Γνωρίζατε οτι;

Γνωρίζατε ότι… τη σεζόν 1987-1988 ο Δημήτρης Σαραβάκος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο κύπελλο Ουέφα;

Γνωρίζατε ότι… τη σεζόν 1987-1988 ο Δημήτρης Σαραβάκος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο κύπελλο Ουέφα;
Έρευνα-Παρουσίαση: Φώτης Βαϊτσόπουλος

Για τον μεγάλο «μικρό» του Ελληνικού ποδοσφαίρου Δημήτρη Σαραβάκο τα λόγια είναι λίγα για να εκφράσουν την ποιότητα του ως ποδοσφαιριστής. Από το 1977 που πρωτοξεκίνησε στον Πανιώνιο μέχρι και το 1998 όταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο άφησε το «στίγμα» του στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Ειδικά από το 1984 όταν φόρεσε τα «πράσινα» για πρώτη φορά ως και το 1994 όταν αποχώρησε από το «τριφύλλι», πριν επιστρέψει ξανά για λίγο, έδωσε πολλές και σπουδαίες ευρωπαϊκές παραστάσεις!

Τη σεζόν 1984-1985 μαζί με τους υπόλοιπους αστέρες του Παναθηναϊκού, έφτασαν την ομάδα ένα βήμα πριν τον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών. Με κορυφαίο σκόρερ τον Δημήτρη Σαραβάκο, ο οποίος όποτε χρειάστηκε ήταν εκεί, ο Παναθηναϊκός έφτασε μέχρι τους 4 του τότε κυπέλλου πρωταθλητριών.

Ο Δημήτρης Σαραβάκος μπήκε στη «φανέλα» του Παναθηναϊκού από την πρώτη στιγμή που την φόρεσε. Το όνομα του άρχισε να κάνει «γκελ» στην Ευρώπη και όλοι μιλούσαν για τον Έλληνα ταχύτατο «εξτρέμ» με την υψηλή τεχνική και τα ασύλληπτα σουτ του.

Πολλές ξένες ομάδες του τότε καιρού είχαν στα υπόψιν τους τον Έλληνα σκόρερ αλλά τα χρόνια εκείνα δεν προσφέρονταν για μετακινήσεις ποδοσφαιριστών από την μία χώρα στην άλλη. Ας είναι καλά ο Μποσμάν για τους μετέπειτα Έλληνες και ξένους ποδοσφαιριστές οι οποίοι γίνανε γνωστοί μετά την υπόθεση του Βέλγου ποδοσφαιριστή.

Αν ο Δημήτρης Σαραβάκος έπαιζε τα χρόνια μετά την υπόθεση Μποσμάν, τα εκατομμύρια ευρώ (€) που θα διέθεταν οι ξένες ομάδες για τα πόδια του θα ήταν πολλά.

Ας μεταφερθούμε στο 1987 όταν ο Παναθηναϊκός εκπροσωπούσε την Ελλάδα στο τότε κύπελλο Ουέφα. Οι «πράσινοι» είχαν χάσει το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό και με την δεύτερη θέση που είχαν τερματίσει κέρδισαν το εισιτήριο για το Κύπελλο Ουέφα της περιόδου 1987-1988.

Η πρώτη αντίπαλος ήταν η Γαλλική Οσέρ του προπονητή Γκι Ρου και του μεγάλου «αστέρα» της ομάδας Ερίκ Καντονά.

Το πρώτο παιχνίδι έγινε στο Ολυμπιακό στάδιο των Αθηνών στις 17 Σεπτεμβρίου του 1987. Ο Παναθηναϊκός ήταν ο μεγάλος νικητής με σκορ 2-0, βάζοντας τις βάσεις για την πρόκριση στην επόμενη φάση. Ο Δημήτρης Σαραβάκος δεν σκόραρε στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

Στη ρεβάνς της Γαλλίας που έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου, ο Παναθηναϊκός αν και βρέθηκε δύο φορές πίσω στο σκορ αντέδρασε και με τα γκολ του Βασιλείου στο 32΄ και του Σαραβάκου στο 44΄ «έκοψε» κάθε ελπίδα των Γάλλων για ανατροπή.

Το γκολ του “Μητσάρα” ήρθε μετά από εκτέλεση φάουλ, πρόσκρουση της μπάλας στην κάθετη δοκό και κατόπιν στην πλάτη του τερματοφύλακα των Γάλλων. Τυχερός αλλά χωρίς τύχη κανείς δεν έφτασε ψηλά.

Το τελικό 3-2 υπέρ της Οσέρ έστειλε τον Παναθηναϊκό στην επόμενη φάση. Ο Σαραβάκος είχε μόλις ανοίξει «παρτίδες» με τα αντίπαλα δίχτυα.

Η κλήρωση της επόμενης φάσης «έβγαλε» αντίπαλο την φημισμένη «Μεγάλη Κυρία» του Ιταλικού ποδοσφαίρου Γιουβέντους.

Η Γιουβέντους βρίσκονταν σε κρίση όταν συναντήθηκε με τον Παναθηναϊκό. Η ομάδα του Πλατινί ήταν παρελθόν και όσοι μεγάλοι παίκτες είχαν απομείνει στην ομάδα του Τορίνο, ήταν στα τελευταία τους ποδοσφαιρικά «ένσημα».

Αυτό όμως δεν κάνει μικρότερη την επιτυχία του Παναθηναϊκού.

Στις 21 Οκτωβρίου του 1987, η Γιουβέντους και ο τερματοφύλακας της Τακόνι γνώρισαν από «πρώτο χέρι» τι «εστί» Σαραβάκος.

Μόλις στο 6ο λεπτό της συνάντησης και μετά από κερδισμένο κόρνερ, η μπάλα από διώξιμο των Ιταλών έφτασε «λουκούμι» στο δεξί πόδι του Δημήτρη Σαραβάκου, ο οποίος περίμενε στο ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής και με ένα ασύλληπτο σουτ στο δεξί «παραθυράκι» του Τακόνι έβαλε μπροστά τον Παναθηναϊκό.

Τίποτα δεν άλλαξε μετά το γκολ του Σαραβάκου και με το 1-0 στις «αποσκευές» του ο Παναθηναϊκός ταξίδεψε για τη «ρεβάνς» στην Ιταλία.

Σε μια από τις πιο ωραίες ευρωπαϊκές στιγμές Ελληνικής ομάδας, ο Παναθηναϊκός στάθηκε με πάθος και χωρίς φόβο απέναντι στους Γιουβεντίνους.

Ήταν 4 Νοεμβρίου του 1987 όταν στο «Κομουνάλε» του Τορίνο ο Παναθηναϊκός έκανε ένα από τα ωραιότερα ευρωπαϊκά του παιχνίδια.

Άντεξε χωρίς να δεχτεί γκολ στο πρώτο ημίχρονο και όταν ο Δημήτρης Σαραβάκος στο 50΄ έβαλε μπροστά τον Παναθηναϊκό με 0-1 η πρόκριση στην επόμενη φάση είχε δρομολογηθεί.

Παρά το τελικό 3-2 υπέρ των Ιταλών ο Παναθηναϊκός με τα εκτός έδρας γκολ ήταν στην επόμενη φάση και στην κλήρωση της Ελβετίας!

Ο «μικρός» με τα 2 του γκολ είχε αφήσει εκτός συνέχειας την κορυφαία Ιταλική ομάδα.

Η κλήρωση της επόμενης φάσης δεν έβγαλε κάποιο «μεγαθήριο». Η Ουγγρική Χόνβεντ δεν ήταν η αντίπαλός που θα σκορπούσε «τρόμο» και «πανικό». Ήταν μία κλήρωση «λουκούμι» για τους «πράσινους».

Όσο εύκολη και βατή αντίπαλος ήταν η Χόνβεντ τόσο πιο δύσκολη ήταν η πρόκριση του Παναθηναϊκού.

Το μεγαλύτερο μερίδιο της ανέλπιστης πρόκρισης του «τριφυλλιού» επί των Ούγγρων της Χόνβεντ το είχε ο Δημήτρης Σαραβάκος. Χωρίς αυτόν ο Παναθηναϊκός θα θυμόταν μόνο τις προκρίσεις επί των Γάλλων της Οσέρ και επί των Ιταλών της Γιουβέντους.

Στις 25 Νοεμβρίου του 1987, στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας Βουδαπέστη, η Χόνεβεντ υποδέχτηκε τον Παναθηναϊκό.

Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι 62 λεπτά μετά την έναρξη του παιχνιδιού ο Παναθηναϊκός ήταν πίσω στο σκορ με το εντυπωσιακό 5-0!

Όλοι είχαν συμβιβαστεί με τον επικείμενο αποκλεισμό του Παναθηναϊκού. Όλοι εκτός από τον Δημήτρη Σαραβάκο.

Πρώτα με μία εκτέλεση φάουλ «αλά Σαραβάκος» μείωσε για τον Παναθηναϊκό σε 5-1 στο 66΄ και στο 89΄ έκλεψε την μπάλα, μετά από ασυνεννοησία αμυντικού και τερματοφύλακα της γηπεδούχου ομάδας, και σε άδειο τέρμα μείωσε σε 5-2.

Καλύτερο αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να φέρει ο Παναθηναϊκός με την εμφάνιση που έκανε.

Άχρωμος, άτολμος και χωρίς νεύρο βρέθηκε να χάνει με 5-0 από την Χόνβεντ πριν αναλάβει δράση ο «μικρός» Δημήτρης Σαραβάκος.

Οι ελπίδες είχαν επιστρέψει στον Παναθηναϊκό και το μόνο που αρκούσε ήταν ένα καθαρό 3-0 για να προκριθεί στην επόμενη φάση.

Στην 12 Δεκεμβρίου 1987 ο οικοδεσπότης Παναθηναϊκός ήταν αποφασισμένος για την ανατροπή.

Μέχρι το ημίχρονο οι «πράσινοι» είχε καλύψει τα 2 από τα 3 γκολ που χρειάζονταν. Ο σκόρερ και των δύο τερμάτων ήταν ο Βαγγέλης Βλάχος.

Στο 55ο λεπτό ο Κώστας Αντωνίου μεγάλωσε το προβάδισμα του Παναθηναϊκού κάνοντας το 3-0 και δίνοντας για την ώρα την πρόκριση στο «τριφύλλι». Το νερό είχε μπει στο αυλάκι. Η πρόκριση ήταν πλέον στα «πόδια» των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού.

Ο μετέπειτα παίκτης του Παναθηναϊκού Γιόζεφ Φίτος, στο 58ο λεπτό μείωσε για την Χόνβεντ το σκορ σε 3-1 βάζοντας τους Ούγγρους ξανά στο παιχνίδι της πρόκρισης.

Η ανησυχία στους «κόλπους» των Παναθηναϊκών εξανεμίστηκε στο 64ο λεπτό όταν ο Κώστας Αντωνίου έκανε το 4-1 για τους “πράσινους”. Με αυτό το σκορ ο Παναθηναϊκός πήρε κεφάλι στην προσπάθεια πρόκρισης στην επόμενη φάση.

Το γκολ του Μπατσινίλα στο 82΄ έδιωξε κάθε σκέψη για αποκλεισμό.

Με το 5-1 υπέρ του ο Παναθηναϊκός ήταν στην επόμενη φάση, περιμένοντας να μάθει την αντίπαλο του στις «8» καλύτερες ομάδες του κυπέλλου Ουέφα, βγάζοντας από την ντουλάπα την κοντομάνικη εμφάνιση.

Εκεί τον περίμενε μία ομάδα από το Βέλγιο. Ήταν η Κλάμπ Μπριζ.

Ούτε κρύο ούτε ζέστη για τον Παναθηναϊκό ο οποίος είχε αποκλείσει μία Γαλλική, μία Ιταλική και μία Ουγγρική ομάδα για να φτάσει στις «8» καλύτερες ομάδες του Ουέφα για την περίοδο 1987-1988.

Είχε μπει η άνοιξη (2 Μαρτίου 1988) όταν ο Παναθηναϊκός υποδέχτηκε τους Βέλγους της Μπρίζ.

Μετά το 0-0 του ημιχρόνου ο Παναθηναϊκός με τον Δημήτρη Σαραβάκο να σκοράρει ξανά με άπιαστη κεφαλιά  προηγήθηκε στις αρχές (54΄) του δευτέρου ημιχρόνου με 1-0.

Γρήγορα η Μπριζ ισοφάρισε (57΄) με τον σπουδαίο Βέλγο ποδοσφαιριστή Γιανς Κέλεμαν πριν ο Κώστας Αντωνίου στο 65ο λεπτό βάλει τους «πράσινους» μπροστά με σκορ 2-1.

Δυστυχώς για το «τριφύλλι» η νίκη δεν ήρθε καθώς 5 λεπτά πριν την συμπλήρωση των 90 λεπτών οι Βέλγοι με τον Ντεγκρίζ ισοφάρισαν σε 2-2 αφήνοντας ανοιχτή την πρόκριση.

Το παιχνίδι παρακολούθησαν περισσότεροι από 70.000 θεατές.

Για τον Παναθηναϊκό το 2-2 δεν ήταν επιτυχία. Έπρεπε να ταξιδέψει στο Βέλγιο και να διεκδικήσει την πρόκριση στο εκτός έδρας παιχνίδι.

Παρά την προσπάθεια για πρόκριση στην επόμενη φάση («4») ο Παναθηναϊκός δεν τα κατάφερε μέσα στην Μπριζ.

Αν και στάθηκαν πού καλά στο παιχνίδι, οι «πράσινοι» ηττήθηκαν με 1-0 από τους Βέλγους μετά το γκολ του Μπρίλε Λάρσεν στο 44΄ του αγώνα και δεν κατάφεραν να προκριθούν στις «4» καλύτερες ομάδες του κυπέλλου Ουέφα.

Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για το «τριφύλλι» να περάσει για 3η φορά στην ιστορία του σε ημιτελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Παρά τον αποκλεισμό ο Δημήτρης Σαραβάκος είχε καταφέρει να βγει πρώτος σκόρερ εκείνη τη σεζόν στο Κύπελλο Ουέφα, με τα 6 γκολ που πέτυχε στην διοργάνωση.

Είχε γίνει ο κορυφαίος σκόρερ του Ουέφα για τη σεζόν 1987-1988, όπως το 1971 ο Αντώνης Αντωνιάδης ήταν πρώτος σκόρερ του κυπέλλου πρωταθλητριών στον δρόμο για τον τελικό του Γουέμπλεϊ.

Ο Δημήτρης Σαραβάκος σημείωσε με τον Παναθηναϊκό συνολικά 23 γκολ στις ευρωπαϊκές του συμμετοχές.

Τα 6 από αυτά τα σημείωσε στον δρόμο του Παναθηναϊκού προς τις 8 καλύτερες ομάδες του Ουέφα την περίοδο 1987-1988.

Ήταν ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης μαζί με τον Ούγγρο Κόβακς της Χόνβεντ και τον Μπρίλε Λάρσεν της Κλαμπ Μπριζ.

Είχαν σημειώσει από 6 τέρματα ο καθένας.

Εδώ στο επίσημο site της Uefa ο Δημήτρης Σαραβάκος μαζί με τους 2 άλλους πρώτους σκόρερς, τη σεζόν 1987-1988, στο κύπελλο Ουέφα.