Γνωρίζατε ότι… τη σεζόν 1991-1992 στην Α1 αγωνίστηκαν μόνο ομάδες από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη;
Δεν θέλαμε να το πιστέψουμε αλλά τη σεζόν 1991-1992 καμία επαρχιακή ομάδα δεν συμμετείχε στην Α1 του μπάσκετ! Και οι 12 ομάδες του πρωταθλήματος προέρχονταν από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.
Ποτέ ξανά στην ιστορία της Α1 δεν υπήρξε σεζόν στην οποία να αγωνίζονταν μόνο ομάδες της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας!
Τη σεζόν 1990-1991 ο Απόλλων Πατρών δεν τα κατάφερε και πήρε τον δρόμο για την Α2. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το πρωτάθλημα της επόμενης περιόδου, 1991-1992, να γίνει με ομάδες που προέρχονταν από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη
Ποιες ήταν αυτές οι 12 ομάδες που συγκρότησαν την Α1 τη σεζόν 1991-1992;
Από την Αθήνα αγωνίζονταν οι εννέα (9) από τις δώδεκα συνολικά ομάδες του Ελληνικού πρωταθλήματος!
Έχουμε και λέμε:
Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Πανιώνιος, Περιστέρι, Σπόρτιγκ, Παγκράτι, Δάφνη, Παπάγου.
Την Θεσσαλονίκη εκπροσώπησαν οι τρεις (3) γνωστές ομάδες:
ΠΑΟΚ, Άρης, Ηρακλής.
Ας δούμε σύντομα μία-μία τις 12 ομάδες που αγωνίστηκαν στην Α1 του μπάσκετ τη σεζόν 1991-1992!
ΠΑΟΚ
Ήταν η ομάδα που πάλευε για χρόνια να «αποκαθηλώσει» τον Άρη, τον «Αυτοκράτορα» του Ελληνικού μπάσκετ! Και το κατάφερε κερδίζοντας το πρωτάθλημα Ελλάδος.
Με προπονητή του τον «σοφό» Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο ΠΑΟΚ διέθετε σούπερ κορμό παικτών!
Φασούλας, Πρέλεβιτς, Κόρφας, Μπάρλοου, Φιλίππου, Μπουντούρης, Σταυρόπουλος ήταν τα μεγάλα ονόματα που οδήγησαν τον ΠΑΟΚ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος!
Την προηγούμενη χρονιά με προπονητή τον Σάκοτα ο ΠΑΟΚ έχασε το πρωτάθλημα στις λεπτομέρειες, με δικά του λάθη στο τέλος των τελικών με τον Άρη.
Τη σεζόν 1991-1992 ο «Δικέφαλος» ήταν ο κυρίαρχος και δίκαια έφτασε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, σπάζοντας την 8χρονη κυριαρχία του Άρη.
Ολυμπιακός
Αντίπαλος του ΠΑΟΚ στον τελικό των play-offs ήταν ο Ολυμπιακός του Γιάννη Ιωαννίδη!
Ο «ξανθός» ήταν παρελθόν για τον Άρη και με την στήριξη του Σωκράτη Κόκκαλη άρχισε να φτιάχνει την ομάδα που τα επόμενα χρόνια στέφθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδος.
Εκείνη τη σεζόν (1991-1992) ο Ιωαννίδης διάλεξε για ξένο παίκτη τον σπουδαίο Σέρβο σκόρερ Ζάρκο Πάσπαλιε.
Ο Πάσπαλιε με 33 πόντους μ.ο. «εκθρόνισε» από την 1η θέση των σκόρερς τον εκπληκτικό Νίκο Γκάλη!
Με Έλληνες παίκτες τους Σιγάλα, Καμπούρη, Ελληνιάδη, Παπαδάκο, Καρατζά. Αγγέλου κ.α., ο Ολυμπιακός έκανε την έκπληξη και βρέθηκε στον τελικό του πρωταθλήματος απέναντι στον «άπαιχτο» εκείνη τη σεζόν ΠΑΟΚ.
Ήταν η αρχή της φοβερής συνέχειας του Ολυμπιακού!
Άρης
Όλες οι «αυτοκρατορίες» κάποια στιγμή διαλύονται και ο Άρης της σεζόν 1991-1992 δεν φόβιζε κανέναν. Και ιδιαίτερα τον άλλον μεγάλο αντίπαλο από τη Θεσσαλονίκη τον ΠΑΟΚ.
Με πολλά προβλήματα από την αρχή της σεζόν, με ένα «ρόστερ» κορεσμένο σε παραστάσεις και τίτλους, ο Άρης δεν είχε την απαραίτητη ηρεμία και τα «φόντα» για να συνεχίσει την κυριαρχία του!
Ο «Γκάνγκστερ» Νίκος Γκάλης ήταν στην τελευταία του χρονιά, ο Γιαννάκης δεν τα έβρισκε με την διοίκηση, ο Έντγκαρ Τζόουνς αντικαθιστούσε τον Γουόλτερ Μπέρι και με τους υπόλοιπους της σπουδαίας ομάδας των προηγούμενων χρόνων να τραυματίζονται και να «γερνούν», ο κυρίαρχος Άρης ζούσε δύσκολες στιγμές.
Στα παραπάνω βάλτε και τους τέσσερις (4) προπονητές που κάθισαν στον «πάγκο» του, και αμέσως όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι ήταν αδύνατο για τον Άρη των διοικητικών προβλημάτων να ξανακαθίσει στον «θρόνο» του.
Παρά τα πολλά προβλήματα οι «κιτρινόμαυροι» κατάφεραν να κερδίσουν το κύπελλο απέναντι στην ΑΕΚ.
Ο τελικός απέναντι στην ΑΕΚ ήταν το τελευταίο παιχνίδι του Νίκου Γκάλη με τον Άρη!
ΑΕΚ
Στην 4η θέση του πρωταθλήματος τερμάτισε η ΑΕΚ του σπουδαίου Γιουγκοσλάβου παίκτη και προπονητή Κρέζιμιρ Τσόσιτς.
Η ΑΕΚ είχε τότε ένα «σούπερ» δίδυμο στην περιφέρεια.
Παταβούκας και Γαλακτερός ήταν το «Α και Ω» της «Ένωσης» τη σεζόν 1991-1992. Κοντά τους ως ξένος ο Τόμας Τζόρνταν με πολύ καλή συνολική παρουσία όλη τη σεζόν.
Στην ΑΕΚ έπαιζαν ακόμη οι Κατσικάρης, Κουντουράκης, Λανές και Αριδάς.
Πανιώνιος
Η ομάδα της Νέας Σμύρνης ήταν η κυπελλούχος για το 1991 και είχε βλέψεις 4άδας για τη σεζόν 1991-1992.
Με τον Τζον Χάντσον να είναι στη δεύτερη χρονιά του με τα «κυανέρυθρα», ο Πανιώνιος στερήθηκε από τη μέση της σεζόν τις υπηρεσίες του Σέρβου Μπένατσεκ ο οποίος αγωνίζονταν ως Έλληνας!
Σταθερή αξία της ομάδας οι Φάνης Χριστοδούλου και Γιώργος Γάσπαρης, ενώ στο «ρόστερ» υπήρχαν οι Δοξάκης, Χ.Χριστοδούλου, Μποσγανάς, Μπρούγος, Κικίλιας κ.α..
Ο Πανιώνιος του Τζούροβιτς δεν κατάφερε να συνεχίσει την επιτυχημένη του πορεία και κατέλαβε την 5η θέση στην βαθμολογία της Α1, μένοντας εκτός 4άδας του πρωταθλήματος
Περιστέρι
Στην 6η θέση της κανονικής διάρκειας αλλά στην 7η μετά τα αποτελέσματα των play-offs του πρωταθλήματος τερμάτισε το Περιστέρι το οποίο με προπονητή τον Κώστα Πετρόπουλο παρουσίασε ένα αξιόμαχο σύνολο.
Με ηγέτη τον Άγγελο Κορωνιό και συμπαραστάτες τους Ρόμπινσον, Μυλωνά και Κασουρίδη, το Περιστέρι έδειξε ότι, με καλούς παίκτες και πολύ δουλειά, ήταν μία από τις ανερχόμενες δυνάμεις του Ελληνικού μπάσκετ.
Ηρακλής
Με τους ίδιους βαθμούς με το Περιστέρι τερμάτισε, καταλαμβάνοντας την 7η θέση στην κανονική διάρκεια, και ο Ηρακλής ο οποίος είχε στον πάγκο του τον Στηβ Γιατζόγλου.
Στο «ρόστερ» του δέσποζε η φυσιογνωμία του Ντέϊβιντ Ίνγκραμ ο οποίος διένυε την τέταρτη (4η) και τελευταία σεζόν του με τη φανέλα του «Γηραιού»!
Κοντά του στο σκοράρισμα ήταν ο Δημήτρης Παπαδόπουλος και ο Λευτέρης Κακιούσης. Αγωνίστηκαν επίσης οι Χωλόπουλος, Κατσούλης και Τσέκος.
Παναθηναϊκός
Ο χειρότερος Παναθηναϊκός στην ιστορία της Α1 παρουσιάστηκε τη σεζόν 1991-1992.
Από την 7η θέση της περιόδου 1990-1991 ο Παναθηναϊκός έκανε… πρόοδο και βρέθηκε την επόμενη σεζόν στην 8η θέση!
Για πρώτη και μοναδική φορά από το 1967 ο Παναθηναϊκός έμεινε εκτός Ευρώπης!
Και οι επτά (7) προηγούμενες ομάδες εκπροσώπησαν σε κύπελλο πρωταθλητριών, κυπελλούχων και Κόρατς την χώρα μας. Ο Παναθηναϊκός δεν ήταν μέσα σε αυτές τις ομάδες.
Ο μόνος που ξεχώρισε από το «ναυάγιο» του Παναθηναϊκού ήταν ο Αντόνιο Ντέϊβις.
Δάφνη
Τον Παναθηναϊκό στη βαθμολογία (9η) ακολούθησε η Δάφνη η οποία είχε στο «ρόστερ» της τον υπέροχο Μέλβιν Τσίτουμ ο οποίος είχε για συμπαραστάτες τους Καραμανώλη, Μέλι, Μπιλή, Κατσίκη, Παραγυιό.
Η Δάφνη μετά και από τα play-offs τερμάτισε στην 11η θέση και έσωσε την κατηγορία!
Σπόρτιγκ
Τους ίδιους βαθμούς με τη Δάφνη είχε και ο Σπόρτιγκ ο οποίος από την 10η θέση της κανονικής περιόδου κέρδισε μία στα play-offs.
Στο σκοράρισμα ηγήθηκε ο Ντέρικ Χάμιλτον στην πρώτη του χρονιά στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Στο τέλος ήταν ο τρίτος (3ος) σκόρερ στην Α1.
Κοντά στον Χάμιλτον διακρίθηκαν με τον Σπόρτιγκ οι Παπαδημητρίου, Αβδάλας, Λινάρδος, Ζέρβας, Γ.Παπαδόπουλος!
Παγκράτι
Η γνωστή ομάδα της Αθήνας, το Παγκράτι, κατέλαβε την 11η θέση στην κανονική διάρκεια της Α1 ενώ μετά τα play-offs κέρδισε μία θέση.
Αυτός που τράβηξε το «κουπί» στην επίθεση του Παγκρατίου ήταν ο Ερλ Χάρισον.
Με τον Αμερικανό να σκοράρει συνεχώς το Παγκράτι κατάφερε να κρατηθεί στην Α1.
Δίπλα στον Χάρισον αγωνίστηκαν οι Μπακατσιάς, Γιαννόπουλος, Τζαλαλής, Παναγιωτόπουλος, Τόλιας, Χούμπαυλης.
Παπάγου
Η 9η και τελευταία ομάδα από την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας ήταν ο Παπάγου.
Ο συμπαθής Παπάγου δεν κατάφερε να αποφύγει την τελευταία θέση της βαθμολογίας με μόλις 3 νίκες στην κανονική διάρκεια. Στα play-offs για την αποφυγή της τελευταίας θέσης, το πάλεψε αλλά δεν κατάφερε να μείνει στην κατηγορία.
Για πρώτους σκόρερς είχε τους Λ.Χάμιλτον, Χουγκάζ, Γκάρο, Σκαραφίγκα, Λογοθέτη.
Αυτές ήταν οι 9+3 ομάδες των Αθηνών (του Πειραιώς) και της Θεσσαλονίκης οι οποίες ανταγωνίστηκαν για το πρωτάθλημα, την Ευρώπη και την αποφυγή του υποβιβασμού στην Α1 του Μπάσκετ τη σεζόν 1991-1992.
Την επόμενη σεζόν στην Α1 ανέβηκαν 3 ομάδες και από το πρωτάθλημα των 12 ομάδων του 1991-1992 πήγαμε στο πρωτάθλημα των 14 ομάδων του 1992-1993.
Ανάμεσα στις 14 ομάδες ήταν και δύο της επαρχίας.
Ο Απόλλων Πάτρας και η Λάρισα έσπασαν το «δίπολο» της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και αγωνίστηκαν στην Α1 μπάσκετ τη σεζόν 1992-1993.
Στο τέλος κατάφεραν και οι δύο επαρχιακές ομάδες να παραμείνουν στην Α1!