αυτούς τους αγώνες αναδείχθηκαν ονόματα όπως του Μπομπ Μπήμον στο μήκος, του Ντίκ Φόσμπερι στο άλμα εις ύψος, των Κάρλος και Σμίθ με τις σφιγμένες γροθιές στην απονομή των μεταλλίων στα 200μ..

Μοναδικές στιγμές σε Ολυμπιακούς αγώνες.

Πολλά και σημαντικά ρεκόρ καταρρίφθηκαν στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1968 και κάποια παρέμειναν απλησίαστα για πολλά χρόνια. Η έλλειψη βαρύτητας λόγω του μεγάλου υψόμετρου στην πρωτεύουσα του Μεξικού, έδωσε πολλά και ασύλληπτα ρεκόρ.

Ποιος ξεχνάει το νέο στυλ στο άλμα εις ύψος που έφερε επανάσταση στον τρόπο που υπερπηδούσαν την πήχη, από τον μοναδικό Ντικ Φόσμπερυ;

Ποιος ξεχνάει το «άλμα του αιώνα» από τον 22χρονο τότε Μπομπ Μπήμον; Με 8.90μ. ο Αμερικάνος άλτης άφησε άφωνη την ανθρωπότητα με την επίδοση του. Ανάγκασε τους κριτές να μετρήσουν το άλμα με τη μεζούρα και να ανακοινώσουν το παγκόσμιο ρεκόρ μετά από 15 λεπτά αναμονής.

Ο Μπήμον δεν είχε αντίπαλο εκείνη τη μέρα και από την πρώτη του προσπάθεια καπάρωσε το Χρυσό μετάλλιο.

Ενώ όλα αυτά μείνανε στην «συλλογική μνήμη» ως σπουδαία κατορθώματα, και δικαίως, των Ολυμπιακών αγώνων του Μεξικού το 1968, δεν έγινε το ίδιο και για τον αγώνα στο άλμα τριπλούν, όπου καταρρίφθηκε το παγκόσμιο ρεκόρ 4 φορές στον τελικό και μία στον προκριματικό!

Στο τριπλούν έμελλε να γραφτεί η πιο συγκλονιστική στιγμή του στίβου στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων.

Το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα τριπλούν ήταν 17.03μ. όταν ξεκίνησαν οι αγώνες στο Μεξικό. Το κατείχε ο Πολωνός Γιόζεφ Σμιντ από το 1960.

Στις 16 Οκτωβρίου 1968, ο Ιταλός Τζιουζέπε Τζεντίλε στον προκριματικό του αγωνίσματος πήδηξε 17.10μ. σημειώνοντας το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ. Τα καλύτερα όμως δεν είχαν έρθει ακόμη.

Την επόμενη μέρα, στον τελικό του αγωνίσματος το παγκόσμιο ρεκόρ βελτιώθηκε 4 φορές!

Η αρχή έγινε στο πρώτο άλμα του Τζιουζέπε Τζεντίλε. Ο Ιταλός πρωταθλητής, με φόρα από τον προκριματικό, συνέτριψε το δικό του 24ωρο ρεκόρ και με 17.22μ. ήταν πολύ κοντά στο να γίνει Χρυσός Ολυμπιονίκης με διπλό παγκόσμιο ρεκόρ.

Η μοίρα όμως επιφύλασσε άλλα.

Στην τρίτη προσπάθεια του αγωνίσματος, ο Σοβιετικός Βίκτωρ Σανέγιεφ με 17.23μ. θα πάρει το παγκόσμιο ρεκόρ του Τζεντίλε για μόλις έναν πόντο!

Το Χρυσό φαίνονταν να αλλάζει χέρια μέχρι όμως να πηδήξει ο Βραζιλιάνος άλτης Νέλσον Προυντένσιο.

Στην 5η προσπάθεια του ο Βραζιλιάνος άλτης, ο οποίος είχε πηδήξει μέχρι τότε 17.05 μ. και ήταν στην τρίτη θέση, θα σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ του Σανέγιεφ και με 17.27μ. θα καπαρώσει το χρυσό μετάλλιο.

Ή μήπως όχι;

Απέμενε μία προσπάθεια για να αναδειχθεί ο Χρυσός Ολυμπιονίκης.

Για να χαθεί το Χρυσό μετάλλιο από τον Βραζιλιάνο Προυντένσιο, θα έπρεπε ή ο Τζεντίλε ή ο Σανέγιεφ να σπάσουν για 4η φορά στον ίδιο αγώνα και για 5η στην διοργάνωση το παγκόσμιο ρεκόρ!

Ο Ιταλός Τζεντίλε δεν είχε απαντήσεις στα άλματα των Προυντένσιο και Σανέγιεφ. Μετά το 17.22μ. της πρώτης προσπάθειας δεν έκανε ανάλογα άλματα και περιορίστηκε στο Χάλκινο μετάλλιο, παρά τα 2 παγκόσμια ρεκόρ που είχε κάνει!

Ποιος αθλητής άραγε με δύο παγκόσμια ρεκόρ σε προκριματικό και τελικό θα έβγαινε μόλις τρίτος μετά από 6 προσπάθειες; Κι όμως. Στους Ολυμπιακούς του Μεξικού και στο άλμα τριπλούν συνέβη στον Ιταλό Τζεντίλε.

Απέμενε μία τελευταία προσπάθεια στον τελικό του άλματος τριπλούν για να ξεκαθαρίσει το Χρυσό και το Αργυρό μετάλλιο.

Πρώτος μέχρι τότε ο Προυντένσιο με 17.27μ. και δεύτερος ο Σανέγιεφ με 17.23μ..

Ο Προυντένσιο στην τελευταία του προσπάθεια έκανε άλμα στα 17.15μ. και όλα πλέον θα κρίνονταν στην τελευταία προσπάθεια του Σοβιετικού πρωταθλητή ο οποίος μόνο με νέο παγκόσμιο ρεκόρ θα έπαιρνε το Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.

Όταν ο Σανέγιεφ ξεκίνησε την 6η και τελευταία του προσπάθεια στο άλμα τριπλούν όλοι κρατούσαν την ανάσα τους.

Ο Σοβιετικός πρωταθλητής κόντρα σε όλες τις δυνάμεις της φύσης έκανε για ακόμη μία φορά το τέλειο άλμα.

Με 17.39μ. βελτίωσε κατά 12 πόντους το παγκόσμιο ρεκόρ που κατείχε από την 5η προσπάθεια ο Βαζιλιάνος Προυντένσιο, και έτσι καπάρωσε το Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.

Είχε γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα του στο βιβλίο των μεγάλων στιγμών του στίβου σε Ολυμπιακούς αγώνες. Είχε βελτιώσει κατά 36 πόντους το προηγούμενο ρεκόρ του Πολωνού Σμίντ και κατά 54 πόντους το προηγούμενο Ολυμπιακό ρεκόρ πάλι του Πολωνού Σμιντ από την Ολυμπιάδα του Τόκιο το 1960!

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον προκριματικό και τελικό αγώνα, εκτός από τα 5 παγκόσμια ρεκόρ που σημειώθηκαν, είχαμε 5 αθλητές που πήδηξαν πιο μακριά από το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ και 6 αθλητές (ανάμεσα τους και ο Σμιντ) που πήδηξαν πιο μακριά από το προηγούμενο Ολυμπιακό ρεκόρ!

Ο τελικός και τα 4 παγκόσμια ρεκόρ που σημειώθηκαν στο αγώνισμα είναι χωρίς αμφιβολία μία από τις σημαντικότερες στιγμές των Ολυμπιακών αγώνων.

Ο Βίκτωρ Σανέγιεφ είχε μόλις ξεκινήσει την πλούσια σταδιοδρομία του στους στίβους, η οποία του απέφερε 3 Χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και ένα Αργυρό.

Σε μελλοντικό χρόνο θα υπάρξει ειδικό αφιέρωμα στον υπεραθλητή της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Δείτε τα άλματα των τριών (3) Ολυμπιονικών στο βίντεο που ακολουθεί.

Από το 27:45 έως και το 29:46

Και εδώ από άλλη κάμερα το άλμα του Βίκτωρ Σανέγιεφ από τους Ολυμπιακούς αγώνες του Μεξικού το 1968.