News

Γνωρίζατε ότι… το 1987 ο Παναθηναϊκός δεν πέτυχε γκολ στις 3 πρώτες εκτός έδρας εμφανίσεις του;

Γνωρίζατε ότι… το 1987 ο Παναθηναϊκός δεν πέτυχε γκολ στις 3 πρώτες εκτός έδρας εμφανίσεις του;
Έρευνα-Παρουσίαση: Φώτης Βαϊτσόπουλος

Και μην νομίζεις αγαπητέ αναγνώστη και αγαπητή αναγνώστρια ότι ο Παναθηναϊκός είχε κάποιους «τυχαίους» ποδοσφαιριστές!

Διάβασε:

Σαργκάνης, Μήνου, Πατσιαβούρας, Καλιτζάκης, Ζάετς, Μαυρίδης, Σαραβάκος, Αντωνίου, Χρήστος και Θανάσης Δημόπουλος, Χατζηαθανασίου, Βλάχος, Γεωργαμλής, Ρότσα, Βαμβακούλας, Μπατσινίλας, Καλαντζής, Χριστοδούλου ήταν μερικοί από το πλούσιο «ρόστερ» το οποίο είχε να διαχειριστεί ο τότε προπονητής Βασίλης Δανιήλ.

Τι λες τώρα αγαπητέ αναγνώστη και αγαπητή αναγνώστρια; Είχε παικταράδες ο Παναθηναϊκός το 1987;

Σήμερα, εκείνο το «ρόστερ» θα έκανε περίπατο στο Ελληνικό πρωτάθλημα.

Αλλά τη δεκαετία του ΄80, την πιο ενδιαφέρουσα από πλευράς ανταγωνισμού και από πλευράς των ομάδων που πήραν πρωτάθλημα, όλα μπορούσαν να συμβούν.

Και στον Παναθηναϊκό του 1987-1988 συνέβησαν ανεξήγητα πράγματα στην αρχή του πρωταθλήματος!

Πως να εξηγηθεί, όταν μετά την δύσκολη νίκη με 2-1 στην πρώτη αγωνιστική της περιόδου εκείνης με αντίπαλο τον Λεβαδειακό ο Παναθηναϊκός έχασε με 1-0 από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς στην Θεσσαλονίκη;

Εντάξει, λίγο υπερβολικός ο τίτλος από τον «Φίλαθλο» της εποχής αλλά για τους «πράσινους» ήταν ένα γερό «χαστούκι» η ήττα από την Καλαμαριά!

Έδειχνε στους διοικούντες ότι δεν θα ήταν εύκολη η σεζόν για τον Παναθηναϊκό. Αλλά όχι μόνο για τον Παναθηναϊκό…

Την ίδια μέρα που ο Παναθηναϊκός «διασύρονταν» από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, ο Ντίνος Κούης του Άρη σημείωνε το 127ο του γκολ στην Α΄ εθνική, το οποίο τον έχριζε «αρχισκόρερ» του Άρη στο Ελληνικό πρωτάθλημα!

Σπουδαίος και μοναδικός ο Ντίνος Κούης, σπουδαία και τα επιτεύγματα του!

Ο Ντίνος Κούης, πρώτος σκόρερ στο Ελληνικό πρωτάθλημα το 1981 με 21 τέρματα, ολοκλήρωσε την καριέρα του στον Άρη το 1991 με τελικό απολογισμό τα 142 γκολ! Χωρίς φυσικά να είναι επιθετικός!

Γυρνάμε όμως στον Παναθηναϊκό και στις εμφανίσεις του στα εκτός έδρας παιχνίδια τη σεζόν 1987-1988.

Το κλίμα μετά την ήττα στην Καλαμαριά, στην πρώτη εξόρμηση στην επαρχία, δεν ήταν καλό όπως μας διαβεβαίωνε ο Φίλαθλος στις 16 Σεπτεμβρίου του 1987!

Και πως να μην είναι, όταν ο Παναθηναϊκός των σπουδαίων ποδοσφαιριστών έχανε, μετά από τραγικό λάθος της άμυνας του, με 1-0 από τον Απόλλωνα στην Καλαμαριά;

Ο πρώην ΠΑΟΚτσής Ράντε Πάπριτσα με πέναλτι έκανε το τελικό Απόλλων Καλαμαριάς-Παναθηναϊκός 1-0!

Η επόμενη «στάση» για τον Παναθηναϊκό ήταν η έδρα των Σερρών.

Για την τρίτη (3η) αγωνιστική ο Παναθηναϊκός ταξίδεψε στις Σέρρες για να αντιμετωπίσει τον γηπεδούχο Πανσερραϊκό.

Σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό ο οποίος έψαχνε να βρει τι πήγε στραβά στον αγώνα της Καλαμαριάς, το κλίμα στις Σέρρες ήταν ιδανικό μετά τις δύο (2) νίκες στις δύο (2) πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος 1987-1988.

Θα τρίτωνε το καλό για την ομάδα του Πανσερραϊκού ή ο Παναθηναϊκός θα κατάφερνε να «περάσει» από τις Σέρρες, όπως έκανε συνήθως;

Πολλοί πίστευαν ότι οι παίκτες του Παναθηναϊκού θα είχαν βάλει «μυαλό» μετά την ήττα από την Καλαμαριά, και εύκολα ή δύσκολα θα έφευγαν με το «διπλό» από την όμορφη πόλη της Μακεδονίας.

Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική μερικές φορές!

Και την πραγματικότητα των Σερρών την βίωσε ο Παναθηναϊκός στις 27 Σεπτεμβρίου του 1987.

Με την ίδια εμφάνιση, άνοστη και άχρωμη, όπως με τον Απόλλωνα στην Καλαμαριά, ο Παναθηναϊκός τα βρήκε «σκούρα» από τον πρωτοπόρο Πανσερραϊκό!

Όπως και στο παιχνίδι με την Καλαμαριά, ο Παναθηναϊκός δεν «έστριβε» για δεύτερο συνεχές εκτός έδρας παιχνίδι.

Μπροστά σε 16.000 (!) θεατές οι οποίοι είχαν κατακλύσει κάθε γωνιά στο γήπεδο των Σερρών, τα «λιοντάρια» του Πανσερραϊκού βρήκαν «μπόσικο» τον Παναθηναϊκό και με τέρμα του Γκέκα πήραν την σπουδαία νίκη που τους κρατούσε στην 1η θέση της βαθμολογίας.

Και μάλιστα χωρίς να έχουν δεχτεί γκολ!

Ήταν η μοναδική ομάδα η οποία είχε κρατήσει το «0» και στα τρία (3) πρώτα παιχνίδια του πρωταθλήματος!

Ο Παναθηναϊκός κάτι δεν έκανε καλά, με συνέπεια να γνωρίσει δύο συνεχόμενες ήττες εκτός έδρας με 1-0 από αντιπάλους που ήταν στα «μέτρα» του.

Δεν ήταν καλός «οιωνός» για τους «πράσινους» οι δύο συνεχόμενες ήττες και το «0» στην επίθεση!

Παρά τις προσπάθειες των παικτών του Παναθηναϊκού να ισοφαρίσουν το παιχνίδι, το τελικό αποτέλεσμα δεν άλλαξε.

Ο ομάδα του προπονητή Βλάντιμιρ Ταμπόρσκι πατούσε καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο και δίκαια κέρδισε το παιχνίδι!

Μάλιστα οι Σερραίοι έσπασαν παράδοση που τους ήθελε να μην κερδίζουν τον Παναθηναϊκό από το 1976 στην έδρα τους!

Δείτε πως ο Παναθηναϊκός έφυγε με «σκυμμένο» το κεφάλι από την έδρα του Πανσερραϊκού, μετά το γκολ του Γκέκα!

Ο προπονητής Δανιήλ δεν μπορούσε να βρει τι πήγαινε στραβά και ο Παναθηναϊκός είχε δύο (2) ήττες στα τρία (3) πρώτα παιχνίδια της σεζόν και μάλιστα με υποδιαίστερες ομάδες!

Ενώ θα περίμεναν στην ομάδα να ξεκινήσουν με το «3 στα 3», ο Δανιήλ και ο Παναθηναϊκός έδειχναν ότι δεν είχαν πάρει «ζεστά» την έναρξη του πρωταθλήματος.

Και αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι λεγόμενες μικρές ομάδες να «φιγουράρουν» στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας μετά τις τρεις (3) πρώτες αγωνιστικές!

Όπως βλέπετε η Λάρισα, ο Πανσερραϊκός και ο Εθνικός ήταν στην κορυφή της βαθμολογίας!

Η σπουδαία ομάδα του Γιάτσεκ Γκμοχ θα παρέμενε μέχρι το τέλος στην πρώτη θέση και θα ολοκλήρωνε ιδανικά μία χρονιά «όνειρο» για την Λάρισα!

Στην βαθμολογία παραπάνω βλέπουμε τους Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό να βρίσκονται στην ίδια θέση με δύο (2) βαθμούς» συγκομιδή!

Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός την ίδια μέρα, αν και προηγήθηκε του Πανιωνίου με 1-0 δεν κατάφερε να το κρατήσει και να σημειώσει την πρώτη του νίκη!

Με θαυμάσια κεφαλιά του Θωμά Μαύρου ο Πανιώνιος έφυγε με το «Χ» από το Ολυμπιακό στάδιο!

Ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να περιμένει μέχρι την 12η αγωνιστική (!) για να πραγματοποιήσει την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα! Έκανε ένα από τα χειρότερα πρωταθλήματα στην πολύχρονη παρουσία του στην Α΄ εθνική!

Στα αξιοσημείωτα γεγονότα των τριών (3) πρώτων αγωνιστικών, της περιόδου 1987-1988, ήταν ότι η Λάρισα είχε κερδίσει και τα 3 παιχνίδια της με σκορ 3-1, ότι ο Πανσερραϊκός ήταν η μόνη ομάδα που δεν είχε δεχτεί γκολ, και ότι ο Θωμάς Μαύρος (4 γκολ) και ο Ευρυπίδης Σαμόλης του Άρη (3 γκολ) είχαν σκοράρει σε όλα τα παιχνίδια των ομάδων τους!

Εκείνη την αγωνιστική (3η) του πρωταθλήματος 1987-1988, μόνο ο Παναθηναϊκός δεν είχε καταφέρει να σκοράρει!

Οι υπόλοιπες 15 ομάδες είχαν βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα!

Ο Παναθηναϊκός παράλληλα είχε γίνει η μοναδική ομάδα του πρωταθλήματος η οποία δεν είχε σκοράρει σε δύο (2) συνεχόμενα παιχνίδια!

Έτσι ο επόμενος αγώνας με τον Εθνικό ήταν ένα «ντέρμπι» για τον Παναθηναϊκό!

Έπρεπε να το κερδίσει οπωσδήποτε!

Ήθελε νίκη και  για τους βαθμούς αλλά και για να αλλάξει το βαρύ κλίμα μέσα στην ομάδα!

Παρά την καλή προσπάθεια του Εθνικού, το παιχνίδι κρίθηκε υπέρ του Παναθηναϊκού με σκορ 1-0, μετά το άπιαστο σουτ του Χρήστου Δημόπουλου στο πρώτο ημίχρονο.

Ανάσα για τον Παναθηναϊκό το «φτωχό» 1-0 επί του Εθνικού, του έδινε άλλον “αέρα” για την συνέχεια του πρωταθλήματος!

Και η συνέχεια είχε… Θεσσαλονίκη!

Για την 5η αγωνιστική εκείνης τη σεζόν, Ηρακλής και Παναθηναϊκός αγωνίστηκαν αντίπαλοι στο Καυτανζόγλειο στάδιο αλλά το θέαμα που προσέφεραν στους φιλάθλους δεν ανταποκρίνονταν στους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονταν μέσα στο γήπεδο.

Το τελικό 0-0 δεν ικανοποίησε καμία από τις δύο ομάδες.

Ο Ηρακλής του Χατζηπαναγή, του Κωφίδη, του Παπαϊωάννου, του Καραΐσκου και των άλλων σπουδαίων παικτών δεν είχε ξεκινήσει καλά και αυτή ήταν η δεύτερη ισοπαλία στα τέσσερα (4) πρώτα παιχνίδια του πρωταθλήματος!

Νίκη δεν είχε σημειώσει ακόμη!

Για τον Παναθηναϊκό αυτό ήταν το τρίτο (3ο) συνεχόμενο εκτός έδρας παιχνίδι στο οποίο οι παίκτες του δεν κατάφεραν να σκοράρουν.

Οι σπουδαίοι μέσοι και επιθετικοί του «τριφυλλιού» έμειναν «άσφαιροι» για ακόμη ένα εκτός έδρας παιχνίδι!

Για τον Παναθηναϊκό το γεγονός ότι πήρε τον πρώτο εκτός έδρας πόντο και ότι αυτή τη φορά κράτησε «ανέπαφη» την «εστία» του ήταν μία πρόοδος.

Αλλά ήταν το μοναδικό θετικό γεγονός!

Εκείνη η μέρα (27/9/1987) σημαδεύτηκε από το «σκληρό» φάουλ του Γιώργου Παπαδόπουλου πάνω στον «μαέστρο» του Παναθηναϊκού Βέλιμιρ Ζάετς!

Ήταν η στιγμή όπου ο «λαγός» του Παναθηναϊκού ολοκλήρωνε ουσιαστικά την καριέρα του με τα «πράσινα».

Το βίαιο φάουλ του Παπαδόπουλου έφερε στην συνέχεια μηνύσεις από την πλευρά του Ζάετς προς τον παίκτη του Ηρακλή, ισχυριζόμενος ότι ήταν ένα προμελετημένο, εσκεμμένο χτύπημα!

Ο Κροάτης αέρινος «χαφ», δεν κατάφερε να επανέλθει στα υψηλά «στάνταρ» μετά το κάταγμα του ποδιού του.

Για τον Παναθηναϊκό οι πρώτες πέντε (5) αγωνιστικές  της περιόδου 1987-1988 δεν ήταν επιτυχημένες.

Με 2 δύο νίκες εντός στο γκολ, με 2 ήττες εκτός και μία ισοπαλία χωρίς να καταφέρει να σκοράρει, ο Παναθηναϊκός δεν έκανε το ιδανικό ξεκίνημα.

Γρήγορα όμως το κλίμα άλλαξε!

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε την 6η αγωνιστική του ΠΑΟΚ στο Ολυμπιακό στάδιο με σκορ 2-1, και κατόπιν «σκόρπισε» τον Ολυμπιακό ως φιλοξενούμενος με 1-4 και άλλαξε το κακό κλίμα των πρώτων αγωνιστικών.

Συν το γεγονός ότι υπήρξαν και τα παιχνίδια με τη Γιουβέντους, με την γνωστή θετική κατάληξη για τους «πράσινους», για τα οποία θα κάνουμε ειδικό αφιέρωμα.

Η κακή «αύρα» των πρώτων αγώνων της περιόδου 1987-1988 είχε δώσει τη θέση της στην αισιοδοξία στο «στρατόπεδο» του Παναθηναϊκού!

Παρά την αντιστροφή του κλίματος, ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να πρωταγωνιστήσει στο πρωτάθλημα της περιόδου 1987-1988.

Τερμάτισε 5ος με 36 βαθμούς, επτά (7) λιγότερους από την πρωταθλήτρια Λάρισα η οποία γίνονταν η πρώτη και μοναδική επαρχιακή ομάδα η οποία τερμάτιζε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος.

Οι οκτώ (8) εκτός έδρας ήττες του Παναθηναϊκού εκείνη τη σεζόν αποτελούν μία από τις χειρότερες επιδόσεις του μακριά από το γήπεδο του.

Ο Παναθηναϊκός του Δανιήλ «πλήρωσε» το πολύ κακό ξεκίνημα του και την αδυναμία του στα εκτός έδρας παιχνίδια, και παρά το καταπληκτικό υλικό που είχε δεν κατάφερε να διεκδικήσει το πρωτάθλημα της σεζόν 1987-1988.

Παρηγοριά η καλή πορεία στο κύπελλο Ουέφα εκείνης της περιόδου και η κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδος με αντίπαλο τον Ολυμπιακό…