News

Γνωρίζατε ότι… το Ολυμπιακό στάδιο έκανε εγκαίνια το 1982 στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες Στίβου;

Γνωρίζατε ότι… το Ολυμπιακό στάδιο έκανε εγκαίνια το 1982 στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες Στίβου;
Έρευνα-Παρουσίαση: Φώτης Βαϊτσόπουλος

Ήταν 8 Ιανουαρίου του 1980 όταν ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Καραμανλής, τοποθέτησε τον «θεμέλιο λίθο» σε αυτό που ονομάζουμε σήμερα Ολυμπιακό στάδιο.

Στη χώρα μας είχε δοθεί η ευκαιρία να φιλοξενήσει για δεύτερη φορά τους Πανευρωπαϊκούς αγώνες ανοιχτού Στίβου, και η ανάγκη για ένα νέο, μεγάλο και λειτουργικό στάδιο ήταν προτεραιότητα.

Οι απαραίτητοι χώροι για την κατασκευή του στο Μαρούσι είχαν βρεθεί κατά τη δεκαετία του ΄70 και η επιθυμία της ΙΑΑΦ για ένα πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα με την «αφρόκρεμα» των Ευρωπαίων αθλητών στην γενέτειρα των Ολυμπιακών αγώνων επίσπευσε τις εργασίες.

Παρούσης της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν αυτός που τοποθέτησε την πλάκα εγκαινίων.

Στις δηλώσεις του τόνισε:

Αισθάνομαι ειλικρινή χαρά που θεμελιώνω επιτέλους το μεγάλο αυτό έργο για τον αθλητισμό μας.

΄Νους υγιής΄ έλεγαν οι πρόγονοι μας ΄εν σώματι υγιεί΄. Πρόκειται για δόγμα που μολονότι πέρασαν χιλιάδες χρόνια ούτε αναθεωρήθηκε ούτε αποδυναμώθηκε.

Με την ευκαιρία της ωραίας αυτής εορτής, αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς όλους εκείνους που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του αθλητισμού της πατρίδας μας και να τους ευχηθώ λαμπρές επιτυχίες.

Αυτά ήταν μερικά από τα λόγια του τότε πρωθυπουργού.

Στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (Ο.Α.Κ.Α.), λόγω της παρουσίας του στο Μαρούσι, δόθηκε το όνομα του Μαρουσιώτη Ολυμπιονίκη του 1896 στον Μαραθώνιο, Σπύρου Λούη.

Η έκταση των 1.000 στεμμάτων είχε αποκτηθεί από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και οι εργασίες για την ολοκλήρωση του σταδίου κράτησαν δυόμιση χρόνια.

Έτσι στις 6 Σεπτεμβρίου του 1982, την ημέρα που ξεκίνησαν οι 13οι Πανευρωπαϊκοί αγώνες στίβου, έγιναν τα εγκαίνια παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και 80.000 Ελλήνων θεατών.

Στους 13ους Πανευρωπαϊκούς αγώνες στίβου πήραν μέρος 777 αθλητές και αθλήτριες από 30 Ευρωπαϊκές χώρες.

Την έναρξη των αγώνων, στο κατάμεστο Ολυμπιακό στάδιο, έκανε ο Κ.Καραμανλής.

Μπορείτε να δείτε και να ακούσετε την ομιλία του τότε Πρόεδρου της Δημοκρατίας στο παρακάτω βίντεο καθώς και εκτεταμένα πλάνα της εναρκτήριας γιορτής που έγινε στο χορτάρι του Ολυμπιακού σταδίου.

Οι 13οι Πανευρωπαϊκοί αγώνες Στίβου είχαν σπουδαία επιτυχία.

Ξένοι αθλητές και παράγοντες απόλαυσαν τους αγώνες στους οποίους είχαμε και Ελληνικές επιτυχίες από τις Ακοντίστριες Άννα Βερούλη και Σοφία Σακοράφα, οι οποίες κατέκτησαν το Χρυσό και Χάλκινο μετάλλιο στους αγώνες της πατρίδας μας.

Ήταν τα πρώτα μετάλλια στις γυναίκες που κέρδισαν οι Ελληνίδες αθλήτριες σε Πανευρωπαϊκούς αγώνες Στίβου.

Δείτε στιγμιότυπα από τον αγώνα των δύο εκ των σημαντικότερων Ελληνίδων αθλητριών.

Στους αγώνες της Αθήνας σημειώθηκαν τέσσερα (4) παγκόσμια ρεκόρ.

Εκείνος που ξεχώρισε στους άνδρες και σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ ήταν ο Βρετανός δεκαθλητής Ντέιλι Τόμπσον.

Ήταν ο μόνος άνδρας που πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ στους 13ους Πανευρωπαϊκούς αγώνες στίβου.

Μάζεψε από τα 10 αγωνίσματα, 8.774 βαθμούς!

Αντίθετα στις γυναίκες σημειώθηκαν τρία παγκόσμια ρεκόρ.

Στα δύο από αυτά είχε συμμετοχή η σπουδαία Ανατολιγερμανίδα πρωταθλήτρια των 400 μέτρων Μαρίτα Κοχ.

Πρώτα συνέτριψε το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ με 48.16 στο αγώνισμα.

Δείτε πως.

Το δεύτερο έγινε και αυτό με τη συμμετοχή της Κοχ καθώς η Ανατολική Γερμανία σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ στα 4Χ400 μέτρα.

Δείτε στο βίντεο το παγκόσμιο ρεκόρ των άπιαστων Ανατολικογερμανίδων.

Η Μαρίτα Κοχ διατηρεί από το 1985, το παγκόσμιο ρεκόρ στα 400μ. με χρόνο 47.60.

Παγκόσμιο ρεκόρ σημειώθηκε και στο άλμα εις Ύψος των γυναικών από την Δυτικογερμανίδα αυτή τη φορά Ούλρικε Μάιφαρτ.

Ήταν μόλις 16 ετών το 1972 όταν η Μάιφαρτ κέρδισε τους Ολυμπιακούς αγώνες που έγιναν στην πατρίδα της, στο Μόναχο.

Το 1982, σε ηλικία 26 ετών, η Ούλρικε Μάιφαρτ σημείωσε παγκόσμιο στην Αθήνα με άλμα στα 2.02 μέτρα, παίρνοντας το ρεκόρ από την παρούσα στην διοργάνωση Ιταλίδα Σάρα Σιμεόνι.

Η Σιμεόνι ήταν η πρώτη που έτρεξε να συγχαρεί την Γερμανίδα πρωταθλήτρια.

Δείτε το παγκόσμιο ρεκόρ που σημείωσε η Μάιφαρτ.

Εκτός από τα παγκόσμια ρεκόρ, στους πανευρωπαϊκούς αγώνες σημειώθηκαν και δεκάδες ρεκόρ αγώνων αλλά και πανευρωπαϊκά ρεκόρ.

Η αύρα του νέου σταδίου έδωσε την δύναμη στους αθλητές και τις αθλήτριες να σημειώσουν τους καλύτερους χρόνους των αγώνων μέχρι τότε.

Μεγάλοι πρωταγωνιστές των αγώνων της Αθήνας στους άνδρες ήταν ο Ιταλός Αλμπέρτο Κόβα στα 10.000 μέτρα, ο Δυτικογερμανός αθλητής του Ύψους Ντίτμαρ Μέκενμπουργκ, ο Σοβιετικός πρωταθλητής της Σφυροβολίας Γιούρι Σέντυχ, ο οποίος διατηρεί από το 1986 το παγκόσμιο ρεκόρ, και ο Ανατολικογερμανός αθλητής του άλματος εις Μήκος Λουτζ Ντομπρόφσκι.

Στις γυναίκες ξεχώρισαν επίσης η Ανατολικογερμανίδα Μάρλις Γκερ στα 100 μέτρα, η Ρουμάνα Βάλι Ιονέσκου στο άλμα εις μήκος και η Πορτογαλίδα αθλήτρια του Μαραθωνίου Ρόζά Μότα.

Η καθιέρωσε του Μαραθωνίου στις γυναίκες έγινε στους αγώνες της Αθήνας το 1982!

Στην πορεία των χρόνων το Ολυμπιακό στάδιο απέκτησε περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις ενώ το 1995 δόθηκε προς χρήση το κλειστό γήπεδο μπάσκετ, χωρητικότητας 18.000 θεατών.

Το Ο.Α.Κ.Α. ήταν το επίκεντρο των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας το 2004 ενώ φιλοξένησε τρεις (3) φορές τον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών στο ποδόσφαιρο, το γνωστό σε όλους μας Champions League.

Πριν περίπου έναν χρόνο η πολιτεία ανέστειλε την λειτουργία του, λόγω επικινδυνότητας του στεγάστρου Καλατράβα, που μπήκε για τις ανάγκες των Ολυμπιακών αγώνων.

Πρόσφατα, μετά από εργασίες εννέα μηνών, δόθηκε ξανά προς χρήση.

Τέλος να σημειώσουμε ότι τους 9ους Πανευρωπαϊκούς αγώνες στίβου του 1969 διοργάνωσε το στάδιο Καραϊσκάκη, ενώ το Ολυμπιακό στάδιο φιλοξένησε το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Στίβου το 1997.