Γνωρίζατε ότι… το 1993 ο Παναθηναϊκός του Νίκου Γκάλη, νίκησε τον Άρη στην Θεσσαλονίκη μετά από… 150 μήνες;
Το καλοκαίρι του 1993 το ρόστερ του μπασκετικού Άρη με τίποτα δεν θύμιζε την ομάδα που είχε κατακτήσει 7 συνεχόμενες χρονιές το πρωτάθλημα Ελλάδος.
Οι Γκάλης και Γιαννάκης, οι δύο «θρύλοι» της ομάδας, είχαν αποχωρήσει.
Πρώτα ο Νίκος Γκάλης το καλοκαίρι του 1992 και μετά ο Παναγιώτης Γιαννάκης το καλοκαίρι του 1993.
Φυσικά πιο μπροστά είχε φύγει από την ομάδα ο πρωτομάστορας των επιτυχιών, ο προπονητής Γιάννης Ιωαννίδης. Ο «ξανθός» κατέβηκε στον Πειραιά για να δημιουργήσει τον Ολυμπιακό του Σωκράτη Κόκκαλη και ουσιαστικά να μεταφέρει στην πρωτεύουσα το Ελληνικό μπάσκετ, που είχε γνωρίσει μοναδικές στιγμές δόξας στη Θεσσαλονίκη.
Ο Γκάλης μετά το τελευταίο κύπελλο με τον Άρη το 1992, έδωσε τα χέρια με τον Παύλο Γιαννακόπουλο και φόρεσε τα «πράσινα» του Παναθηναϊκού.
Από την άλλη ο Παναγιώτης Γιαννάκης έμεινε μία επιπλέον χρονιά στον Άρη, αλλά και αυτός το καλοκαίρι του 1993, μετά την κατάκτηση του κυπέλλου κυπελλούχων, τράβηξε για…Νέα Σμύρνη και φόρεσε τη φανέλα του Πανιωνίου.
Χωρίς τους τρεις ηγέτες της ομάδας, ο Άρης του 1993 είχε χάσει από την «αίγλη» του παρελθόντος.
Οι μόνοι παίκτες που θύμιζαν κάτι από τον Άρη της σπουδαίας ομάδας της δεκαετίας του 1980 ήταν οι Μισούνωφ και Λυπηρίδης καθώς και ο νέος τότε Βουρτζούμης.
Κοντά τους ήταν ο Ντίνος Αγγελίδης που είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα του 1991 και ο Σέρβος Μίροσλαβ Πετσάρσκι ο οποίος είχε εμπειρία με την συμμετοχή του σε F-4 με την Παρτιζάν Βελιγραδίου.
Ο Άρης είχε επίσης τον «φέρελπι» Παναγιώτη Λιαδέλη, τον Ελληνοποιημένο Ιγκόρ Μωραΐτη από την προηγούμενη σεζόν, ενώ είχε υπογράψει με τους «κιτρινόμαυρους» ο άλλοτε παίκτης του Πανιωνίου Γιώργος Γάσπαρης.
Αυτός που κλήθηκε να καθοδηγήσει τους παραπάνω παίκτες, ήταν ο γνωστός στο Ελληνικό κοινό Βλάντε Τζούροβιτς.
Ο Σέρβος είχε δώσει τα διαπιστευτήρια του, φτιάχνοντας την υπέροχη ομάδα του Πανιωνίου η οποία το 1991 κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδος απέναντι στον ΠΑΟΚ.
Για ξένους στον Άρη διάλεξε τον Μαυροβούνιο Ζντράβκο Ραντούλοβιτς και τον Αμερικανό Άντονι Φρέντερικ.
Με όλους τους παραπάνω θα προσπαθούσε ο Τζούροβιτς, στο πρωτάθλημα του 1993-1994, να διεκδικήσει τα πρωτεία.
Η «τύχη» και η κλήρωση τα έφερε έτσι ώστε ο Άρης να παίξει την πρώτη αγωνιστική του νέου πρωταθλήματος απέναντι στον Παναθηναϊκό του… Νίκου Γκάλη.
Οι δύο ομάδες ήταν αντιμέτωπες στον μεγάλο τελικό του κυπέλλου του 1993 στον οποίο ο «γκάνγκστερ» Νίκος Γκάλης κατέκτησε τον μοναδικό του τίτλο με τον Παναθηναϊκό, απέναντι στον «δράκο» Παναγιώτη Γιαννάκη.
Χωρίς τον τελευταίο του «στρατηγό», τον Παναγιώτη Γιαννάκη, ο Άρης του Βλάντε Τζούροβιτς είχε δύσκολο έργο απέναντι στον «γεμάτο» Παναθηναϊκό.
Οι «πράσινοι» είχαν στο «ρόστερ» τους, εκτός από τον Γκάλη, τον πρώην παίκτη του Άρη Στόγιαν Βράνκοβιτς, τους Έλληνες Κώστα Παταβούκα, Φραγκίσκο Αλβέρτη, Νίκο Οικονόμου και Χρήστο Μυριούνη.
Ως δεύτερο ξένο ο Παναθηναϊκός είχε «επενδύσει» στον Αλεξάντερ Βολκώφ, τον πιο ακριβοπληρωμένο ξένο μπασκετμπολίστα της Α1.
Φυσικά είχε και στο «ρόστερ» του τους Ελληνοποιημένους Τιτ Σοκ και Άιβαρ Κούουσμα.
Προπονητής για τους πράσινους ήταν ο πρωταθλητής Ευρώπης με την Ποπ ΄84, την γνωστή μας Γιουγκοπλάστικα, Ζέλικο Παβλίσεβιτς.
Με αυτά τα «ρόστερ» αλλά με διαφορετικές αφετηρίες συναντήθηκαν στις 19 Σεπτεμβρίου του 1993 στη Θεσσαλονίκη ο Άρης και ο Παναθηναϊκός.
Η «πρεμιέρα» της Α1 για τη σεζόν 1993-1994 δεν πραγματοποιήθηκε στο «άντρο» του Άρη, το Αλεξάνδρειο μέλαθρο.
Λόγω της Έκθεσης της Θεσσαλονίκης που γίνονταν παράλληλα, ο Άρης φιλοξένησε τον Παναθηναϊκό στο γήπεδο του Ηρακλή, το Ιβανώφειο.
Εκεί θα προσπαθούσε ο Άρης να κάνει 14 τις συνεχόμενες νίκες του στη Θεσσαλονίκη απέναντι στον Παναθηναϊκό.
Και αυτό γιατί η τελευταία φορά που είχαν φύγει οι «πράσινοι» με το «ροζ φύλλο αγώνος» ήταν το 1981, όταν αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ελλάδος.
Έκτοτε και για 13 παιχνίδια, εκ των οποίων τα 12 στη Θεσσαλονίκη και το ένα στον Βόλο, ο Άρης κέρδιζε πάντα τον Παναθηναϊκό ως γηπεδούχος!
Είχαν περάσει δηλαδή… 150 μήνες από την τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός είχε κερδίσει τον Άρη ως φιλοξενούμενος.
Για 12,5 χρόνια ο Άρης δεν είχε πρόβλημα να νικάει, εύκολα ή δύσκολα, πάντα τον Παναθηναϊκό στην έδρα του και το ίδιο ήθελε να κάνει στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος τον Σεπτέμβριο του 1993.
Η συνολική διαφορά στις 13 αυτές νίκες ήταν οι 167 πόντοι υπέρ των «κιτρινόμαυρων».
Όμως όπως σημειώσαμε πιο πριν… τα πράγματα είχαν αλλάξει.
Μπορεί ο Άρης να ήταν γηπεδούχος, αυτός που φάνταζε ως «φαβορί» ήταν ο Παναθηναϊκός των σπουδαίων «αστέρων».
Το παιχνίδι ήταν «ντέρμπι» στο πρώτο ημίχρονο, όσο δηλαδή είχε δυνάμεις ο Άρης.
Με το σκορ στο 38-44 πήγαν οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια.
Η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων φάνηκε στο δεύτερο ημίχρονο όπου ο Παναθηναϊκός δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης στον Άρη.
Με τον Γκάλη να θυμίζει τον… «γκάνγκστερ» του Άρη, και με συμπαραστάτες τους Βολκώφ, Παταβούκα και Σοκ, οι «πράσινοι» πάτησαν «γκάζι» και κατάφεραν μετά από 40 λεπτά να επιβληθούν με σκορ 76-100!
Οι +24 πόντοι του Παναθηναϊκού επί του Άρη ήταν η μεγαλύτερη διαφορά που είχε κερδίσει το «τριφύλλι» στις 30 μέχρι τότε συνολικές νίκες του απέναντι στον «αυτοκράτορα» του Ελληνικού μπάσκετ.
Παραλίγο να ισοφαρίσει το 100-74 που είχε νικήσει την περίοδο 1987-1988 ο Άρης στο Αλεξάνδρειο.
Μπορεί αγωνιστικά το παιχνίδι να είχε αναδείξει νικητή τον Παναθηναϊκό, όμως οι δύο ομάδες το «τερμάτισαν» όπως θα λέγαμε σήμερα με τιις «ενστάσεις» που έκαναν.
Πρώτα ο Άρης για αντικανονική συμμετοχή του… Έλληνα Κούουσμα, διότι αγωνίστηκε το καλοκαίρι του 1993 στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με την Εσθονία…
Και κατόπιν ο Παναθηναϊκός.
Προσέξτε!
Ο Παναθηναϊκός κατέθεσε έξι (6) ενστάσεις…
Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ» της εποχής, οι 6 ενστάσεις των «πράσινων» πρέπει να αποτελούσαν… παγκόσμιο ρεκόρ σε όλα τα αθλήματα!
Εντάξει φίλες και φίλοι ένα χαμόγελο ζωγραφίστηκε στο πρόσωπο σας.
Ποιες ενστάσεις έκανε το «τριφύλλι», που ίσως να… μην χωρούσαν στο βιβλίο «Γκίνες»;
Η πρώτη ένσταση αφορούσε τον… απόντα Παναγιώτη Γιαννάκη!
Ένα χρέος 151 εκατομμυρίων δραχμών του Άρη προς τον «δράκο» ήταν η αφορμή για την πρώτη ένσταση του Παναθηναϊκού.
Η δεύτερη ένσταση είχε να κάνει με την «μη κατάθεση του προϋπολογισμού του Άρη στην ΕΣΑΚ».
Παράλληλα οι «πράσινοι» έκαναν ένσταση για την «μη κατάθεση των μηνιαίων πινάκων εσόδων-εξόδων για τον μήνα Ιούλιο» όπως είχε υποχρέωση ο Άρης.
Η τέταρτη ένσταση αφορούσε την «αντικανονική συμμετοχή των Φρέντερικ, Ραντούλοβιτς, Λιαδέλη, Πετσάρσκι και Αγγελίδη» μιας και ο Άρης δεν είχε καταβάλει στον ΠΣΑΚ το 2% από τα χρήματα τους.
Η πέμπτη ένσταση του Παναθηναϊκού έγινε για «αντικανονική συμμετοχή των Λιαδέλη, Πουρνάρα και Μωραΐτη» καθώς ως φαίνεται ο Άρης είχε ιδιωτικά συμφωνητικά με τους τρεις αυτούς παίκτες και τα χρήματα και οι όροι πληρωμής δεν ήταν ξεκάθαροι.
Τέλος οι «πράσινοι» έκαναν ένσταση και έκτη φορά για «αντικανονική συμμετοχή των δύο ξένων της ομάδας του Άρη». Η διοίκηση του Άρη δεν είχε καταθέσει τα πρωτότυπα συμβόλαια των Φρέντερικ και Ραντούλοβιτς στην ΕΣΑΚ και έτσι ο Παναθηναϊκός υπέβαλε ακόμη μία ένσταση.
Με αυτά και με κείνα, με ενστάσεις ή χωρίς, ο Παναθηναϊκός θριάμβευσε στο Ιβανώφειο και έσπασε μία «κατάρα» που κράτησε… 150 μήνες.
Με μεγάλο πρωταγωνιστή του παιχνιδιού τον Νίκο Γκάλη οι «πράσινοι» των αδερφών Γιαννακόπουλοι έδειξαν τις προθέσεις τους από τον πρώτο αγώνα της σεζόν 1993-1994.
Ο 36χρονος (!) Γκάλης, με 30 πόντους στο καλάθι της πρώην ομάδας του, θύμισε τον γνωστό «Νικ». Σαν το παλιό καλό κρασί, σκόραρε και μοίραζε ασίστ, «σκοτώνοντας» τον Άρη.
Μετά το πέρας του παιχνιδιού δήλωσε: Δείξαμε ότι είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση. Είμαστε αισιόδοξοι από αυτή τη σπουδαία νίκη αλλά τα μυαλά μας δεν παίρνουν αέρα.
Στην ερώτηση για την πρώην ομάδα του τον Άρη, ο σπουδαιότερος Έλληνας μπασκετμπολίστας τόνισε ότι ο Άρης θα βρει σύντομα το δρόμο του και θα σημειώσει νίκες.
Αυτά συνέβησαν στις 19 Σεπτεμβρίου του 1993, πριν ακριβώς 30 χρόνια, στο Ιβανώφειο της Θεσσαλονίκης, όπου ο Παναθηναϊκός έσπασε μία παράδοση 13 συνεχόμενων ηττών απέναντι στον Άρη.
Με ηγέτη τον μοναδικό Νίκο Γκάλη οι «πράσινοι» του Ζέλικο Παβλίσεβιτς δεν άφησαν περιθώρια αμφισβήτησης στον Άρη του Βλάντε Τζούροβιτς και με σκορ 76-100 κέρδισαν στην «πρεμιέρα» της αγωνιστικής περιόδου 1993-1994.
Μπορείτε να δείτε όλο το παιχνίδι, αλλά και τις δηλώσεις στην κάμερα του Νίκου Γκάλη, στο βίντεο που ακολουθεί.