News

Γνωρίζατε ότι… το 1926 οι Έλληνες που ασχολούνταν με το ποδόσφαιρο υπολογίζονταν σε 20.000;

Γνωρίζατε ότι… το 1926 οι Έλληνες που ασχολούνταν με το ποδόσφαιρο υπολογίζονταν σε 20.000;
Έρευνα-Παρουσίαση: Φώτης Βαϊτσόπουλος

Αυτό προκύπτει από το δημοσίευμα της “εβδομαδιαίας εικονογραφημένης αθλητικής επιθέωρησις” όπως αυτοπροσδιορίζονταν, με την ονομασία «Αθλητικός Κόσμος».

Σε κείμενο δημοσιευμένο την 25η Ιουλίου 1926, ο συντάκτης υπολόγισε τόσο τους Έλληνες που «κλωτσούσαν» την μπάλα, όσο και τα σωματεία, επίσημα και ανεπίσημα.

Σύμφωνα με την έρευνα του συντάκτη με τα αρχικά Νς στην Ελλάδα του 1926 υπήρχαν 100 αναγνωρισμένα σωματεία τα οποία ασχολούνταν με το ποδόσφαιρο και συμμετείχαν σε αγώνες.

Σε αυτά προσέθετε και 500 ακόμη σωματεία, τα οποία δεν αναγνωρίζονταν από τις ποδοσφαιρικές αρχές.

Το σύνολο 600 επί 20 ποδοσφαιριστές ανά σωματείο, έδιναν σύμφωνα με τον συντάκτη τον εντυπωσιακό αριθμό των 12.000 ασκούμενων ποδοσφαιριστών σε όλη την Ελληνική επικράτεια.

Στον αριθμό αυτό δεν υπολογίζονταν οι σχολικές ομάδες ποδοσφαίρου δημοτικών και γυμνασίων, οι ποδοσφαιρικές ομάδες στρατού και ναυτικού, οι ποδοσφαιρικές ομάδες των τραπεζητικών, σιδηροδρομικών, εργατών, δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων  όπως χαρακτηριστικά σημείωνε ο συνεργάτης του «Αθλητικού Κόσμου».

Με όλους αυτούς να φοράνε τα «σορτσάκια» της εποχής τους για να παίξουν ποδόσφαιρο σε σκληρά και ξερά γήπεδα, ο αριθμός τους άγγιζε και ξεπερνούσε τις 20.000 σε όλη την Ελλάδα.

Να μην ξεχνάμε ότι τον καιρό που γράφονταν το κείμενο, στην Ελλάδα είχαν οργανωθεί και προοδεύσει τα πρώτα σωματεία που εξέφραζαν τις νέες προσδοκίες των προσφύγων.

Ο Πανιώνιος και ο Απόλλων από την Σμύρνη προσπάθησαν να δημιουργήσουν συνθήκες αθλητισμού στην νέα πατρίδα.

Η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ με την σειρά τους προσπάθησαν να εκφράσουν τους Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κοντά και ενδιάμεσα σε αυτούς  δημιουργήθηκε και ο Ολυμπιακός Πειραιώς.

Όλοι αυτοί (αλλά και όχι μόνο) συμπλήρωσαν τις παλαιότερες δυνάμεις του ποδοσφαιρικού χάρτη της Ελλάδας όπως ο Παναθηναϊκός, το Γουδί, ο Πανελλήνιος, ο Ηρακλής και ο Άρης από την Θεσσαλονίκη κ.α. ώστε μόλις έναν χρόνο αργότερα να διεξαχθεί το πρώτο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα με τελικό νικητή τον Άρη Θεσσαλονίκης.

Επιστρέφοντας στο κείμενο του «Αθλητικού Κόσμου»  να δώσουμε και την τελευταία σημαντική πληροφορία του δημοσιεύματος, η οποία αφορούσε τα ποδοσφαιρικά γήπεδα σε όλη την επικράτεια.

Όπως τόνιζε ο δημοσιογράφος, λίγα χρόνια πριν το 1926 μόλις δύο γήπεδα υπήρχαν σε όλη την Ελλάδα!

Το «Ποδηλατοδρόμιο» του Φαλήρου και το γήπεδο του «Ηρακλέως» στην Θεσσαλονίκη.

Την εποχή δημοσίευσης του κειμένου τα δύο γήπεδα είχαν γίνει παραπάνω από 10.

Έτσι στην Αθήνα γήπεδο είχαν ο Παναθηναϊκός και το Γουδί, ενώ δικά τους γήπεδα ετοίμαζαν ο Απόλλωνας και ο Πανελλήνιος.

Από την επαρχία ποδοσφαιρικό γήπεδο διέθεται η Ξάνθη, η Κομοτηνή, η Καβάλα, η Πάτρα, Το Αργοστόλι, η Μυτιλήνη.

Στο pdf που ακολουθεί μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο.

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 25-7-1926